پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

بسم الله الرحمن الرحيم‏
«بدعت گذاران»
مبغوض‏ترين‏انسان‏ها نزد خداوند متعال
آن چه پيش رو داريد گزيده‏اي از سخنان حضرت آية اللّه مصباح يزدي(دامت بركاته) در دفتر مقام معظم رهبري است كه در تاريخ 9/3/86 ايراد فرموده‏اند. باشد تا اين رهنمودها چراغ فروزان راه هدايت و سعادت ما قرار گيرد.

در جلسات گذشته روشن شد كه يكي از ويژگي‏هاي مبغوض‏ترين خلايق پيش خدا، اين است كه آن‏ها اهل بدعت هستند، يعني براي خودشان حق تشريع قائل هستند و اين نوعي شرك است.
انبياي الهي عليهم‏السلام پيام خداوند را بدون كم و كاست به مردم مي‏رساندند تا بدين وسيله هدايت شوند، اما بدعت گذار مردم را گمراه مي‏كند و موجب پيدايش فتنه‏هايي در جامعه اسلامي مي‏شود. عده‏اي پيرو بدعت گذار و كساني مخالف او مي‏شوند و درگيري‏هايي ميان آنان به وجود مي‏آيد. وقايع صدر اسلام برآمده از نوعي بدعت بوده كه آتش فتنه را در جامعه اسلامي شعله‏ور كرده و باعث شده است مردم مسلمان «قربة الي الله»؛ فرزند پيامبر اكرم‏صلي الله وعليه وآله با طفل شيرخواره‏اش را به شهادت برسانند.
اين فتنه ‏ها به صدر اسلام اختصاص ندارد و در طول چهارده قرن در گوشه و كنار تكرار شده است و چه بسا در جامعه ما تكرار شده باشد يا در آينده تكرار شود.
در خطبه پنجاهم نهج البلاغه، امير المؤمنين‏عليه‏السلام در باره آغاز فتنه‏ها مي‏فرمايد:
«إِنَّمَا بَدْءُ وُقُوعِ الْفِتَنِ أَهْوَاءٌ تُتَّبَعُ وَ أَحْكَامٌ تُبْتَدَعُ يُخَالَفُ فِيهَا كِتَابُ اللَّهِ وَ يَتَوَلَّي عَلَيْهَا رِجَالٌ رِجَالًا عَلَي غَيْرِ دِينِ اللَّهِ فَلَوْ أَنَّ الْبَاطِلَ خَلَصَ مِنْ مِزَاجِ الْحَقِّ لَمْ يَخْفَ عَلَي الْمُرْتَادِينَ وَ لَوْ أَنَّ الْحَقَّ خَلَصَ مِنْ لَبْسِ الْبَاطِلِ انْقَطَعَتْ عَنْهُ أَلْسُنُ الْمُعَانِدِينَ وَ لَكِنْ يُؤْخَذُ مِنْ هَذَا ضِغْثٌ وَ مِنْ هَذَا ضِغْثٌ فَيُمْزَجَانِ فَهُنَالِكَ يَسْتَوْلِي الشَّيْطَانُ عَلَي أَوْلِيَائِهِ وَ يَنْجُو الَّذِينَ سَبَقَتْ لَهُمْ مِنَ اللَّهِ الْحُسْني‏»1: آغاز فتنه‏ها هواي نفس گروهي است كه مي‏خواهند به دلخواه خود عمل كنند. پيروي از هواي نفس باعث بدعت گذاري مي‏شود و به دنبال آن احكامي صادر مي‏شود كه با قرآن مخالف است. وقتي اين احكام جعل شد يك رابطه دوستي ميان افراد پديد مي‏آيد كه مبتني بر اساس دين نيست. عده‏اي كساني را حمايت مي‏كنند و به آن‏ها رأي مي‏دهند كه حامي دين نيستند. آن گاه حضرت مي‏فرمايد: اگر در يك جامعه حق خالص و باطل نيز كاملاً روشن و عريان بود و با حق مخلوط نمي‏شد كه براي طالب حق چيزي مخفي نمي‏ماند و از باطل بيزاري مي‏جست و ديگر كسي فريب نمي‏خورد. آن‏هايي كه مي‏خواهند فتنه كنند و احكام جديد ابداع كنند، حق و باطل را با هم مي‌آميزند و براي افكار باطلشان ‏پوششي از حق به كار مي‏گيرند. اين‏ها همانند كساني هستند كه چند شاخه گل از بوستان مي‏چينند و چند شاخه زهرآگين و مضر نيز با آن مخلوط مي‏كنند. اين جاست كه شيطان بر ياران خود تسلط پيدا مي‏كند و زمينه‏اي فراهم مي‏شود تا شيطان مردم زيادي را گمراه كند و باطل‏هايي را در لباس حق جلوه‏گر سازد و به خورد مردم دهد. اين جا مردم خيال مي‏كنند دنبال حق رفته‏اند و غافلند از اين كه زير پوشش حق، باطل‏هايي آنان را اسير كرده است.
پس آغاز فتنه از اين جا شروع مي‏شود كه چند نفر كه طبعاً در جامعه برجستگي دارند، هوش بيشتري دارند و موقعيت اجتماعي بهتري دارند، به دنبال هواهاي نفساني خود، احكام جديدي را به اسم دين جعل مي‏كنند، چيزهايي را كه حرام است، حلال نشان مي‏دهند و كارهايي كه واجب است، چون به ضرر آن‏ها تمام مي‏شود، غير لازم معرفي مي‏كنند. اين‏ها حق و باطل را ممزوج مي‏كنند و پوششي از حق روي سخنان خود مي‏گذارند تا مردم را گول بزنند، معجون زهرآگيني را با لايه‏اي از شيريني لعاب مي‏دهند تا وقتي به دهان ديگران مي‏گذارند، آن‏ها طعم خوشي احساس كنند. آن وقت است كه مردم فريب مي‏خورند.
خداوند متعال مي‏فرمايد: «وَ كَذلِكَ جَعَلْنا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَياطِينَ الْإِنْسِ وَ الْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلي‏؛ بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرورا»2؛ ما مقدر كرديم كه هميشه در مقابل انبيا و داعيان حقيقت شياطيني وجود داشته باشند كه در مقابل انبيا سخنان زيبا و فريبنده را مطرح كنند تا ديگران را بفريبند. اين سنّت الهي است و فكر نكنيد كه اين روال پايان خواهد پذيرفت و شياطين دست از شيطنتشان برخواهند داشت. ابزار كار اين‏ها نيز حرف‏هاي قشنگ با محتواي باطل و كُشنده است. اگر كار اين‏ها بگيرد بسياري از مردم فريب مي‏خورند، چون تشخيص حق و باطل كار آساني نيست. اگر شما بخواهيد طلاي ناب را از طلاي قلابي بازشناسيد بايد به زرشناس مراجعه كنيد تا آن را محك بزند و بگويد عيار آن چه قدر است و آيا طلا خالص هست يا خالص نيست. زرشناس ابزاري دارد كه طلا را محك مي‏زند. پس بايد به متخصص و خبره رجوع كرد. اين جا خبره با كتاب خدا سخن را محك مي‏زند. حضرت مي‌فرمايد: «إِذا الْتَبَسَتْ عَلَيْكُمُ الْفِتَنُ كَقِطَعَ اللَّيْلِ الْمُظْلِمِ فَعَلَيْكُم بِالْقُرآن»3؛ اگر فتنه‏ها شما را فرا گرفت و شما احساس كرديد كه در يك شب ظلماني قرار گرفته‏ايد و نمي‏توانيد حق و باطل را تشخيص دهيد به قرآن مراجعه كنيد. در اين تاريكي‏ها، نوري كه مي‏درخشد و شما را نجات مي‏دهد، قرآن است، البته در سايه قرآن، موقعيت عترت و اهل بيت پيامبرصلي الله وعليه وآله هم ثابت مي‏شود: «وَ ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوه»؛ «وَ أَطِيعُوا اللَّهَ وَ الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُون»4؛ پس‏؛ اصل در اين جا قرآن است و در سايه آن بايد سنت اهل بيت را بشناسيم تا محك خوبي براي حق و باطل داشته باشيم.
آن چه مايه تأسف است اين است كه كساني با افتخار به ما مي‏گويند: شماها فقط به همان احكام قديمي چسبيده‏ايد و كهنه پرست هستيد. زمان ما احكام نو مي‏خواهد و حرف‏هاي قديمي ديگر به درد ما نمي‏خورد.
يادم هست در تركيه كنفرانسي برگزار شد و يكي از اين نوانديشان و نوپردازهاي مصري سخنراني كرد و خيلي با آب و تاب گفت: فرهنگ اسلامي ما به كهنه پرستي مبتلا شده است. ما حديث نو مي‏خواهيم، فقه نو مي‏خواهيم و.... همين طور سخن خود را ادامه داد به گونه‏اي كه من ديگر نتوانستم تحمل كنم و بلند شدم و گفتم: آقا، يك باره بگو ما دين نو و پيامبر نو مي‏خواهيم!
قرآن بدعت گذاري ميان مسلمانان را پيش بيني كرده و فرموده است: «هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتابَ مِنْهُ آياتٌ مُحْكَماتٌ هُنَّ أُمُّ الكِتابِ وَ أُخَرُ مُتَشابِهاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَة»5؛ فتنه جويان دنبال آيات‏؛ متشابه مي‏روند تا بتوانند باطل را با پوشش حق ارايه كنند. آيات محكم براي مقصد و مقصود آنان مفيد نيست. آن‏ها مي‏خواهند آيات را آن جور كه دلشان مي‏خواهد تفسير كنند تا مردم گمراه شوند. نه تنها قرآن اين نكته را پيش بيني كرده كه پيامبر اكرم‏صلي الله وعليه وآله نيز به امير المؤمنين علي‏عليه‏السلام همين نكته را گوشزد كرده و فرموده است: «يَا عَلِيُّ إِنَّ الْقَوْمَ سَيُفْتَنُونَ بِأَمْوَالِهِمْ وَ يَمُنُّونَ بِدِينِهِمْ عَلَي رَبِّهِمْ وَ يَتَمَنَّوْنَ رَحْمَتَهُ وَ يَأْمَنُونَ سَطْوَتَه»6؛ مردم بعد از وفات من مورد فتنه واقع‏؛ مي‏شوند. بعضي از آن‏ها حرفشان اين است كه ما به رحمت خدا اميدوار هستيم و آرزو داريم خدا ما را مشمول رحمتش قرار دهد. اين‏ها به رجاء كاذب دل بسته و از عذاب و عقوبت خدا خود را ايمن مي‏بينند. «يَسْتَحِلُّونَ حَرَامَهُ بِالشُّبُهَاتِ الْكَاذِبَة»7؛ اينان حرام‏هاي خدا را با يك شبهه دروغين حلال‏؛ مي‏شمارند و براي آن راه حلال درست مي‏كنند. «يَسْتَحِلُّونَ السُّحْتَ بِالْهَدِيَّةِ وَ الرِّبَا بِالْبَيْع»8؛ رشوه را با عنوان هديه و ربا را با عنوان بيع حلال مي‏شمارند. پس مصداق فتنه انحراف در عقايد و احكام است كه آغازش از بدعت گذاري است و عامل بدعت گذاري هواي نفس است.


--------------------------------------------------------------------------------

1. نهج‏البلاغه، خطبه 50.

2. انعام، 112.

3. وسائل، ج‏6، ص 171.

4. حشر، 7.

5. آل عمران، 7.

6. بحار، ج 32، ص 241.

7. وسائل، ج 18، ص‏163.

8. همان.

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group