مخالفت با هوای نفس92/09/13
« وَ إِذَا خَرَّ بِكَ أَمْرَانِ لَا تَدْرِي أَيُّهُمَا خَيْرٌ وَ أَصْوَبُ فَانْظُرْ أَيُّهُمَا أَقْرَبُ إِلَى هَوَاكَ فَخَالِفْهُ فَإِنَّ كَثِيرَ الصَّوَابِ فِي مُخَالَفَةِ هَوَاك»[1] کلمات نورانی اهل بیت علیهم السلام نقشه راه هستند لازم است برای یک طلبه که حداقل کتب تفسیر و روایی از جمله اصول کافی را یک دوره مطالعه کند.
مطالعه احادیث اهل بیت علیهم السلام موجب نورانیت ذهن و زندگی است و موجب نزدیک شدن دیدگاه ما به دیدگاه اهل بیت علیهم السلام است. و طلبه میتواند با استفاده از این احادیت مشکلات روز جامعه را در قالب مقاله و کتب پاسخگو باشد.
حضرت میفرمایند: اگر در بین دو امر مردد هستی و در مقام انتخاب هستی و نمیدانی کدام آن درست و بهتر است ببین کدام یک با هوای نفس تو موافق است آنرا مخالفت کن. زیرا درستی کار در مخالفت هوا نفس است، یعنی اراده خدا را بر اراده نفس مقدم داشتن اراده دین را بر اراده خود مقدم داشتن. این میار خوبی است برای سنجش اعمال.
نکته مهمی که قابل توجه است بی خبری رسیدن مرگ است که هر شخصی نمیداند چقدر زنده است و کی میمیرد. در روایت وارد شده که مومن باید منتظر و آماده مرگ باشد و اگر گنایی سرزد توبه کند و بین مرگ و ما فاصله نیست انسان مثل مرزبانی است که باید از هجمه دشمن مراقبت کند. دشمن ما نفس اماره و شیطان است. بد اخلاقی با خانواده دشمن سعادت است. چون پيامبر و مردم از دفن سعد برگشتند، گفتند: اى پيامبر خدا! كارى را از شما در مورد سعد ديديم كه بر كسى نديديم، با پاى برهنه و بدون عبا تشييع جنازه آمديد. فرمودند : در اين حالت به فرشتگانى كه به تشييع آمده بودند اقتدا كردم . گفتند : گاهى جانب راست و گاهى جانب چپ جنازه را بر دوش گرفتيد . فرمود : در تشييع جنازه دستم در دست جبرئيل بود ، آنچه او انجام داد من انجام دادم. گفتند: شما براى غسلش اجازه دادى و بر او نماز گزاردى و لحدش را چيدى آن گاه گفتى : فشارى سخت بر او وارد شد ! فرمود : آرى ، زيرا با خانواده اش بداخلاق بود !
گذشت از افراد دانا و عالم است، الدنیا ثلثه تغافل.
[1] میزان الحکمه ج10 ص385.