پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

برنامه سمت خدا
موضوع برنامه: غدیر
كارشناس: حجت الاسلام والمسلمين فرحزاد
تاريخ پخش: 13- 06-96

بسم الله الرحمن الرحیم و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین
باز مرا سوی لب خم کشید *** قصه‌ی دریا به تلاطم کشید
آمد و طوفان من آغاز شد *** باز دری رو به دلم باز شد
ساقی افلاک سلام علیک *** ای پدر خاک سلام علیک
بَه به تو و تیغ بلا جوی تو *** شیری و شیران همه آهوی تو
بر سر ذوق آمده پروردگار *** بس که می‌آید به تو این ذوالفقار
کار هزار آیت اعظم کنی *** گوشه ابرویی اگر خم کنی
ای خط توصیف تو بی خاتمه *** جلوه ظاهر شده فاطمه
اول و آخر سر یک موی تو *** ظاهر و باطن تو و بانوی تو
کشتی خلقت به هدف می‌رسد *** تا که به ایوان نجف می‌رسد

شریعتی: سلام می‌کنم به شما، سلام به شما و محبتی که از آن سرشار هستید. سلام به شما و دلهایی که پر از محبت امیرالمؤمنین علی (علیه‌السلام) است. سلام به شما که برای رسیدن عید بزرگ غدیر لحظه شماری می‌کنید. حاج آقای فرحزاد سلام علیکم. خیلی خوش آمدید.
حاج آقای فرحزاد: علیکم السلام و رحمة الله. خدمت جنابعالی و بینندگان و شنوندگان عزیز عرض سلام دارم. ایام اعیاد غدیریه، از عید قربان تا 25 ذی الحجه است. از شما و عزیزانی که برای این ایام کار می‌کنند خواهش می‌کنم عدد معین نکنید. قبلاً دوستان می‌گفتند: هفته ولایت، بعد دهه ولایت گفتند. مقام معظم رهبری در یک سخنرانی فرمودند: خوب است در طول سال برای غدیر کار شود. این ماه اینقدر مناسبت دارد که شهر الولایه است. ایام غدیریه و ایام شادی آسمانی است. اوج این از عید قربان تا 25 ذی الحجه است. عید مباهله شروع می‌شود. امیدواریم همه شاد و خوش و خرم باشند و برنامه‌های غدیر را احیا کنند. من خدمت خانواده‌هایی که این ایام داغدار شدند و حادثه تلخی برای دانش آموزان اتفاق افتاد، تسلیت می‌گویم. انشاءالله خداوند عزیزانی که مصدوم شده‌اند را هم شفا بدهد. انشاءالله این جشن‌ها و شادی، روح همه شهدا از جمله شهید حججی را هم شاد می‌کند. با عزیزان نجف آباد صحبت کردم که وقتی جنازه این عزیزان می‌آید، در کنار این برنامه‌های غدیر مفصل در نجف آباد هم برگزار می‌شود.
شریعتی: انشاءالله در این ایام که منور به نام امیرالمؤمنین علی(علیه‌السلام) هست، بهترین‌ها نصیت همه شما شود. امروز برای ما چه عیدی آورده‌اید؟
حاج آقای فرحزاد: بسم الله الرحمن الرحیم. اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم.
ما باید تابع فرمایش قرآن و خدا و پیامبر و اهل‌بیت باشیم. اگر کسی یک مرور اجمالی در قرآن و روایات و سیره و رفتار پیغمبر داشته باشد، بعید می‌دانم به غیر این برسد که موضوع توحید و بعد رسالت پیغمبر و بعد امامت و ولایت و مدیریت جهان تا قیامت که این خیلی موضوع مهمی است. پیامبر(ص) طبق فرمان خدای متعال مأمور بودند که امامت و رهبری جامعه را به عالم معرفی کنند که بعد از خودشان تا قیامت این رهبری و مدیریت باید به دست چه کسی باشد. بعضی فکر می‌کنند موضوع بیان ولایت و امامت امیرالمؤمنین فقط در عید غدیر بوده است. از روز اول بعثت، معروف است حدیث «یوم الدار» شیعه و سنی نقل کردند. «وَ أَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ‏ الْأَقْرَبِين‏» (شعرا/214) خدا به پیامبر(ص) امر کرد که اول به نزدیکانت این پیام را برسان. یعنی رسالت و نبوت خودت را! شروع اعلام رسالت پیغمبر با سور دادن و طعام بود. اول سور بعد طعام، اول طرف را نمک گیرکن، حضرت مقداری گوشت گوسفند تهیه کردند و عمو و عموزاده را دعوت کردند. این سور خیلی مهم است. بعد فرمودند: من از طرف خدا مبعوث به پیغمبری شدم، اول کسی که به من ایمان بیاورد، جانشین من خواهد شد. مولا علی(علیه‌السلام) بلند شدند، ده سال داشتند. اقرار به توحید و رسالت پیغمبر کردند. فرمودند: شما وصی و جانشین من خواهی بود. از همان روز اول و در جای جای دوران رسالتشان و طول نبوتشان به انواع و اقسام بیان‌ها و خطبه‌ها و سخنرانی‌ها ولایت مولا امیرالمؤمنین را تثبیت کردند. حالا نمونه‌هایش را عرض می‌کنم. شدت محبت خدا و پیامبر را به امیرالمؤمنین را ببینید. در شب معراج خداوند به پیامبر عظیم الشأن(ص) فرمود: ای حبیب من چه کسی را از همه بیشتر دوست داری؟ پیامبر فرمود: هرکس که تو از همه بیشتر دوست داری. فرمود: من علی را از همه بیشتر دوست دارم! پیامبر عرض کرد: من هم علی را از همه بیشتر دوست دارم!
عباس عموی بزرگ پیغمبر یک وقتی محضر پیغمبر خدا بود. امیرالمؤمنین وارد شدند. پیغمبر با شوق از جا بلند شدند. به استقبال مولا علی رفتند. او را در آغوش گرفتند، مصافحه کردند و پیشانی مولا را بوسیدند. آنقدر احترام کردند و بعد کنار خودشان نشاندند که برای هیچکس غیر از حضرت زهرا این احترام‌ها را نمی‌گذاشتند. عباس عمو است. شگفت زده شد! به پیغمبر عرض کرد: «أتحب هذا يا رسول الله؟» علی را دوست داری؟ فرمود: من علی را دوست دارم؟! «يا عم رسول الله والله لله أشد حبا له مني» به خدا قسم خدای ما بیش از من علی را دوست دارد. یعنی اول محب و اول عاشق به امیرالمؤمنین خود خداست. تجلی همه اسماء و صفات خدای متعال است. همه وجودش خدایی است. بعد هم بشارت دادند و فرمودند: «ان الله جعل ذرية كل نبي في صُلبه وجعل ذريتي من صُلب علی بن ابی طالب» انبیای گذشته تکثیر اولادشان به وسیله نسل پسر بوده است. یعنی از صلب خودشان بوده است. ولی تکثیر نسل من و ازدیاد نسل من به وسیله داماد من یعنی حضرت علی است. اگر حضرت علی نبود، نسل پیغمبر ادامه پیدا نمی‌کرد. لذا پیغمبر می‌فرماید: من این افتخار را دارم که کثرت نسل و ذریه من به برکت این آقاحفظ شده است.
چند نکته در مورد غدیر صادقه و از صمیم دل عرض کنم. ما باید قبول کنیم که در جریان غدیر خیلی کوتاه آمدیم. غدیر مهجور و غریب است. یک خبرنگار در دنیا میکروفن دست بگیرد و اسم فلان فوتبالیست را ببرد. همه می‌شناسند. فلان خواننده و فلان هنرپیشه را می‌شناسند. بپرسد علی بن ابی طالب چه کسی است؟ غیر از کشورهای اسلامی، منظور کشورهای اروپایی است. بعید می‌دانم از صد نفر، ده نفر بشناسند! پیغمبر اسلام را اکثراً می‌شناسند. نام علی باید کنار نام پیغمبر و خدا باشد. امام حسین را اکثراً می‌شناسند. چون تاسوعا و عاشورا در اغلب کشورها دسته راه می‌افتد. ولی علی بن ابی طالب را به اندازه یک انسانی که شهرت جهانی دارد در دنیا معرفی نکردیم. نهج‌البلاغه‌اش، خودش و شخصیت‌‌اش را معرفی نکردیم. امیرالمؤمنین غریب است و ما روز قیامت مسئول هستیم. امام زمان و اهل‌بیت را نمی‌شناسند. هیچکس نمی‌تواند حق اهل‌بیت را ادا کند. من خواهش می‌کنم استقبال محرم دو سه روز باشد. نه هفتاد روز و ده روز، شما وقتی از ده روز جلوتر استقبال محرم می‌روید، یعنی عید غدیر و اعیاد غدیریه هیچ! امام حسین هم والله راضی نیست. اینکه در ایام غدیر همه جا را سیاه پوش کنیم درست نیست.
محرم نسبتاً جا افتاده است. اربعین چند سالی است راه افتاده است. خودجوش مردم موکب‌ها و ایستگاه‌های صلواتی زدند، فاطمیه تا حدودی جا افتاده است. در صورتی که شما از هر مرجع تقلیدی و هر دانشمندی بپرسید: عاشورا مهمتر است یا غدیر؟ روایت داریم که امام سه بار قسم خورده است قطعاً غدیر مهمتر از عاشورا است و قطعاً غدیر از فاطمیه مهمتر است. حضرت زهرا فدای ولایت و امیرالمؤمنین و راه خدا شد. غدیر یک جریان است و یک فرهنگ است و یک دین و مکتب است و ما باید این را احیا کنیم. پس همانطور که ایام صادقیه، ایام فاطمیه، ایام محرم جا افتاده است، بیاییم غدیر را هم از این مهجوریت و غربت در بیاوریم. اولاً بارها عرض کردیم «یحزنون لحزننا» قوی است ولی «یفرحون لفرحنا» کم است. این را یک قدری بیشتر کنیم. «اضحک» بر «ابکی» مقدم است. در چند روایت دیدم که «یَفرحون» بر «یَحزَنون» مقدم شده است. پس انشاءالله این ایام شادی را مفصل جشن بگیریم.
تبلیغ غدیر جزء واجبات است. مثل نماز که می‌خوانیم، اصل دین، ولایت و اصول دین از فروع دین مهمتر است. پیامبر فرمودند: «فَلْیُبَلِّغِ الْحاضِرُ الْغائِبَ وَ الْوالِدُ الْوَلَدَ اِلى یَوْمِ الْقِیامَةِ» سه روز مردم را در غدیر خم زیر آفتاب نگه داشتند، بدون امکانات بود و فقط یک چاله آبی بود. حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کردند، فرمودند: واجب است افرادی که شاهد هستند به غائبین برسانند. همه پدرها به فرزندانشان تا قیامت جریان غدیر را برسانند. احیاء خطبه غدیر خیلی مهم است. الآن مسابقاتی در کشور برگزار می‌شود برای حفظ خطبه غدیر، من از رسانه‌ها خواهش دارم که این ایام خطبه غدیر را از مشهد و قم پخش کنند و احیا کنند. امام صادق(ع) به ابن بی نصر فرمودند: هرجا هستی سعی کن در غدیر «فاحضر یوم الغدیر عند امیرالمؤمنین (ع)» (وسایل الشیعه/ج14/ص388) آنهایی که توان دارند به نجف برای زیارت بروند. آنهایی که نمی‌توانند از راه دور زیارت غدیریه و خطبه غدیریه را بخوانند. «فإنّ الله یغفر لکل مؤمنٍ و مؤمنةٍ و مسلم ذنوب ستین سنةً» (وسایل الشیعه/ج14/ص388) خدا گناه مرد و زن مؤمنه را در غدیرخم به برکت مولا علی(ع) می‌بخشد.
یک کلیپی در فضای مجازی دیدم که خبرنگاری با خیلی از افراد مصاحبه کرده بود که به نظر شما مهمترین روز یا شبی که امید دارید گناه شما آمرزیده می‌شود کدام است؟ خیلی‌ها گفتند: شب عاشورا، تاسوعا، عرفه، شب قدر! اکثراً گفتند: شب قدر. تا حدی جواب درست است ولی جواب اصلی این نیست. سؤال این است که مهمترین شب و روزی که خداوند از همه بیشتر می‌آمرزد، چه روزی است؟ هیچکدام جواب صحیح ندادند. ولی امام صادق(ع) فرمودند: «و یعتق من النار ضعف ما اعتق فی شهر رمضان و لیلة القدر و لیلة الفطر» (وسایل الشیعه/ج14/ص388) در ماه رمضان خدا چقدر می‌آمرزد و از آتش جهنم آزاد می‌کند؟ هر شب یک میلیون، شب و روز جمعه و هر ساعتی یک میلیون، شب قدر عفو عمومی، شب آخر ماه رمضان و شب عید فطر، امام صادق فرمود: دو برابر ماه رمضان، شب قدر و شب عید فطر خدا در عید غدیر به برکت آقا از آتش جهنم آزاد می‌کند. این خیلی مهم است. امیرالمؤمنین واسطه رساندن خیر است و ما را از آتش جهنم در می‌آورد. آنهایی که به طرف مولا می‌آیند از آتش جهنم و گناه جدا می‌شوند. هر یک درهمی که در عید غدیر انسان صدقه و انفاق می‌کند هزار برابر می‌شود. در روایت دیگر امام هشتم فرمود: صد هزار برابر است! در عیدی دادن هیچکس نگفته باید سید باشد یا عالم باشد. نه! عالم و جاهل و صغیر و کبیر ندارد. اصلاً عیدی‌هایتان را برای عید غدیر جمع کنید.
شش سال است که بنده در برنامه سمت خدا هستم و خدا را از این بابت شاکرم. خروجی که این برنامه دارد برای من خیلی مهم است. الآن خیلی از وسواسی‌ها پیام دادند که راحت شدیم. برای عید قربان گفتیم: قربانی کنند. بالای صد قربانی فقط قم برای ما فرستادند. خواهش می‌کنم برای غدیر هم فرهنگ سازی کنیم. این اثر دارد. برنامه‌های خوبی که عزیزان می‌خواهند برای همسر و بچه‌هایشان داشته باشند، چه فرصتی بهتر از عید غدیر. می‌خواهی برای خانمت گوشی همراه بگیری، کفش بگیری، نزدیک سال تحصیلی است، بگویند: به عشق غدیر برای حضرت علی این هدیه را بگیریم. بهانه‌ی این کارها غدیر باشد. این خیلی مؤثر است. محبت در دل این بچه ایجاد می‌شود. سور دادنی که در طول سال است را در این ایام بیاندازیم. عقیقه کنیم، کار خیری داریم در این ایام باشد. ثوابش چند برابر است. پس انشاءالله هر برنامه شادی داریم از عروسی و عقد گرفته تا هر کار دیگر را در عید غدیر بگذاریم. در عید غدیر امام صادق(ع) فرمودند: «فأفضل على اخوانک فى هذا الیوم و سر فیه کل مؤمن و مؤمنة» (مصباح المجتهد/737) نه خانواده، دوست و فامیل و آشنا، عید غدیر سعی کنید دل هر مرد و زن مؤمن را شاد کنید. صدقه می‌دهید، دعا می‌کنید برای همه مؤمنین باشد. طعام می‌دهید، هر کار خیری می‌توانید بکنید. یکی از پیام‌های غدیر این است که به دیگران خیر برسانید. «سُرَّ» یعنی هر مرد و زن مؤمنی را مسرور کن.
یکی از آقایان گفت: پدر یک خانواده را در عید غدیر دستگیر کردند و بردند. نیروی انتظامی و قاضی عزیز، مجرمی که نمی‌تواند فرار کند چرا یک روز دستگیر می‌کنید که برای خانوادده خاطره تلخ بماند؟ هرسال عید غدیر یادآوری یک خاطره بد برای آنها می‌شود. عید غدیر اگر زندانی بی گناه به خانواده برگردد چقدر باعث شادی خانواده می‌شود. می‌گویند: انشاءالله عید غدیر زود به زود بیاید. من معتقد هستم یک ستاد غدیریه باید در مملکت تشکیل شود و لازم هست. اگر ما با اهل‌بیت انس بگیریم، مشکل اقتصادی و سیاسی ما حل می‌شود. ما از غدیر کم گذاشتیم. علی را معرفی نکردیم. جوان بدبخت گیر تکفیری‌ها افتاده و مغزش را زدند، می‌گویند: شیعه کشی ثواب دارد. سر بریدن ثواب دارد. سر شهید حججی را می‌برند، تکبیر می‌گویند. این برای این است که غدیر را فراموش کردیم. علی را خوب معرفی نکردیم! مقام معظم رهبری فرمودند: وحدت حول ولایت شکل می‌گیرد. در زیارت جامعه کبیره هست که حول قرآن و اهل‌بیت وحدت شکل می‌گیرد. غدیر وحدت آفرین است. اهل سنت غدیر را قبول دارند. ما این محبت حضرت علی را در دل این بچه‌ها نکاشتیم، وهابیت آمده کاشته و جوان ما را گول زده است. در سوریه و لبنان و کشورهای دیگر مشکل درست شده است. حضرت زهرا فرمود: اگر بر غدیر خم مردم اجتماع می‌کردند دو نفر با هم دعوا نمی‌کردند و اختلاف نمی‌شد. طلاق و جدایی نبود. بیاییم فرهنگ غدیر را احیا کنیم. «سُرَّ فیه کل مؤمن و مؤمنه» هرکس به خاطر حضرت علی یک کار خوب انجام بدهد. اطعام می‌دهیم، گره گشایی از کار مردم می‌کنیم، زندانی آزاد می‌کنیم. امام صادق(ع) فرمود: هرچقدر می‌توانی به برادرانت در این ایام لطف و محبت و تفضل کن. امام صادق فرمود: «والله لو عرف الناس فضل هذا اليوم بحقيقته لصافحتهم الملائكة فى كل يوم عشر مرات... وما اعطى الله لمن عرفه ما لايحصى بعدد» به خدا قسم اگر مردم عظمت غدیر خم را درک می‌کردند، ملائکه روزی ده بار با آنها مصافحه می‌کردند. امام صادق فرمود: اگر خوف طول کشیدن نبود من از فضایل عید غدیر آنقدر می‌گفتم که قابل شمارش نباشد. امام صادق(ع) سه بار قسم خوردند و به شخصی فرمودند: تو فکر می‌کنی خدا روزی مهمتر و با عظمت تر از غدیر خم خلق کرده است؟ «لا والله، لا والله، لا والله» از غدیر خم بالاتر روزی را خلق نکرده است.
امام هشتم(ع) خطبه مفصلی برای مردم در غدیر خم خواندند. ما هم از امیرالمؤمنین برای غدیر خم خطبه داریم، غیر از خطبه پیغمبر که مصادف با روز جمعه شده است. هم از امام هشتم و هم از امام صادق(ع) داریم. روز غدیر خم خدمت امام هشتم مشرف شدند. حضرت خطبه مفصل خواندند. روز صلوات است، روز سبقت است، روز نعمت و سرور است. بعد جماعتی که بودند را برای افطار نگه داشتند. روزه گرفتن در عید غدیر فوق العاده است. به اندازه عمر همه انسان‌ها است. مثل اینکه یک روزگاری را روزه گرفته است. حضرت اینها را برای افطار نگه داشتند و افطار دادند. حضرت در را بستند و نگذاشتند جماعت بروند. حضرت از اینها پذیرایی کردند و بعد برای خانواده‌هایشان غذا فرستادند، گندم فرستادند. حتی چادر، لباس و انگشتر و کفش فرستادند. اگر نمونه‌ی این را غیر از ایام غدیر کسی پیدا کرد، من جایزه می‌دهم. امام هشتم با این کار هم حال مؤمنین و هم حال حواشی آنها را تغییر داد.
در مورد غدیر خیلی حرف هست. دو نکته در غدیر باید خیلی پررنگ شود. یکی کاروان‌های شادی است. از همین‌جا از مراجع بزرگوار مثل آیت الله وحید خراسانی، آیت الله صافی، آیت الله مکارم شیرازی تشکر می‌کنم. این بزرگواران فرمودند: غدیر مهجور است و خدمت به غدیر، خدمت به تمام دین است. یکی برپایی کاروان‌های شادی است. الحمدلله آیت الله مکارم شیرازی موافقت کردند و خودشان هم در راهپیمایی شرکت می‌کنند. دیروز سر درس سنگ تمام گذاشتند و از غدیر خیلی فرمودند. شب غدیر از مسجد امام حسن به حرم مطهر، ولی اصل راهپیمایی و کاروان شادی از روز عصر غدیر از حرم مطهر به طرف مسجد مقدس جمکران، صد هزار نفری است حتی عزیزان هم از شهرستان می‌توانند شرکت کنند. ایستگاه‌های صلواتی و پذیرایی است. بعضی بزرگواران بانی شدند شال سبز به سادات بدهند، پول نو آوردند به بچه‌ها عیدی بدهند. خیلی با شکوه است. انشاءالله رسانه‌ها هم پخش می‌کنند. در تهران هم دوستان برنامه‌ریزی کردند، از میدان شهداء به طرف میدان امام حسین، ساعت پنج بعد از ظهر روز عید غدیر. در قم چهار بعد از ظهر از حرم مطهر به مسجد مقدس جمکران با پذیرایی کامل، انشاءالله سعی کنند در کاروان شادی لعن نباشد. همه شعارها در مورد اهل‌بیت و ولایت و فضایل امیرالمؤمنین باشد. ما پرچم بسیار بزرگی داریم که مناسبت‌های غدیر هم دور آن است و مزین به نام مولا علی(ع) است. آستانه مقدسه نجف هدیه کرده است. هیأت‌های پر جمعیتی که بیرون بیایند، این پرچم را خواهند دید. بعضی از مراجع بزرگوار این پرچم را بوسیدند.
اگر ما تاسوعا و عاشورا در خانه بنشینیم، گریه کنیم. دسته بیرون نیاید. روز قدس در خانه بنشینیم و مرگ بر اسرائیل بگوییم. 22 بهمن در خانه بنشینیم و مرگ بر آمریکا بگوییم. چه اثری دارد؟ فایده ندارد. اگر بخواهیم غدیر را جهانی کنیم راهش این است. مودت یعنی دوستی و تظاهر به دوستی. اعلان دوستی! همین‌جا از مراجع بزرگوار تشکر می‌کنم. از اوقاف که خیلی حمایت کرد و مبلغین را برای غدیر بسیج می‌کند، تشکر می‌کنم. از عزیزانی که در برنامه قربانی از ما حمایت کردند تشکر می‌کنم. انشاءالله عزیزان به خیریه حضرت خدیجه کمک کنند هم برای مراسم غدیر، هم برای اطعام غدیر. هرچقدر می‌تواند کمک کنید.
شریعتی: همه دست به دست هم بدهند که انشاءالله غدیر امسال با شکوه برگزار شود و در این تجمع که مزین به نام امیرالمؤمنین علی(ع) هست محبت خودشان را به مولا علی(ع) نشان بدهند. این تجمع با شکوه در تهران ساعت پنج عصر از طرف میدان شهداء به طرف میدان امام حسین(ع) خواهد بود. در شهر مقدس قم هم از طرف حرم حضرت معصومه(س) به سمت مسجد مقدس جمکران خواهد بود. انشاءالله در شهرهای دیگر هم مردم به صورت خود جوش این تجمع و راهپیمایی عظیم را برگزار کنند.
حاج آقای فرحزاد: مرجع بزرگواری فرمودند: هرکس برای حضرت علی قدم برداشته عنایاتی ویژه در حق او شده است. افرادی بودند که اینقدر سر و صدا داشتند ولی در مورد حضرت کوتاهی کردند، کنار رفتند. پیامبر فرمود: هرکس علی را یاری می‌کند، خدایا تو یاورش باش. «و الله یعصمک من الناس» هرکس علی را خوار کند، خدا او را خوار می‌کند. انشاءالله مصداق «و انصر من نصره» باشیم.
شریعتی: من این روایت را خیلی دوست دارم که اگر خلق عالم علی را نشناختند، دوستش می‌داشتند و اگر علی را دوست می‌داشتند همه بهشتی بودند. امروز صفحه 67 قرآن کریم آیات 133 تا 140 سوره مبارکه آل عمران در سمت خدا تلاوت خواهد شد. چقدر خوب است که ثواب تلاوت این آیات را به روح بلند و آسمانی حضرت هدیه کنیم. به روح بلند و ملکوتی حضرت ابوطالب(ع) هدیه کنیم. همینطور مادر بزرگوار امیرالمؤمنین حضرت فاطمه بنت اسد، و انشاءالله از ثواب و برکاتش بهره‌مند شویم. یادی می‌کنیم از مرحوم علامه سلطان الواعظین که این هفته مزین به نام ایشان هست.
«وَ سارِعُوا إِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ‏ «133» الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ الْكاظِمِينَ الْغَيْظَ وَ الْعافِينَ عَنِ النَّاسِ وَ اللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ‏ «134» وَ الَّذِينَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَ مَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَ لَمْ يُصِرُّوا عَلى‏ ما فَعَلُوا وَ هُمْ يَعْلَمُونَ‏ «135» أُولئِكَ جَزاؤُهُمْ مَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها وَ نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِينَ‏ «136» قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُروا كَيْفَ كانَ عاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ‏ «137» هذا بَيانٌ لِلنَّاسِ وَ هُدىً وَ مَوْعِظَةٌ لِلْمُتَّقِينَ‏ «138» وَ لا تَهِنُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ‏ «139» إِنْ يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِثْلُهُ وَ تِلْكَ الْأَيَّامُ نُداوِلُها بَيْنَ النَّاسِ وَ لِيَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ يَتَّخِذَ مِنْكُمْ شُهَداءَ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ‏ «140»
ترجمه: براى نيل به آمرزشى از پروردگارتان وبهشتى كه وسعت آن به قدر آسمان‏ها و زمين است و براى پرهيزكاران آماده گرديده، بشتابيد. (متّقين) كسانى هستند كه در راحت ورنج انفاق مى‏كنند وخشم خود را فرو مى‏برند و از (خطاى) مردم مى‏گذرند، و خداوند نيكوكاران را دوست مى‏دارد. (افراد با تقوا) كسانى هستند كه هرگاه كار زشتى انجام دهند و يا به خويشتن ستم كنند، خدا را ياد كرده و براى گناهان خود استغفار مى‏كنند. پاداش آنان (متّقين) از طرف پروردگارشان، مغفرت و باغ‏هايى است كه از زير درختان آنها نهرها جارى است و براى همشيه در آن (باغ‏ها) هستند و چه نيكوست پاداش اهل عمل‏. به يقين پيش از شما سنّت‏هايى بوده (و سپرى شده) است. پس در روى زمين گردش كنيد و بنگريد كه سرانجام تكذيب كنندگان چگونه بوده است. اين (قرآن) براى همه‏ى مردم بيانى روشنگر، ولى براى متّقين (وسيله‏ى) هدايت و پندآموزى است. و اگر مؤمن هستيد، سستى نكنيد و غمگين مباشيد كه شما برتريد. اگر (در جنگ احد) به شما جراحتى مى‏رسد، پس قطعاً به گروه كفّار نيز (در جنگ بدر) زخمى همانند آن رسيده است. و ما روزها (ى شكست و پيروزى) را در ميان مردم تقسيم مى‏كنيم تا خداوند (با امتحان) كسانى را كه ايمان آورده‏اند، معلوم كند و از شما گواهانى (بر ديگران) بگيرد و خداوند ستمگران را دوست نمى‏دارد. (گرچه گاهى به ظاهر پيروز شوند).
شریعتی: انشاءالله لحظات زندگی ما منور به نور قرآن کریم باشد و زندگی ما عجین باشد با محبت به امیرالمؤمنین علی (ع) و فرزندان بزرگوار ایشان. از فضیلت ذکر صلوات بر محمد و آل محمد بشنویم و بعد هم اشاره قرآنی را بفرمایید.
حاج آقای فرحزاد: در همین خطبه امام هشتم فرمودند: روز غدیر «یوم السبقه» روز سبقت است. اولین آیه که امروز خوانده شد هم خدای متعال فرمود: «وَ سارِعُوا إِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ‏، الَّذِينَ يُنْفِقُونَ» اول علامت متقین «ینفقون» است. انفاق کنند و اهل سرعت و سبقت هستند. فرمود: روز غدیر خم روز سبقت و پیشی گرفتن است. «و یوم اکثار الصلاة علی محمدٍ و آل محمد» روز زیاد صلوات فرستادن بر محمد و آل محمد است.
در مورد کاروان‌های شادی عرض کردیم، همه عزیزان حضور داشته باشند، مرد و زن، کوچک و بزرگ شرکت کنند. صورت ما به عشق حضرت علی آفتاب بخورد. پیامبر ما سه روز مردم را در غدیر نگه داشتند. چرا ما غدیر را یک روز می‌دانیم. این ظلم است. حداقل سه روز است. این را توسعه بدهیم. شهرهای بزرگ مثل مشهد و اصفهان یک کاروان شادی بزرگ راه بیاندازند که نام امیرالمؤمنین در عالم فراگیر شود. از چیزهایی که در غدیر خیلی روی آن مانور داده شده، اطعام دادن غدیر است. اطعامش بسیار فوق العاده است. بزرگی فرمودند: شما فکر نکنید روضه امام حسین یا اربعین، ایستگاه‌های صلواتی یا پذیرایی کمتر از روضه خوانی و پیاده روی است. شما اگر ایستگاه‌های صلواتی را بردارید، چه کسی می‌تواند راهپیمایی کند؟ این ایستگاه‌های صلواتی و پذیرایی‌ها مکتب اهل بیت را تأیید کرده و کمک کرده و پایدار نگه داشته است. اصلاً خود سیر کردن شکم و آب دادن و طعام دادن اثر وضعی دارد.
امام هشتم(ع) در همین خطبه که برای غدیر بیان کردند، فرمودند: «من فطر فیه مؤمنا کان کمن اطعم فئاما و فئاما فلم یزل یعد الی ان عقد بیده عشرا» (بحارالانوار، ج ۹۵، ص ۳۲۲) فرمودند: اگر کسی در عید غدیر به یک مؤمن افطار بدهد، اطعام دادن هم در شب غدیر، هم ظهر غدیر و هم شام غدیر، حالا به روزه‌دارها افطار بدهند بهتر است اگر نه که ناهار بدهند. فامیل و دوست را دعوت کنند. فرمودند: مثل این است که یک فئامی را اطعام دادی. ده بار فئام را تکرار کردند. بعد حضرت فرمودند: می‌دانید فئام یعنی چه؟ «اتدری کم الفئام؟ قلت: لا» گفتند: نه. «قال: مأة الف کل فئام» فرمودند: مثل این است که صد هزار نفر را اطعام داده است. صد هزار را ضرب در ده کن، می‌شود یک میلیون! مثل اینکه یک میلیون مؤمن را اطعام دادی. بعد فرمودند: روز تهنیت است، روزی است که باید به هم تبریک بگوییم. در روایت دیگر حضرت فرمودند: «من اطعم مؤمنا کان کمن اطعم جمیع الانبیاء و الصدیقین» (بحارالانوار، ج ۹۵، ص ۳۲۲) من آرزویم این است که یک لیوان آب دست امام زمان(ع) بدهم. حقی پیدا می‌کنم که امام زمان تا آخر عمر دعایم می‌کند. امام می‌فرماید: اگر کسی روز عید غدیر به کسی اطعام بدهد، مثل این است که تمام انبیاء و صدیقین و شهدا را اطعام بدهد. کسی که یک مؤمنی را طعام بدهد مثل این است که جمیع انبیاء و صدیقین را طعام بدهد. در این روایت فرمود: دو میلیون! بعد فرمودند: اگر کسی پنجاه نفر، صد نفر و یک جمعی را طعام بدهد، چه خواهد شد؟ آنهایی که مشکل برای خودشان و خانواده‌هایشان و جوان‌هایشان دارند، نیت کنند و نذر کنند، مشکلات، بیماری، مشکلات اقتصادی دارند، بیایند برای غدیر نذر کنند. ما برای غدیر موقوفه کم داریم. ما فراوان داریم می‌گویند: حاج آقا من برای غدیر یک گونی برنج دادم. اینقدر خیر و برکت رسید که سال دیگر پنج گونی شد. امیرالمؤمنین(ع) فرمودند: اگر کسی جمعی از مؤمنین و یا یک مؤمن را طعام بدهد، «فانا ضمیمه علی الله تعالی الامان من الکفر و النفاق» من علی ضمانت می‌کنم که خدا او را از کفر و نفاق حفظ کند.
مرحوم آقای قاضی یک شاگردی داشت، مرحوم آ سید هاشم حداد(ره) که آدم بزرگی بود. ایشان می‌فرمودند: آقای قاضی وضع مالی‌اش خوب نبود. زمان فقر بود در نجف و عیالوار هم بود. ولی عید غدیر قرض می‌کردند و عیدی می‌دادند. قرض می‌کردند و جشن می‌گرفتند. اگر کسی قرض هم کند باز حضرت امیر می‌فرمایند: ضمانت می‌کنم. آیت الله بهجت در طول سال، عید غدیر دو روز اطعام می‌دادند. الآن هم شاگردهای ایشان اطعام را دارند. امیرالمؤمنین فرمودند: اگر کسی برای عید غدیر، طعامش، جشن و سرورش، عید دادنش، کسی بخاطر خدمت به برادرش قرض کند و به آنها کمک کند، من از طرف خدا ضمانت می‌کنم که اگر زنده بود بتواند دِینش را ادا کند. اگر هم از دنیا رفت خدا قرض او را حمایت می‌کند و از طرف او ادا می‌کند. بعد می‌فرماید: حضرت امیر در غدیر خم که مصادف با جمعه بود خطبه خواندند و بعد از خطبه و بیانات مفصل درباره غدیر خم با خودشان و فرزندانشان به خانه امام حسن مجتبی(ع) برای اطعام رفتند. پس یکی کاروان شادی، اطعام و تمام اتفاقات خوب در روز غدیر باشد مخصوصاً عیدی دادن به بچه‌ها را انشاءالله پررنگ کنیم.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group