جمعه 2 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

قِيلَ لِأَميرالمؤمنين (عليه­السلام)
فَمَا تَقُولُ فِي الدُّنْيَا؟ قَالَ: فَمَا أَقُولُ فِي دَارٍ أَوَّلُهَا غَمٌّ وَ آخِرُهَا الْمَوْتُ؛ مَنِ اسْتَغْنَى فِيهَا افْتَقَرَ وَ مَنِ افْتَقَرَ فِيهَا حَزِنَ؛ فِي حَلَالِهَا حِسَابٌ وَ فِي حَرَامِهَا النَّار.[1]

ترجمه حدیث: شخصي به علي (عليه­السلام) عرض کرد: درباره دنيا چه مي­فرمایيد؟ حضرت فرمود چه بگويم درباره خانه‏اى كه اوّلش غم است و آخرش مرگ. هر كس بدنبال بى‏نيازى در دنيا باشد محتاج است و هر كه محتاج و فقير باشد محزون است. در حلال دنيا حساب است و در حرام آن‏ آتش و عذاب است.‏
شرح حدیث: به حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) گفته شد شما نسبت به دنيا چه مي­گویيد؟ آن حضرت ابتدا فرمودند: «فَمَا أَقُولُ فِي دَارٍ أَوَّلُهَا غَمٌّ». «فما أقُول»، یعنی من چه بگويم؟! مانند اینکه كسي به شما مي­رسد و مي­گويد حالت چه‏طور است؟ مي­گويي «چه بگويم»! از این پاسخ، انسان می­فهمد كه وضع خیلی خراب است!
«أَوَّلُهَا غَمٌّ»؛ در تعبیر حضرت معلوم مي­شود كه اين خانه سر و ته دارد. اوّلی دارد و آخری. ورودی دارد و خروجی. اوّلش غم است. همين‏که پا در آن می­گذاری، شيون و آه و ناله‏ات بلند مي­شود. بچّه كه به دنيا مي­آيد، معمولاً همين‏طور است که گریه می­کند. علّتی هم دارد که بحث جدایی می­طلبد و در این مختصر نمی­گنجد.
«وَ آخِرُهَا الْمَوْتُ»؛ آخرش هم مرگ است. مرگ هم چون امري وجداني است، فشارهايي برای روح در هنگام خروج از بدن دارد. اوّل دنیا شيون است و آخرش هم اين فشارها است. به این نکته در اینجا باید توجه داشت که این شيون­ها و فشارها را همه دارند به‏جز اوليای خاصّ خدا که حسابشان جدا است. حضرت در این روایت در پاسخ سائل به این نحو جواب می­دهد و در واقع وضعیت من و تو را بیان می‏فرماید؛ وگرنه حضرت راجع به خودش چه فرموده است؟ فرمود: «وَ اللَّهِ لَابْنُ أَبِي طَالِبٍ آنَسُ بِالْمَوْتِ مِنَ الطِّفْلِ بِثَدْيِ أُمِّه».[2] یعنی به خدا قسم انس و علاقه فرزند ابى‏طالب به مرگ در راه خدا، از علاقه طفل به پستان مادر بيشتر است‏. یعنی مرگ اگر مرد است گو نزد من آی! پس اينها را يك وقت با هم خلط نکنید.
این وضعیت ورود و خروج تو در دنیا است. حال که در این خانه آمدي، در این خانه چه خبر است؟ می‏فرماید: «مَنِ اسْتَغْنَى فِيهَا افْتَقَرَ وَ مَنِ افْتَقَرَ فِيهَا حَزِنَ»؛ در اين خانه كه آمدي يا از اين ابزارهایي كه در اين خانه هست دستت پر مي­شود، ‌يا دستت خالي مي­ماند و كم مي­آوري. از این دو حال خارج نيست؛ یا دست انسان از نظر امور مادي دنيا، مانند ‌پول و غیره پُر می­شود، یا اینکه انسان کمبود دارد و كم مي‏آورد که در پی آن غصه و اندوه مي­خورد.
هر چه دست انسان از امور دنیایی بیشتر پُر شود، احساس احتياج او بيشتر مي­شود و سير نمی‏شود، بلکه گرسنه‏تر مي­شود. همچنان‏که در روایات اشاره شده که دنیا مثل آب دريا است که شور است؛ مي­خواهي رفع عطش كني، امّا هر چه مي­خوري تشنه‏تر مي­شوي. هر كس كه غني­تر است محتاج تر است.
«فِي حَلَالِهَا حِسَابٌ وَ فِي حَرَامِهَا النَّار»؛ این را بدان که هر چه در این دنیا به دست آوری، چه کم چه زیاد، اگر از مسير صحيح شرعي باشد، بايد حساب پس بدهي؛ و اگر از را ه حرام و نامشروع باشد، باید در انتظار عذاب و آتش باشی.
نتيجه: مقصود علي (عليه السلام) از گفتن این جملات چیست؟ آیا حضرت همين‏طور فرموده و رد شده است؟ نه! مي‏خواهد بگويد آيا كسي كه دل به اين خانه ببندد عقل دارد؟! نه! کسی که به این دنیا با این ویژگی‏ها دل‏بستگی پیدا کند احمق است. حضرت در این حدیث به من و شما تلنگر زده است. یعنی سر عقل بيا و به این خانه‏ای که سر و ته آن این است، دل نبند.[3]

[1]. بحار الانوار، جلد 75، صفحه 32
[2]. نهج البلاغه، خطبه5، صفحه 52
[3]. چهارشنبه 27 بهمن 1389– 12 ربيع الاول 1432. مسجد جامع بازار تهران

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group