دخترم درشب خواستگاري، بر عکس چيزي كه من به او گفته بودم عمل كرد و شوهر آينده اش را خودش انتخاب كرد و من (به عنوان پدرش) با وي دعوا کردم و او از دستم ناراحت شد و قهر کرد. حال باید چکار کنم؟ راهنمایی کنید.
با سلام و عرض ارادت خدمت شما پرسشگر گرامي؛ از اينكه با اين مركز در ارتباط هستيد، خرسنديم و اميداواريم اين ارتباط تداوم داشته باشد.
مطمئنا شما خوب مىدانيد كه ازدواج بزرگترين و مهمترين حادثه زندگى انسان است و دختران و پسران ميوههاى باغ زندگى انسانهايند و دست آفرينش نوعى جاذبه و كشش درونى در آنها به وديعت نهاده است . اضطراب و ناآرامى آنان در اين سنين از طريق ازدواج به سكونت و آرامش تبديل مىگردد و قرآن كه راز آفريدن همسر را (لتسكنوا اليها) مىداند، بدين نكته اشاره دارد. البته ازدواج و زندگى مشترك وقتى ثمر بخش، سودمند و ماندگار است كه روحيهها و طرز تفكر دو طرف، همسو و نزديك باشد، در غير اين صورت، ريسمان وحدت و يگانگى به ضعف و سستى مىگرايد و سرانجام گسسته مىشود. در زندگى خود شاهد پديدههاى تلخ و درد آورى هستيم كه دختران و پسران و خانوادههاشان را مىآزارد و كاخ زندگى مشترك زوجين را فرو مىپاشد. بىترديد محاسبات غلط، احساسات زودگذر، خيالات و توهمات بىاساس، عامل اصلى تحقق اين پديدهها به شمار مىآيد. بنابراين، اگر در گزينش همسر اصول صحيح رعايتشود، بخش عظيمى از ناگوارىها و نابسامانىها و مشكلات از ميان مىرود و زندگى جوانان پربارتر و زيباتر مىشود.
با توجه به نقش حياتي ازدواج در زندگي و اهميت آن در خوشبختي و سعادت فرد، جوانان با حساسيت ويژه اي به آن نگاه مي كنند و تمام تلاش خود را به كار مي گيرند تا در اين انتخاب مهم دچار خطا نشوند. آنان تمايل دارند، به تنهايي درباره اين انتخاب بزرگ تصميم بگيرند و تمام مسئوليت آن را بر عهده بگيرند؛ از سوي ديگر والدين، فرزندان خود را به اندازه كافي عاقل و بالغ نمي يابند تا در اين انتخاب به آنان اعتماد كنند و به همين دليل خواستار دخالت در ازدواج فرزندان خود هستند. در چنين موقعيتي اختلاف بالا مي گيرد و احيانا بگو مگوهايي بين والدين و فرزندان رخ مي دهد. به نظر شما حق با كدام است؟ والدين يا فرزندان؟ راه حل رفع اين اختلاف نظر چيست؟ براي اختلاف نظري كه بين فرزندان و والدين در زمينه ازدواج رخ مي دهد مي توان سه وضعيت تصور كرد : والدين بدون در نظر گرفتن ديدگاه فرزندان در زمينه ازدواج آنان تصميم گيري كنند؛ فرزندان در انتخاب همسر آينده خود آزادانه عمل كنند و به نظرات والدين خود توجهي نكنند. به نظر مي رسد هيچكدام از اين دو راه، نمي تواند مورد قبول باشد، چراكه جوانان به دليل بي تجربگي خود نيازمند تجربه والدين خود هستند و از طرفي والدين نيز بايد در امر انتخاب همسر سليقه، ملاك ها و نظر فرزند خود را نيز مد نظر بگيرند، بنابراين براي انتخاب همسر راه سومي وجود دارد و آن اينكه والدين و فرزندان با همفكري براي انتخاب همسر به نتيجه واحدي برسند.
پرسشگر گرامي طبق مطالب بالا روشن شد كه نبايد انتظار داشته باشيد كه فرزند شما به صورت صد درصد در امر انتخاب همسر با شما همسو باشد و به نظر شما به صورت كامل عمل كند، بلكه بايد نظرات او را محترم بشماريد و در كنار او مانند مشاوري دلسوز اقدام كنيد؛ يعني اينكه به جاي امر و نهي او در انتخاب همسر و اينكه با فلاني ازدواج كن و با فلاني ازدواج نكن، بايد مانند آئينه، نتيجه تصميم گيري هاي فرزندتان را به او بازخورد دهيد و او را از عواقب و تاثيرات انتخابش آگاه كنيد. شما نبايد به جاي او تصميم بگريد، بلكه بايد شرايط را به گونه اي آماده كنيد تا او بتواند به راحتي و با شناخت صحیح گزينه مناسب براي ازدواج را انتخاب كند.
در ادامه با ذكر نكاتي به بررسي سوال شما مي پردازيم :
1. در گام اول لازم است درباره علل رفتارش در شب خواستگاري صميمانه با او سخن بگوئيد، تكرار مي كنم صميمانه. در طول مدتي كه با او سخن مي گوئيد از موضع بالا صحبت نكنيد. با او به عنوان يك پدر حرف نزنيد، بلكه خود را دوست او فرض كنيد و از اين موضع با او سخن بگوئيد، به صورتي كه احساس كند با بهترين دوستان خود در حال صحبت كردن است.
2. چنانچه فرزندتان براي تصميم خود دلايل قانع كننده اي داشت، براي تصميم او ارزش قائل شويد و تصميم او درباره شريك زندگيش را قبول كنيد، اما چنانچه احساس مي كنيد كه او براي تصميم خود دلائل قانع كننده ندارد، او را از آسيب هاي احتمالي تصميم خود آگاه كنيد و با رفتار و گفتار خود به او اطمينان دهيد كه به غير از خوشبختي او آرزويي نداريد.
3. چنانچه نظر شما با او متفاوت است سعي كنيد براي نظر خود دلايل قانع كننده اي داشته باشيد و به صورت كامل او را از اين دلايل آگاه كنيد.
4. از افرادي كه داراي نفوذ در او مي باشند (خاصه مادرش) بخواهيد شما را در تغيير دادن نگرش و تصميم فرزندتان ياري دهند. (البته در صورتی که این ازدواج برای او آسیب زا باشد).
5. سعي كنيد با روحيات او به صورت كامل آشنا شويد و بر اساس آن رفتار كنيد.
6. هيچ گاه او را براي انتخاب همسر آينده خود تحت فشار قرار ندهيد، چرا كه انتخاب همسر از روي اجبار مي تواند آسيب هاي غير قابل جبراني داشته باشد.
7. به نظر شما به چه دليلي دخترتان بر خلاف نظر شما عمل كرد، علل آن را بشناسيد و سعي كنيد اين علل را از بين ببريد.
8. اختلاف هاي بين شما و فرزندتان نبايد منجر به ضربه زدن به رابطه پدر- فرزندي شما شود، پس در عين حالي كه او را از اشتباه خود(بر فرض كه نظر او اشتباه باشد) آگاه مي كنيد، با او رفتار مهربانانه داشته باشيد و با او با مهر و محبت پدري رفتار كنيد. به هيچ عنوان نبايد اشتباهات او موجب از بين رفتن يا كم رنگ كردن رابطه شما با فرزندتان شود.
9. از توهين،تمسخر، تحقير و ناسزا گفتن به او به شدت پرهيز كنيد، چراكه نتيجه عكس مي گيريد.
موفق باشید. باز هم با ما سخن بگوييد.