چهارشنبه 14 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد

91/10/11

سوال – در مورد راه کارهای خوش اخلاقی توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – ما که پیرو اهل بیت هستیم باید در مدارا و رفق هم مثل آنها باشیم. ما باید حتی با دشمنان مان هم مدارا کنیم. ما می گوییم که با خانواده ،دوستان و آشنایان مهربان باشیم. البته در ابتدا این کار، سخت بنظر می رسد. هر راهی یک سربالایی دارد و بعد به سرازیری می رسد .وقتی انسان بخواهد جلوی نفس خودش بایستد، باید زحمت زیادی بکشد زیرا می خواهد جلوی مَن های( غرور) خودش بایستد. داریم که ریشه ی بداخلاقی غرور است. ما باید بت اصلی را بشکنیم .اگر انسان بتواند خشم و غضب را فرو ببرد، حلیم می شود. ما باید بدانیم که پشت تحمل ها و مداراهای ما، گنج های بزرگی خوابیده است .اگر ما در مقابل غضب ها تحمل کردیم به برکات شیرین آن می رسیم. مثلا خانمی شوهرش تند و بداخلاق است ،خانم برای او دعا می کند و با خدا مناجات می کند یعنی بی ادبی آقاباعث شده است که خانم به طرف خدا برود و نذر کند. دعاهای این خانم از نماز آن آقا بالاتر است زیرا بالاخره روزی دعاهای خانم مستجاب می شود. همین که خانم دلسوز آقا است ،از نماز و دعا بالاتر است. ممکن است که خانم با این دعاها مقام های بلندی بدست بیاورد و در آخرت آقا را شفاعت کند. روایت داریم: در خانه ای که نمازخوان وجود دارد ،خدا به خاطر آنها ،بلا را از دیگر افراد خانواده که نماز نمی خوانند دور می کند. یعنی فردی که نماز می خواند ستون خانواده است و اگر همین نمار را نخواند، ستون خانه پایین می آید. این جفای خلق با تو در جهان ،گر بدانی گنج زر باشد نهان. وقتی دیگران با ما بداخلاقی می کنند دل ما را می شکنند و خدا در کنار دل شکسته ها است و آنها ما را به سمت خدا می برند. تمام بی ادب ها و بداخلاق ها به ما درس ادب می دهند. پس ما باید از بداخلاقی های دیگران برداشت زیبا بکنیم و برداشت خوب بکنیم. مستاجرهایی که صاحب خانه ی بداخلاق دارند زود صاحب خانه می شوند. مستاجری که صاحبخانه ی بداخلاق دارد خودش را در سختی می اندازد و به در خانه ی خدا می نالد تا خدا به او خانه بدهد و صاحب خانه بشود. در حالات آقای مرعشی نجفی  داریم: وقتی در جوانی طلبه بودم،در خانه ای در قم مستاجر بودیم و آب در خانه نبود. روزی خانم من گفت که باید از این خانه برویم زیرا صاحبخانه گفته که باید در کنار نهر لباس هایت را بشویی. این کار در شأن من نیست. من خیلی ناراحت شدم و به حرم حضرت معصومه رفتم و متوسل شدم.( آیت الله مرعشی در روز، سه بار به حرم می رفتند و در آخرین شب عمرشان هنگامی که نماز مغرب را خوانده بودند و به منزل برگشتند ازدنیا رفتند. ایشان فرموده بودند که من هر حاجتی خواستم از حضرت معصومه گرفتم)چندروز بعد دایی من که فردپولداری بود از تهران به من زنگ زد و گفت من نذر کرده ام که اگر کارم درست شود برای سیدی خانه تهیه کنم ، فکر کردم که برای شما خانه ای تهیه کنم. بداخلاقی مستاجر ایشان باعث شد که ایشان خانه دار بشود. پس ما از بداخلاقی کسی نرنجیم و باید آرامش خودمان را حفظ کنیم.

تاجری اهل مصر بوده و در امریکا زندگی می کرده و قصد سفر به مصر را داشته است .ایشان با خانمش دعوا می کند وهمسر ایشان بلیط هواپیما و گذرنامه ی او را پنهان می کند. تاجر از پرواز جا می ماند و بعد می فهمد که خانمش این کار را کرده است و خیلی ناراحت می شود. بعد از چند ساعت متوجه می شود که هواپیمای آن پرواز سقوط کرده است .او خیلی از خانمش تشکر می کند که جانش را نجات داده است. پشت هر مداریی خیری وجود دارد .پس بهتر است که آتش غضب را با حلم خودمان خاموش کنیم .

مرحوم آیت الله طیاره ای شبی با همسرشان به میهمانی رفتند. و می گفتند که ما دوازده شب به منزل بازگشتیم .بعد دیدیم که کلید منزل را نداریم .ما در کوچه مانده بودیم که دیدیم بچه ای بیرون پرید درحالیکه پدرش می خواست او را بزند( بچه در خانه بی ادبی کرده بود و پدرش می خواست او را تنبیه کند که او به کوچه فرار می کند)، بچه تا ایشان را می بیند می گوید که کلید منزل شما روی قفل جامانده بود ، من آنرا برداشتم.و کلید را به آنها می دهد. این کارها اتفاقی نیست .هر اتفاقی که پیش می آید مصلحتی دارد ولی ما علت آنرا نمی دانیم. بعضی مواقع ما علت را نمی دانیم و بعدها علت را متوجه می شویم. اگر ما پشت صحنه را ببینیم راحت می شویم.

یکی از بزرگان نقل کردند که با خانواده ام پرخاشگری کردم. یک لحظه درعالم باطن صورت واقعی کارم را دیدم که مثل یک گرگ یا سگ درنده بودم، بقدری منقلب شدم که همان لحظه دست خانمم را بوسیدم وعذرخواهی کردم. اگر ما باطن غضب خودمان را بفهمیم هیچ وقت عصبانی نمی شویم. صورت نبست در دل ما کینه ی کسی، آئینه هر چه دید فراموش می کند. بزرگی می فرمود :من هر وقت عصبانی می شوم جلوی آئینه می روم و وقتی خودم را می بینم و از کارم پشیمان می شوم.

یکی از راه حل ها این است که اگر ما حلم هم نداریم خودمان را شبیه افرادی که حلم دارند بکنیم. امیرالمومنین می فرماید: ادب داشتن زحمت دارد .هیچ وقت منفی بافی نکنید و انرژی منفی به کسی ندهید. اگر ما نتوانیم خودمان را بسازیم پس آمدن قرآن و پیامبران بیهوده است .ناامیدی، فال بد زدن و آدم بشونیستم را ترک کنید. هنر این است که انسان بداخلاق ،خوش اخلاق بشود و الا کسی که ژنتیکی خوش اخلاق است هنری نکرده است .هرچه شما بت بزرگتر را بشکنی ثواب آن بیشتر است .همیشه بگویید که این کار می شود .پیرمردی گفت که من چند جلسه حرفهای شما را گوش کردم و اخلاق من عوض شده است و اینها بخاطر برکات احدایث است .خوش اخلاق شدن زحمت دارد.همانطور که مسائل مالی زحمت دارد، مسائل معنوی هم زحمت دارد. ما باید تمرین کنیم .انسان می تواند برای ادب کردن خودش ،خودش را تنبیه کند. راه دیگر سجده بر تربت امام حسین(ع) است. مرحوم دولابی می فرمودند که سجده بر تربت امام حسین(ع) انسان را آرام می کند. خُلق محمدی عالم را معطر کرده است. پیامبر می فرمود که سجده هایتان را طولانی کنید. تربت امام حسین(ع) باعث قبولی نماز می شود و سجده بر تربت باعث آرامش انسان می شود. امیرالمومنین می فرماید: اگردرون شما آرام نیست خودت را شبیه خوش اخلاق ها بکن. یعنی ظاهرت را آرام نشان بده و غضب را قورت بده . اگر شما حلیم نیستید با سختی می توانید خودتان را حلیم نشان دهید. انسانی که بداخلاق است نمازش بالا نمی رود. انسان خوش اخلاق، اگر فقط واجباتش را انجام بدهد تمام ثواب های نماز شب و مستحبات را برای او می نویسند. اگر اخلاق جامعه ی ما درست بشود همه ی مشکلات قضایی، سیاسی، اجتماعی و ... حل می شود. منشأ تمام فتنه ها بداخلاقی است .پیامبر برای اخلاق مبعوث شده است .روایت داریم که خوش اخلاقی رزق را زیاد می کند و باعث عافیت می شود .پیامبر فرمود: خوش اخلاقی خیر دنیا و آخرت را می آورد. کسی که غضب می کند مالک عقلش نیست و شیطان فرمان او را بدست گرفته است . پس اگر حلم ندارید خودتان را وادار به حلم کنید و ادای انسان های حلیم را در بیاورید . کم است کسی که خودش را شبیه به قومی بکند مگر اینکه جزو آنها بشود. روایت داریم :تشبه به هر قوم و دسته ای ما را شبیه آنها می کند.

سوال – صفحه 193 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.

پاسخ – صلوات بر محمد و آل محمد ،دعا را زود مستجاب می کند. پیامبر فرمود :هرکس صد صلوات بر من بفرستد خدا صد حاجت او را برآورده می کند. پس مقید باشید که روزی صد صلوات به چهارده معصوم هدیه کنید.

درجنگ تبوک فاصله افتاد وعده ای به جنگ نرفتند و بهانه های مختلف می آوردند. در این صفحه داریم :چرا وقتی حکم جهاد می آید حرکت نمی کنید ؟ آیا به زندگی دنیا بسنده می کنید در حالیکه زندگی دنیا در مقابل آخرت کم است .انشاء الله زندگی دنیا ما را گول نزند تا از گناهان و بدی ها فاصله بگیریم .

سوال – درمورد اربعین حسین توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – زیارت اربعین جزو علامت شیعیان و دوستداران اهل بیت است. کسانی که می توانند به کربلا بروند ،زیارت اربعین را نزدیک بخوانند. علامه مجلسی می فرمایند که پدرشان در مورد خواندن زیارت اربعین فتوا به وجوب داده اند. کسانی که تابحال به زیرات کربلا نرفته اند،عده ای بانی بشوند تا آنها هم به زیارت بروند. تا حدودی مرز را هم باز گذاشته اند و ویزا می دهند. خیلی ها هیئت ها به زیارت امام حسین(ع) می روند. خوب است که پیاده روی اربعین را رسانه ها به تصویر بکشند. روی گرده همایی حج ،خیلی مانور می دهند، می توانند روی این پیاده وری اربعین هم مانور بدهند. استاندار کربلا گفته است که حدود بیست هزار زائر به کربلا می آید.  آیت الله سیستانی فرموده اند که هرکس به کربلا رسید حتی اگر قبل از اربعین هم باشد، زیارت کند و برگردد زیرا اگر همه بحواهند بماند مشکل ایجاد می شود زیرا کربلا شهر کوچکی است. این می تواند بزرگترین اجتماع دنیا باشد. در این پیاده روی از همه ی کشورهای دنیا شرکت می کنند حتی با اینکه احتمال خطر هم می دهند. کسانی که می خواهند در پیاده روی اربعین شرکت کنند با خودشان آذوقه حمل نکنند زیرا در راه، محل هایی وجود دارد که پذیرایی می کنند با اینکه مردم عراق فقیر هستند. این راهپیمایی عظمت تشیع را می رساند. هیچ حکومتی نمی تواند از بیست میلیون زائر پذیرایی کند ولی این کار بصورت خودجوش انجام می شود. باید این راهپیمایی را به تصویر کشید. کسانی که نمی توانند به کربلا بروند از راه دور زیارت اربعین را بخوانند و بهتر است که این زیارت در پشت بام و زیر آسمان خوانده شود. بعد از زیارت اربعین دو رکعت نماز هم خوانده می شود. امید ما به شفاعت امام حسین(ع) است. اربعین تجدید عاشورا است و بهترین فرصتی است که ما ارتباط مان را با مجالس امام حسین(ع) بیشتر کنیم. کسانی که پیاده به کربلا می روند هر قدم ،ثواب یک حج عمره را دارد.

خدایا به حق امام حسین(ع) و یارانش، ما را جزو بهترین شیعیان امام حسین(ع) قرار بده و ما را از شفاعت امام حسین(ع) بهره مند بکن.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group