سبک زندگی اسلامی
قال مولانا علی بن الحسین (ع): «لَيْسَ لَكَ أَنْ تَقْعُدَ مَعَ مَنْ شِئْتَ لِأَنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى يَقُولُ إِذا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِي آياتِنا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتّى يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ وَ لَيْسَ لَكَ أَنْ تَتَكَلَّمَ بِمَا شِئْتَ لِأَنَّ اللَّهَ تَعَالَى یَقولُ وَ لا تَقْفُ ما لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ وَ لَيْسَ لَكَ أَنْ تَسْمَعَ مَا شِئْتَ لِأَنَّ اللَّهَ تَعَالَى يَقُولُ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ كُلُّ أُولئِكَ كانَ عَنْهُ مَسْؤُلًا»[1].
سبک زندگی بحثی است که در حال حاضر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، با مراجعه به آیات و روایات میتوان مجموعه نفیسی از سبک زندگی اسلامی را استخراج کرد و در اختیار مردم قرار داد. در این روایت شریف که برگرفته از کلام امام سجاد (ع) است به سه ویژگی از ویژگیهای سبک زندگی اسلامی اشاره شده و حضرت در قالب چند نکته به ما یاد میدهند که چگونه باید زندگی کنیم.
الف) نکته اول اینکه؛ جایز نیست با هر کسی همنشینی کنی؛ چون خداوند تبارک و تعالی میفرماید: اگر دیدی کسانی در آیات ما خوض میکنند و با سوء نیت برخورد میکنند از این اشخاص دوری کن یا اینکه مسیر بحث را عوض کن تا اینکه آنها در مسیر دیگری قرار بگیرند.
ب) نکته دوم اینکه؛ جایز نیست هر سخنی را بگویی؛ چون خداوند تبارک و تعالی میفرماید: از آنچه که نسبت به آن علم نداری پیروی نکن.
ج)نکته سوم اینکه؛ جایز نیست هر چیزی را بشنوی؛ چون خداوند متعال میفرماید: از گوش و چشم و دل شما سؤال خواهد شد. آیات قرآن دلالت دارند بر اینکه در قیامت از همه اعضای انسان سؤال خواهد شد و اعضاء و جوارح بر علیه او شهادت خواهند داد.
27/10/91
[1]. بحار الانوار، ج2، ص117.