جمعه 2 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

رُوِیَ عَنْ عَلیٍّ علیه السّلام قال:
الذُّنُوبُ الدَّاءُ وَ الدَّوَاءُ الِاسْتِغْفَارُ وَ الشِّفَاءُ أَنْ لَا تَعُودَ.[1]

ترجمه حدیث: از اميرالمؤمنين(صلوات‏‏الله‏عليه) منقول است كه فرمودند: گناهان و معاصی بیماری است و داروی آن استغفار است و شفا و درمان آن بازگشت نکردن به گناه است.
شرح حدیث: حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السّلام فرمودند: «الذُّنُوبُ الدَّاء»؛ گناهان بيماري است. ما هم جسم داريم و هم روح؛ هم جسم انسان بيماري‏های خاصّ خودش را دارد و هم روح آدمی بيماري‏هاي خاصّ خودش را دارد. بنابر این روایت معلوم می‏شود كه انسان از نظر دروني هم ابتلاء دارد. ابتلاء و بیماری درونی انسان گناهان است.
شخصي كه قائل به مبدأ و معاد است و مي‏گويد من مسلمان و مؤمنم، نبايد گناه كند. چرا؟ چون خالقش او را از گناه نهي كرده است. مثل اينكه انسان پيش طبيب برود و طبيب او را از مصرف يك غذا یا یک عمل نهي كند، بعد انسان بخواهد آن را انجام دهد! معلوم است كه اين براي انسان مصيبت‏بار است. معلوم مي‏شود كه او از نظر دروني مشكل دارد. پس گناهان يك نوع بيماري است. حالا من نمي‏خواهم ريشه‏يابي كنم؛ چه اعتقادي و ايماني باشد و چه سایر ریشه‏ها، در هر صورت گناه بيماري است. «الذُّنُوبُ الدَّاء».
در ادامه فرمود: «وَ الدَّوَاءُ الِاسْتِغْفَار». هر بيماري دارويي دارد؛ ‌داروي اين بيماري (يعني گناه) چيست؟ حضرت مي‏فرمايد دارويش هم استغفار است. همان‏طور که در بيماري جسمی مي‏گويند اگر فلان دارو را بخوري خوب مي‏شوي، داروی این بیماری و مرض روحی تو استغفار است. بعد هم فرمود: «وَ الشِّفَاءُ أَنْ لَا تَعُود». چه وقت مي‏فهمي که خوب شدي و شفا پیدا کرده‏ای؟ آن هنگامی كه ديگر آن گناه را نكني و دوباره آن معصیت را تکرار نکنی.
حضرت سه جمله واضح را کنار هم فرمودند: 1- گناهان بيماري است. 2- داروي اين بيماري استغفار است. 3- وقتی كه ديگر آن گناه را مرتکب نشوم، مي‏فهمم که شفا پيدا كرده‏ام. اين روایت را به این جهت گفتم، چون از من سؤال زياد شده است. می‏گویند چه‏طور ما استغفار مي‏كنيم ولي دوباره همان گناه را مرتکب می‏شویم؟ مرض معلوم است، ‌دوا هم که استغفار است مشخص است، ولي باز آن گناه را انجام می‏دهیم! این بدان خاطر است که دوايت تقلبّي است! اگر ديدي مجدّداً مرتکب می‏شوی، بفهم که استغفار تو، استغفار نبوده است. همچنان‏که وقتی در بیماری جسمی شفا پیدا نمی‏کنی و خوب نمی‏شوی مي‏گويي دارويش تقلّبي بود، این دوای بیماری روحی تو هم تقلّبی است؛ چون خوب نشدی. معلوم می‏شود که استغفارهایت تقلّبی بوده است! بسياري از اين استغفارهاي ما لقلقة زبان است.
حالا استغفاري كه تقلّبي نيست چيست و چه ویژگی دارد؟ استغفار حقیقی جايي است كه واقعاً‌ از گناه پشيمان شده باشي. اگر واقعاً از گناه ‌پشيمان شده باشي و استغفار كني، ‌اين ديگر تقلّبي نيست. اين شفا بخش است. لذا ديگر برنمي‏گردي و آن گناه را مرتکب نمی‏شوی. منشأ بسياري از گرفتاري‏های شخصی و اجتماعی که دامن‏گیر ما شده گناهان است. این مسلّم است! بعد هم استغفار مي‏كنيم و مي‏بينيم هیچ فايده‏اي ندارد. جهتش چيست؟ جهتش این است که استغفارهايمان استغفار نيست. اگر اين استغفارها استغفار باشد، ‌خداوند ‌صحنه را بر مي‏گرداند.[2]

[1]. غُررالحِکَم و دُرر الکَلِم، صفحه194 روایت 3778.

[2]. چهارشنبه 21 اردیبهشت 1390 – 7 جمادی الثانی 1432. مسجد جامع بازار تهران

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group