دوشنبه 5 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

رُوِيَ عَن عَليعليه‌السلام قال:
عَلَيْكُمْ بِدَوَامِ الشُّكْرِ وَ لُزُومِ الصَّبْرِ فَإِنَّهُمَا يَزِيدَانِ النِّعْمَةَ وَ يُزِيلانِ الْمِحْنَةَ.
در روایت از امیرالمؤمنینعلیه‌السلام منقول است که حضرت فرمودند:
بر شما باد به دوام شکر، هیچگاه از شکر خدا غفلت نکنید، «عَلَيْكُمْ بِدَوَامِ الشُّكْرِ». شکر مراتبی دارد که عبارتند از: شكر قلبی، لفظی و عملی.
شکر قلبی؛ یعنی انسان نسبت به نعمتهایی که در این دنیا از آن متنعّم می‏شود، در هر قسمش، مادّی، معنوی، متّصل و منفصل، همه را از ناحیه خدا ببیند و مُنعِم حقیقی را او بداند.
شکر لفظی؛ یعنی به وسيله زبان با جملاتی چون «الحَمدُ لِلَّه» و «شُکرًا لِلَّه»، که وارد شده و همه می‌دانند خدا را شکر کنی.
شکر عملی؛ یعنی اينكه انسان نعمت‌ها را در راه رضای مُنعمش مصرف کند؛ بطور مثال: نعمت‌های متّصله، اعضاء و جوارح و قوا را - نعوذ بالله- در راه معصیت بکار نگیرد، بلکه در راه اطاعت خدا مصرف کند. نعمتهای منفصله، مثل امور مالی را هم همین‏طور، در حرام مصرف نکند بلکه در راه رضای خدا که منعم حقیقی است مصرف کند.
در نتیجه، این دوام شکر خیلی معنادار می‌شود؛ یعنی تمام لحظاتت مراقب باش، نعمتهای خدا را از خدا بدان! نه تنها شکر لفظی کن و «الحَمدُ لِلَّه» بگو، بلکه همه نعمت‌ها را در راه رضای او مصرف کن، این‌گونه نیست که انسان گاهی از دستش کار بکشد، گاهی از چشمش، گاهی از گوشش، گاهی از زبانش و ... بلکه هر لحظه از نعمت‌های خدا استفاده می‌کنیم، پس هر لحظه مراقب باش که شکر خدا را بجا آوری.
این اوّلین توصیه بود، دومین سفارش اين است كه: «‌وَ لُزُومِ الصَّبْرِ»؛ صبر پیشه کن. دنیا همیشه بر وفق خواسته‌های ما نیست، بلکه فراز و نشیب دارد، خوشی و ناخوشی دارد و گاهی پیشامدهایی ناگوار برای انسان رخ می‌دهد. اینجا باید چه کنیم؟ صبر پیشه کن. یک وقت - نعوذ بالله- لب به شکایت نگشائید! «لزوم صبر» معنایش این است، سختی را تحمّل کن.
حال این «دوام شکر» و «لزوم صبر» که حضرت آن‏ها را در کنار هم گذاشتند، چه نتيجه‏اي در پی خواهد داشت؟ نتیجه اين است كه: «فَإِنَّهُمَا يَزِيدَانِ النِّعْمَةَ وَ يُزِيلانِ الْمِحْنَةَ»، این دو موجب می‌شوند خدا نعمتش را بیافزاید و از آن طرف گرفتاری‌ات را برطرف کند.
نکته‌ای درباره شکر: ما در باب شکر داریم، در قرآن هم همین است، «لَإن شَکَرتُم لَأزیدَنَّکُم». در باب صبر هم هست: «الصَّبرُ مِفتاحُ الفَرَج». امّا اینجا امیرالمؤمنینعلیه‌السلام نکته‌ای فرموده‌اند که من جای دیگر ندیدم به این صورت آمده باشد. حضرت فرموده‌اند: شکر، هم نعمت را افزایش می‌دهد، هم محنت را از بین می‌برد، «فَإِنَّهُمَا يَزِيدَانِ النِّعْمَةَ وَ يُزِيلانِ الْمِحْنَةَ». یعنی شکر و صبر هر دو به نعمت می افزایند، از آ‌ن‌طرف هر دو، ناآرامی‌ و گرفتاری را هم برطرف می کنند. بله، اگر انسان صبر کند گرفتاری‌اش برطرف می‌شود، امّا شکر را من جایی ندیدم که شکر هم گرفتاری را برطرف ‌کند. حضرت می‏فرمایند: تو را به «دوام شکر» و «لزوم صبر» سفارش می‌کنم، چرا که این‌دو موجب می‌شوند نعمتت افزوده شود و از آن طرف محنت و گرفتاری‏ات برطرف گردد.
غررالحكم، ص278 روايت 6142
يكشنبه 1 خرداد 90 – 18 جمادي الثاني 1432

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group