جمعه 2 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

رُوِيَ عَن عَليٍّ عليه السّلام قال:
الزَّاهِدُ فِي الدُّنْيَا مَنْ لَمْ يَغْلِبِ الْحَرَامُ صَبْرَهُ وَ لَمْ يَشْغَلِ الْحَلَالُ شُكْرَه[1].

ترجمه حدیث: زاهد در دنيا كسي است كه كار حرام بر صبرش غلبه نكند، و مشغول شدن او به حلال بر شكرش غلبه نكند.
شرح حدیث: در این روایت کوتاه امیرالمؤمنین علي(عليه السلام) زاهد را از نظر امور دنیایی‏اش تعريف مي­فرمايند، نه زهد را. ایشان در تعریف زاهد دو جمله بيشتر نمي­فرمايند كه برگشت اين دو جمله، به يك هسته مركزي است كه در ادامه آن را عرض خواهم کرد. شخص زاهد (پارسا) در دنیا چه كسي است؟
1- «مَنْ لَمْ يَغْلِبِ الْحَرَامُ صَبْرَهُ»؛ شخص زاهد کسی است كه كار حرام بر بردباري و صبر او غلبه نكند. يعني وقتي كه به عمل حرامي رسيد، طاقتش را از دست ندهد و خدا يادش نرود. ‌كارهايي كه ما در دنيا مي­کنيم يا - نعوذ بالله- حرام است يا حلال. ما برزخی بين حرام و حلال نداريم. مباح هم كه گفته می­شود در واقع همان حلال است. به این نکته دقت كنيد که اميرالمؤمنين (علیه‏السلام) در ترتيب نظر داشته است. اوّل می­فرماید زاهد کسی است که وقتی با عمل حرام یا مال حرام برخورد كند، ‌آن عمل حرام يا آن مال حرام طوري او را جذب نكند كه بر صبر و پايداري‏اش نسبت به احكام الهي چيره شود.
معمولاً ‌اين‏گونه است كه وقتی انسان ـ‏نعوذ بالله‏ـ مرتكب كار حرام مي­شود، یا روی مال حرام دست مي­گذارد، اين بدان خاطر است كه جاذبه عمل حرام یا مال حرام انسان را به سوی خود مي­كشد. در اینجا انسان باید چه کند؟ باید استقامت كند و به سمت حرام ‌نرود. اين را مي‏گويند پايداري، اين را مي­گويند صبر. ما در روایاتمان صبر نسبت به معصيت هم داریم. فلذا در ترتيب، اوّل اين را حضرت می­فرماید که طوري حرام تو را جلب نكند كه صبر را از تو بربايد. حرام بر صبر و پايداري تو چيره نشود. ایستادگی کن و ‌به سمت حرام نرو. دست به سمت مال حرام هم دراز نكن.
2- «وَ لَمْ يَشْغَلِ الْحَلَالُ شُكْرَه». همچنین شخص زاهد کسی است که سرگرم شدن او به كار حلال، ‌او را از سپاس‏گزاري باز ندارد. يعني چنان سرگرم حلال هم نمي­شود كه خدا يادش برود و تشكر و سپاس‏گزاري از او يادش برود. مثلاً مالي كه به دستش آمده، گرچه ‌حلال است و حرام نيست، اما باز جاذبه آن طوري جذبش نكند كه خدا را فراموش کند. یادش نرود که این را چه كسي به او داده است. شکر مُنعم را فراموش نكند. وقتي انسان به حلال وابستگي پيدا کند، شكر خدا فراموش مي­شود و‌ يادش مي­رود كه اين نعمت حلال را خدا به او داده است. پس نسبت به حلال شاكر باش.
این دو خصوصيت برگشت به يك چيز مي­كند. هسته مرکزی هر دو این است که در دنيا، هركس در ارتباط با هر عملي، چه حلال و چه حرام، اگر از خدا غفلت داشته باشد به نحوی كه خدا را به دست فراموشي بسپرد، اين‏چنین کسی اهل زهد و پارسايي نيست. زاهد کسی است که در ارتباط با حرام وقتي كه به يك عمل حرامي رسيد، طاقتش را از دست ندهد و خدا را فراموش نکند. از آن طرف در جایی که حلال هم هست، ‌اما آن حلال او را چنان سرگرم نكند كه خدا يادش برود و سپاس‏گزاري از ‌مُنعم را فراموش کند.
پس بازگشت هر دو به يك چيز است؛ مي­گويد وقتي برخورد مي­كني به حلال يا حرام، «خدا يادت نرود». چون اگر در ارتباط با «حرام» خدا يادت باشد، صبرت را از دست نمي­دهي و تحمل مي­كني. این همان صبر بر معصيت است. در ارتباط با «حلال» هم اگر خدا را فراموش نکنی، آن حلال تو را جوری سرگرم نمی­كند كه حمد خدا و شکرگذاری را فراموش کنی. اگر خدا يادت نرفت، چه در حلال و چه در حرام، بدان که تو در زمره زاهدان و پارسایان هستي.
طبق روایت نشانه زاهد، ذکر گفتن و عمل مستحب و تسبيح و ادا اطوار درآوردن نیست! ادا در نياوريد! اينها را بگذاريد كنار! خدا رحمت كند مرحوم والد بنده را، تعابیر شیرینی داشتند.[2] ایشان می­فرمود: برو اينها را بريز دور، برو اين دكان‏ها را ببند، از اين ادا اطوارها در نياور! مهم این است که وقتی به حرام رسيدي، آیا دست مي­كشي يا نه؟ وقتی هم که به حلال رسیدی، بگو ببينم آیا مي‏گويي كه خدا به من داده يا نه؟[3]

[1]. بحارالانوار، جلد 75، صفحه37.

[2] . حضرت آیت الله میرزا عبدالعلی تهرانی (رحمة الله علیه)، پدر بزرگوار حضرات آیات حاج‏آقا مجتبی و حاج‏آقا مرتضی تهرانی (حفظهما الله).
[3]. چهار شنبه 11 اسفند 1389 – 26 ربيع الاول 1432. مسجد جامع بازار تهران

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group