روزه
اقسام روزه
روزه داراي اقسامي بدين شرح است: روزۀ واجب، حرام، مكروه و مستحبّ.
روزۀ واجب، روزهاي است كه شرع مقدس آن را بر عموم مكلفين، با شرايط خاصي واجب كرده است. مهمترين موارد روزۀ واجب، عبارت است از: روزۀ ماه مبارك رمضان و روزهاي كه به واسطۀ نذر، قسم و عهد بر انسان واجب ميشود.
روزۀ حرام، روزهاي است كه گرفتن آن در دين اسلام منع شده است. چنين روزهاي باطل است و موجب گناه و معصيت خداوند ميشود؛ مانند روزۀ عيد فطر و عيد قربان و روزۀ ايام تشريق براي حاجياني كه در مني وقوف دارند.
روزۀ مكروه، روزهاي است كه نگرفتن آن بهتر از گرفتن آن است؛ مانند روزۀ روز عاشورا براي همۀ مكلّفين و روز عرفه براي كساني كه در صورت روزه گرفتن از خواندن دعا و مناجات باز ميمانند.
روزۀ مستحبّي، روزهاي است كه گرفتن آن ترجيح دارد و از سوي حضرات معصومين«سلام الله علیهم» در مورد آن سفارش شده است. كساني كه به گرفتن روزۀ مستحبّي موفق ميشوند، نزد خداوند داراي اجر ميباشند. روزۀ تمام ايام سال به غير از روزههاي حرام و مكروه، مستحبّ است و در مورد بعضي از روزها بيشتر سفارش شده است. پيامبراكرم«صلی الله علیه و آله و سلم» فرمودند:
مَن صَامَ ثَلاَثَة اَيّام مِن كُلّ شَهر، كَان لِمَن صَامَ الدَّهر، لأنَّ اللهَ عَزَّوَجَل يَقُول: مَن جَاءَ بِالحَسَنَة فَلَهُ عَشرُ أمثَالها [1]
كسي كه سه روز از هر ماه را روزه بدارد، مانند كسي است كه همۀ عمر را روزه داشته است؛ زيرا خداوند عزّوجل فرمود: هر كس يك نيكي كند، ده برابر آن به عنوان پاداش به او داده ميشود.
بنابر روايتي از امام رضا«سلام الله علیه» اين سه روز در هر ماه، عبارت از پنجشنبۀ اول، پنجشنبۀ آخر و اولين چهارشنبه بعد از روز دهم ماه است.
برخي ديگر از روزههاي مستحبّي عبارت است از: سيزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه، تمامي روزهاي ماه رجب و شعبان، روز اول تا نهم ذيالحجّه، عيد سعيد غدير خم، بيست و پنجم ماه ذيالقعده، هفدهم ربيعالاوّل و بيست و هفتم رجب.
پی نوشت ها:
[1]. بحارالانوار، ج 97، ص 108.