ويژگي ياران امام زمان(عج)
آيا ياران اصلى امام زمان(عج) عصاره تاريخاند و از ميان اين همه انسانهاى صالح و اولياى الهى انتخاب آنان چگونه صورت مىگيرد، يعنى آنها داراى چه ويژگىهاى مىباشند كه به اين مقام برگزيده شدهاند؟!
انقلابى بزرگ و جهانى، نيازمند رهبران و مديرانى لايق، كاركشته، وارسته و پرتوان است كه هم پيروزىاش تأمين گردد و هم اهداف و برنامههاى فراگير آن تحقق يابد. بستر زمان و تاريخ، دروازه ورودى انسانها به دانشگاه مهدوى است؛ دانشگاهى كه در آن مليّت و قوميّت، مذهب، نژاد، مقطع زمانى و... مطرح نيست؛ بلكه فراملى، قومى، نژادى و انسانى است. براين اساس قيام مهدوى، به حدى گسترده و فراگير است كه در قلمرو آن، همه مليتها و گروهها - از گذشته تا حال و آينده - حضور دارند و حتى ملائكه الهى نيز در آن به ايفاى نقش مىپردازند.
پس از آنجايى كه در ميان ياران حضرت، پيامبران و اولياى الهى (چون عيسى، يوشع، خضر، اصحاب كهف و...) و هم از اصحاب پيامبر اسلام و اميرمؤمنان«ع» (چون سلمان و مالك، ابوذر و...) حضور دارند، مىتوان گفت آنان عصاره تاريخ خواهند بود. علاوه بر آن كه خود حضرت مهدى(عج) ادامه دهنده راه همه پيامبران و اوصيا و دارنده همه سنن و مواريث آنان است؛ به طور طبيعى يارانش نيز دارنده اين ميراث گران بها خواهند بود.
البته در مجامع روايى بر 313 يار خاص آن حضرت تاكيدات ويژهاى شده و اوصاف و خصلتهايى براى آنان شمارش شده است كه نشان مىدهد واقعاً آنان انسانهاى برتر، شايسته و برگزيده هستند و توان انجام اين مأموريت بزرگ الهى را دارند.
اوصاف ياران در قرآن
در قرآن، آياتى وجود دارد كه ويژگىهاى برشمرده آنها را، مىتوان بر ياران خاص حضرت مهدى(عج) تطبيق داد و در بعضى از روايات نيز، بيان شده كه اين آيات در مورد مهدى(عج) و اصحابش باشد؛ از جمله مىفرمايد:
صلى الله عليه وسلميا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ»؛ مائده (5)، آيه 54..
براساس اين آيه خداوند در آينده جمعيتى را براى حمايت دين بر مىانگيزد و اوصاف كسانى را كه بايد اين رسالت بزرگ را انجام دهند، چنين شرح مىدهد:
1. آنان عاشق خدا بوده و جز به خشنودى او نمىانديشند. هم خدا آنها را دوست دارد و هم آنان خدا را دوست دارند. صلى الله عليه وسلميُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ»
2. در برابر مؤمنان خاضع و فروتن هستند. صلى الله عليه وسلمأَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ»
3. در برابر ستمكاران قدرتمند هستند. «أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ»
4. جهاد در راه خدا برنامه هميشگى آنهاست. «يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ»
5. ثابت قدم بوده و از ملامت كنندگان باكى ندارند. «وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
در پايان مىفرمايد: «به دست آوردن اين امتيازات (علاوه بر كوشش شخصى)، مرهون فضل الهى است كه به هر كس شايسته باشد، داده مىشود. «ذلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ».
در روايتى از امام صادق«ع» اوصافى براى ياران حضرت مهدى بيان شده كه با اوصاف مذكور در آيه هماهنگ است بحارالانوار، ج 52، ص 308..
به طور كلى مىتوان اوصاف، و ويژگىهاى ياران خاص حضرت را در روايات چنين شمارش كرد.
اوصاف ياران در حديث
شناخت عميق نسبت به خدا؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «در قلوب آنان (ياران مهدى)، نسبت به ذات خدا شكى نيست» همان، ص 317..
و «آنان به وحدانيت خداوند آن چنان كه حق وحدانيت اوست، اعتقاد دارند» بشارة الاسلام، ص 220..
معرفت امام زمان(عج)؛ امام سجاد«ع» مىفرمايد: «آنان كسانىاند كه به امامت مهدى(عج) اعتقاد دارند» كمال الدين، ح 1، باب 31، ح 2..
اخلاص؛امام جواد«ع» فرمود: «هنگامى كه براى مهدى، 313 تن از اهل اخلاص جمع شد، خداوند امر او را ظاهر خواهد كرد» همان، ح2، ص 378-377..
اطاعت و فرمانبرى؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «اطاعت آنان از امام، بيشتر از فرمانبرى كنيز در برابر مولايش است» بحارالانوار، ج 52، ص 308..
استقامت؛ آن حضرت هم چنين فرمود: «... گويا قلبهاى آنان مانند تكههاى آهن است... محكمتر از سنگ است» همان، ص 307، ح 82..
جان نثارى؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «آنان پروانه وار شمع وجود امام را در ميان گرفته و او را با جانشان محافظت مىكنند (يحفون به)» همان، ص 308..
برخوردارى از تأييدات الهى؛امام على«ع» فرمود: «... خداوند مردى (مهدى) را در آخرالزمان مىانگيزاند... او را به ملائكهاش تأييد كرده و انصارش را حفظ خواهد نمود» همان، ص 280،ح 6..
شهادتطلبى؛ امام صادق«ع» فرمود: «ياران مهدى، آرزو مىكنند كه در راه خدا به شهادت برسند» همان، ص 307، ح 82..
صبر و بردبارى؛امام على«ع» مىفرمايد: «ياران مهدى، گروهىاند كه به خاطر صبر و بردبارى در راه خدا، بر او منت نمىگذارند و از اين كه جان خويش را تقديم حضرت حق مىكنند، به خود نمىبالند و تكبر نمىكنند» يوم الخلاص، ص 224..
شيران روز و زاهدان شب؛ امام صادق«ع» فرمود: «گويا من نظر مىكنم به قائم و اصحاب او در نجف و كوفه، سجدهها به پيشانىهاى آنها اثر گذاشته است؛ شيران در روز و راهبان در شباند...» بحارالانوار، ج 52، ص 386..
همدلى؛امام على«ع» فرمود: «ايشان يكدل و هماهنگ هستند» يوم الخلاص، ص 224..
خواستار بركت؛ از امام صادق«ع» آمده است: «آنان بر فراز اسبهاى خود دست بر زين امام مىكشند و تبرك مىجويند» بحارالانوار، ج 52، ص 308..
عبادت الهى؛ امام صادق«ع» فرمود: «در دل شب، از خشيت خداوند، نالههايى دارند مانند ناله مادران پسر مرده» و «شبها را با عبادت به صبح مىرسانند و روزها را با روزه به پايان مىبرند» يوم الخلاص، ص 224..
شجاعت؛مام على«ع» مىفرمايد: «همه شيرانىاند كه از بيشهها خارج شدهاند و اگر اراده كنند كوهها را از جا بر مىكنند» همان.
علم و بصيرت؛ امام على«ع» مىفرمايد: «پس گروهى در آن فتنهها صيقلى مىشوند، مانند صيقل دادن آهنگر، شمشير را. ديدههاى آنان به نور قرآن جلا داده و تفسير در گوشهايشان جا گرفته است. در شب جام حكمت را به آنها مىنوشانند، بعد از اين كه در بامداد هم نوشيده باشند» بحارالانوار، ج 52، ص 334، ح 64..
حق ياورى؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «خداوند به وسيله آنها، امام حق را يارى مىكند» همان، ص 308..
حكمت نورانى؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «گويى دلهاى آنان مشعل نورانى است (كان قلوبهم القناديل)» همان..
با توجه به اين روايات، روشن مىشود كه ياران حضرت مهدى(عج)، داراى چنان ويژگىها و اوصاف برتر و كم نظيرى هستند كه به حق در اين مقام و موقعيت قرار گرفتهاند و بدين جهت نقش مهمى در پيروزى آن قيام جهانى خواهند داشت. (مهدويت2، رحيم كارگر، كد: 10/500028)