جمعه 2 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

رُوِيَ عَنْ عَليٍّ (عليه السّلام) قال:
احْذَرْ أَنْ يَرَاكَ اللَّهُ عِنْدَ مَعْصِيَتِهِ وَ يَفْقِدَكَ عِنْدَ طَاعَتِهِ فَتَكُونَ مِنَ الْخَاسِرِينَ وَ إِذَا قَوِيتَ فَاقْوَ عَلَى طَاعَةِ اللَّهِ وَ إِذَا ضَعُفْتَ فَاضْعُفْ عَنْ مَعْصِيَةِ اللَّهِ.[1]

ترجمه حدیث: از اميرالمؤمنين(عليه­ السلام) منقول است كهفرمودند: بترس از اينكه خداوند تو را در هنگام معصيتش مشاهده كند، و در وقت طاعتش تو را نبيند كه در اين هنگام از زيان‏كاران خواهى بود. هر گاه نيرومند شدى در طاعت خداوند بكوش و هرگاه ناتوان شدى از معصيت خداوند ناتوان باش.
شرح حدیث: از نکات این روایت این است که حضرت علي (عليه السلام) ‌دو مسأله‏ای را كه بين همه ما مطرح است، با يك ديد الهي معنا مي­كند نه مادي! یکی از آن دو مسأله، بحث «نفع و ضرر» است، و دیگری «قوّت و ضعف». ‌در فراز اوّل روایت، حضرت مي­خواهند ضرر را معنا کنند. ما نمي­دانیم ضرر چیست. چون با يك عينك مادي ضرر را معنا مي­كنيم. ضرر واقعي اين است كه امیرالمؤمنین می­فرماید. «احْذَرْ أَنْ يَرَاكَ اللَّهُ عِنْدَ مَعْصِيَتِه»؛ بپرهيز از اينكه خداوند تو را هنگام نافرماني‏اش ببيند. در مقابلش می‏فرماید: «وَ يَفْقِدَكَ عِنْدَ طَاعَتِه»؛ بترس از اینکه ‌آنجا كه بايد خداوند تو را ببيند -‏هنگام فرمانبرداري خودش- تو را نبيند. يعني بترس از اینکه خدا تو را هنگام معصيت ببيند،‌ نه هنگام طاعت.
خوب نتيجه­اش چيست؟ «فَتَكُونَ مِنَ الْخَاسِرِين»؛ «فاء» در «فَتَكُونَ» فاء تفريع است. یعنی اینجا است كه تو ضرر كرده‏اي. ضرر عبارت از اين است كه معصيت كني و طاعت نكني؛ به این مي­گويند ضرر! ضرر این نیست که مال دنيا از دستت برود. این عينك مادّيت است که به چشم تو است و موجب می‏شود که ملاک ‌ضرر و نفع را ببری روي پول و مسائل مادّی. این نگاه مادّي حيواني است. این عينك را از چشمت بردار، بعد مي­فهمي ضرر يعني چه! ضرر و نفع از منظر معنوی، تعریف ديگری دارد. ضرر اين است كه معصيت كني و طاعت نكني. از منظر الهي و انساني، ضرر اين است.
امیرالمؤمنین مسأله «توانايي و ناتواني» را هم با یک نگاه الهی معنا می­کنند. مي­فرمايد توانايي اين است: «وَ إِذَا قَوِيتَ فَاقْوَ عَلَى طَاعَةِ اللَّه»؛ توانا کسی است که در طاعت خداوند، نیرومند و توانا باشد. ما گاهي توانايي را جسمي معنا مي­كنيم؛‌ اين يك عينك حيواني است که به چشمت زده­ای! این عینک مادّی را كنار بگذار. گاهی هم فکر می‏کنیم شخص توانا کسی است که توانايي مادّي دارد و پول فراوانی در اختیارش هست. اينها همه‏اش نگاه‏های مادّي است، اما شاخه­هايش فرق مي­كند. نخیر! توانا آن كسي است كه در طاعت الهي توانا باشد.
«وَ إِذَا ضَعُفْتَ فَاضْعُفْ عَنْ مَعْصِيَةِ اللَّه»؛ اگر هم مي­خواهي ناتوان باشي، در معصيت و گناه ناتوان باش! بگو من زورم به خدا نمي­رسد، من ناتوانم، من توانايي جهنّم را ندارم. ناتوان کسی است که توانايي معصيت ندارد. از آن طرف، توانا کسی است که توان اطاعت الهی را دارد.
ببينيد در این دو جمله، حضرت هم مسأله «سود و زيان» و هم «توانایی و ناتوانی» را با «طاعت و معصيت» تطبیق می‏دهند. مي­فرماید هر دوی اينها بر محور طاعت و معصيت است. تو بايد هر دو را با یک دید الهی ببيني. در نتيجه انسان الهي ‌نسبت به «سود و زيان» در ربط با طاعت و معصيت بايد ارزيابي كند. نسبت به «توانايي و ناتواني» هم باز هم بايد برود سراغ طاعت و معصيت. معيار ارزشي اين است.[2]

[1]. نهج البلاغه، حكمت 383، صفحه 544
[2]. چهارشنبه 17 فروردين1390– 2 جمادي الاولي1432. مسجد جامع بازار تهران

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group