حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد
91/2/25
چه روزها که یک به یک غروب شد نیامدی چه بغض ها که در گلو رسوب شد نیامدی ، خلیل آتشین سخن تبر به دوش بت شکن خدای من دوباره سنگ و چوب شد نیامدی ،برای ما که خسته ایم و دل شکسته ایم نه برای عده ای چه خوب شد نیامدی ، تمام طول هفته را به انتطار جمعه ام دوباره صبح ،ظهر،غروب شد نیامدی .
سوال – در مورد فال خوب و بد زدن توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – عده ای می گویند که ما فال خوب زدیم، دعا خواندیم و گوسفند قربانی کردیم ولی نتیجه نگرفتیم . از آیات قرآن و روایت این طور برمی آید که ما دو نوع تقدیر داریم :یکی تقدیری است که بالاتر از اعمال و رفتار ماست و این تقدیرات از اول خلقت نوشته شده است و این تقدیرات حتمی است و به رفتار و اعمال انسانها بستگی ندارد .مثلا قیامت خواهد آمد یا مهدی ظهور خواهد کرد ،اجل یا رزق حتمی خواهد آمد. پس بلاهای حتمی و تغییرات لایتغیر اتفاق خواهد افتاد. گر رود سر برنگردد سرنوشت ،گر این سخن باید با آب زر نوشت ، سرنوشت ما بدست دیگری است، خوش نویس است و نخواهد بد نوشت . امام صادق (ع) می فرمایند : آنچه که خدا برای بندگانش در نظر می گیرد برتر است .یعنی خدا بهترین ها را برای ما در نظر می گیرد . تقدیرات دیگری هست که بدست خود ماست که اگر کار ثواب بکنیم برکت زیاد می شود و در این تقدیرات دعا، شفاعت و توکل اثر دارد، فال خوب و بد زدن اثر دارد. بخش مهمی از تقدیرات به اعمال و رفتارهای ما وابسته است که ما می خواهیم در مورد این نوع تقدیرات صحبت بکنیم . ما این تقدیرات را می توانیم با توبه و استغفار برگردانیم . مثلا اگر انسان صله ی رحم بکند عمرش طولانی می شود و اگر قطع رحم بکند عمرش کوتاه می شود یا اگر انسان صدقه بدهد، بلا برمی گردد. در کتاب سفینةالبحار مرحوم آقا شیخ عباس قمی داریم : (مرحوم فلسفی می فرمودند که من وقتی به سفر می روم این کتاب را به همراه خودم می برم. آیت الله خوئی می فرمودند که اگر به من بگویند از میان هزاران کتاب یکی را انتخاب بکن، من کتاب سفینةالبحار را انتخاب می کردم.) یکی از یاران پیامبر بیمار شدند. و پیامبر سراغ او را گرفتند و متوجه شدند که بیمار است .پیامبر به عیادت او رفت . پیامبر سوال کردند که چرا بیمار شدی ؟ او گفت : شما در نماز سوره ی القارعه (کوبنده ) را خواندید که می فرمود هر کس میزان اعمالش سنگین باشد به بهشت می رود و هر کس میران اعمالش سبک باشد به جهنم می رود ، هول این آیه من را گرفت و وقتی به خانه آمدم و به خدا گفتم : من طاقت آتش جهنم را ندارم و من را در همین دنیاعقوبت کن. بعد من بیمار شدم . پیامبر فرمود :حرف بدی زدی ، چرا نگفتی ربنا اتنا فی الدنیا حسنه و فی الآخره حسنه و وقنا عذاب النار، خدایا به ما صحت و عافیت بده و به ما بهشت بده و رحمت را شامل حال ما بکن و ما را از آتش جهنم نگه دار. امیرالمومنین در ذیل این آیه فرمودند : خدایا در دنیا به من همسر خوب بده و در آخرت هم همسرخوب یا فرشتگان آسمانی به من بده و مرا از همسر بد حفظ کن .
ما باید همیشه از خدا چیز خوب بخواهیم . اگر ما در هر کاری فال بد بزنیم همان اتفاق می افتد. بلا، به گفتار شما بستگی دارد. در مورد خواب باید گفت که تا می توانید خواب تان را به کسی نگویید مگر افراد با تقوا و باایمانی که خواب را درست و خوب تعبیر بکنند. اگر انسان خواست خودش خواب را تعبیر بکند فال خوب بزند .همانطور که شما خواب را تعبیر می کنید همان طور واقع می شود .اگر شما خواب خوب ببینید و آنرا بد تعبیر بکنید همان بد واقع می شود و اگر شما خواب بد ببینید و آنرا خوب تعبیر کنید، همان خوب واقع می شود.پس خواب هم به زبان و گفتار ما بستگی دارد .در کتاب کافی داریم : شوهرخانمی به مسافرت رفت و زن خواب دید که ستون خانه خراب شده و سقف پایین آمده است .زن خدمت پیامبر آمد و خواب را تعریف کرد .پیامبر فرمود: شوهر تو سالم برمی گردد و زندگی شما وسعت پیدا می کند و همان طور هم شد . این خانم سه بار و هر بار بعد از سفر شوهرش این خواب را دید و پیامبر همان تعبیر را برای او کردند. در دفعه ی چهارم خانم چنین خوابی را دید و وقتی می خواست به دیدن پیامبر برود ،یکی ازهمسران پیامبر او را دید و خواب را برای او تعریف کرد. همسر پیامبر گفت که تعبیرش این است که شوهر شما می میرد . و همان طور هم شد. ما در مورد بدترین خواب ها باید بگوییم که انشاءالله خیر است . روایت داریم : هیچ وقت واسطه ی خبر های بد نشوید و اگر از روی ناچاری مجبور شدید در آخرین دقیقه خبر بدهید ولی خبرهای خوب را به همه اعلام کنید .وقتی عموی پیامبر در جنگ کشته شد هیچ کس حاضر نشد که این خبر را برای پیامبر ببرد و پیامبر خودشان به میدان رفتند و متوجه شدند که عمویشان شهید شده است . یکی از کارهای بسیار خوب آقا شیخ عبدالکریم حائری موسس حوزه ی علمیه ی قم، تاسیس یک بیمارستان در قم بود. سازمان بهداشت متوجه شد که بیمارانی که در این بیمارستان می خوابند درصد شفا پیدا کردن و خوب شدن آنها خیلی زیاد است، عده ای را بعنوان بازرس به آن بیمارستان فرستادند تا علت را بفهمند. آیت الله حائری حقوق اضافه ای برای پرستارها و دکترها درنظر گرفته بودند تا آنها تا دیر وقت در بیمارستان به بیمارها روحیه بدهند و بگویند که حال شان رو به بهبود است. دکترها و پرستاران این تلقین خوب را کنار بستر بیمارها القاء می کردند. شما سعی کنید که فال خوب بزنید حتی اگر تقدیر باشد که بیمار بمیرد .
سوال – آیات پایانی سوره لیل و آیات سوره ی ضحی و نشرح را توضیح بفرمایید .
پاسخ – روایت داریم که دعا بدون صلوات مستجاب نمی شود. زیرا صلوات ذکر خداست و دعای مستجاب است . قبل از دعا و بعد از دعا ذکر صلوات را بگویید .
وقتی حضرت موسی می خواست پیش فرعون برود گفت : رب شرح لی صدری خدایا به من شرح صدر بده ولی در سوره ی نشرح خدا به پیامبر می فرماید که آیا ما به تو شرح صدر ندادیم ؟ بار سنگین را از دوش تو برداشتم و الا پشت تو را می شکست ، خدا در بار سنگین نبوت به تو کمک کرد، نام تو را کنار نام خدا گذاشتیم ، همانا با سختی آسانی هست و با سختی آسانی هست . یکی از اسم های پیامبرما، خندان است. روایت داریم : پیامبر از این آیه خیلی خوشش آمد و مسرور، شاد و خندان شدند زیرا خدا فرموده است که ما با هر سختی دو تا آسانی قرار داده ایم .یعنی آسانی بر سختی غالب است و بهشت بر جهنم غالب است و ... مفسرین می گویند که عسر دوم تکرار عسر اول نیست زیرا بصورت نکره آمده است ، پس آسانی دو برابر سختی هاست .
امیرالمومنین دیدند که فردی دعای طولانی می خواند ( البته خواندن دعای طولانی خوب است بشرطی که وقت باشد) فرمودند: خدایی که دعای طولانی را اجابت می کند دعای کوتاه را هم اجابت می کند. دین ما دین آسانی است و پیامبر ما سخت گیر نبوده است . ما درعبادت ها نباید سخت بگیریم بلکه باید آنرا آسان بگیریم . امام فرمود :من همه ی دعاها را در یک جمله خلاصه می کنم : الحمدالله علی کل نعمه و اسئل الله من کل خیر و اعوذبک من کل شر و استغفرالله من کل ذنب .
سوال – چکیده ی کتاب رحمت و محبت خدا (نوشته ی آقای فرحزاد) را توضیح بفرمایید.
پاسخ – این هفته، هفته ی تکریم مادران و بانوان است . من بخش محبت همسر این کتاب را توضیح می دهم . بزرگی می فرمودند : مادرها روی سر ما جا دارند و همسران ما در دل ما جای دارند . فرزندان روزی از ما جدا می شوند ولی ما تا آخر عمر با همسرمان هستیم .مرحوم حاج آقا دولابی می فرموند : شما جزو هر قشری که هستید اگر می خواهید موفق باشید باید شریک زندگی تان شما را دوست داشته باشد و به شما کمک کند . اگر خانم من از من راضی باشد من در همه ی کارهایم موفق می شوم. روایت داریم : خدا وقتی خشم می کند که همسر و فرزندان مورد ظلم قرار بگیرند . سعدبن معاذ جانباز بود و شهید شد و زیر جنازه ی او را پیامبر و نود هزار فرشته گرفتند .مادرش گفت که پسرم بهشت بر تو گوارا باشد. پیامبر فرمود : او دچار عذاب قبر شده است زیرا او با خانواده اش کمی بد رفتار بود و حق آنها را رعایت نمی کند . تعبیرهای بالایی در مورد او داریم . یکی از اساتید می گفت که وقتی صبح من می خواهم از خانه بیرون بیایم همسرم کفش مرا پاک می کند و می گوید که شوهری بهتر از تو وجود ندارد و قربان صدقه ی من می ورد و من هر چه پول دارم به او می دهم . ما که شیوه ی مهربانی و محبت داریم چرا با قهر و غضب و خشونت با یکدیگر رفتار کنیم ؟
خدایا به حق فاطمه ی زهرا همه ی ما را فاطمی وعلوی قرا بده و بهترین ها را برای ما قرار ده .