روزه
اسرار روزه
نماز، روزه و ساير احكام الهي داراي اسراري است كه انسان ميتواند از آن آگاه شود. راز اصلي عبادتها اين است كه روح انسان به كمك آن از تيرگي گناهان و رذايل اخلاقي پيراسته و به زيور فضايل و مكارم اخلاقي آراسته گردد. هچ دشمني بدتر از دشمن دروني و نفس امّاره نيست. بنابراين، تمام عبادتها براي آن است كه انسان از راههاي مختلف از غرور و خودخواهي رهايي يافته و بر نفس امّاره پيروز شود. حكمت و راز عبادات، كسب طهارت روح و پاكي روان است و اينكه انسان وجود خود را از هرچه غير خداست، پاك كند. حضرت علي«سلام الله علیه» در مورد حكمت بعضي از عبادتها ميفرمايند:
فَرَضَ اللهُ الإِيمَانَ تَطهِيرًا مِنَ الشِّركِ وَ الصَّلَوةَ تَنزِيهًا عَنِ الكِبرِ وَ الزَّكَوةَ تَسبِيباً لِلرِّزقِ وَ الصِّيامَ إبتِلاَءً لِإخلاصِ الخَلقِ [1]
خداوند ايمان را بر مردمان واجب كرد تا از آلودگي شرك پاك شوند، نماز را واجب گردانيد تا از كبر و خودپسندي پاك شوند، زكات را فريضه ساخت تا عاملي براي جلب روزي باشد و روزه را قرار داد تا وسيلهاي براي آزمون اخلاص مردمان باشد.
يكي ديگر از اسرار روزه كه در روايات به آن اشاره شده است، تحمل گرسنگي و تشنگي و دوري از شهوات و تمايلات نفساني است. روزهدار با گرفتن روزه، رابطۀ خود را با خداوند متعال محكم و استوار ميكند و تحمّل سختيها در راه رسيدن به محبوب و كسب رضاي او برايش آسان ميشود.
امام صادق«سلام الله علیه» در مورد يكي از اسرار روزه فرمودند: خداوند روزه را واجب كرد تا فقير و غني با يكديگر برابر شوند و سرّ آن، اين است كه ثروتمندان به رنج و گرسنگي مبتلا نشدهاند تا به افراد فقير مهربان باشند؛ زيرا ثروتمند هرگاه چيزي بخواهد، قادر است آن را تأمين كند. پس خداوند عزّوجل خواست تا ميان آفريدگانش برابري ايجاد كند و ثروتمندان طعم گرسنگي و رنج را بچشند تا بر ضعيف رقّت ورزند و به گرسنگان مهرباني كنند. [2]
امام باقر«سلام الله علیه» يكي ديگر از اسرار روزه را آرامش قلوب بندگان ميدانند و ميفرمايند:
الصِّيَام وَ الحَجّ تَسكِينُ القُلوب [3]
روزه و حج مايۀ آرامش دلهاست
پی نوشت ها:
[1]. نهج البلاغة، حكمت 252.
[2]. المحجة البيضاء، ج 2، ص 124.
[3]. الامالي (للطوسي)، ص 296.