رُوِيَ عَنْ عَليٍّ عليه السلام قال:
اَكْثِرْ سُرُورَكَ عَلَي مَا قَدَّمْتَ مِنَ الْخَيْرِ وَ حُزْنَكَ عَلي مَا فَاتَ مِنْهُ[1].
ترجمه حدیث: روايت از اميرالمؤمنين صلوات الله عليه منقول است که حضرت فرمودند: شادي و خوشحالي خود را نسبت به كارهاي خيري كه (براي آخرت خود) پيش فرستادهاي زياد كن و غم و اندوهت را هم نسبت به كارهاي خيري كه انجام ندادهاي فزونی ببخش.
شرح حدیث: حضرت در اين روايت مشخص مينمایند كه خوشحالي و ناراحتي روحي ما در اين دنيا باید نسبت به چه چيزي باشد. حضرت ميفرمايند: خوشحاليات را زياد كن نسبت به آن كارهاي خيري كه انجام دادهاي و در مقابل اندوهت را زياد كن براي كارهاي خيري كه از دستت بر ميآمده ولي انجام ندادهاي. دنبال اين نباش كه وقتی امور مادي به دستت ميرسد خوشحال شوي و وقتی از دستت ميرود يا به دستت نميآيد اندوهگين شوي. چرا؟ براي اينكه اينها براي تو نميماند. هر چه باشد ميگذاري و ميروي. تو بايد نسبت به آن چيزهايي را كه همراه خودت ميبري و تا آخر همراه تو هست و از تو جدا شدني نيست شاد شوي يا اندوهگين شوي. نه اینکه وقتی به پول و امور دنيايي رسیدی خوشحال شوي؛ چون اینها جاودانه نيست. براي كار خيرت خوشحال شو از این جهت كه خدا به من توفيق داد اين كار خير را انجام دادم تا ذخيره آخرتم باشد. از طرف ديگر از اين ناراحت باش كه كار خير از دستم بر ميآمده ولي آن را انجام ندادم. اينها براي تو جاودانه است.
در يك روايتي داريم كه يكي از اسماء قيامت روز حسرت «يَوْمُ الحَسرَة« است. در روايت دارد به اين كه در روز قيامت هم گناهكار حسرت ميخورد هم نیکوکار. هر دو حسرت میخورند. گناهكار اگر حسرت بخورد جا دارد چون گناه كرده و در نتیجه امروز به اين مصيبت دچار شده است. امّا نيكوكار چرا حسرت ميخورد؟ مگر او در دنیا كار خوب نكرده بود؟ او براي اين حسرت ميخورد كه چرا کار نیک كم كردم. اي كاش بيشتر كار خير كرده بودم. اگر ميدانستم امروز همچنين اثر و بُردی دارد، هرچه از دستم بر ميآمد كار نيك ميكردم . لذا علي عليه السلام در این روایت میفرماید خوشحالي زيادت برای كارهاي خيرت باشد و ناراحتي و اندوهت براي كارهای خيری که از دستت بر ميآمد ولی نكردي.
يكشنبه 12 ارديبهشت 1389 - 17 جمادي الاولي 1431. مسجد جامع بازار تهران
[1] . غررالحكم صفحه145، روايت 2631