پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

رُوِيَ عَنْ عَليٍّ عليه السلام قَالَ:
مَنْ حَاسَبَ نَفْسَهُ وَقَفَ عَلَى عُيُوبِهِ وَ أَحَاطَ بِذُنُوبِهِ وَ اسْتَقَالَ الذُّنُوبَ وَ أَصْلَحَ الْعُيُوبَ.[1]
ترجمه حدیث: از اميرالمؤمنين(صلوات­الله­عليه) منقول است كه فرمودند: هر كس كه به حساب نفس خود رسيدگى كند، بر عيوب و نقایص خويش آگاه مى‏شود و به گناهانش احاطه می­یابد. در آن موقع است كه مي‏تواند خويشتن را درمان كند، گناهان را ترك گويد، و عيوب خود را اصلاح نمايد.
شرح حدیث: حضرت در این روایت می­فرماید: «مَنْ حَاسَبَ نَفْسَهُ وَقَفَ عَلَى عُيُوبِهِ»؛ چون حضرت «نفس» به‏کار برده­اند، شاید به ذهن بیاید که مراد از عیب در اینجا فقط عیوب نفسانی است؛ امّا با توجه به جملات بعدي که می­فرماید: «وَ أَحَاطَ بِذُنُوبِهِ» معلوم می­شود که مراد از «عيب» در اينجا اَعمّ از عيوب نفساني و عيوب عملي است. انسان ممكن است هم از نظر باطن معيوب باشد و هم از نظر ظاهر كه مشخص است. رذایل نفسانی و درونی مثل اینکه باطن مبتلا به حرص، حسد، طمع و امثال اینها است. اينها از رذائل و عیوب نفساني محسوب مي­شود. عیوب عملی و بیرونی مثل آن كساني كه مدّعي هستند مؤمنند، ‌امّا در عين حال معصيت مي­كنند،‌ اينها عيب عملي دارند. لااُبالي‏گري، بي­بندوباري و امثال اینها عیوب عملی براي يك مؤمن محسوب می­شود.
حضرت مي­فرمايد: «مَنْ حَاسَبَ نَفْسَهُ وَقَفَ عَلَى عُيُوبِهِ»؛ هر كس كه به حساب نفس خود رسيدگى كند، بر عيوب و نقایص خويش آگاه مى‏شود. كلاهت را پيش خودت قاضي كن! وقتي آدم بنشيند خودش را از نظر درون بررسي كند، مي­فهمد که مبتلا به چه رذيله­ نفسانی است. می­فهمد که مبتلا به رذيله طمع است، حرص است، حسد است و... از نظر بيروني هم مي­فهمد مبتلا به چه رذایل عملی است. اگر بگويد مؤمنم، مي­فهمد مال‏مردم‏خوري حرام است، غيبت حرام است. آیا نمي‏فهمد كه اينها حرام است؟ بله! مي­داند، ولي در عين حال مرتكب مي­شود.
افراد زیادی تا به حال به من مراجعه کرده­اند و به من مي­گويند دعا كنيد! ما ابتلا به گناهی داریم، ‌امّا نمي­توانيم ترک کنیم. مي­گويند نمي­توانيم! من مي­گويم نگو نمي­توانم، بگو نمي­خواهم! بين «نمي­توانم» و «نمي‏خواهم» فرق است. نخير، تو مي­تواني ولي نمي­خواهي! اينها را از هم جدا كن! نمي­توانم نيست، نمی‏خواهم است! يعني چه نمي­توانم؟ من به این افراد می­گویم بگو ببينم اين كاري كه تو مي­كني،‌ آیا من هم مي‏كنم؟ من كه معصوم نيستم. من هم مثل تو هستم. دو تا انسان مساوي هم هستيم. من چرا نمي­كنم؟ چون من می­خواهم. اما تو نمي‏خواهي.
«وَ أَحَاطَ بِذُنُوبِهِ»؛ احاطه معنایش این است که آدمی همه یک چیز را در بر بگیرد­. هر كس كه به حساب نفس خود رسيدگى كند، نه تنها بر عيوب و نقایص خويش آگاه مى‏شود، بلکه به همه گناهانش احاطه می­یابد. به همه گناهانت مطلع مي‏شوي، نه بعضي از آنها. هم درونت را مي­فهمي و هم بيرونت را مي­فهمي. وقتی شب رفتي خانه، با خودت حساب می­کنی ‌امروز چند تا دروغ گفتي؟ چند تا غيبت كردي،؟ چند تا غیبت شنيدي؟ چقدر مال مردم را اين طرف و آن طرف كردي؟ و امثال اينها.
آن‏وقت، نتيجه‏اش چيست؟ نتيجه‏اش اين است: «وَ اسْتَقَالَ الذُّنُوبَ وَ أَصْلَحَ الْعُيُوبَ». اینجا است كه مي­توانی خودت را درمان كنی، گناهان را ترك کنی، و عيوب خود را اصلاح کنی. حضرت امیرالمؤمنین، اوّل مي­رود سراغ عمل. یعنی رابطه­ات را با گناه‏هايي كه كردي، قطع مي­كني. استقاله معنايش اين است. يادتان هست در مسائل بيع چه برای شما گفتيم؟ يكي از ‌مسائل بيع، «اقاله» است. اقاله يعني به هم زدن و فسخ کردن معامله. وقتی این‏طور شد، رابطه گناهان را با خودت به هم می­زنی و اين رابطه را قطع مي­كني. به چه وسیله‏ای این رابطه را قطع می‏کنی؟ با توبه. «وَ أَصْلَحَ الْعُيُوبَ» از آن طرف هم بنا مي­گذاري كه إن‏شاءالله بروي و اين رذایل اخلاقي را از خودت دور كني و عیوب خود را اصلاح کنی. و همه اينها شدني است![2]

[1]. غرر الحكم و درر الکلم، صفحه 236، روايت 4748.
[2]. چهارشنبه 15 دي 8913 – 30 محرم1432. مسجد جامع بازار تهران

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group