سه شنبه 13 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

امروز و فردا کردن در کارها 95/11/27
روایت اول: عن مولانا و مقتدانا الإمام امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع): «فَتَدَارَكْ‏ مَا بَقِيَ مِنْ عُمُرِكَ‏ وَ لَا تَقُلْ غَداً أَوْ بَعْدَ غَدٍ فَإِنَّمَا هَلَكَ‏ مَنْ كَانَ قَبْلَكَ بِإِقَامَتِهِمْ عَلَى الْأَمَانِيِّ وَ التَّسْوِيفِ حَتَّى أَتَاهُمْ أَمْرُ اللَّهِ بَغْتَةً وَ هُمْ غَافِلُون»[1].
امیرالمؤمنین امام علی (ع) در روایت مذکور، فرموده است که آنچه را از عمرت باقى مانده است، درياب و مگو که فردا و پس فردا [هست] زيرا پيشينيان تو به سبب تكيه كردن به آرزوها و امروز و فردا كردن هلاك شدند چرا كه فرمان خدا (مرگ) ناگهان اين غافلان را فرا رسید.
کلمات نورانی اهل بیت (ع) راه را روشن می‎سازد و هشدارهای کلمات معصومین (ع) برای انسان‎ها الهام بخش و غفلت زدا است و باعث می‎شود که انسان در مسیر درست قرار بگیرد و مرتکب اشتباه نشود. یکی از غفلت‎های انسان این است که تصور می‎کند همیشه زنده خواهد بود و برای انجام کارهایش فرصت کافی دارد لذا کار خود را به آینده موکول می‎کند و کمتر کسی پیدا می‎شود که حالت تسویف [کار امروز را به بعد موکول کردن] نداشته باشد. انسان‎ها نوعاً این‎گونه‎اند که کار امروز را به فردا و آینده موکول می‎کنند و آینده نیز با موانعی روبرو می‎شوند و باز به آینده موکول می‎کنند. در مسائل عبادی و مسائل مربوط به آخرت نیز مثل مسائل دنیوی این حالت تسویف وجود دارد. امام علی (ع) در روایت مذکور، فرموده است که باقیمانده عمرت را تدارک کن و نگو فردا یا پس فردا انجام خواهم داد. همانا کسانی که قبل از شما بودند، هلاک شدند و هلاکت و نابودی آنها به خاطر این بوده است که روی آرزوها و تسویف حساب باز کرده بودند تا اینکه فرمان خدا به صورت ناگهانی برای آنها فرا ‎رسید؛ در حالی که آنها غافل بودند.
بنابراین، انسان باید کارهای خود را به بعد موکول نکند، بلکه باید برنامه‎ریزی کند و کارهایش را اولویت‎بندی کند و آنها را انجام دهد که این باعث ایجاد نشاط و شادمانی در انسان خواهد شد؛ بر خلاف کسانی که کارهای خود را به بعد مولکول می‎کنند که همیشه خسته و افسرده‎اند.
روایت دوم: عن الإمام امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع): «فَبَادِرُوا الْعَمَلَ وَ خَافُوا بَغْتَةَ الْأَجَلِ‏ فَإِنَّهُ لَا يُرْجَى مِنْ رَجْعَةِ الْعُمُرِ مَا يُرْجَى مِنْ رَجْعَةِ الرِّزْقِ»[2].
امام علی (ع) در روایت مذکور، فرموده است که در اعمال نيكو شتاب كنيد و از فرا رسيدن مرگ ناگهانى بترسيد زيرا آنچه از روزى كه از دست رفته است، اميد بازگشت آن وجود دارد، اما امیدی به بازگشت عمر از دست رفته نیست [، یعنی عمر گذشته را نمی‎توان باز گرداند].
توجه به این نکته لازم است که طبق فرموده خداوند متعال، زمان مرگ برای هیچ کس مشخص نیست و هیچ گاه نسبت به زمان مرگ خبر داده نمی‏‎شود لذا انسان همیشه باید مراقب باشد که هر آن، ممکن است که مرگش فرا برسد. مرگ امری انکارناپذیر است که همه را در کام خود فرو می‎برد. پیامبران (ع) و اولیاء الهی نیز مزه مرگ را چشیده‎اند و پیامبر اکرم (ص) که عزیزترین اشخاص نزد خداوند متعال است نیز در این دنیا نمانده است و به سوی حق تعالی رحلت کرده است: «إِنَّكَ مَيِّتٌ وَ إِنَّهُمْ مَيِّتُونَ»[3]؛ تو مى‌ميرى و آنها نيز خواهند مرد!
جبرئیل (ع) نیز به پیامبر (ص) گفته است: «يا محمد عش‏ ما شئت‏ فانّك‏ ميّت»[4]؛ ای محمد! هر گونه می‎خواهی، زندگی کن، همانا تو می‎میری.
همچنین، سلاطین و پادشاهان متعددی بوده‎اند که امروز نیستند و از دنیا رفته‎اند. در امور دنیوی نیز وقتی می‎گویند که بازرس خواهد آمد، مشخص نمی‎کنند که چه زمانی خواهد آمد و این، به این خاطر است که هر لحظه باید آمادگی آمدن بازرس باشد. بنابراین، انسان همیشه باید برای مردن آماده باشد و دنیا و امور دنیوی او را از مرگ غافل نکند.

[1]. کلینی، الکافی (ط- الاسلامیة)، ج2، ص136.

[2]. نهج‎البلاغة (للصبحي صالح)، ص171، خطبه 114.

[3]. «الزمر»: 30.

[4]. شیخ عباس قمی، سفینة البحار، ج8، ص528.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group