«قال مولنا علی ابن موسی الرضا علیه السلام ا لْإِمَامُ الْأَنِيسُ الرَّفِيقُ وَ الْوَالِدُ الشَّفِيقُ وَ الْأَخُ الشَّقِيقُ وَ الْأُمُّ الْبَرَّةُ بِالْوَلَدِ الصَّغِيرِ وَ مَفْزَعُ الْعِبَادِ» (شیخ کلینی/ الكافي/ ج1/ ص:198).
یـاد تـو در ضـمـیرم مـهر تـو در دلـم با شیربه اندرون شد و با جـان به دررود
گـر بـرکـنـم زتـومـهر بـر کنم ازتـو دل آن مـهـر بـر کـه افـکـنـم آن دل کجا بـرم
نـامـم ز کـارخـانـه عـشاق محو بــاد کز جـز مـحـبـت تو بود شـغـل دیـگـرم
ای عـاشـقـان کــوی تـو از ذره بـیشتـر مــن کـی رسـم وصـل توکز زره کمترم
شاها من اربه عرش رسانم سریرفضل مـمـلوک ان جـنـابم ومـسکیـن ایـن درم
برکات ذکر صلوات
ذکر صلوات در میان مستحبات از بهترین ذکرهاست. و هیچ گونه شرایط خاصی ندارد و می توان در همه اوقات و حالات گفت. پیامبر علیه السلام فرمودند: «صَلَاتُكُمْ عَلَيَّ مُجَوِّزَةٌ لِدُعَائِكُمْ وَ مَرْضَاةٌ لِرَبِّكُمْ وَ زَكَاةٌ لِأَعْمَالِكُمْ»(مجلسی/ بحارالأنوار/ ج91/ ص: 47). صلوات باعث خوشنودی خدا می شود. (هیچ ثوابی دیگری هم نداشته باشد و فقط باعث خوشنودی خدا از ما بشود برای ما در فضیلت این ذکر کافیست.) و باعث اجابت دعاهاست. در بعضی روایت ها هست که خدا بدون صلوات دعاها را مستجاب نمی کند. وقتی که شما برای پیامبر و آلش دعا می کنید آن ها هم مسلما برای شما دعا می کنند و دعاهای آن ها هم مستجاب می شود. خاصیت سوم صلوات هم این است که اعمال ما را پاک و تذکیه می کند و اعمال ما رشد پیدا می کنند. اگر کسی می خواهد اعمالش رشد پیدا کنند، دعاهایش مستجاب بشود و خدا هم از او خوشنود بشود زیاد صلوات بر محمد آلش بفرستد.
حرمت خون ریزی و نزاع در ماه های حرام
«إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنا عَشَرَ شَهْراً في كِتابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ مِنْها أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ»(التوبة: 36). ما چهار ماه حرام (رجب، ذی القعدة، ذی الحجة و محرم) داریم یعنی جنگ و نزاع، دعوا و خون ریزی در این ماه ها حرام است. حرمت و احترام این ماه ها زیاد است. حتی اگر با کافر حربی هم جنگ داشته باشیم ماه های حرام که می رسند باید آتش بس اعلام بکنیم و جنگ و ستیز را کنار بگذاریم. حتی در این ماه ها اگر کسی غیرعمد و سهوا تصادف بکند یا کاری کند که منجر به جراحت کسی بشود دیه اش مضاعف است. در این ماه ها باید از کارهای حرام دوری کنیم. ماهی که در آن جنگ با کافر مشرک حرام است آیا دعوا و نزاع در آن ماه با خودی جایز است؟ سعی کنیم درزندگی با همه به ملایمت رفتار کنیم. درگیری و جنگ و دعوا را کنار بگذاریم.
بزرگی می فرمود: دوتا دل که باهم جمع بشود امام زمان سومین فرد آن جمع می شود. امام زمان می فرماید: هرجا یگانگی و الفت و محبت باشد من هم آن جا هستم. و هر کجا تفرقه و دعوا، جنگ و نزاع و زد و خورد باشد شیطان آن جا حضور دارد. اختلاف ها را کنار بگذاریم. باهم در گیر نباشیم. گذشت داشته باشیم.
اعمال مخصوص ماه ذی القعده
علمای بزرگ اخلاق در ماه ذی القعده خیلی سفارش می کردند در روز یکشنبه ماه ذی القعده غسل کنید و وضو بگیرید و دو تا نماز دو رکعتی می خوانید. و در هر رکعت یک حمد و دوتا «قُلْ هُوَ اللَّهُ» (الخلاص:1). یک «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ» (الفلق: 1). یک «قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ»: (الناس: 1). و بعد از سلام نماز هفتاد مرتبه «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ رَبِّي وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ»( کلینی/ الكافي/ ج3/ ص: 309). بگویید. بعد هم دعایی دارد که اگر به مفاتیح الجنان مراجعه کنید در آن جا هست. خاصیت این عمل خیلی زیاد است. وای به حال کسی که این نماز را نخواند. اگر می خواهید به بهشت بروید این نماز را بخوانید. از خاصیت های این نماز قبولی توبه و آمرزش گناهان و با ایمان و عاقبت بخیر از دنیا رفتن است. ما حدیث داریم اکثر افراد بی ایمان از دنیا می روند. موقع مرگ شیطان ایمانشان را می گیرد. این نماز باعث می شود که با ایمان از دنیا بروید و ملک الموت با شما مدارا کند. و به آسانی قبض روح کند. از خاصیات دیگرش وسیع و نورانی شدن قبر، وسعت رزق و این که خدای مهربان روز قیامت طرف حساب هایتان را از شما راضی می کند. اکثر مردم روز قیامت دچار حق الناس و حقوقی که به گردن دارند هستند. اما به برکت خواندن این نماز خدا به دلشان می اندازند از او راضی بشوند. خاصیت دیگرش این است که مغفرت وآمرزش شامل حال خودش و زریه اش می شود. خدا پدر و مادرش راهم از او راضی می کند.
مذمت ظلم کردن و راه صحیح گرفتن حق
امام صادق علیه السلام در کتاب شریف تحف العقول می فرمایند: اگردو تا مومن بینشان کدورتی ایجاد بشود و یکی به یکی ظلم بکند من از آن مومن ظلم کننده بیزارم. بدترین عمل ها ظلم است. چیزی که دل امام زمان را خیلی ناراحت می کند ظلم است.مواظب باشیم حق کسی را ضایع نکنیم. امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: اگر من را شب روی خار مغیلان برهنه بکنند و بکشند برای من علی بهتر از این است که حق کسی را غصب یا به کسی ظلم بکنم. امام زمان ظلم را دوست ندارد. باید کاری کنیم که امام زمان از ما راضی باشند.
امام صادق علیه السلام در دنباله حدیث می فرماید: اکثر مواقع از مظلوم هم بیزارم. سوال کردند «یابن رسول الله هَذَا الظَّالِمُ فَمَا بَالُ الْمَظْلُومِ» (کلینی/ الكافي/ ج2/ ص: 344). از ظالم بیزارید درست است اما از مظلوم چرا بیزارید؟ فرمودند: به خاطر این که مظلوم از حق خودش صرف نظر بکند و کش ندهد دعوا تمام می شود.
مثلا کسی با خانمش تندی و بداخلاقی کرد خانمش بیاید گذشت کند دعوا تمام می شود. نه این که زن هم جلو مرد بایستد و دعوا را کش دهد. یا کسی روی ماشینتان خط انداخت شما فحش بدهید. فحش که بدتر از یک خط انداختن روی ماشین است. در خانه یا اداره مقداری پول گم شود شما شک کنید نکند خانمم یا بچه ام یا مهمانم برداشته است. به چهل نفر بی گناه تهمت می زنید. آیا کسی که پنجاه هزار تومان پول برداشته جرمش بیشتراست یا کسی که به چهل نفر تهمت دزدی زده است. امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: تهمت زدن به یک آدم بی گناه گناهش از آسمان ها سنگین تر است. خیلی مواقع مظلوم، ظالم می شود. اولا باید گذشت کرد اگرهم گذشت نمی کنید از راه صحیح و بدون آبروریزی حقتان را بگیرید. اگر کسی پایتان را لگد کرد نگویید الهی تکه تکه بشوی، زیر تریلی بمانی. پایت را لگد کرده اگر می خواهی نفرینش کنی باید به همان اندازه نفرینش کنی. به یک نفر ظلمی شد گفت: خدایا ریشه این شخصی که به من ظلم کرده را بکن. خدا گفت: این جا تو مظلوم شدی، خیلی جاهای دیگر هم تو پای کسی را لگد کردی آن ها هم می گویند ریشه تو را بکنم. حالا بکنم یا نکنم؟ گفت: خدایا من تسلیمم، نه ریشه مال من را بکن و نه ریشه دیگری را، خیلی جاها هم شما تعدی کرده اید آه و ناله دیگران پشت سرتان است.
یکی از مراجع می گفت: آقایی برای سخنرانی به مسجدی رفت. شروع کرد به سخنرانی، دیوانه ای آمد در مجلس شکلک در آورد و حواس آقا را پرت کرد. آقا هم عصبانی شد گفت: سر جایت بشین. انشاءالله خدا نابودت کند. دیوانه بلند شد جلو جمعیت گفت: این دعا بود برای من کردی. بگو خدا به من عقل بدهد که من مزاحم شما نشوم. بعد رو کرد به مردم گفت: این آقا دیوانه است یا من دیوانه ام؟ این دعا بود برای من کرد. مردم پای سخنرانی این نشینید.
آقای قرائتی می گفت: من نوه چهار، پنج ساله ای دارم چند روز قبل به من گفت: بابا جان ملا صدرا معنایش چیست؟ (ملاصدرا اسم یکی از علما و فیلسوفان بزرگ شیعه که اولین فیلسوف عالم تشیع هست.) گفتم: ملاصدرا اسم یکی از علماست. گفت: نه تو متوجه نیستی. ملا یعنی با سواد، صدرا یعنی اگر کسی که به بن بست رسید این قدر می نشیند فکر می کند صد تا راه پیدا می کند. گفتم: ای والله این معنی که تو گفتی به عقل ملاصدرا هم نمی رسید. گاهی دیوانه و بچه هم حرف پخته می زنند که به عقل آدم شصت، هفتاد سال هم نمی رسد.
قم آشیانه آل پیامبرصلی الله ...
روی کره زمین بهترین مملکت ها مملکت ایران است، که تنها مملکتی است که پرچم تشیع و ولایت و امام زمان و پرچم «عَلِيٌّ وَلِيُّ اللَّهِ» (شیخ کلینی/ الكافي/ 4ج/ ص: 215).بالای بام آن مملکت هست. مملکتی که تمام ماذنه هایش«أَشْهَدُ أَنَّ عَلِيّاً وَلِيُّ اللَّهِ» (الشیخ الصدوق/ من لايحضره الفقيه/ ج1/ ص:281). می گویند. در خیلی از کشورها اجازه اذان گفتن نمی دهند. در بعضی از کشورهای اروپایی حتی به مسجدهایی که مسلمان ها بنا کردند اجازه اذان گفتن از بلندگو یا بیرون مسجد را نمی دهند. می گویند فقط در مسجد اذان بگویید و صدایتان هم بیرون نیاید. تنها مملکتی که پرچم ولایت امیرالمومنین و اهل بیت علیهم السلام برافراشته است مملکت ایران است. این مملکت هم قطعا طبق روایت ما بهترین زمین و شهرش شهر قم است. امام صادق علیه السلام می فرماید: قم شهر ما اهل بیت است.«قُمُّ عُشُّ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَأْوَى شِيعَتِهِمْ»(مجلسی/ بحارالأنوار/ ج57/ ص: 201). قم آشیانه ما آل پیامبر است. آشیانه تعبیر خیلی قشنگی است. پرنده که پرواز می کند هر جا برود دوباره به آشیانه اش برمی کردد. ائمه فرمودند: زمین قم تربت مقدسی است. ولایت ما اهل بیت را قبول کرده است. روایت داریم اهل قم از قبرشان محشور می شوند. به طرف بهشت می روند. جزع و فزع قیامت را نمی بینند. در میان فرزندان آقا موسی بن جعفر علیه السلام بعد از امام هشتم حضرت فاطمه معصومه علیها السلام است.
فضیلت زیارت حضرت معصومه علیهاالسلام
زیارت این بانو معادل بهشت یا ثوابش بهشت است. امام هشتم علیه السلام فرمودند: «مَنْ زَارَهَا عَارِفاً بِحَقِّهَا فَلَهُ الْجَنَّةُ»(محدث نوری/ مستدرك الوسائل/ ج10/ ص: 368). اگر کسی با معرفت حضرت فاطمه معصومه را زیارت بکند بهشت بر او واجب می شود. قطعا بدانید یکی از راه های ورود به بهشت زیارت بی بی حضرت معصومه علیه السلام است.
باز باش ای باب رحمت تا ابد بارگاه من له کفوا احد
آیت الله مصطفوی فرمودند: آقایی در قم بود که حرم نمی رفت. پنج تا حاجت مهم پیدا کرد. گفت: به مشهد خدمت آقا علی بن موسی الرضا علیه السلام رفتم تا حاجت هایم را از آقا بگیرم. چند روز ماندم دعا و توسل کردم ولی حاجت هایم بر آورده نشد. ناامید شدم. یک روز که در حرم بالا سر نشسته بودم پیرمردی هم کنار من نشسته بود رو کرد به من گفت شما از قم آمدید؟ گفتم: بله، گفت: پنج تا هم حاجت داری؟ من حاجت هایم را به کسی نگفته بودم. گفتم: بله، حاجت هایم را گفت. گفتم: بله، درست است. گفت: هر چه قدر هم این جا بمانی به حضرت امام هشتم توسل بگیری حاجت هایت بر آورده نمی شود. گفتم: چرا؟ گفت: چون امام رضا علیه السلام از شما ناراضی است. گفتم چرا؟ گفت: شما در قم نسبت به خواهرش حضرت معصومه علیهاالسلام بی اعتنا بودید. چرا زیارت کم می رفتی؟ چرا بی توجهی کردی؟ چون نسبت به خواهر آقا بی اعتنا بودید امام هشتم هم پاسخت را نمی دهد. برمی گردی به قم از خدمت معصومه علیهاالسلام عذر خواهی می کنی عرض ادب می کنی جبران می کنی خود حضرت معصومه حاجت هایت را بر آورده می کند. حضرت معصومه باب امام رضاست. مگر امام هشتم نفرموده کسی خواهرم را زیارت کند من را زیارت کرده است. همین طوری که حضرت زینب فانی در برادرش اباعبدالله بود حضرت معصومه هم فانی در برادرش بود. حضرت معصومه بوی امام رضا را می دهد. مادر این دو بزرگوار نجمه خاتون است. بی بی از مدینه به قصد دیدار برادر حرکت کرد. قصد داشت به خراسان برای دیدار برادر برود اما در شهر قم مریض شدند و از دنیا رفتند. کسی حضرت معصومه علیها السلام را با معرفت زیارت کند بهشت بر او واجب می شود. قدر شهر قم را بدانید. هم حرم بی بی حضرت معصومه علیها السلام و هم مسجد مقدس جمکران در قم قرار دارند.
نمونه خانه خدا و مشاهد مشرفه در قم
مسجد جمکران نمونه ای از خانه خداست. چون امام زمان علیه السلام به حسن بن مثله جمکرانی فرمودند: «فمن صلاها فكأنما في البيت العتيق» (مجلسی/ بحارالأنوار/ ج53/ ص: 230). کسی در این بیت مقدس نماز بخواند مثل این است که در بیت خدا نماز خوانده است. ملیون ها حاجی به مکه می روند یک نفرشان را هم داخل خانه کعبه راه نمی دهند. ولی کسی در جمکران نماز بخواند مثل این است که در خانه خدا نماز خوانده است. پس مسجد جمکران نمونه خانه کعبه است. و حرم حضرت معصومه علیها السلام نمونه مدینه و نجف و سامرا و کاظمین و کربلا و مشهد است.
ائمه علیهم السلام امانت داران و پدران امت از طرف خداوند
امام هشتم فرمودند: «الْإِمَامُ الْأَنِيسُ الرَّفِيقُ»(شیخ کلینی/ الكافي/ ج1/ ص: 198). امام، امین و امانت دار خدا در روی زمین است. یعنی هر چه خدا به این ها داده یک ذره هم سوء استفاده نمی کنند. یکی از علمای بزرگ یک موقعی خیلی به امام زمان توسل کرد که آقا را زیارت کند. خوابی، مکاشفه ای شد آقا را زیارت کرد آقا فرمودند: چرا اصرار می کنی من در اختیار خدا هستم پلک چشم به هم زدنم هم به اذن خداست تا خدا اجازه ندهد من هیچ کس را نمی توانم بپذیرم. من در پناه خدا هستم به اذن خدا همه کارها را انجام می دهم.
امام «الْوَالِدُ الشَّفِيقُ» (همان). مثل پدر مهربان برای امت است. پدر مهربان چقدر مهربان و دلسوز و خیر خواه فرزندانش است. امامان ما هم تمام زجرها را در این کره خاکی کشیدند برای این که ما نجات پیدا کنیم به بهشت برویم و دچار آتش جهنم نشویم. آن ها آسمانی وعرشی بودند به این دنیا برای نجات انسان آمدند. برای این که بشریت را نجات بدهند آمدند. امام«الْأَخُ الشَّقِيقُ»(همان). مثل برادر هم قلوی آدم است. دوتا خواهر یا برادر هم قلو از همه بیشتر به هم اتصال و علاقه دارند. جوانی بود می گفت: من یک داداش در شیراز دارم. ما دوتا هم قلو هستیم. او کاسب، من هم طلبه شدم. این جا سر من درد بگیرد در شیراز سر برادرم درد می گیرد. من این جا سرما بخورم در شیراز برادرم سرما می خورد. من غگین بشوم برادرم هم غمگین می شود. یعنی این قدر به هم وصلند. روایت می گوید: امام به منزله برادر هم زاده آدم است. این قدر به ما نزدیک است. امام مثل مادر مهربان است. همان طور که مادر به بچه خرد سالش حساس و دلسوز است امام هم به منزله مادر مهربان برای انسان هاست. پس امام هم به منزله پدر مهربان، هم برادر هم قلو، هم امین، هم رفیق خوب و هم مادر دلسوز است.
آیت الله بید آبادی از علمای بزرگ اصفهان با خواهرش به مشهد حرکت می کند. قصدش این بود که چهل روز در مشهد بماند. دوازده روز که می ماند یک شب خواب می بیند امام هشم علیه السلام ا می فرمایند: فلانی به اصفهان برگرد. می گوید: آقا برای چه برگردم؟ من قصد کردم دوست دارم چهل روز خدمت شما باشم. از راه دور آمدم. فرمودند: خواهرت که همراه شما آمده به من متوسل شده، دلش برای مادرش تنگ شده، طاقت جدایی مادرش را ندارد. به من استغاثه کرده که ای امام هشتم به دل برادرم بینداز برگردیم من طاقت جدایی مادرم را ندارم. امام هشتم فرمود: ما امام رئوف هستیم. چون خواهرت متوسل شده به خاطر من به اصفهان برگرد.
امام هشتم علیه السلام ا فرمود: پدرم امام موسی بن جعفر را خواب دیدم، پدرم فرمود: فرزندم اگر دچار بحران و بلاء و گرفتاری شدی این دو اسم خدا را زیاد زیاد تکرار کن «يَا بُنَيَّ إِذَا كُنْتَ فِي شِدَّةٍ فَأَكْثِرْ مِنْ أَنْ تَقُولَ يَا رَءُوفُ يَا رَحِيمُ وَ الَّذِي نَرَاهُ فِي النَّوْمِ كَمَا نَرَاهُ فِي الْيَقَظَةِ»(مجلسی/ بحارالأنوار/ ج90/ ص: 236).
الهی به حق امام هشتم در فرج امام زمان مان تعجیل بفرما. به حق امام حسین قلب امام زمان را از ما راضی و خوشنود بدار. همه ما را از شیعیان اهل بیت قرار بده. در دنیا و آخرت ما را آنی از قرآن و اهل بیت جدا مگردان. خدمت گذاران به قرآن، مملکت، مقام معظم رهبری و جوان های ما را در پناه امام زمان حفظ بفرما