روی عن الصادق «علیه السلام» قال :
كَمْ مِنْ نِعْمِةِ اللهِ تَعالي عَلي عَبْدِهِ فِى غَيْرِ اَمَلِهِ وَ كَمْ مِنْ مُؤَمِّلٍ اَمَلاً اَلْخِيارُ فِي غَيْرِهِ.
از امام صادق «علیه السلام» در روایتي منقول است که حضرت فرمودند:
«كَمْ مِنْ نِعْمِةِ اللهِ تَعالي عَلي عَبْدِهِ فِى غَيْرِ اَمَلِهِ»،در ربط با نعم الهیّه، خداوند یک سنخ نعمتهايي را بدون اینکه انسان حتّی آرزویش را داشته به او عنایت میکند؛ حتّی گاهی به زبان هم جاری میکند و میگوید: باور نمیکردم! خدا است دیگر. حضرت در ادامه میفرمایند: «وَ كَمْ مِنْ مُؤَمِّلٍ اَمَلاً»، و در مقابل یک سنخ اموری است که انسان مرتّب آرزو میکند که خدا به او بدهد و ذهنش را پرکرده و «اَلْخِيارُ فِي غَيْرِه»، حال اینکه نمیداند خیرش در آن نیست و اتّفاقاً در غیر از آن است.
از این روایت شریف میفهمیم که آن نعمتی که به درد تو میخورد را خدا به تو میرساند، چه از او بخواهی، چه نخواهی؛ اين را بدان! خیرِ بنده در هرچه باشد خدا به او میدهد و از او منع نخواهد كرد، مگر خود بنده ردّ کند. از آن طرف چه بسیار افرادی که آرزوهایی میکنند که به ضررشان است و خودشان نمیفهمند؛ پس بهتر این است که خواستههاي خود را به خدا واگذار کنند. پس وقتي آرزو ميكنيد بگوئيد: خدایا اين به ذهن من آمده، آيا خیر من است یا نه؟ برخی مسائل خیلی معمول است، مثلاً بیماری، از خدا شفا میخواهد، «اللهم اشفِ کل مریض»، اگر بدهی و قرض دارد، «اللهم اقض دین کل مدین»، مشکلی ندارد. امّا نعمتهایی را که نمیدانی در آینده از نظر بهرهوریاش چطور میشود، به خدا واگذار کن، زیرا چیزهایی هست كه تو از خدا درخواست میکنی امّا خودت نمیداني که به نفع تو نیست. این را بدان! اگر خواستهات برآورده نميشود، به نفع تو نيست، پس رهایش کن؛ چرا؟ چون خدا چیزهایی که به نفع تو است امّا به ذهنت نمیآید را، اتفاقاً بدون درخواست به تو می دهد.
بحارالانوار ج 68 ص 152 – بحارالانوار ج75 ص 243
چهارشنبه 26 بهمن 90 – 22 ربیع الاول 1433