مشكل من اين است كه در خانه مرا درك نمي كنند و به خواسته هاي من كه همان مذهبي بودن است، بها نمي دهند.خواهر و برادرانم راحت نوار ترانه زن باز مي كنند و هر وقت كه من گلايه مي كنم، مرا مسخره مي كنند و مي گويند بايد در زندگي راحت باشی. واقعا با خانواده مشكل دارم، كمكم كنيد.
برادر گرامی ؛ گرچه انسان نمىتواند تمام شرائط و امكانات موجود زندگی خود را بر وفق مراد خود فراهم نمايد ولى مىتواند خود را با شرائط موجود به گونه اي مناسب و فعال وفق دهد و هماهنگ سازد که نه تنها از حالت هميشه نگران ، ناراحت ، غمگين و افسرده وضعيت موجود به در آید بلکه با ابتكار ، خلاقيت و بهرهمند شدن از ديگر توانمنديهاى خود و تنها با استفاده ازهمان امكانات و شرائط موجود، زندگي شاد و با نشاطي را براي خود رقم زند.
لطفاً در راستای رسیدن به چنین هدفی به اين نكات توجه داشته باشيد.
1- اولين عامل ناسازگارى هر فرد با دیگران چه در خانواده و چه در اجتماع ، تفاوتى است كه به طور طبيعى در طرز تفكر و اخلاق آنها وجود دارد. در واقع هر يك از آن ها مسائل را از ديدگاه فكرى خود مى نگرند و درست و نادرست آن ها را با انديشه و تصور خويش مى سنجد، لذاست که بر طبق تشخيص و نظر خود عمل مى كنند.
2- در آموزه های دینی استحکام نظام خانواده و رعایت حقوق دیگران از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ از این رو شناخت صحيح اين وظايف و رعایت آن ها نقش بنیادی در استحکام نظام خانوادگی ایفا می نماید .
3- توجه به اين نكته لازم است كه خداوند همه انسانها را در مقابل اعمال و رفتارى كه انجام مىدهند مورد سؤال قرار مىدهد و حتی والدين نيز که احترام آنها در هر حال واجب است ، بايد پاسخگوى اعمال و رفتار خود باشند, بنابراين ما وظيفه داريم در همه حال به والدين خود احترام بگذاريم حتى اگر آنها به ما بى احترامى کرده و یا با نظرات ما در زمینه های گوناگون مخالف باشند. فقط اگر آنها بخواهند ما را به كار حرامى وادار كنند يا از انجام تكليف واجبى باز بدارند، اطاعت از آنها لازم و صحيح نيست چه اينكه اطاعت خداوند بر هر كس ديگر حتى والدين نيز مقدم است.
4- ما انسان ها به گونه ای هستیم که هرگاه نسبت به اهميت و ارزش موضوعي اطلاع يابیم ,در اثر آن شناخت, انگيزه بهتر و بيشتري براي عمل و پاي بند بودن به آن پیدا خواهیم کرد . لذا به نظر می رسد آگاهی دادن و بالا بردن قدرت فهم و درک افراد خانواده تان در این مسیر راهگشا باشد .
برادر گرامی؛توجه شما به مسائل فرهنگى, اجتماعى , رعايت ارزشها و هنجارهاى دينى و اخلاقى و احساس مسؤوليتتان در مسأله موسیقی و غناء قابل تقدير و تحسين است.
بهتر است به این مسأله کاربردی بپردازیم که چگونه می توانید با توجه به فضای نامناسبی که در آن قرار گرفته اید ,ایمانتان را حفظ نمایید. باید بگوییم که این کار تنها با تقویت اراده و افزایش انگیزه در جهت حفظ ایمان امکان پذیر خواهد بود.
در دو حيطه تلاش نمایید, يكى در حوزه مبانى نظرى و ديگر در حوزه عمل و رفتار.
1. در حوزه مبانى نظرى سعی کنید شناخت کافی از مبانى نظرى لزوم و ضرورت حفظ ایمان و اجتناب از غناء، فلسفه تحریم غناء و آثار آن از جمله از بعد دينى و اخلاقى حاصل نمایید ,بدین منظور می توانید از کتبی که در ادامه بدان اشاره می کنیم استفاده نمایید؛زيرا شناخت و باور قلبی گام نخست براى عمل و پاى بندى است.
2 .در حوزه عمل و رفتار
ارزش و كرامت آدمى در آن است كه خود با اراده و شناخت، تصميم بگيرد و عمل كند. انسان در هر كارى که بخواهد انجام دهد مخالفى دارد که رفتار وی را نمىپسندد و عملكرد وی را زيرسؤال مىبرد,مهم آن است که نباید با اندك نيروى مخالفى صحنه را ترك كرد و رفتار خود را تغيير داد؛زیرا در این صورت ديگر شخصيت و استقلالى براى هیچ کس باقى نمىماند. لذا شایسته است پس از روشن شدن مبانى نظرى و فلسفه تحریم غناء و يا به همراه بررسى اين موضوع و كسب شناخت به راهکارهای زیر عمل نمایید.
راهکارها
الف) نسبت به خود
1- به جهت افزایش انگیزه و تقویت اراده در خود به مطالعهى روايتهايى در باب ثواب ترک کردن مجلس غناء و موسیقی و عاقبت افراد اهل مراعات و غیر آن بپردازید.
2- با افرادى كه نسبت به مسأله تحریم غناء كم توجهى مى كنند كمتر رفت و آمد و یا بحث و جدل كنيد, مگر به قصد اينكه بخواهيد و بتوانيد روى آنها تأثير مثبت بگذاريد.
3- با افرادى كه به موضوع تحریم غناء به اندازه كافى و حتى بيش از شما توجه مى كنند و به آن اهميت مى دهند رابطه دوستانه و صميمانه داشته باشيد.
4- به آثار منفى و پيامدهاى ناگوار استماع غناء به خوبى بيانديشيد و براى خودتان آنها را برجسته كنيد.
5- درباره آثار مثبت حفظ ایمان در اثر دوری از گوش دادن به موسیقی و غناء خوب تفكر كنيد و حتى با دوستان خود در اين زمينه گفتگو كنيد و ارزش آن را هر روز به خود تذكر دهيد.
6- با حضور در جلسات مذهبى و اخلاقى به تقويت باورهاى دينى و اخلاقى تان اقدام نماييد.
7- به تمسخرها و سرزنش هاى افراد ی كه شما را به مسخره مى گيرند و يا گوشه و كنايه مى زنند بى توجه باشيد واز خداوند استمداد طلبیده و خود را وامدار ائمه اطهار و حضرت زهرا( س)بدانيد.
8- هر روز به خود تلقين كنيد « حفظ ایمان بهترين ارزش براى يك مسلمان است و چيزى است كه باعث خرسندى و خوشحالى خداى متعال و اولياى الهى مى شود» و كسب رضايت آنان از هر چيز ديگر بهتر و شايسته تر است.
ب) نسبت به دیگران
1- لازم نيست در برابر مخالفان جبههگيرى كنيد. اگر آنها از حرف شما متأثر مىشوند، شما نيز به آنها پند و اندرز دهيد ولى اگر حرف شما
بىاثر است، يا حتى اگر احتمال مىدهيد رفتار آنها بر عملكرد شما تأثير بگذارد، هرگز به سخنان آنها گوش ندهيد و حتى اجازه ندهيد نگاه تمسخرآميز آنها در نگاه شما بيفتد.
2- هرگز به آنها بىاحترامى نكنيد و حرف زشت و سخن ناروا بر زبان نياوريد. برادر عزيز،سعی کنید با رعایت ادب و احترام به دور از افراط و تفريط، در عمل, دیگران را شیفته نمایید.
3- سعی کنید در بحث های علمی و اجتماعی خود آنها را متوجه فلسفه تحریم غناء و موسیقی نمایید ؛زیرا بسیاری از مخالفت هایی که صورت می گیرد به دلیل عدم شناخت صحیح نسبت به مضرات استماع موسیقی و غناء است.
احادیثی در باب موسیقی
-عذاب گوش دادن به غناء و موسیقی حرام
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند :کسی که به لهو گوش دهد در قیامت در گوشش سرب آب شده ریخته می شود.(1)
- پاداش کسی که اهل غناء نیست
حضرت امام رضا علیه السلام فرمودند:کسی که خود را از غناء نگه دارد،در بهشت درختی است که خداری تعالی به بادها دستور می دهد آن را حرکت دهند،پس آن شخص آوازی از آن درخت می شنود که هرگز مثل آن را نشنیده و کسی که خود را از غناء نگه ندارد آن را نمی شنود.(2)
-ترک کردن مجلس غنا و موسیقی
امام صادق علیه السلام فرمودند:سزاوار نیست برای مؤمن ،در مجلسی بنشیند که خدا در آن نافرمانی و معصیت می شود و او هم نمی تواند آن را تغییر دهد .(3)
چند نکته و راهکاربرايبرون رفت از اين وضعيت:
1. لیستی از اوقاتی را که در خانه به چنین موسیقی هایی با صدای بلند گوش می دهند ،مشخص نمایید (پر واضح است که در ساعاتی از روز به این کار مبادرت می ورزند ).
2. برای آن مواقع برنامه جایگزینی برای خود طراحی نمایید ،مثلاًبه بهانه ای در آن ساعت منزل را ترک کرده و به عنوان مثال به کتابخانه بروید .
3. سعی کنید اگر به عنوان مثال در 3 وعده به چنین کاری مبادرت می ورزند با زیرکی ،نظرشان را به فعالیت های سرگرم کننده دیگر همچون تماشای برنامه ها ی تلویزیونی ،ورزشی و هرچیز دیگر که در نظر شان جالب است ،جلب نموده و کم کم از تعداد اوقاتی که به این کار حرام مبادرت می ورزند بکاهید .
4.کتبی را که مباحث مضرات استماع غناءاشاره کرده تهیه نموده و در اختیارشان قرار دهید .
ضمنا چه خوب است با آشنايي پيدا کردن با روش هاي ايجاد ارتباط موثر و نفوذ در ديگران در پي تاثيرگذاري بر والدين و ديگر افراد خانواده باشيد تا بتوانيد با آن آشنايي و به دست آوردن مهارت لازم درباره تاثيرگذاري بر ديگران به هدف مقدس و ارزشمنتان دست يابيد.روش هاي تاثيرگذاري را مي توانيد در مکاتبه بعدب و ضمن تقاضاي شما برايتان ارسال کنيم.
کتب پیشنهادی
1-چهل نکته در باره موسیقی ،سید اسماعیل شاکر اردکانی ،انتشارات ذاکر المهدی (عج ).
2- انسان غنا موسیقی ،احمد شرفخانی خوئی ،انتشارات مشهور.
3-موسیقی از دید گاه فلسفی و روانی ،علامه محمد تقی جعفری ،نشر مؤسسه علامه جعفری و انتشارات تهذیب .
4- درک و دریافت موسیقی ،راجر کیمی ین ،ترجمه حسین یاسینی ،نشر چشمه .
پاورقی
1- مستدرک الوسایل ،ج 13،ص 221،حدیث 15185.
2- الفروع من الکافی ،کتاب الأشربه ،باب الغناء،ج 6،ص 434.
3-اصول کافی ،مترجم ،ج 5 ،ص 377،باب مجالسه اهل المعاصی.