چهارشنبه 14 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد

سوال – در مورد برتری ماه رمضان بر ماه های دیگر سال توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – ماه رمضان ماه فوق العاده ای است که تعابیر زیادی از روزهای آن شده است .همه ی ایام منسوب به خداست ولی این ماه  انتصاب ویژه ای دارد. پیامبر فرمود : اگر مردم عظمت و فضیلت ماه رمضان را می دانستند آرزو می کردند که ماه رمضان یک سال باشد.

امیرالمومنین می فرماید :خدای متعال این ماه را بر بقیه ی ماهها برتری داده است مثل برتری ما اهل بیت به بقیه ی مردم . ما نمی توانیم ماه مبارک را درک بکنیم. داریم که خدا به اهل بیت امتیازاتی داده است که به احدی نداده است. حتی کسی حق طمع مقام اهل بیت را ندارد . در روایت داریم : اگر بعضی از انبیاء و اولیاء مقام اهل بیت را آرزو می کردند مواخذه می شدند .این مقام اختصاصی است و جایگاه ویژه ای است. هیچ کسی با آل پیامبر قابل قیاس نیست . یک ضربت امیرالمومنین افضل عبادات جن و انس است .فاعل شریف همه ی فعل هایش مقام بالایی دارد. پیامبر ما گزافه گویی ندارد. کلام آنها حقیقت محض است .پیامبری که حقیقت محض است می فرماید که یک ضربت امیرالمومنین از عبادت جن و انس بالاتر است. این در فضیلت علی(ع) کافی است .در طول اعصار همه ی انسانها و جن ها خیلی عبادات می کنند. ولی یک ضربت علی از همه ی آنها بالاتر است .ما باید خودمان را به در خانه ی آنها پیوند بزنیم . در ورود به ماه رمضان فضا عوض می شود. مرحوم سید طاوس می فرمودند که من هنگام اذان را حس می کنم که فرشتگان می آیند و می روند. پس برتری این ماه نسبت به ماههای دیگر خیلی زیاد است. رحمت خدا در همه ی ماهها وجود دارد ولی ریزش این رحمت در ماه مبارک رمضان است. دراین ماه خدا بندگانش را دعوت کرده است تا انسانها تکانی بخورند و وارد این میهمانی بشوند .در روایت داریم که خدا می فرماید :روزه مال من است . پس می توانیم بگوییم که روزه از نماز بالاتر است. روزه باعث می شود که اخلاص انسان بیشتر بشود و بر نماز تسلط داشته باشد. یکی از برکات روزه این است که صبر و اراده ی انسان را بالا می برد. کسانی که خودشان را از روزه محروم می کنند در واقع خودشان را از خیلی از برکات محروم می کنند. کسانی که اهل روزه نیستند تجدیدنظر بکنند. در ماه رمضان باید کارهای مان را کم بکنیم. امام خمینی تمام دیدارهایشان را در ماه رمضان تعطیل می کردند. پیامبر اسلام ده روز آخر ماه رمضان را در مسجد معتکف می شدند. اگر شما می خواهید کارهای مردمی انجام بدهید اینها در گروی رفتن به سوی خداست. ما می توانیم کارهای غیر ضروری را در ماه مبارک حذف کنیم. مرحوم نراقی کتابی بنام تاقدیس دارد که در آن نوشته شده است : من لب دریا نشسته بودم .( نگاه کردن به بعضی چیزها عبادت است از جمله : دریا، پدرو مادر،عالم ،کعبه ،قرآن .کسی که از روی محبت به پدرو مادرش نگاه بکند ثواب یک حج عمره را می برد)و به دریا نگاه می کردم .ناگهان روی آب خیکی از روغن را دیدم . همراهم گفت که می می روم آنرا بیاورم. ولی او نتوانست آن را بیاورد و بعد فهمید که آن خوک است نه خیک روغن . مازاد نیاز ما در دنیا همان خیک را نشان می دهد و جلوه هایی دارد ولی خوک است و وقتی به آن بچسبی شما را رها نمی کند. باید اضافه ی دنیا را رها کرد. تشریفات و تجملات تمام شدنی نیست . ماه رمضان محدود  است و سریع می گذرد. ما باید قدر ماه رمضان را بدانیم .روزه یک عبادت اختصاصی است و خودش (خدا) جزای آن را می دهد .( تعبیر دیگر آن این است :من خودم جزای روزه هستم )

در قرآن داریم : ما نمی خواهیم سخت بگیریم . فردی که نمی تواند روزه بگیرد باید فرمان خدا را اطاعت کند. و خدا ثواب آنرا به او می دهد. اگر کسی عذری برای خوردن روزه ندارد ، واقعا بی انصافی است که روزه نگیرد. پیامبر در خطبه ای که در مورد ماه مبارک رمضان ایراد فرمودند، سه ویژگی ماه رمضان را یاد آوری کردند :برکت، رحمت و آمرزش . از برکات این ماه این است که اگر کسی در این ماه نماز مستحبی بخواند خدا برات آزادی از جهنم را برای او امضا می کند. برکات نماز واجب در این ماه هفتاد برابر می شود. در این ماه سعی کنید که عباداتان را زیاد کنید. در این ماه نماز شب بخوانید. نافله ی صبح دو رکعت است مثل نماز صبح .نافله ی عشا که همان نماز شب کوچک است و به این ترتیب است که ( درنمازهای مستحبی می توان سوره را هم نخواند مگر اینکه نام سوره ای را برده باشد و همچنین می توان در هنگام راه رفتن نماز مستحبی را خواند . نماز مستحبی را هم می توانید بشکنید. همچنین می توان نماز شب را نشسته خواند .نماز شب را می توان همان سه رکعت یعنی دو رکعت شفع و یک رکعت وتر خواند و حتی مستحبات آنرا هم نگفت .ما نباید اصل نماز شب را رها کنیم . در روایت داریم: دو رکعت نافله ی صبح بهتر است از آنچه که خورشید بر او می تابد. نماز نافله ی صبح را می توان از بعد از نماز شب و تا قبل از اذان صبح خواند . چون نماز شب بر پیامبر ما واجب بوده است ،پیامبر این نماز نافله ی عشا را نمی خواندند.) بعد از نماز عشا دو رکعت نماز به کیفیت نماز صبح خوانده می شود. از برکات دیگر این ماه این است که اگر کسی یک آیه از قرآن را بخواند مثل این است که کل قرآن را ختم کرده است . خیلی از بچه ها صحبت های ما را به پدر و مادرشان انتقال می دهند. بعضی ها بی سواد هستند و نمی توانند ختم قرآن بکنند ولی می توانند سوره ی حمد را بخوانند. استادی می فرمودند که درهمه ی لحظات به خدا پناه ببرید. شب عید فطر نمازی دارد که دو رکعت است و هزار تا  قل هوالله دارد. انسان جاهل دو رکعت نماز می خواند و انتظار دارد که حبرئیل بر او نازل بشود. ما نباید توقع بیجا از خدا داشته باشیم و مغرور بشویم . در این ماه نفس کشیدن ما هم عبادت است و خدا ثواب تسبیح سبحان الله را به نفس های ما می دهد.

سوال – آیا برکات ماه رمضان شامل کسانی که عذر دارند و نمی توانند روزه بگیرند هم می شود ؟

پاسخ – کسانی که روزه می گیرند این برکات شامل آنها می شوند و کسانی هم که روزه نمی گیرند و عذر شرعی دارند هم شامل این برکات می شوند. اما کسانی که بدون عذر روزه می خورند کمی از برکات به آنها می رسد ولی ثواب های ویژه را نمی برند. در این ماه خواب هم عبادت است .در روزه ویژگی هایی است که در بقیه ی عبادات نیست .در روزه علامت اخلاص وجود دارد. در بقیه ی عبادات ها می توان ریا کرد ولی در روزه گرفتن نمی توان ریا کرد. می توان برای ریا نماز خواند یا به حج رفت ولی در روزه نمی توان این کار را کرد . کسی که هفده ساعت تشنگی و گرسنگی را تحمل می کند، مخلص است. انسان ریاکار نمی تواند روزه ی واقعی بگیرد. داریم که پشت های شما با گناه سنگین شده است آنرا با استغفار تخفیف بدهید و آن گاه دعای شما مستجاب می شود. پیامبر در خطبه شعبانیه دارد که بدانید خدایی که ذکرش بلند است قسم خورده است که در این ماه کسانی که نماز بپا می دارند و سجده می کنند به آتش جهنم نمی سوزاند و در روز قیامت آنها را نمی ترساند.

سوال – صفحه ی 32 قرآن کریم را توضیخ بفرمایید.

پاسخ – از اعمال مهم ماه رمضان زیاد گفتن صلوات است . پیامبر فرمود: اگر کسی در این ماه رمضان زیاد صلوات بر محمد وآل محمد بفرستد (حداقل صد بار)خدا میزان حسناتش را سنگین می کند در روزی که میزان حسنات افراد سبک است .

آیه 207 سوره بقره در مورد امیرالمومنین است که می فرماید :بعضی از مردم جان خودشان را با خدا معامله می کنند و خدا با بندگانش مهربان است . شیعه و سنی می گویند که شان نزول این آیه در مورد امیرالمومنین ،در شب لیلةالمبیت است . ابلیس طرحی پیاده کرد که چهل نفر از چهل قبیله به خانه ی پیامبر حمله ببرند و او را بکشند. خدا جبرئیل را فرستاد و این خبر را به پیامبر داد .پیامبر به علی گفت که تو حاضرهستی که در جای من بخوابی ؟ حضرت علی (ع) گفت که آیا شما در امان هستی ؟ پیامبر فرمود: بله . حضرت علی این را قبول کرد و در جای پیامبر خوابید . خدا به جبرئیل و میکائیل گفت که کدامیک از شما حاضر هستید که عمر کوتاه را بردارید و دیگری عمر طولانی داشته باشد ،جبرئیل و میکائیل هیچ کدام حاضر نشدند که عمرشان را به یکدیگر بدهند و به آنها خطاب شد که به زمین نگاه کنید که علی حاضر شده است که جانش را فدای پیامبر بکند. پیامبر درهنگام خداحافظی با علی گریه می کرد زیرا فکر می کرد که علی کشته خواهد شد . هر نفسی که علی در آن شب کشید ثواب جن و انس را داشت . این فداکاری بزرگی بود.

سوال – توصیه هایی در مورد ماه مبارک رمضان بفرمایید.

پاسخ - افطاری دادن فوق العاده است . کسی که افطاری می دهد مثل این است که یک بنده در راه  خدا آزاد کرده است .در روایت داریم که افطاری دادن ثوابش از روزه هم بالاتر است . افطاری دادن مستحب است ولی بداخلاقی و فشار آوردن به خانواده و اجبار حرام است. مواظب باشیم که ثواب های مان را کباب نکنیم. بداخلاق و تحمیل حرام است .افطاری هایتان را بصورت مختصر بدهید تا به همسر و فرزندان تان فشار نیایدیا می توانید افطاری تان را به کمیته ی امداد بدهید یا آنها را بصورت بسته بندی شما در اختیار نیازمندان قرار بدهید .

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group