چهارشنبه 14 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد

91/8/1

سوال – در مورد مناسبت های ماه ذیحجه توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – در ماه ذیحجه بیشترین مناسبت ها در مورد اهل بیت است. خوب است که ماه ذیحجه را ماه ولایت نامگذاری کنیم . مناسبت های این ماه عبارت است از: روز اول ماه ذیحجه سالگرد ازدواج حضرت علی (ع) و فاطمه زهرا (س) ، ابلاغ سوره برائت بوسیله ی امیرالمومنین به اهالی مکه ، شهادت امام محمد باقر(ع) است ، در روز نهم چند مناسبت مهم است، شهادت اولین سرباز اباعبدالله ،مسلم بن عقیل ، در روز نهم جبرائیل از طرف خدا پیام آورد که درهای خانه هایتان را به روی مسجد ببندید و اولین کسانی که حرف خدا را اطاعت کردند امیرالمومنین و حضرت فاطمه بودند. جبرئیل از طرف خدا فرمود که این خانه استثنا است. زیرا این دو نفر معصوم هستند و در خانه ی آنها باید رو به مسجد باز باشد. خیلی از مردم از این کار ناراحت شدند ، روز عرفه ، عید قربان ، سیزدهم  شق القمر توسط پیامبر ،چهاردهم روز بخشیدن فدک به امر خدا به حضرت فاطمه( در عربستان شهری بنام فدک است که مسجد و محله همه بنام حضرت فاطمه است . فدک براحتی بدست مسلمین افتاد و خدا فرمود: فدک را به حضرت زهرا بدهید.) پانزدهم این ماه ولایت امام هادی (ع)  ،هجدهم این ماه شب عید غدیر ، بیست و چهارم و بیست و پنجم هم نزول آیه تطهیر ، آیه ولایت ، آیه مباهله و  آیه هل اتی (انسان).

دهه ی اول ذیحجه خیلی مهم است و در قرآن به آن اشاره شده است و خدا در سوره فجر به این ده شب قسم خورده است و اوج این ایام شب عرفه و روز عرفه است . برای انس و ارتباط با خدا و توبه ، در بین شبها ،شبی مثل شب قدر نداریم و در روزها روزی مثل شب عرفه نداریم . روایت داریم که اگر کسی نتوانست در شب قدر خودش را تطهیر بکند منتظر روز عرفه باشد. روز عرفه برای نیایش و گدایی از رحمت خدا خیلی مهم است . امام سجاد (ع) در روز عرفه فردی را دیدند که گدایی می کند ، امام به او فرمود : امروز روزی است که رحمت خدا شامل حال جنین هم می شود و تو داری گدایی می کنی. در روز عرفه ،روزه گرفتن مستحب است ولی اگر روزه گرفتن مانع انجام دعا می شود روزه را نگیرید زیرا دعا مهم تر است .در روز عرفه خدا رحمتش را سرازیر می کند. محدث قمی می فرماید که این روز عید است و خدا تخفیف ویژه می دهد. در این روز ،نماز و ذکر هایی وارد شده است و دو رکعت نماز در زیر آسمان دارد. روایت داریم که در روز عرفه ، خداوند اول به زوار قبرامام حسین (ع) نظر می کند و بعد به حجاج نظر می کند. ما می توانیم به زیارت امام زاده ها یا امام رضا (ع) دیگر برویم . اگر در جمعی فردی دلش بشکند این رحمت شامل اطرافیان این فرد هم می شود. عرفه یعنی شناخت خدا . ما باید در این روز ارتباط قلبی با خدا ایجاد کنیم. همه دنبال آرامش و خوشی هستند و همه فکر می کنند که آرامش در پول ، مقام و مدرک است ولی این طور نیست .روز عرفه روز پیدا کردن گمشده ی ماست و آن گمشده خداست . اگر ما به خدا برسیم تمام مشکلات مان حل می شود. سعی کنید که دعای عرفه را با دقت بخوانید. امام حسین (ع) می فرماید : خدایا کسی که تو را یافت (دارد و می شناسد) ،چه چیزی کم دارد؟ و کسی که به تو نرسد چه چیزی دارد ؟ سعی کنید که در این روز با بندگی کردن و جلسات خوب خدا را بشناسید .حضرت امیرالمومنین می فرماید: کمترین درجه ی شناخت و معرفت خدا ،انسان را از دغدغه های دنیا راحت می کند. ما نباید نسبت به دنیا حریص و وابسته باشیم زیرا اگر وابسته نباشیم اسیر دنیا نمی شویم و انفاق می کنیم. مرحوم بهاء الدینی می فرمودند که اگر کسی کمی با دستگاه خدا آشنا بشود، همه چیز دنیا برایش بی ارزش می شود. در دعا داریم :خدایا شیرینی محبت و انس خودت را به من بچشان. برای معرفت خدا ،ما باید تلاش کنیم و خدا هم خودش را به ما نشان بدهد. در دهه ی اول ذیحجه خوانده می شود :لااله الاالله به عدد موج های دریا است. همه ی ذرات عالم لااله الاالله می گویند ولی ما آنرا نمی فهمیم . امام باقر (ع) می فرماید: کسی که به خد اعتماد کند، خدا دلش را مسرور می کند و درونش آرام می شود. کسی که به خدا توکل کند ،خدا همه ی امور او را کفایت می کند.

مرحوم آیت الله بهاءالدینی می فرمود: مرحوم شیخ عبدالکریم هائری (موسس حوزه ی علمیه قم )پانزده سال عهده دار حوزه بودند. مرحوم آیت الله حجت باطن افراد را می دید .آقای هائری نماینده ای به منزل آیت الله حجت می فرستد و فرمود که در خلوت به ایشان بگویید که اگر کاری داشتند عبدالکریم در اختیار ایشان است .نماینده پیام آیت الله هائری را به آیت الله حجت رساند. آیت الله حجت فرمود: سلام مرا به آقا برسان و بگو که ما به کریم (خدا) خیلی احتیاج داریم ولی به عبدالکریم احتیاجی نداریم .ما باید بتها را بشکنیم و معرفت پیدا کنیم .اگر انسان محتاج به انسان محتاج تکیه کند بی عقلی است .امام هشتم (ع) می فرماید: کسی که به خدا معرفت پیدا می کند از هیچ چیزی وحشت نمی کند ، از غربت احساس تنهایی نمی کند، تمام تاریکی ها روشن می شود، جبران تمام ضعف ها را می کند و شفای تمام درهای اوست .

خوب است که در روز عرفه همه ی کارهای مان را تعطیل کنیم  و دعاهای این روز را بخوانیم .

سوال – در مورد قربانی کردن در روز عید قربان توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – قربانی کردن در روز عید قربان مستحب موکد است  و بعضی ها فکر می کنند که حتما کسی که به خانه ی خدا رفته است باید قربانی کند ولی این طور نیست . روایت داریم که ایمان عبارت است از :خوش اخلاقی، اطعام و قربانی کردن . پیامبر فرمود: اگر مردم می دانستند که قربانی کردن در روز عید قربان چقدرخاصیت دارد همه مردم قرض می کردند و این قربانی را انجام می دادند. ام سلمه وقتی فضایل قربانی کردن در روز عید قربان را شنید به پیامبر گفت که من پول ندارم ، پیامبر فرمود که قرض کن و ضمانت شده است که خدا این دین را پرداخت می کند. پیامبر دو تا حیوان قربانی می کردند : یکی برای خودشان و یکی برای امت شان . شما می توانید برای سلامتی امام زمان (عج) یا رقع بدهی ها قربانی کنید و کسانی که عقیقه انجام نداده اند در این روز قربانی کنند. کسانی که تمکن مالی ندارند می توانند بصورت شراکت قربانی بکنند و می توانند خودشان هم از قربانی استفاده کنند و مقداری از آن را به فقیر بدهند. اولین قطره ای که از خون قربانی به زمین ریخته می شود کفاره ی گناهان ( گناهان غیر از حق الناس )است. و خدا هفتاد درجه ثواب در قیامت خدا به شما می دهد.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group