روی عن رسول الله «صلّی الله علیه وآله وسلّم» قال:
«اَلْمُؤْمِنُ قَلِيلُ الْكَلَامِ كَثِيرُ الْعَمَلِ وَ الْمُنَافِقُ كَثِيرُ الْكَلَامِ قَلِيلُ الْعَمَلِ»
در روایتي از پیغمبر اکرم«صلّی الله علیه وآله وسلّم» منقول است که حضرت فرمودند:
یکی از تفاوتهای بارز مؤمن و منافق که جنبه بیرونی دارد و انسان میتواند به راحتي آن را بفهمد، این است که، شخص مؤمن کم صحبت میکند و عمل خیر و نیک زیاد انجام میدهد، امّا در مقابل، منافق خیلی حرفِ خوب میزند، ولي عملش طبق حرفهایش نیست؛ یعنی مؤمن کم حرفِ خوب میزند، امّا عملش از نظر کمّی خیلی بیشتر از سخنان خوب او است.
منافق نقطه مقابل مومن است. دائم از خدا و قیامت و معاد میگوید، امّا در کارهایش خبری از اعتقاد به خدا و قیامت ديده نميشود. حضرت در این روایت، از حرفهایی که مربوط به معارف دینی یا احکام و امثال اینها است سخن میگویند.
در باب سخن و سکوت، روایات بسیاري وجود دارد. مثلاً در روایتی داریم که: اگر سخن، نقره باشد، سکوت، طلا است. چون در روایات آمده است: اکثر جهنّميان با زبانشانوارد جهنّم میشوند. اهل معرفت میگویند: چون گناهان زبان قابل قیاس با گناهانی که انسان با اعضای دیگر بدن مثل: چشم ، گوش، دست و پا انجام میدهد، نیست. لذا مراقبت زبانی، اوّلین توصیة بزرگان به افرادی است که میخواهند خودشان را به آداب الهی تربیت کنند؛ یعنی مواظب باش چه چيزي از دهانت خارج میشود!
به تعبیر روایت شریفهای دیگر زبان کلب عقور است؛ یعنی سگی که پاچه میگیرد. زبان، سگ هار است و دائماً پاچه این و آن را میگیرد و همین سبب بدبختی انسان میشود، چون بسیاری از معاصی بر اثر زبان است. در روایتی از امام باقر «علیهالسلام» منقول است که: اگر تمام خبائث را در یک خانه جمع کنند، کلیدِ قفلِ درِ آن خانه، دروغ است؛ یعنی دروغ به عنوان یکی از گناهان زبان، کلید بسیاری از خبائث و گناهان است. حال، غیبت و تهمت و گناهان دیگر زبان سر جای خودش.
بحارالانوار ج 75 ص 312 – مستدرک ج 9 ص 18
یکشنبه 3 اردیبهشت 91 – 30 جمادی الاولی 1433