پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

بسم الله الرحمن الرحيم
اخلاص وعدالت، دو پايه سعادت
آن چه پيش رو داريد گزيده‏اي از سخنان حضرت آية اللّه مصباح يزدي(دامت بركاته) در دفتر مقام معظم رهبري است كه در تاريخ 27/10/85 ايراد فرموده‏اند. باشد تا اين رهنمودها چراغ فروزان راه هدايت و سعادت ما قرار گيرد.

«‏قَدْ أَخْلَصَ لِلَّهِ فَاسْتَخْلَصَهُ فَهُوَ مِنْ مَعَادِنِ دِينِهِ وَ أَوْتَادِ أَرْضِهِ قَدْ أَلْزَمَ نَفْسَهُ الْعَدْلَ فَكَانَ أَوَّلَ عَدْلِهِ نَفْيُ الْهَوَي عَنْ نَفْسِهِ يَصِفُ الْحَقَّ وَ يَعْمَلُ بهِ لَايَدَعُ لِلْخَيْرِ غَايَةً إِلَّا أَمَّها وَ لَا مَظِنَّةً إِلَّا قَصَدَها قَدْ أَمْكَنَ الْكِتَابَ مِنْ زِمَامِهِ فَهُوَ قَائِدُهُ وَ إِمَامُهُ يَحُلُّ حَيْثُ حَلَّ ثَقَلُهُ وَ يَنْزِلُ حَيْثُ كَانَ مَنْزِلُهُ‏»
در جلسات گذشته، بخشي از خطبه هشتاد و هفتم نهج البلاغه را در باره بهترين بندگان خدا توضيح داديم. در بخش پاياني اين خطبه، حضرت سه جمله بيان مي‏كنند كه هر سه فراز با واژه «قد»؛ شروع مي‏شود. «قد»؛ حرف تحقيق است و معناي آن اين است كه كار تحقيقاً و حتما بايد انجام گيرد و نتايجي كه براي بندگان خدا حاصل مي‏شود تا بهترين بنده خدا باشند، بر اين اوصاف و ويژگي‏ها مترتب است. اين قسمت تقريباً لبّ مطالبي است كه محبوب‏ترين بندگان خدا آن را دارا هستند.
در فراز اوّل حضرت مي‏فرمايد: بهترين بنده كسي است كه اخلاص را محور كار خود قرار دهد: «قَدْ أَخْلَصَ لِلَّهِ فَاسْتَخْلَصَهُ‏». مهم‏ترين ويژگي آن‏ها اين است كه خود را براي خدا خالص كرده و در اين مقام برآمده‏اند كه در وجودشان هيچ سهمي براي غير خدا نباشد. خدا نيز آن‏ها را براي خود خالص كرده است.
در قرآن كريم گروهي از بندگان به نام «‏عِبادَ اللَّهِ الُْمخْلَصِينَ‏»1؛ نام‏گرفته‏اند. اين نام نشان دهنده آن است كه افزون بر تلاشي كه اين بندگان انجام مي‏دهند و خود را براي خدا خالص مي‏كنند «‏مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ‏»2؛ يعني دين خود را خالص مي‏كنند: «‏أَلا لِلَّهِ الدِّينُ‏؛ الْخالِصُ‏»3؛ ، خداوند نيز آن‏ها را براي خودش خالص مي‏كند و آن‏ها عنوان «مُخلَصين»؛ پيدا مي‏كنند و در موقعيّتي قرار مي‏گيرند كه شيطان هم طمعي در گمراهيشان ندارد. «‏وَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ إِلاَّ عِبادَكَ مِنْهُمُ الُْمخْلَصِينَ‏»4؛ شيطان هم گويا از ابتدا مي‏دانسته است كه‏؛ در ميان فرزندان آدم، كساني هستند كه خدا آن‏ها را براي خود خالص كرده است و او طمعي ندارد كه در آن‏ها تصرف كند، چرا كه سهمي براي غير خدا در وجود آن‏ها نيست. اين‏ها همان «مُخلَصين»؛ هستند.
كسي كه مي‏خواهد به چنين مقامي برسد و از كساني شود كه خدا آن‏ها را خالص كرده است، بايد آن چه را در توان دارد، فقط براي خدا به كار گيرد. اگر براي خود، زن و بچه يا براي مردم در مقابل خدا سهمي قايل باشد و به عنوان مثال، نماز و روزه را براي خدا انجام دهد و بقيّه كارهايش را براي خود، زن، بچّه، دوستان، خويشان و جامعه قرار دهد، وجودش خالص نيست. چنين كسي براي خدا سهمي قايل شده و بقيه سهم‏ها را ميان ديگران از جمله خودش تقسيم كرده است و ابتدا كار را از آن جهت كه دلش مي‏خواسته، نه از آن جهت كه خدا مي‏خواسته، انجام داده است.
كساني كه محبوب‏ترين بندگان خدا هستند، از ابتدا بنا مي‏گذارند وجودشان را وقف خدا كنند. اينان درك كرده‏اند كه بنده خدا هستند و تصميم گرفته‏اند آن چه از خدا است، به خدا برگردانند. آن‏ها مي‏دانند كه وجودشان مال خدا است و بنا مي‏گذارند كه وجودشان را براي خدا خالص كنند، يعني ديگري را در وجود خود شريك قرار ندهند، چون اگر در وجودشان ديگري را راه دهند، تصرّف عدواني و غاصبانه كرده‏اند. وقتي كسي بي‏جهت سهمي را كه مال خدا است، به ديگران بدهد مال خدا را غصب كرده است. به همين دليل، اين‏ها بنا مي‏گذارند وجود خود را براي خدا خالص كنند تا خدا به آن‏ها كمك كند و آنان را در اين راه موفّق بدارد، پس آن‏ها را براي خودش خالص كند.
اين كه كسي وجود خود را به خدا تقديم كند، خيلي كار بزرگي نكرده است. شما چنان چه مال كسي در دستتان باشد و او را به صاحبش برگردانيد، خيلي كار مهمّي نكرده‏ايد. آن چه ارزش شما را نشان مي‏دهد اين است كه باور داريد وجودتان مال خودتان نيست و خدا آن را به شما داده است. اگر كسي فهميد وجودش از خودش نيست و هستي خود را از خدا ديد، در اين مقام برمي‏آيد كه آن را به خدا تقديم كند.
اين لطف خداي متعال است كه كمك مي‏كند تا ما بفهميم همه وجودمان از او است. در ابتداي خطبه نيز حضرت به اين نكته اشاره كرد و فرمود: «‏إِنَّ مِنْ أَحَبِّ عِبَادِ اللَّهِ إِلَيْهِ عَبْداً أَعَانَهُ اللَّهُ عَلَي نَفْسِه»؛ اگر كمك خدا نباشد هيچ كس توفيق انجام كاري را پيدا نمي‏كند. كساني كه درصدد برمي‏آيند مال خدا را به خودش برگردانند و وجودشان را براي خدا خالص كنند، اگر كمك خدا نباشد موفّق نمي‏شوند. وقتي اين‏ها درصدد كار خير برمي‏آيند و تصميم مي‏گيرند آن را انجام دهند، آن وقت است كه خدا كمك مي‏كند تا آن‏ها وجودشان را براي خدا خالص كنند.
وقتي وجودي براي خدا خالص شد، ديگر شيطان در آن سهمي ندارد و اين وجود گوهر گران بهايي مي‏شود كه از معادن دين خدا به حساب مي‏آيد. همان طور كه گوهرها، الماس، طلا، جواهرات و ياقوت را از معادن استخراج مي‏كنند، جواهرات دين نيز بايد از وجود چنين افرادي استخراج شود و كساني كه مي‏خواهند به گوهرهاي ناب دين دسترسي پيدا كنند، بايد سراغ اين‏ها بروند. اينان اوتاد زمين هستند. «‏فَهُوَ مِنْ مَعَادِنِ دِينِهِ وَ أَوْتَادِ أَرْضِه»؛ اصل تعبير «اوتاد»؛ از امير المؤمنين(ع) است كه مي‏فرمايد: خدا بندگاني دارد كه اين‏ها را براي خودش خالص كرده است، و اين‏ها اوتاد زمين، يعني ميخ‏هاي آن هستند.
در قرآن كريم، خداوند منّان كوه‏ها را ميخ‏هاي زمين معرّفي كرده و فرموده است: «‏أَ لَمْ نَجْعَلِ الاَرْضَ مِهادا وَ الْجِبالَ أَوْتادا»5؛ . درخطبه اوّل نهج البلاغه كه حضرت داستان خلقت را بيان مي‏كند، مي‏فرمايد: خداوند كوه‏ها را خلق كرد تا زمين را از اضطراب و نوسان حفظ كند. بر اساس تعبير قرآن، كوه در زمين حكم ميخ را دارد. اگر اين كوه‏ها نباشد عواملي كه موجب زلزله و اضطراب مي‏شود، زود زمين را مي‏لرزاند. وجود اين كوه‏ها لرزش زمين را تعديل مي‏كند.
همان طور كه خداوند كوه‏ها را براي جلوگيري از اضطراب و تزلزل زمين خلق كرده، بندگاني نيز خلق كرده است كه براي صيانت مردم از بلاي الهي حكم ميخ را دارند. اگر اين‏ها نباشند خيلي اوضاع به هم مي‏ريزد. مردم مضطرب مي‏شوند، راه صحيح را پيدا نمي‏كنند و گناهانشان باعث بلاهاي فراواني مي‏شود. خداوند بندگان صالح، يعني انبيا، اوصيا و اوليا را كوه‏هاي زمين قرار داد تا مردم در دينشان اضطراب و تزلزل پيدا نكنند. چنين بندگاني هم دين مردم را حفظ مي‏كنند و هم مانع مي‏شوند از اين كه عذاب‏هايي بر آن‏ها نازل شود. در روايات فراواني آمده است كه وقتي مؤمن صالحي در قومي باشد، خدا به واسطه او بسياري از بلاها را از مردم برمي‏دارد. اين مؤمن محبوب خدا است و خدا او را براي خود خالص كرده است.
حال چگونه انسان مي‏تواند خود را خالص كند و چه معيار و مقياسي وجود دارد كه انسان ببيند كاري كه انجام مي‏دهد، براي خدا است يا براي خدا نيست؟
خداوند متعال دو معيار براي انسان قرار داده است كه يكي از آن دو فطري است، در درون انسان قرار دارد و انسان مي‏تواند بر اساس آن حقّ و باطل و خير و شر را تا حدود زيادي بشناسد. «‏وَ نَفْسٍ وَ ما سَوَّاها فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها»6. خداوند وقتي نفس انسان‏؛ را آراست، به او كار خوب و بد را الهام كرد، يعني يك زمينه فطري براي او قرار داد تا بتواند هم تقوا و هم ضدّ تقوا را بشناسد. هر انسان عاقلي به طور فطري از اين نيروي خدادادي استفاده مي‏كند.
اصولا احكام عقل عملي به حُسن عدل و قبح ظلم برمي‏گردد. راست گفتن يك نوع عدل و دروغ گفتن يك نوع ظلم است. كارهايي كه عقل مي‏فهمد خوب است و بايد آن را انجام داد، به نحوي به عدل برمي‏گردد، چون حقيقت عدل اين است كه بايد حقّ هر كسي را به او داد. اگر حقّ خدا را دادي عدل و اگر حقّ او را غصب كردي ظلم تحقق پيدا مي‏كند. عقل مي‏گويد: عدل خوب است، يعني حقّ هر كسي را بايد به او داد. اگر هيچ آيه‏اي هم نازل نشده بود، هيچ پيامبري نيامده بود و هيچ امام معصومي نداشتيم تا از راه تعبّد حكمي را بپذيريم، عقل مي‏گفت: حقّ هر كسي را بايد به او داد.
كسي كه مي‏خواهد خود را خالص كند، بايد مبناي كارش را رعايت عدل قرار دهد، حقّ هر صاحب حقّي را بدهد، به كسي ظلم نكند و بنا بگذارد تا در مقابل خدا عرض اندام نكند، چون او خدا است و هر چه هست، از او است. من چه حقّي دارم كه براي خودم سهمي قايل شوم؟ چشم، گوش، پا و قلب ما از او است. اگر آن را در مسيري كه او نمي‏خواهد، به كار گيريم، خلاف عدل است. قرآن مي‏فرمايد: «‏لاتُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيم»7؛ شرك بد است، به خاطر اين كه ظلم است. غير از خدا كسي حق ّ ندارد در اين عالم عبادت و پرستش شود. عالم از آن او است. او بايد حاكم و مطاع باشد. اگر ما كسي را در كنار او قرار دهيم ظلم كرده‏ايم.
آن كه بنا مي‏گذارد در زندگي عدل را رعايت كند و حقّ هر كسي را بدهد، ابتدا حقّ خدا را مي‏پردازد. «‏قَدْ أَلْزَمَ نَفْسَهُ الْعَدْلَ فَكَانَ أَوَّلَ عَدْلِهِ نَفْيُ الْهَوَي عَنْ نَفْسِه»؛ چنين كسي اوّلين نتيجه‏اي كه از عدل مي‏گيرد، اين است كه با خود مي‏گويد: من حق ندارم به دل خواه خود عمل كنم، چون سرتاپاي وجودم حقّ خدا است. من حق ندارم براي خودم سهمي قايل شوم و بگويم: من اين كار را مي‏كنم، چون دلم مي‏خواهد! به عبارت ديگر چنين كسي «‏يَصِفُ الْحَقَّ وَ يَعْمَلُ بِهِ‏»؛ بنا مي‏گذارد كه حق را بشناسد، توصيف و تبيين كند و بدان عمل نمايد. «‏لَا يَدَعُ لِلْخَيْرِ غَايَةً إِلَّا أَمَّهَا وَ لَا مَظِنَّةً إِلَّا قَصَدَهَا»؛ اينان هيچ سعادت و خيري را رها نمي‏كنند. هر جا بدانند خير و كمالي وجود دارد، به دنبال آن مي‏روند. حتي جايي كه گمان مي‏برند خيري وجود داشته باشد، دنبال مي‏كنند تا شايد خيري نصيب آنان شود.
اين يك راه براي شناخت اخلاص است، ولي اين راه كامل نيست، به خصوص كه نمي‏تواند جزئيّات را دقيقاً مشخص كند. به همين جهت در فراز دوم سخن، حضرت مي‏فرمايد: «‏قَدْ أَمْكَنَ الْكِتَابَ مِنْ زِمَامِه»؛ بهترين بنده خدا كسي است كه اگر جايي مقتضاي عدل يا راه مرضي حضرت حق را نشناخت و در كسب كمال دچار ترديد شد، به سراغ كلام خدا مي‏رود و اختيار خود را به دست قرآن مي‏سپارد. «‏فَهُوَ قَائِدُهُ وَ إِمَامُه»؛ قرآن قائد و راهبر او مي‏شود. «قائد»؛ كسي است كه افسار مركبي را مي‏گيرد و مي‏كشاند و او به دنبالش مي‏آيد و «سايق»؛ كسي است كه از پشت سر مي‏راند. بهترين بنده كسي است كه افسار نفس خود را به دست قرآن مي‏دهد و به دنبال قرآن حركت مي‏كند و قرآن پيشواي او است. «‏يَحُلُّ حَيْثُ حَلَّ ثَقَلُه»؛ قرآن هر جا بار بيندازد و منزل كند او نيز فرود مي‏آيد. يعني بهترين بنده خدا كاملاً اختيار خود را به دست اين پيشوا مي‏دهد و هر چه او بگويد انجام مي‏دهد.


--------------------------------------------------------------------------------

1.؛ صافّات، 74.

2.؛ يونس، 22.

3.؛ زمر، 3.

4.؛ حجر، 39.

5.؛ نبأ، 7.

6.؛ شمس، 7.

7.؛ لقمان، 13.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group