چهارشنبه 14 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد

91/5/9

سوال – در مورد اهمیت اخلاق در خانواده توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – بحث اخلاق بسیار مهم است .ما در آیات و روایات چیزی بالاتر از محبت خدا پیدا نمی کنیم .اوج همه ی سیر و سلوکها و بندگی ها این است که انسان به این مقام برسد که خدا ما را دوست بدارد و ما هم خدا را دوست داشته باشیم .چیزی مثل محبت انسان را نمی سازند و به کمال نمی رساند. روایت داریم که دین چیزی جز محبت نیست و محبت چیزی جر دین نیست .این محبت می تواند به بندگان هم باشد .ما که می خواهیم به خدا محبت کنیم به بندگان خدا هم محبت کنیم زیرا خدا در بندگانش تجلی پیدا کرده است .محبت به اقوام و دوستان عین محبت به خداست و اذیت و آزارها آنها عین آزار خداوند است. چکار کنیم که مورد محبت خدا قرار بگیریم ؟پیامبر فرمود: واجب است که خدا دوست بدارد بنده ای را که دیگران به خشم بیاورند و او بخاطر خدا خشمش را کنترل بکند. تمام عزت ها این است که خدا بگوید :من شما را دوست دارم .یعنی فرد مقابله به مثل نکند. در کافی از امام سجاد(ع)  داریم: من ننوشیدم جرعه ای که شیرین تر باشد از جرعه ی غضب و خشمی که فرو بردم و مقابله به مثل نکردم و حلم کردم. ممکن است که اول این کار سخت باشد. به پیامبر خطاب شد که این کوه را بخور و وقتی پیامبر نزدیک رفت یک لقمه ی شیرین شد و پیامبر آن را خورد،فرمود که خشم مثل کوه است ولی اگر صبر و حوصله کنید مثل یک لقمه شیرین می شود. اگر ما خشم خودمان را بخاطر خدا فرو ببریم محبوب خدا می شویم و مورد محبت خدا قرار می گیریم .حواریون که اصحاب خاص حضرت بودند و از حضرت عیسی پرسیدند که درعالم چه چیزی از همه بدتر و سخت تر است ؟حضرت فرمود :وقتی خدا به بنده ای خشم کند. بدترین چیزها این است که خدایی که حلیم است و به خشم نمی آید، به بنده ای خشم بگیرد .ما در سوره ی حمد می گوییم که خدایا ما را به راه راست هدایت کن و ما را به راه مغضوبین نبر ،آنها از گمراهان بدترهستند. پس ما چیزی بدتر از غضب خدا نداریم . حواریون گفتند که ما چکار بکنیم که مورد غضب خدا قرار نگیریم ؟حضرت فرمود : اگر شما بردبار باشید و خشمگین نشوید خدا هم شما را مورد غضب قرار نمی دهد . در روایت داریم :هر جور که با دیگران رفتار کنید با شما رفتار می شود. این جهان کوه است و فعل ما ندا ،سوی ما آید نداها را صدا. اگر انسان دلی را بسوزاند دلش را می سوزانند. چند قسمت خطبه ی شعبانیه درمورد اخلاق است .پیامبر در این خطبه فرمود : اگر کسی در این ماه مبارک رمضان جلوی بدی هایش را بگیرد، خدا هم روز قیامت به اوغضب نمی کند، اگر کسی در ماه رمضان اخلاقش پسندیده باشد من جواز عبور به بهشت را برای او صادر می کنم . این وعده قطعی است. ما نباید در ماه رمضان بداخلاقی های مان را توجیه کنیم . کسی که می گوید من خسته هستم و بداخلاقی می کند مثل این است که بگوید من خسته هستم ، پس شراب می خورم . انسان باید براعصابش مسلط باشد .بداخلاقی از گناهان کبیره ی نابخشودنی است .پس بد اخلاقی بدترین گناهان کبیره است یعنی بداخلاقی از شراب ، دروغ و خیلی گناهان دیگر بدتر است .اکثر جنایات در زمان عصبانیت اتفاق افتاده است .یک لحظه عصبانی باعث مرگ فردی می شود.  امام صادق (ع)می فرماید : غضب کلید همه ی بدی هاست. انسان در حالت عادی جنایت نمی کند.

خوش اخلاقی در خانه مهمتر است زیرا انسان در بیرون از خانه با دیگران رودربایستی دارد. در بیرون از خانه انسان بخاطر خودش هم که باشد خودش را کنترل می کند ولی در خانه خوش اخلاقی مهمتر است. والدین و بچه ها نباید درخانه بداخلاقی بکنند.

حضرت عیسی فرمودند که منشا غضب، غرور و تکبر است. معمولا افراد با بالای دست خودشان غضب نمی کنند ولی به زیر دست شان غضب می کنند و آنها را تحقیر می کنند . حتی ریشه ی غضب می تواند خودپرستی و هوا پرستی باشد. گاهی چون به ما بر می خورد عصبانی می شویم. غرور ریشه ی تمام بداخلاقی هاست. امیرالمومنین می فرماید : خوش اخلاقی سرچشمه ی تمام خوبی هاست. نماز و روزه و احکام برای این است که ما خوش اخلاق باشیم .پیامبر می فرماید که من برای مکارم اخلاق مبعوث شده ام. کتاب زیبایی اخلاق نوشته ی حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد است .

سوال – صفحه ی 39 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.

پاسخ – بعضی از دعاها در روزهای مخصوصی خوانده می شود البته می توان در زمان های دیگر هم خواند ولی اثرش در آن روز مخصوص بیشتر است .دعای مجیر(پناه دهنده) در این ایام البیض سیزده، چهارده و پانزده ماه رمضان خوانده می شود. برکات این دعا خیلی فوق العاده است. پیامبر فرمودند : کسی که این دعا را بخواند خدا گناهانش را به عدد ستاره ها می آمرزد و بیمارش را شفا می دهد و قرضش را ادا می کند و به او توانگری می دهد وغم و اندوه او را از بین می برد. در هر بند این دعا می گوییم : خدایا ما را از آتش جهنم نجات بده. این دعا بعد از دعای کمیل است و تمام دعا اسماء خداست.

در آیه آخر این صفحه خدا می فرماید: چه کسی است که به خدا قرض بدهد؟ و خدا آن را چندین برابر اضافه می کند و رزق دست خداست . بعضی از مفسرین این قرض را انفاق فی سبیل الله معنی کرده اند و بعضی آنرا قرض معنی کرده اند. ما داریم که صدقه ده تا حسنه دارد ولی قرض هجده حسنه ثواب دارد. کسانی که در بانک پول می گذارند می توانند پول شان را در قرض الحسنه بگذارند و به مردم وام بدهند. اگر ما بدانیم که قرض دادن چقدر ثواب دارد تمام مال مان را در راه قرض دادن می گذاریم .

سوال – در مورد شهادت حضرت خدیجه توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ - امروز شهادت حضرت خدیجه ام المومنین است . تا سه سال فقط امیرالمومنین و حضرت خدیجه پیرو حضرت محمد (ص) بودند. و نماز جماعت سه نفره می خواندند. مظهر اخلاق ،انفاق و سخاوت حضرت خدیجه بودند. ایشان با مال و جان و آبرو از پیامبر دفاع کردند و خدا هم در مقابل اینها بهترین شوهر را به این بانو داده است . حضرت آسیه همسر فرعون بود ولی به موسی ایمان آورد و بخاطر همین در قیامت در کنار حضرت خدیجه قرار می گیرد. اگر شما هم در حد ظرفیت خودتان ایثار و فداکاری داشته باشید خدا این برکات را در دنیا و آخرت به شما خواهد داد. دویم شخصیت عالم امیرالمومنین داماد خدیجه شده است.  و سرور زنان عالم دختر ایشان شده است. قبر این بانو در قبرستان ابی طالب خیلی غریب است .خدیجه بانویی است که پیامبر مدح و سنای او را می کردند و حتی بعد از خدیجه به دوستان خدیجه هدیه می دادند. پیامبر به خدیجه می فرمود :هر روز خدا بخاطر خانمی مثل تو به ملائکه مباهات می کند.پیامبر پس از گذشت چند سال از مرگ خدیجه ،برای او اشک می ریختند و به یاد محبت های خدیجه می افتادند. سالی که خدیجه و ابوطالب ازدنیا رفتند پیامبر آن سال را، سال حزن و اندوه نامیدند و بعد به مدینه هجرت کردند. خدیجه دراواخر عمرش به پیامبر وصیت کردند که ای رسول الله، من از شما حلالیت می طلبم ،بعد از من برای دخترم هم مادری بکن که کمبودی احساس نکند ، و وصیت سوم را به فاطمه گفتند که به پیامبر بگوید ،ایشان به فاطمه گفتند که من از تنهایی قبر می ترسم ،دوست دارم عبای پیامبر را کفن من قرار بدهند تا من از سختی های قبر درامان باشم ولی من خجالت می کشم که به پیامبر این را بگویم .پیامبر هم وقتی می خواست عبای خودش را کفن خدیجه بکند ،جبرئیل نازل شد و کفنی از کفن های بهشتی را آوردند و پیامبر هم با عبای خودشان و هم با کفن بهشتی ایشان را کفن کردند و دفن کردند. حضرت خدیجه جایگاه عجیبی دارند. شبی که حضرت خدیجه با پیامبر ازدواج کردند، پیامبر خانه ای نداشت و حضرت خدیجه گفت که مال من مال شماست و خانه من خانه ی شماست و من کنیز شما هستم . ما با بزرگداشت این بانو، دل پیامبر را شاد بکنیم.

سوال – در مورد امام حسن مجتبی(ع) توضیحاتی بفرمایید .

پاسخ – اولین فرزندی که در خانه حضرت امیر و حضرت فاطمه بدنیا آمدند امام حسن (ع) بودند. پیامبر فرمود: حسن هدیه ای از رب العالمین است. نام این امام غریب است .شهادت و ولادت ایشان به خوبی ادا نمی شود. امام حسن (ع) کریم اهل بیت است. باید جشن ولادت این امام را چند شب بگیرند.  از ویژگی های امام حسن (ع) اخلاق خوب و اطعام و سفره داری است .

خدایا به حق محمد و آل محمد قلب امام زمان (عج) را به مژده ی ظهورش شاد بگردان و همه ی ما را از شیعیان خالص اهل بیت قرار بده.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group