آيا وقتي فكر چيزي از ذهن انسان نمي رود به چه مسائلي بستگي دارد؟ آيا به اين علت بوده كه خود انسان زياد به آن فكر كرده؟ آيا خواست خداست كه فكر آن مسئله از ذهن انسان خارج نشود، آيا در عالم غير مادي ، كششي از طرف مقابل به سمت ماست كه ما را به سوي خود مي كشاند؟
پرسش شما گوياي اين است كه ما افتخار ارتباط با جواني منطقي و آگاه را داريم از اعتمادتان به اين نهاد متشكريم.پرسشگر گرامي از آنجا مشاوره موفق منوط به اطلاعات كاملي است كه مخاطب در اختيار مشاور قرار مي دهد، بهتر بود از كيفيت افكار خود اطلاعات بيشتري را در اختيار ما مي گذاشتيد تا با توجه به آن بهتر شما را راهنمايي كنيم. به هر حال با توجه به اطلاعات موجود به بررسي سوال شما مي پردازيم.
جواب را با اين جمله آغاز مي نماييم اگر مي خواهيد خوب باشيد، خوب بينديشيد اگر مي خواهيد سخن زشتي بر زبانتان جاري نشود، در ذهنتان را بر زشتي ها و ناشايست ها ببنديد و اگر مي خواهيد درستكار باشد ، درست بينديشيد. آدمي آن گونه زندگي مي كند كه مي انديشد. گفتار و رفتار انسان ، خوب يا بد، ميوه هاي شيرين و تلخ باغ انديشه او هستند، پس اگر طالب ميوه هاي شاداب و پر آب و زيبا است لازم است انديشه خود را اصلاح كند و بتواند بر فكر خود تسلط پيدا نمايد لذا يكي از موضوعات مهم در اين زمانه مديريت ذهن و تفكر است.
مديريت فكر مهمترين دليل تحولاتي است كه امروز بشر در همه زمينهها و به هر شكلي در جوامع گوناگون شاهد آن است. در واقع تسلط بر فكر يكي از عوامل تفاوتهاي افراد در رسيدن به موفقيت محسوب مي شود. اگر اين عامل از زندگي روزمره حذف شود در واقع پيشرفت از زندگي انسان حذف ميشود و انسان در اختيار فكر قرار ميگيرد و اوست كه راهنماي انسان مي شود و به هر سمتي كه بخواهد انسان را مي كشاند. شايد بتوان گفت: هنر كنترل فكر از ژرفترين مسايل انسانها محسوب شده، دستيابي بدان، رمز موفقيت انسان را در منظرهاي گوناگون فراهم خواهد آورد و چندان هم مشكل نيست.
علت افكار ناخواسته
1. فشارهاى روانى مي تواند از عوامل عمده بوجود آمدن اينگونه افكار در ذهن انسان باشد. بيشتر افراد زمانى كه با مسألهاى مواجه مىشوند، اگر معتقد باشند زمان كافى براى حل آن ندارند و يا توانايى حل مسأله و كسب توفيق را در خود نبينند، دچار نگرانى و اضطراب مىشوند و در نتيجه اين نگرانىها، ترس از شكست، افكار مزاحم و منفىگرايانه، را به ذهن انسان سوق مي دهد
2. گاهى برخى حوادث و اتفاقات، فضاى روانى فرد را دچار اختلال مىكند (نظير آنچه در زندگى شخصى، تحصيلى، خانوادگى، اجتماعى و اقتصادى و... رخ مىدهد)، زمينه بروز چنين افكاري را بوجود مي آورد.
3. تكثر و تعدد فعاليتهاى فرد مخصوصا اگر در توان انسان نباشد، باعث تشويش خاطر و بوجود آمدن افكار ناخواسته در انسان مىشود. البته بوجود امدن افكار ناخواسته در ذهن آدمي مي تواند دلايل ديگري داشته باشد كه ما به دليل طولاني نشدن پاسخ از ذكر آن خودداري مي كنيم اما آنچه ذكرش در اينجا اهميت دارد اين است كه گرچه اين افكار مي تواند علل گوناگوني داشته باشد ولي انسان با قدرت اراده خود مي تواند چنين افكاري را تحت اختيار و سيطره خود در آورد، بنابراين شما نيز مي توانيد با بكار گيري روش هاي زير اين افكار را كنترل كنيد.
چه بايد كرد
1. انگيزه دروني:شما براي كسب انرژي لازم جهت تمركز و مديريت فكر و براي رسيدن به يك هدف بايد انگيزه ي قوي داشته باشيد. انگيزه زمانی قوي مي شود كه دروني و خودجوش باشد نه بيروني و با زور!
2. ضبط قوه خيال: پرنده لجام گسيخته فكر و خيال هر دم بر سرشاخسارى مىنشيند. از اين رو، افكار انسان خود ناساخته قرار و آرام ندارد. اگر آدمى با دقت در كنترل خيال بكوشد؛ يعنى همواره از آن مراقبت كند و هر گاه به اين سوى و آن سوى گريخت، بلافاصله آن را به امور شريف متوجه گرداند، كم كم رام و مطيع مىگردد. اگر افكار مزاحم در غير زمان معين، به سراغتان آمد و باعث حواسپرتى شما شد، مىتوانيد به خود وعده بدهيد كه زمان انديشيدن در اين باره، فلان زمان خاص و معين است. تأكيد مىكنيم براى هر كار و فعاليتى وقت مشخص معين كنيد و در آن وقت به هيچ امرى غير از آن كار نپردازيد.
3. كنترل حواس: گرچه ذهن انسان اين توانايي را دارد كه حتي بدون استفاده از حواس ظاهري افكاري را توليد كند ولي عمده آن چيزهايي كه انسان در مورد آن فكر مي كند اعم از چيزهاي خوب يا بد، داده هاي حواس ظاهري اوست، از اينرو بايد مجاري ورودي ذهن را كه همان حواس ظاهري است كنترل كرد؛ يعني چشم، گوش، زبان و لامسه و... قرآن در اين زمينه مي فرمايد: «ولا تقف ما ليس لك به علم ان السمع والبصر والفؤاد كل اولئك كان عنه مسؤولا؛ و هرگز بر آنچه علم و اطمينان نداري دنبال مكن كه (در پيشگاه حكم خدا) چشم و گوش و دل ها همه مسؤولند («اسراء، آيه 36» بنابراين يكي از مهمترين راه هاي مديريت فكر، مديريت بر حواس ظاهري است.
4. از آنجا كه معمولاً اين افكار به هنگام بيكارى به سراغ فرد مىآيد، سعى كنيد با يك برنامهريزى دقيق و حساب شده تمام اوقات شبانه روزى خود را پر كنيد و هيچ گاه بيكار نباشيد. به مطالعه، نظافت اتاق، كمك به دوستان، ورزش و... مشغول باشيد و هر گاه بيكار شديد خود را به كارى مشغول سازيد.
5. در صورتى كه به چنين افكارى اهميت ندهيد مطمئن باشيد، پس از چندى نهايتا آن را رها خواهيد كرد.
6. هرگاه اين افكار به سراغتان آمد و متوجه شديد، وسط افكار به خود بگوييد: «بس است ديگر» و بدين وسيله رشته افكار مزاحم را قطع كرده و به سراغ مطلبى ديگر خواهيد رفت.
7. خاطرات تلخ گذشته يا عدم موفقيتهاى خود را حتى المقدور فراموش كنيد.
8. از منفى گرايى و افكار منفى كه احتمالاً به ذهنتان مىرسد، دورى كنيد و به جاى آن افكار مثبت را جايگزين كنيد. بدين منظور موضوعات مختلفى را در ذهن يا دفترچهاى داشته باشيد و به محض ورود افكار نااميد كننده ذهنتان را به آنها منعطف كنيد.
9. ورزش به خصوص ورزش دستهجمعى را در برنامه زندگی خود قرار دهيد.
10. با افراد با نشاط و اميدوار بيشتر رفت و آمد كنيد.
11. روابط خود را با دوستان منفىنگر و نااميد... كمتر و يا حذف كنيد.
12. براى اوقات شبانهروز خود برنامهريزى نموده و طبق آن عمل كنيد.
13. هر روز صبح خود را موفق و كامياب تلقى كنيد و به خود بگوئيد روز خوب و موفقيتآميزى را آغاز كردم.
ضمنا براى تسريع بخشيدن و جديت بيشتر داشتن جهت مقابله با اين گونه افكار اگر با مشاور مورد اعتمادتان حضورا و طى جلسات مكرر به گفتگو بنشينيد مناسبتر و بهتر خواهد بود. در غير اين صورت با اجراى راهكارهاى ارائه شده و گزارش آن به ما، موضوع و حل مشكل را پىگيرى نمائيد.البته بايد توجه داشته باشيد كه كنترل چنين افكار مزاحم نيازمند تلاش مستمر و مداوم شماست و نبايد پنداشت كه با بيان يكى دو نكته همه چيز درست مىشود .
باز با ما سخن بگوييد.