پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

 

بسم الله الرحمن الرحيم
آن چه پيش رو داريد گزيده‌‏اي از سخنان حضرت آيت‌الله مصباح يزدي (دامت بركاته) است كه در تاريخ 4/9/1383 در دفتر مقام معظم رهبري (دام ظله‌‏العالي) ايراد فرموده ‏اند

اميرالمؤمنين علي(ع) در ادامه خطبه مي‏فرمايد: درباره احوال گذشتگان بينديشيد و ببينيد چه چيزهايي موجب ترقي و سعادت و چه چيزهايي موجب سقوط آنها بوده است؛ سپس در بين اقوام مؤمن، فرزندان اسحاق، يعقوب و اسماعيل را نام مي‏برد و دوستي، صميميت و اتحاد را عامل عزت و شرافت آنها، و اختلاف، تشتّت و پراكندگي را كه از خودبزرگ‌بيني و تكبر نشأت مي‏گيرد، به عنوان عامل ذلت و بدبختي آنان معرفي مي‏نمايد؛ زيرا انسان متكبر مي‏خواهد ديگران ضعيف باشند تا خود، از همه بزرگ‏تر باشد! به همين جهت ديگران هم با او دشمني مي‏كنند. كم‏كم اين اختلافات گسترش پيدا مي‏كند و جامعه را فرا مي‏گيرد و چنين جامعه‏اي روي سعادت نخواهد ديد. از اين رو حضرت مي‏فرمايد: «فَاعْتَبِرُوا بِحَالِ وُلدِ إِسْمَاعِيلَ وَ بَنِي‌إِسْحَاقَ وَ بَنِي‌إِسْرَائِيلَ»1؛ درباره فرزندان اسماعيل، فرزندان اسحاق و فرزندان اسرائيل بينديشيد و از حال آنان عبرت بگيريد. زيرا آنچه درباره ديگران گذشته، درباره شما هم ممكن است اتفاق بيفتد. چنان كه از پيغمبر اكرم(ص) نقل شده كه حضرت فرمودند: هر چه بر بني‌اسرائيل گذشته، بر شما هم خواهد گذشت؛ حتي اگر آنها وارد لانه سوسماري شده باشند، شما هم داخل خواهيد شد! تا اين حد رفتار گروه‌ها و جوامع شبيه به هم است.
«فَمَا أَشَدَّ اعْتِدَالَ الْأَحْوَالِ وَ أَقْرَبَ اشْتِبَاهَ الْأَمْثَالِ»؛ چه قدر حالات ملت‏ها با هم يكسان و در صفات و رفتار شبيه يكديگرند. بنابراين، از اين شباهت‏ها به خوبي مي‏توان براي عبرت گرفتن استفاده كرد. سپس حضرت چگونگي عبرت گرفتن را توضيح مي‏دهد و مي‏فرمايد: «تَأَمَّلُوا أَمْرَهُمْ»؛ درباره كار آن‏ها تأمل و دقت كنيد،؛ «فِي حَالِ تَشَتُّتِهِمْ وَ تَفَرُّقِهِمْ»؛ ببينيد وقتي كه پراكنده بودند و با هم اختلاف و تشتت داشتند، طعمه‏اي در دست پادشاهان ايران و روم بودند. «لَيَالِيَ كَانَتِ الْأَكَاسِرَةُ وَ الْقَيَاصِرَةُ أَرْبَاباً لَهُمْ»؛ روزگار تيره‌اي چون شب كه در آن پادشاهان ايران و روم ارباب و صاحب اختيار آن‌ها، بر ايشان مسلط بودند، و به زبان امروز، استعمارشان كرده بودند و آن‏ها را از سرزمين‏هاي سبز و خرم و كنار رودخانه‏هاي پر آب بيرون كرده، دور نمودند و به بيابانهاي خشك و بي‌آب و علفي كه زندگي در آن‌جا سخت و دشوار بود، تبعيد كردند. «فَتَرَكُوهُمْ عَالَةً مَسَاكِينَ إِخْوَانَ دَبَرٍ وَ وَبَرٍ»؛ و آن‏ها را به صورت انگل‌هايي که عيال، سربار ديگران، مسكين، گدا و بدبخت بودند، رها كردند و كارشان به جايي كشيد كه به استفاده از فضولات شتران پرداختند و بعضي‏؛ از ايشان آن قدر فقير شده بودند كه گفته شده در قحط‌سالي مو و كرك شتر را براي تغذيه با خون مخلوط مي‏كردند و مي‏خوردند. «أَذَلَّ الْأُمَمِ دَاراً وَ أَجْدَبَهُمْ قَرَاراً»؛ و خانه‌هايشان پست‏ترين خانه‏ها و سرزمين آنها خشك‏ترين سرزمين‏ها بود. البته اين‏ها جزاي اعمال بد ايشان بود كه خداي متعال برايشان مقدر فرموده بود و به مجازات ظلم‏ها و جنايت‏هايي كه كرده بودند، مي‏بايست به اين ذلت مبتلا شوند.؛ «وَ ضُرِبَتْ عَلَيْهِمُ الذِّلَّةُ وَ الْمَسْكَنَةُ وَ باؤُوا بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ‏»2. بني‌اسرائيل به قدري بدبخت شدند كه هيچ پناهگاهي برايشان باقي نماند و جايي كه سايه عزت بر سر آن‏ها بيفكند و از اين ذلت نجاتشان بدهد، پيدا نمي‏كردند. «فَالْأَحْوَالُ مُضْطَرِبَةٌ وَ الْأَيْدِي مُخْتَلِفَةٌ وَ الْكَثْرَةُ مُتَفَرِّقَةٌ فِي بَلَاءِ أَزْلٍ وَ أَطْبَاقِ جَهْلٍ»؛ به پراكندگي و اختلاف مبتلا شدند؛ دست‏هايشان از هم جدا بود و هر كسي براي خودش كار مي‏كرد و به كمك ديگري نمي‏شتافت؛ جمعيت كثير آنها متفرق و پراكنده شده بود. در بلاي سختي فرو رفته بودند و جهل آنها را احاطه كرده بود؛ «مِنْ بَنَاتٍ مَوْءُودَةٍ»؛ تا آن جا كه دخترانشان را زنده به گور مي‏كردند. اعراب دو علت براي اين كار زشت ذكر كرده‏اند: يكي قحطي و تنگدستي، كه در آيات قرآن هم به آن اشاره شده، «وَ لا تَقْتُلُوا أَوْلادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلاقٍ‏».3؛ دليل ديگري كه نقل شده تعصب بيجاي آنان نسبت به زنان در جنگ‌ها بود: در بين عربها جنگ امري عادي بود و در اين جنگ‌ها مردها كشته مي‏شدند و دخترها و زنان اسير مي‏شدند و اسارت آنها موجب سرشکستگي خانواده‌شان بود.
ذلت و پستي فرزندان ابراهيم و اسماعيل که بنيان‌گذاران خانه توحيد بودند، به جايي رسيد كه خانه خدا را به بت‌خانه تبديل كردند و مروج شرك شدند. «وَ أَصْنَامٍ مَعْبُودَةٍ وَ أَرْحَامٍ مَقْطُوعَةٍ». يكي از گرايش‌هاي فطري همه انسان‌ها علاقه به افراد خانواده و خويشان نزديك است. ولي كار فرزندان ابراهيم به جايي رسيد كه قطع رحم كردند که اين امر هم از كبر ريشه مي‏گيرد. وقتي انسان خودش را بزرگتر مي‏بيند، حتي نسبت به فرزند، پدر و مادر و بستگانش هم بزرگي مي‌فروشد. «وَ غَارَاتٍ مشنونة». جنگ، خونريزي و غارتگري نيز بين آن‏ها شايع شد. به خاطر گسترش اين مفاسد حضرت امر(ع) فرمود: «تآَمَّلُوا أَمْرَهُمْ فِي حَالِ تَشَتُّتِهِمْ وَ تَفَرُّقِهِمْ».
چنين مردمي به بركت يك عامل وحدت‌بخش و محبت‌آفرين با يک‌ديگر دوست شدند و وحدت پيدا كردند و همه بدبختي‏ها و ذلت‏هايشان به عزت تبديل شد. «فَانْظُرُوا إِلَي مَوَاقِعِ نِعَمِ اللَّهِ عَلَيْهِمْ حِينَ بَعَثَ إِلَيْهِمْ رَسُولًا»؛ خدا نعمتش را بر آن‏ها ارزاني داشت و پيامبري در بينشان مبعوث كرد و به بركت او بين آنان محبت و الفت برقرار نمود.
قرآن نعمت تأليف قلوب را اين گونه به رسول اكرم‏(ص) و مسلمانان ياد آور مي‏شود: «لَوْ أَنْفَقْتَ ما فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً ما أَلَّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ»؛4؛ اگر تمام نعمت‌ها و ثروت‏هاي زمين را صرف مي‏كردي، نمي‏توانستي در دل‏هاي مردم چنين الفتي برقرار كني. البته به پيغمبر(ص) مي‏فرمايد، تا ما اهميت اين نعمت را درك كنيم و بدانيم همين الفت ضعيفي كه بين ما وجود دارد، چه قدر ارزش دارد. «فعقد بِمِلَّتِهِ طَاعَتَهُمْ وَ جَمَعَ عَلَي دَعْوَتِهِ أُلْفَتَهُمْ». رسول الله(‏ص) به واسطه دين و آئيني كه به آن‏ها عرضه داشت، بينشان الفت و وحدت برقرار كرد و آن تفرقه و تشتّت در سايه اسلام و ايمان به الفت و محبت تبديل شد. «كَيْفَ نَشَرَتِ النِّعْمَةُ عَلَيْهِمْ جَنَاحَ كَرَامَتِهَا»؛ ببينيد چگونه نعمت، بال ارجمندي را بر آن‏ها گستراند. امير مؤمنان(ع) مي‏فرمايد: نعمت آثاري دارد و از آن كرامت، ارزش، قدر و منزلت ناشي مي‏شود. قدر و منزلتي كه از نعمت پديد مي‏آيد، به منزله بالي است كه بر سر مردم مي‏گستراند؛ يعني در سايه نعمت الهي به كرامت و عزّت رسيدند. «وَ أَسَالَتْ لَهُمْ جَدَاوِلَ نَعِيمِهَا»؛ جويبارهاي نعمت از اين سرچشمه به سوي آنها جاري شد. «وَ الْتَفَّتِ الْمِلَّةُ بِهِمْ فِي عَوَائِدِ بَرَكَتِهَا»؛ و ملت و آئين اسلام و توحيد آن‏ها را در بركت خود فرا گرفت و بر آن‏ها احاطه پيدا كرد. «فَأَصْبَحُوا فِي نِعْمَتِهَا غَرِقِينَ وَ فِي خُضْرَةِ عَيْشِهَا فَكِهِينَ». همان مردمي كه با آن سختي در بيابان‏ها زندگي مي‏كردند، در سايه عزت اسلامي در نعمت غرق شدند و در زندگي خرم و با طراوت به شادي و نشاط پرداختند. «وَ آوَتْهُمُ الْحَالُ إِلَي كَنَفِ عِزٍّ غَالِبٍ»؛ و در پناه عزّتي فراگير پناه گرفتند. وقتي خدا در سايه وحدت و الفت آن‏ها را به عزّت رساند، همه جا براي آنها مأوا شد. «وَ تَعَطَّفَتِ الْأُمُورُ عَلَيْهِمْ فِي ذُرَي مُلْكٍ ثَابِتٍ»؛ و كارها به سوي آن‏ها ميل پيدا كرد؛ يعني خواسته‌هايشان به آن‏ها رو آورد. «فَهُمْ حُكَّامٌ عَلَي الْعَالَمِينَ»؛ همان‏هايي كه برده و ذليل ديگران بودند، حاكم بر ديگران شدند. «وَ مُلُوكٌ فِي أَطْرَافِ الْأَرَضِينَ»؛ و سلاطين روي زمين گرديدند. «يَمْلِكُونَ الْأُمُورَ عَلَي مَنْ كَانَ يَمْلِكُهَا عَلَيْهِمْ»؛ و مالك سرنوشت كساني شدند كه روزگاري مالك اين‏ها بودند و در سايه اسلام به عزتي رسيدند كه سلاطين ايران و روم در مقابل آن‏ها خاضع شدند. «وَ يُمْضُونَ الْأَحْكَامَ فِيمَنْ كَانَ يُمْضِيهَا فِيهِمْ»؛ و بر كساني حكمراني كردند كه قبلاً خود، مجري دستورات آن‏ها بودند. «لَا تُغْمَزُ لَهُمْ قَنَاةٌ وَ لَا تُقْرَعُ لَهُمْ صَفَاةٌ»؛ آن‌قدر قدرتمند و مجهز شدند كه هرگز در جنگ درنمي‏ماندند و هميشه سلاحشان كارگر مي‏افتاد. بعد مي‏فرمايد اگر بار ديگر نعمت وحدت و الفت را از دست بدهند، باز هم گرفتار آن بدبختي‏ها خواهند شد.
بنابر اين بايد از احوال گذشتگان عبرت بگيريم و قدر الفت و روابط صميمانه بين امت اسلامي را بدانيم و از اين بيان اميرالمؤمنين علي‏عليه‏السلام براي زمان خودمان استفاده كنيم و با كساني كه به اصول، ارزش‏ها و نظام اسلامي معتقدند و مي‏خواهند احكام اسلامي را پياده كنند، روابط خود را صميمانه‏تر، گرم‏تر و قوي‏تر كنيم و مواظب باشيم كه عوامل دشمن در ما نفوذ نكنند، البته نسبت به دشمنان نيز بايد كمال دشمني را داشته باشيم.


--------------------------------------------------------------------------------

1؛ بحار، ج‏60، ص‏126، روايت‏14، باب‏32.

2؛ بقره: 61.

3؛ اسراء: 31.

4؛ انفال: 63.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group