چطور می توانیم خودیت ها و مَنیت ها را از بین ببریم ؟
پاسخ – اگر ما خود واقعی مان را بشناسیم مَنیت ها از بین خواهد رفت. حدیث داریم که طلب علم و دانش بر هر مرد و زن مسلمانی واجب است. محدث قمی در کتاب سفینه دنباله ی این حدیث را آورده است که پیامبر فرمود :علمی که واجب است علم خودشناسی است .
اگر ما خودمان را بشناسیم همه ی مشکلات ما حل می شود؛ دیگر خودمان را آلوده به گناه نمی کنیم و احتیاجات مان را به دین و خدا خواهیم دانست. گاهی ما هر کتابی را مطالعه می کنیم البته سطح مطالعه در ایران پایین است .ما باید کتاب خودمان را مطالعه کنیم. اکثر مردم مقید هستند که پیامک ها و ایمیل های شان را چک می کنند. ما برای مطالعه نفس خودمان و قرآن وقت نمی گذاریم.
در سوره اسراء خدا می فرماید: کتاب خودت را بخوان، همه ی حقایق در وجود شما ثبت شده است. ما کتاب تکوینی خدا هستیم. مطالعه کتاب خودمان به علم انفس سفارش شده است. میان عاشق و معشوق هیچ حایل نیست، تو خود حجاب خودی از میان برخیز.
ما انسانها وجود پیچیده ای داریم. وجود ما معمایی است حافظ ،که تفضیلش فسون است و فسانه. انسان یک جنبه ی روحانی دارد که روح ماست که بالا می رود و یک جنبه ی جسمانی دارد که جسم ماست و به سمت پایین می رود. . حافظ می گوید :ما زبالاییم و بالا می رویم ، ما ز بی جایی و بیجا می روییم ،ما از آنجا و از آنجا می روییم .
اگر انسان جنبه ی آسمانی و روحانی خودش را تقویت کند، بدن او هم روحانی می شود. بعضی بدن ها نمی پوسد یعنی روح در آن نفوذ می کند و نمی گذارد که بپوسد. این طور که گفته اند بدن حجر بن عدی بعد از هزار و چند سال تازه بوده است. چون روح او قوی بوده است ، توانسته است که جسم او را در خاک تازه نگه دارد و جسم را روحانی می کند.
بایدکه جمله جان شویم تا لایق جانان شویم گرسوی مستان می روی مستانه شومستانه شو
اگر جسمانیت بر روح انسان غلبه کند او را به سمت آتش می برد. انبیاء آمده اند تا جنبه ی مادی ما را تبدیل به جنبه ی ملکوتی کنند تا زندگی ما به حیات طیبه تبدیل بشود. در این صورت انسان زندگی جاوادنه پیدا می کند و مثل خدا می شود. امام صادق(ع) می فرماید: اگر ما بنده ی کامل حق تعالی بشویم وارد ربوبیت می شویم ولی اگر بندگی را کامل انجام ندهیم و گناه کنیم؛ روح ما اسیر تن می شود و به جهنم می رود.
ما باید روی خودمان مطالعه و اندیشه کنیم. ما دو نوع آیات داریم: آیات آفاقی همان آسمان و زمین است و آیات انفسی ،آیاتی هستند که در درون ما هستند مثل روح و جسم . مرحوم دولابی زیاد این آیه را می خواندند :و فی انفسکم ،افلا تبصرون؟( خدا در وجود شماست او را نمی بیند؟) بدن ما از نطفه تشکیل می شود که خداوند در عرض چهار ماه گوش،بینی ، چشم و ... را در آن قرار می دهد. و بعد از چهارماه روح به آن دمیده می شود. اگر کسی تفکر و تامل داشته باشد نمی تواند به بندگی خدا اقرار نکند. ما با تفکر به خدا می رسیم.
وقتی ما اسم عبادت را می بریم همه ی ذهن ما به سمت نماز و روزه و ... می رود ولی تفکر، پدر همه ی عبادتهاست. امام حسن عسگری(ع) می فرماید: تفکر پدر و مادر تمام خوبی هاست. یعنی تمام خوبی ها با اندیشه ی صحیح است. ما باید هستی واقعی خودمان را درک کنیم. حضرت سلیمان هم معصوم بوده وهم خیلی ثروت داشت و جن و انس در اختیار ایشان بود. حضرت سلیمان از خدا درخواست کرد که مُلکی به او بدهد که به احدی نداده باشد. خدا هم باد ،ابر،طوفان و دریا را در اختیار او گذاشت.
حافظ را به چشم یک شاعر نگاه نکنید، او یک شخصیت فرهیخته ،عالم، عاشق و اهل معنا بوده است . قرآن با چهارده روایت مهم است. درحالت بزرگی خواندم که به امام حسین(ع) متوسل شد که طبع شعر حافظ را به او بدهد. به او گفتند که این هدیه اختصاصی است و به هرکس نمی دهند. بزرگی فرمود: برای تمام شعرهای حافظ می توان نمونه آیات قرآن را آورد. حافظ حقایق قرآن را با زبان شعر فارسی بیان کرده است.
حافظ جهان وهرچه دراوهست هیچ درهیچ است هزاربارمن این نکته راکرده ام تحقیق
تمام اسم ها،عنوان ها و قدرتها پوچ است حتی اگر مالک ملک سلیمان باشید .
پیامبر فرمود: احمق ترین مردم کسی است که طالب دنیا باشد. البته منظور کسی نیست که برای عزت و آبروی خودش کار می کند و عاشق خدمت است. منظور کسی است که دنیا را هدف قرار داده است. مرحوم دولابی می فرمود: انشاءالله دنیا و آخرت شما را یکی قرار بدهند. اکثر مردم برای دنیا و مادیات تلاش می کنند.
کمونیست ها می گویند که اصول دین ما خوراک ،پوشاک و مسکن است .هدف ما مسلمانان هم درعمل خوراک، پوشاک و مسکن است . اگر تلاشی که بشر برای مادیت می کرد؛ برای معنویت می کرد دنیا اصلاح می شد. اگر ما روح مان را پرورش بدهیم دنیای مان هم اصلاح می شود. ما نمی گوییم که دنیا را رها کنیم بلکه می گوییم نباید هدف فقط دنیا و مادیات باشد. قارون و فرعونها همه ی زندگی شان دنیا بود و وقتی از دنیا رفتند دست خالی رفتند.
پیامبر به اباذر فرمود: قسم به خدایی که مرا به پیامبری فرستاده است ؛اگر دنیا (مذموم) در نزد پروردگار به اندازه ی بال پشه ای ارزش داشت خدا به کافر شربت آبی نمی داد( یعنی دنیا ارزش ندارد) از وقتی خدا دنیا را خلق کرده است به آن نظر نکرده است .
حضرت علی(ع) می فرماید :کسی که چشم دلش کور باشد به دنیا می چسبد. پیامبر فرمود: دنیا خانه ی کسی است که جای دیگر خانه ندارد. یعنی انسانی که موطن اصلی اش جای دیگر است فقط دنیا را جمع نمی کند .اگر ما خودمان را بشناسیم آلوده به چیزهای فانی و زودگذر نمی شویم.
حضرت سلیمان همه چیز در اختیارش بود. روایت داریم که سلیمان سی صدهزار سال دیرتر از انبیاء دیگر به بهشت می رود. روایت دیگر داریم که حضرت سلیمان آخرین پیامبری است که به بهشت می رود. حضرت سلیمان پیامبر معصومی بوده و همه ی مالش حلال بوده است ولی در قیامت باید حسابش را بررسی کنند بخاطر همین رفتن به بهشت حضرت سلیمان طول می کشد و دیرتر از پیامبران دیگر به بهشت می رود.
از پیامبر سوال کردند که چرا حضرت سلیمان چنین مُلکی را از خدا خواست. پیامبر فرمود :نیت سلیمان خیر بوده و می خواسته نمونه یک حکومت بدون ظلم را داشته باشد ولی حساب و کتاب چیزهایی که خدا به او داده است طول می کشد .
امام خمینی به حاج احمد آقا نوشته بودند که از مال حلال دنیا هم پرهیز کن و دنبال مقام نباش .اینکه ما طالب دنیا باشیم ،در روایات مذموم شده است.
سوال – صفحه 319 قرآن کریم را توضیح بفرمایید .
پاسخ – صلوات برای از بین بردن گناهان موثر است و هر چقدر بیشتر صلوات بفرستید، از تاریکی ها دور می شوید. حضرت علی(ع) می فرماید: تاثیر ذکر صلوات برای از بین بردن گناهان از تاثیر آب بر آتش قوی تر است. مداومت در صلوات و با توجه و اخلاص گفتن صلوات، آتش گناهان را خاموش می کند.
کتاب نشاط و شادی و کتاب محبت زنان و کودکان در سیره ی پیامبر نوشته ی حاج آقای فرحزاد است .
با کتابهایی که آیات و روایات دارد مانوس باشید. خیلی از افراد کتاب می خوانند و متحول می شوند. باید کتاب خوانی بیشتر رواج پیدا کند. کتاب انیس خوبی است .
ارمغان سمت خدا جزوه ای است که از دعاهای خلاصه و کوتاه که کارشناسان سمت خدا گفته اند تشکیل شده است.
ما باید به سمت خودشناسی برویم و خودمان را بشناسیم زیرا خودشناسی کلید رمز همه ی شناخت هاست. مرحوم دولابی می فرمود: شاهزاده ای را اسیر کردند و به روستاهای دور افتاده بردند ،لباس های کهنه به او پوشاندند ولی او همچنان دستور می داد .پس ما یک بُعد آقازادگی داریم یعنی روح خدایی به ما خورده است. وقتی ما آدم شدیم فرشته ها هم به ما سجده کردند. ما شاهزاده هستیم و از بالا آمده ایم ولی اگر خودمان را فراموش کنیم ما را به بیقوله ها می برند و اسیر می شویم. ما بدست شیاطین اسیر هستیم و با بندگی خدا باید از دست شیاطین آزاد بشویم تا به مَلکوت برسیم .
در اصول کافی داریم که یک نفر با حضرت عیسی همسفر شد .او فرد قد کوتاهی بود که خیلی درک و فهم بالایی نداشت. آنها می خواستند از رودخانه ای رد بشوند. حضرت عیسی گفت که من اسم اعظم را می گویم و از آب رد می شوم ، تو هم پشت سر من بیا. حضرت عیسی روی آب راه می رفت و او پشت سر حضرت عیسی راه می رفت. مدتی بعد او در فکر و خیال فرو رفت که فرق من با عیسی چیست؟ ناگهان در آب فرو رفت. حضرت عیسی دست او را گرفت و فرمود: خودت را در جایگاهی غیر از جایگاهی که خدا گذاشته است گذاشتی . اگر ما در جایگاه اصلی خودمان نباشیم ،در مادیات فرو می رویم.
خدایا به حق محمد وآل محمد، قلب امام زمان(عج) را از ما راضی و فرجش را نزدیک بفرما. خدایا رفع گرفتاری از همه گرفتارها مخصوصا مسلمان سوریه بفرما.