رُوِیَ عَنِ الصَّادقِ علیه السّلام قال:
لَا يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يُذِلَّ نَفْسَهُ قِيلَ لَهُ وَ كَيْفَ يُذِلُّ نَفْسَهُ قَالَ يَتَعَرَّضُ لِمَا لَا يُطِيقُ.[1]
ترجمه حدیث: امام صادق(علیهالسلام) فرمودند: سزاوار نیست که مؤمن خود را خوار و ذلیل کند. به حضرت عرض شد چگونه مومن خود را خوار و ذلیل می کند؟ حضرت فرمودند: دست به کاری میزند که توان انجام آن را ندارد.
شرح حدیث: از امام صادق(صلوات الله عليه) منقول است كه فرمودند: «لَا يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يُذِلَّ نَفْسَه»؛ سزاوار نيست شخص مؤمن خودش را خوار كند. وقتي حضرت اين فرمايش را فرمودند، كسي به حضرت عرض ميكند: «وَ كَيْفَ يُذِلُّ نَفْسَه»؛ چهطور ميشود انسان خودش را خوار كند؟ حضرت در جواب فرمودند: «يَتَعَرَّضُ لِمَا لَا يُطِيق». دست به كاري ميزند كه توان انجام آن را ندارد و همين موجب ميشود كه خودش را خوار كند.
اين از آن اموري است كه چه بسا انسان در مسير زندگياش زياد مورد ابتلا قرار بگيرد. به تعبير ساده، انسان بايد به اندازه دهانش لقمه بردارد. وقتي كه بزرگتر بود، يا دهان را پاره ميكند و يا انسان را خفه ميكند! انسان گاهي دست به كاري ميزند كه در توانش نيست و بعد هم خرابكاري ميكند؛ آن خرابكاري هم موجب ذلّت و خوارياش در جامعه ميشود. غالباً این مسأله در دو چيز ريشه دارد؛ یکی «طمع» است و دیگری «حرص». افرادی كه كه در كار و كاسبيهايشان لقمههاي بزرگتر از دهانشان بر ميدارند، بعد هم خرابكاري ميكنند و آبرويشان هم ميرود، غالباً يا طمّاعاند يا حريصاند.
در یک روایت دیگر زید بن صوحان که از یاران امیرالمؤمنین(علیهالسلام) به ایشان عرض کرد: «فَأَيُّ ذُلٍّ أَذَلُّ؟ قَالَ: الْحِرْصُ عَلَى الدُّنْيَا».[2] كدام خواري است كه بیش از سایر ذلّتها خوارکننده و ذلّتآور است؟ حضرت فرمودند حرص بر دنیا. حرص، زيادهطلبي است. حرص بر دنيا بالاترين خواري را براي انسان ميآورد. اين زيادهطلبي موجب چه ميشود؟ همان كه امام صادق(عليهالسلام) در روایت اول فرمود؛ موجب میشود انسان دست به كارهايي بزند كه در توانش نيست. اینجا است که خودش آبروي خودش را ميبرد.[3]
[1] . الکافی، جلد5، صفحه 64.
[2] . من لايحضره الفقيه،جلد4، صفحه 381.
[3]. يكشنبه 10 مرداد1389 – 20 شعبان1431. مسجد جامع بازار تهران