آيا عروسك نوزاد پسر كوچك كه عضو تناسلى اونو مشخص كردند، در اختيار دختر 8 و 9ساله بگذاريم، اثر روانى تربيتي سوء داره؟
دوست گرامی، ارتباط با کسی که تا این حد در مورد مسائل تربیتی افراد بویژه کودکان، حساسیت عاقلانه بخرج می دهد، باعث افتخار ماست.
قطعا ذهن دقیق و آگاه شما نسبت به تعالیم دینی و حدس روانشناختی شما، تایید خواهد کرد که همراهی این گونه اسباب بازیها با کودکان، آسیبهای جدی به روان و رشد اخلاقی آنها خواهد داشت. حال کمی مفصل تر در این مورد صحبت خواهیم کرد.
همانگونه که احتمالا می دانید، مهمترین و کلیدیترین عامل در روشهای تعلیم و تربیت، بحث «الگوسازی» است. هر سن و هر جنس، الگوی خاص خود را بر میتابد. در این میان، مهمترین سن، دوران کودکی است. تربیت دوران کودکی با بهرهگیری از الگوهای خاص و ویژه این دوران همراه است. طبیعی است که الگوهای دوران کودکی، به طور عمده، از مؤلفههای عاطفی به جای گزارههای عقلانی بهره میبرند؛ از این رو رمز و رازهای موجود در خیال پردازیهای کودکانه، جایگزین گزارههای واقع گرایانه در تربیت بزرگسالان میشود.
دختر بچهها بطور ویژه به عروسک علاقه مند هستند. این علاقه از عاطفه ویژه دختربچهها و نیز قدرت برتر عروسک در ایجاد حس همذات پنداری و تفاهم خیالی با کودک نشأت گرفته است و وجود عروسك براي پرورش روحيه مادرانه در آنها مؤثر است. به همين دليل است كه شركت هاي سازنده عروسك امروزه عروسك هايي توليد مي كنند كه نمايشگر طفل شيرخوار است و كارهايي از قبيل گريه كردن، شير نوشيدن، خوابيدن و حتي برخي از عروسك ها شيوه تر و خشك كردن نوزادان را آموزش مي دهند. این یکی از ابزارهایی است که غربیها برای انتقال فرهنگ دلخواه خود، از آن استفاده کردهاند و البته در این راه، تلاشها و هزینههای زیادی کردهاند.
اسباببازیها بر روح و روان کودک تأثیر گذاشته و در رشد و تکامل و شخصیت کودک مؤثر است ولی اگر چنانچه همین اسباببازی بر اساس اصول روانشناسی و تربیتی انتخاب نشود، اثرات منفی و مخربی بر روح و روان کودک خواهد گذاشت. لذا تأکید میشود که والدین و مربیان در تهیه و انتخاب اسباببازی اطلاعات و آگاهیهای لازم را کسب نموده و نهایت دقت را داشته باشند. متأسفانه دقتی که بعضی از والدین در خرید وسایل غیر ضروری و تشریفاتی منزل به خرج میدهند بیشتر است تا خرید اسباببازیهایی که به نظر روانشناسان تأثیر بسزایی در رشد شخصیت کودک دارد.
اسباببازیها را متناسب با سن، رشد (سن عقلی)، رغبت و تمایلات، استعدادها، قدرت جسمی و جنس کودک انتخاب کنید. این وسایل باید شامل اشیایی باشد که کودک را در آموختن هماهنگی چشم و دست، تناسب اشکال و رنگها، برآورد ارزش این کارها و جور کردن اشکال و قالبها، دستکاری کردن، تغییر دادن و در جستجوی جزئیات برآمدن یاری رساند.
امروزه با توجه به پژوهشهایی که در مورد کودک و دوره کودکی و بخصوص سالهای اولیه کودکی شده است، پی بردهایم که کودک چگونه یاد میگیرد، چه چیزی به یادگیری او کمک میکند، رشد فکریاش چگونه است و چگونه میتوان این رشد فکری را تقویت و پرورش داد.
همچنین میدانیم که در این دوره کودک به چه چیزهایی علاقهمند است، کودکان عموما به اسباببازی علاقه فراوانی نشان میدهند و به این سبب میتوان از اسباببازیها به عنوان ابزاری برای رشد و تکامل آنان استفاده کرد. در میان فعالیتهای روانی و بدنی کودکان، بازی اهمیت فراوانی دارد و اسباببازی در زندگی آنان نقش مهم و مؤثری را ایفا میکند.
در واقع همان طوری که از بدو تولد، جسم کودک به غذا و ویتامینهای مختلف و مفید احتیاج دارد و بدان وسیله رشد و نمو میکند، روح و روان او نیز احتیاج به تغذیه دارد. اسباببازی برای کودکان نوعی غذای روحی و روانی به شمار میرود و بنابراین میتوان گفت که یکی از نیازهای مهم آنان به حساب میآید و جزئی از زندگی آنان را تشکیل میدهد.
اسباببازیهای کودکان چنانچه با دقت و بر طبق اصول روانشناسی و هدفهای آموزشی انتخاب شوند، در زندگی اجتماعی و روانی و در رشد فکری و تربیتی آنان بسیار مؤثر خواهد بود.
متأسفانه بسیاری از والدین گمان میکنند که اسباببازیها فقط برای تفریح و سرگرمی کودکان درست شدهاند و بسیاری از سازندگان اسباببازیها نیز به جنبههای تجاری و مصرفی اسباببازیها پرداختهاند و از این نکته مهم غافلند که کودکان خردسال در سنینی که با اسباببازیهای خود به بازی سرگرم میشوند، شخصیت و فکر آنان نیز در این مرحله از زندگی شکل میگیرد. از اینرو انتخاب و تهیه نوع مناسب اسباببازی برای کودکان در سنین مختلف بسیار مهم و تعیینکننده است.
انتقال فرهنگ، جز با ابزار آن امکانپذیر نیست. شناخت مخاطب و ابزار سازی در راستای هدف، از ملزومات این عرصه است. ذائقه فرهنگی امروز، متفاوت از دیروز، به نگرشی نو، به مخاطب و در انداختن طرحینو در امتداد طرحها و سنن قبلی نیاز دارد. توجه فرهنگ غرب به این موضوع، موجبات برنامه ریزی و تبلیغاتی جدید را برای اصحاب فرهنگ غرب فراهم آورده است. اصحاب فرهنگ غرب، امروز نه شاعران، نویسندگان، نقاشان و نه هنرمنداناند! روانشناسان فرهنگی و تبلیغاتی، نخبههای فرهنگی غرب امروزاند، چرا که غرب مدرن و فرهنگ آن، چیزی متفاوت از غرب سنتی است و اتصال و ارتباط مستقیم به منابع اقتصادی و اسپانسرها، بر قدرت و دقت این امر افزوده است. (hawzah.net)
آثار ضد تربیتی عروسک های عریان
یکی از کارکردهای عروسک های عریان (مانند باربی و پسرک عریان)، پر رنگ نمودن غرایز و روابط جنسی در ذهن دختران و پسران است و به تعبیر برخی منتقدان، آموزگار سکس است. تقلیل حیا و ترویج اخلاق جنسی از آنجا آغاز می شود که کودک نه تنها می تواند به تعویض لباس های زیر عروسک اقدام کند که به این کار نیز تشویق می شود و در بسیاری از اوقات با اندام جنسی عروسک سر و کار داشته و به تدریج قبح دیدن آن در نظر کودک می شکند.
تامل در این موضوع که کودکان در اثر آلودگی ذهنشان به این موضوعات به بلوغ زودرس جنسی رسیده و فرصت حضور در دنیای زیبا و دوست داشتنی کودکی را خیلی زود از دست می دهند، تاسف آور است. این یعنی نارسایی در مراحل رشد که حتمال بروز ناهنجاری های رفتاری را در آیندۀ آنها تقویت خواهد کرد. هجوم عروسکهای نیمه عریان، با ژستهای زننده، حرکت خزنده تهاجم خاصی است که بطور ویژه، دختربچهها را هدف قرار داده است و همان طور که اشاره شد، این هجومی برنامه ریزی شده است که با هدف اثر بخشی تربیتی، خصوصا در مورد لباس پوشیدن، آرایش کردن و... در دو دهه آینده، وارد بازار شده، تا در مقابل «حجاب» نماد شاخص زنان مسلمان قرار گیرد.
غرب زدگی، بر خود باختگی و بی هویتی استوار است که دو راه در آن مؤثر است، گاهی انسان خود به سراغ غرب میرود و فریفته آن میشود و گاه غرب به سراغ انسان میآید و هویتش را به تاراج میبرد. عروسک های عریان مانند گلوله ای است که از سوی غرب شلیک شده و با خیل عظیمی از محصولات وابسته، زندگی غربی را ترویج میکند و کودکان را نسبت به هویت و فرهنگ خود بیاعتماد میسازد.(پگاه حوزه :: 12 خرداد 1386، شماره 208)
دوست عزیز، همراهی با شما در عبور از ناملایمات و ابهامات افتخاریست که آن را شاکریم. چشم براه مکاتبات بعدی شما هستیم.