با عرض سلام و تشكر فراوان متوجه يك مشكل در خود شدم و اينكه در بسياري از موارد فكر مي كنم كه مردم قصد بي احترامي به من دارند و به شدت ناراحت مي شوم در حالي كه بعدا در بعضي موارد متوجه مي شوم كه چنين قصدي نداشته اند و مثلا عجله داشته اند و از اين قبيل و بيشتر ناراحتي هاي من مربوط به همين بخش است و احساس مي كنم نبايد به هيچ وجه به احترام من لطمه وارد شود. آيا اين نشات گرفته از حس حقارت است؟ وقتي بيشتر فكر كردم متوجه شدم در بسياري از ناراحتي هايي كه از ديگران برايم پيش آمده اين بعد پر رنگ بوده و شايد توهمي بيش نبوده. چطور حل مي شود؟ ممنونم
خوشحاليم بار ديگر شما مخاطب ما هستيد.در ابتدا بايد خدمتتان بيان داريم كه اين نوع تفكر به احساس حقارت شما ارتباطي ندارد و فقط لازم است تفكر خود را نسبت به ديگران تغيير دهيد و همين كه احساس مي كنيد اينگونه تفكر و نگاه به ديگران داريد و خواستار تغيير اين نوع نگاه هستيد نيمي از راه را طي نموده ايد و كافي است با عملي ساختن راهكارهايي كه خدمتتان بيان مي شود اين تغيير را تسريع نموده و زودتر به نتيجه مورد نظر برسيد. البته كاملا به خود مطمئن باشيد كه مىتوانيد روحيه خود را تغيير دهيد ولى براى نتيجه گيرى عجول نباشيد، بلكه با خود فكر كنيد بايد حداقل يكسال روى خود كار كنيد و اگر چنين كنيد حتما پس از آن دگرگون خواهيد شد.
قبل از بيان راهكارها به چند نكته اشاره مي نماييم.
نكته اول: هر فردي براي دستيابي به يك ارتباط صحيح با ديگران و داشتن آرامش روان ، بايد ديدگاه خود را متحول سازد و شيوهي تفكرش را عوض نمايد. شما نبايد چنين فكركنيد كه فقط يك راهحل وجود دارد كه اگر به آن دستيابيد، اوضاع روبهراه خواهد شد.
نكته دوم: براي رسيدن به تغيير ذهن و داشتن تفكر مثبت ، به روشهاي گوناگوني نياز است تا بتوانيد بر وضعيتهاي ذهني منفي كه پيچيده و متنوع هستند، غلبه كنيد. اگر شما بخواهيد بر شيوههاي تفكر منفي غالب شويد، اين امر، تنها با بهكارگيري يك روش تفكر يا يك تكنيك، ميسر نيست. تغيير، مستلزم گذر زمان است، حتي تغيير مادي هم زمان ميگيرد. براي نمونه، اگر شما از يك شرايط آبوهوايي به شرايط ديگري نقلمكان كنيد، بدنتان براي تطبيق با محيط جديد، نيازمند زمان است؛ همينطور تغيير حالت فكري شما هم زمان ميبرد.با گذشت زمان، شما ميتوانيد تغييرات مثبتي داشته باشيد.
نكته سوم: ما با تحركبخشيدن به انديشههايمان و بهكارگيري روشهاي گوناگون براي تفكر، ميتوانيم سلولهاي عصبي خود را بهشكل تازهاي درآوريم و شيوهي عملكرد مغزمان را تغيير دهيم. اين ويژگي در عينحال، مبناييست براي اين فكر كه تحول دروني، با آموزش آغاز ميشود و شامل جايگزيني تدريجي “شرطيسازي منفي” با “شرطيسازي مثبت” است.
نكته چهارم: همانطور كه مي دانيد ذهن آدمي كارگاه توليد فكر است كه از منبعي به نام ضمير ناخود آگاه سرچشمه مي گيرد.ضمير ناخود آگاه نمي تواند خوب را از بد و درست را از غلط تشخيص دهد ولي چنان قدرتي دارد كه اگر از آن غافل شويم مي تواند سرنوشت ما را بدست گرفته و آن را به هر جايي كه دوست دارد ببرد.در حقيقت نوع و كيفيت زندگي اوست انديشه ي زيبا و مثبت مي تواند بهشتي در زندگي انسان بسازد همچنانكه انديشه ي منفي و يأس آور مي تواند جهنمي در زندگي او خلق كند انسانها همان خواهند شد كه در انديشه آنند بنابراين اين آينده هر كس در گرو چگونگي نگرش او به زندگي است.موفق ترين انسانها كساني هستند كه توانسته اند در ذهن خود انديشه هاي مثبت داشته باشند آنان كه مي پندارند قادر نيستند در واقع مثبت نگري را كنار گذاشته و در جنبه هاي منفي وقايع تمركز كرده اند.خانواده كانون يادگيري چگونه انديشيدن و چگونه زيستن است در خانواده مثبت انديش اعضاي خانواده خود را قادر و توانا مي دانند و نگاهشان به ديگران آكنده از مهر و عاطفه است.چنين خانواده هايي قادر خواهند بود هر ناممكني را به ممكن تبديل كنند و توفيق و كامكاري را نصيب خود نمايند .
راهكارهاي تقويت تفكر مثبت:
افكار از چنان قدرتي برخوردارند كه مي توانند سازنده يا ويرانگر باشند،بنا براين بايد به خود بياموزيم كه افكارمان را هوشمندانه كنترل كنيم تا در زندگي به موفقيتها و كاميابي هاي بزرگي دست يابيم.
1- نسبت به خودمان احساس خوبي داشته باشيم و خود را خوب، توانا و با ارزش بدانيم. مثلا صبحها كه از خواب بيدار ميشويد، ميتوانيد به انگيزهي مثبت و صميمانهي جديدي فكركنيد و بگوييد: “من از امروز، بهتر استفاده ميكنم. من نبايد امروز را تلفكنم.” سپس شب، پيش از خواب، ببينيد چه كردهايد و از خود بپرسيد: “آيا از امروز چنانكه ميخواستم، استفاده كردم؟” اگر چنين بوده، بايد خوشحال باشيد وگرنه اعمال خود را در آن روز نفيكنيد و ذهنتان را بهسمت مثبتشدن تقويت كنيد.
2- ليستي از صفات مثبت خود تهيه كنيم و راههاي تقويت آنها را بيابيم و تجربه كنيم.
3- ليستي افكار منفي خود را در طي روز تهيه و سعي كنيم براي هر فكر منفي يك فكر مثبت معادل بيابيم تا به كمك آن بتوانيم با افكار منفي مقابله كنيم.در مورد فكري كه بيان نموديد مضرات و آسيب هاي آنرا در صفحه اي يادداشت كرده و از اين مورد به عنوان عامل انگيزشي در جهت حذف آن فكر بهره گيريد.مثلا كم شدن ارتباط با ديگران، ناراحتي رواني خود،بدبيني به ديگران و ...
4- به نداي منفي دروني خود و تلقين هاي مخرب و نگران كننده ي ديگران بي توجه باشيم و سعي كنيم عكس آنها را انجام دهيم. براي اينكار مواردي را نسبت به آنها حساس هستيد و افكار شما را درگير مي كنند را در جدولى بنويسيد و سعي نماييد حساسيت خود را تقليل نماييد موارد انجام يا تخلف در هر روز را يادداشت نموده و همواره سعى بر تقليل موارد تخلف نماييد.
5- افكار خود را متوجه خوبيها و جنبه هاي مثبت زندگي كنيم تا به مرور مثبث نگر شويم.
6- با خوش بيني سعي كنيم،دستوراتي به ذهن خود بدهيم كه انديشه هاي جديد مثبت شكل گيرند.
7- هر روز صبح كه از خواب بر مي خيزيم با نگاه كردن به يك منظره يك تابلوي نقاشي زيبا و يا اسما الله روز خود را با نشاط و خوش بيني آغاز كنيم.
8-از افراد منفي نگر يا موقعيتهايي كه باعث ايجاد افكار نا خوشايند و منفي مي شوند دوري و يا سعي كنيم كمتر با آنها برخورد داشته باشيم.
9- اعتماد به نفس خود را در هر شرايطي حفظ كنيم و هرگز به ديگران اجازه ندهيم كه آن را متزلزل كنند.بايد متوجه باشيم كه اعتماد به نفس كليد خلق تفكر مثبت است.
10- به لحظات زيبا و دوست داشتني گذشته خود فكر و سعي كنيم آنها را تكرار نماييم.
11- از ترديد و دودلي دوري كرده و كارها را با جديت دنبال كنيم.
12-به قدرت بي كران خداوند ايمان داشته باشيم و با خود تكرار كنيم كه من لياقت بهترين ها را دارم و با لطف خداي بزرگ به آنها خواهم رسيد.
13- در توصيف احوال و زندگي خود از كلمات مثبت استفاده كنيم.
14- در تعريف از افراد خانواده يا دوستان از كلمات مثبت و روحيه بخش استفاده كنيم(فلاني شخص بسيار شريف و بزرگواري است.)
15- هرگز شعار خواستن، توانستن است را فراموش نكنيم و بدانيم كه در سايه سعي و تلاش به آنچه بخواهيم مي رسيم.
16- براي تغيير اوضاع و شرايط نا مساعد اقدام كنيم و مطمئن باشيم كه مي توانيم آنها از بين ببريم.
17- از انزوا و گوشه گيري كه باعث ايجاد افكار منفي مي شود دوري و اوقات خود را در جمع خانواده،فاميل و دوستان سپري كنيم.
18- هر وقت احساس كرديم كه افكار منفي سراغمان آمده است،وضعيت خود را تغيير دهيم و به كاري سرگرم شويم.
19- ممكن است هنگام خواب در رختخواب افكار منفي به سراغمان بيايد،تا خسته نشده ايم به رختخواب نرويم.
20- ضمناً به تلاوت قرآن و خواندن نماز بيشتر بپردازيد كه به فرموده قرآن: نماز را در طرف روز بپا داريد و در ساعات تاريكى شب كه البته خوبى و نيكىهاى شما زشتىها و بدكاريها را از ميدان بيرون مىبرد(هود، آيه 114)
اجراي راهكارهاي تقويت تفكر مثبت هيچ هزينه اي ندارند و به سن و سال افراد نيز مرتبط نمي شوند.فقط اين شعار را فراموش نكنيم:«اگر افكارمان را كنترل كنيم،زندگي مان متحول مي شود.»بنا براين اجراي راهكارها را از همين حالا شروع كنيم و آن را به فردا موكول نكنيم،زيرا ممكن است فردا هرگز نيايد.ما هم در كنار حرم كريمه اهل بيت حضرت معصومه سلام الله عليه براي شما انسانهاي خواستار پاكي دعا مي كنيم و منتظر مكاتبه بعدي و نظر شما نسبت به اين مطالب هستيم تا در كنار يكديگر به سمت وضعيت مطلوب حركت نماييم
حامد محقق زاده