در مورد تجلی رحمت اهل بیت توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – میلاد فرخنده و با سعادت آقا امام جواد(ع) را به همه ی دوستداران اهل بیت تبریک عرض می کنیم. ما با همه ی مومنین و دوستداران اهل بیت پیمان می بندیم که خدا و چهارده معصوم ،همه ی ما را درهم قبول کنند. روایت داریم :اگر کسی در بین جمعی دلش بشکند و گریه کند خدا به همه ترحم می کند. با هم پیمان می بندیم که دسته جمعی به بهشت برویم و برای همدیگر دعا کنیم و با هم به دیدار اهل بیت برویم.
ماه رجب ماه ولایت است و ماه شعبان ماه نبوت و ماه رمضان ماه خداوند است یعنی انسان اول میهمان امیرالمومنین و فرزندانش می شود .کار حضرت امیر پاک کردن بت ها بود .ما دو تا کعبه داریم :کعبه ی ظاهری که مکه است و کعبه ی دیگر، دل است. باید دل را از بت ها پاک کرد و این کار بدست حضرت علی (ع) انجام خواهد گرفت. حضرت می تواند شیطان و نفس ما را درهم بشکند. در مثنوی داریم: هیچ نکشد نفس را جز ذل پیر ،دامن آن نفس کش را سخت است .ماه رجب ماه تمسک به امیرالمومنین و اهل بیت است.
اهل بیت فرمودند :شیعیان ما جزو ما هستند، در شادی ما شاد هستند و در غم ما غمگین هستند و مال و جانشان را در راه ما بذل می کنند. در ماه رجب زیارت امام هشتم(ع) مستحب است که از زیارت مدینه و مکه افضل است .شخصی به امام جواد(ع) گفت :من پارسال به مکه ،مدینه و نجف رفتم ،آیا امسال هم به آنجا بروم یا به خراسان بروم؟ امام فرمود :به زیارت پدرم برو ،زیارت پدرم افضل ست. زیارت امام هشتم(ع) هفتاد حج قبول شده است.
رأفت و محبت امام به شیعیان خیلی زیاد است. امام هشتم(ع) می فرماید :امام امین خدا در روی زمین است و عالم در اختیار امام است ، امام سوءاستفاده نمی کند. امام، امینی مهربان و مثل پدر است .مثل برادر همزاد است .امام مثل مادر مهربان به فرزند خردسال است.
من دیده بودم که مرحوم آیت الله اراکی خم می شوند و آستان را به قصد احترام نه سجده می بوسیدند. روزی ایشان از مشهد برگشته بودند و دوستان برای دیدن ایشان رفته بودند. آنها گفتند که آیا در مشهد خوش گذشت؟ ایشان فرمود: بله ،میهمان اگر کافر هم باشد، صاحبخانه اش خوب است و از میهمانش کم نمی گذارد.
در نیشابور یک بارگاه مقدسی از خانمی بنام شطیطه است که برای زیارت این بانو از کشورهای مختلف می آیند. کسی که از روی پاکی به در خانه ی اهل بیت بیاید آنها به او نظر می کنند .خانم پریزاد از مصالحی که از ساخت مسجدگوهرشاد اضافه آمد یک مدرسه به نیت خودش ساخت که نامش ماندگار شد .خانم گوهرشاد عروس یکی از سلاطین بوده است ولی زن مومنه ای بوده و مسجد گوهرشاد بنام ایشان مانده است. پیر پالان دوز یک کفاش بوده ولی یک شخصت برجسته شد. لقمان حکیم یک برده بوده است.
علامه مجلسی در حالات امام هفتم(ع) داستان خانم شطیطه نیشابوری را آورده است. امام صادق(ع) از دنیا رفتند .مردم وکیلی بنام علی بن محمد ابوجعفر نیشابوری گرفتند و اموال و سوالاتی را به ایشان دادند و به او گفتند که به مدینه برو و جانشین امام صادق(ع) را پیدا کن و این اموال را به او تحویل بده و مسائل را هم بپرس. ابوجعفر نیشابوری می گوید :وقتی می خواستم حرکت کنم، پیرزن خانه داری آمد و یک درهم و مقداری پشم به من داد و این آیه را تلاوت کرد که خدا از حق حیا نمی کند،یعنی خدا هدایای ناقابل را قبول می کند. ابوجعفر نزد امام هفتم(ع) شرفیاب شد و حضرت فرمود :مسائلی که از مردم نیشابور برای من آورده ای را جواب دادم .ابوجعفر وقتی مهرهای سوالات را شکست دید که جواب سوال ها نوشته شده است و مهر موسی بن جعفر(ع) هم پای آنها است. امام تعدادی معجزه به او نشان دادند و اموال مردم را به او برگرداندند. حضرت آیه ای را که پیر زن خواند تلاوت کردند و فرمودند که کجاست یک درهم و پشمی که پیرزن برای ما فرستاده است؟ ابوجعفر آنها را به حضرت تحویل داد، حضرت آنرا قبول کرد و خوشحال شد.
این پیرزن عشق اهل بیت را داشت .حضرت فرمود :سلام مرا به این خانم برسان ،چهل درهم به این خانم هدیه می کنم که شانزده درهم آنرا خرج کند و بقیه را برای کفن و دفنش نگه دارد. امام یک کفن هم به او داد.
روایت داریم که کفن و مهریه همسران و پارچه ی احرام را از بهترین اموال بدهید. امام فرمود: به این خانم بگویید که قدر این کفن را بداند. زیرا خواهرم الیاف را از مزرعه ی مادرم حضرت زهرا(س) تهیه کرده و آنرا برای من بافته است. بعد که به نیشابور رسیدی ، بدان که نوزده روز بعد این خانم از دنیا می رود. با این کفن او را کفن کنند و بر او نماز نخوانید. من از مدینه خواهم آمد و بر بدن او نماز خواهم خواند. امام فرمود: وقتی من آمدم شما من را معرفی نکنید. ابوجعفر به نیشابور آمد و سلام امام را به او رساند و کفن و پول را به او داد .ابوجعفر می گوید :نوزده روز بعد آن خانم از دنیا رفت و او را کفن کردیم و آقا از مدینه تشریف آوردند و بر بدن این خانم نماز خواندند .محدث قمی بیان کردند که آقا مقداری از تربت جدشان آقا اباعبدالله را در کفن گذاشتند.( خوب است که ما مقداری از تربت خالص امام حسین(ع) را در کفن بگذاریم .چون در لحدم نکیر و منکر دیدم ،یک یک همه اعضای مرا بوئیدند دیدند زمن بوی حسین می آید از آمدن خویش خجل گردیدم.) امام نماز گزاردند و فرمود :خدایا این خانم را بیامرز و من جز خوبی چیزی از این خانم ندیدم. دیگران امام را نشناختند ولی ابوجعفر امام را شناخت .امام به ابوجعفر نیشابوری فرمود :کاری که من با این خانم کردم فقط برای این خانم نیست من و امام های بعد از من، بر خودمان لازم می دانیم که هر کجا از دنیا که باشیم، در تشییع جنازه شیعیان شرکت کنیم. شما سعی کنید که در زندگی تان با تقوا باشید.
موسی بن صیاد همراه امام رضا(ع) بود. او گفت: وقتی به طوس رسیدیم دیدم که تشییع جنازه است، امام از اسب پیاده شدند با شوق و شعف به طرف تشییع جنازه رفتند. امام فرمود :هرکس مومنی را تشییع جنازه بکند خدا آن مومن را می آمرزد مثل روزی که از مادر متولد شده است. امام کنار جنازه نشستند و دست شان را روی جنازه گذاشتند و فرمودند که ای فلانی فرزند فلانی ،من بشارت می دهم به بهشت نه خوفی داشته باش و نه ترسی. وقتی حضرت بلند شدند، من از امام پرسیدم که مگر شما او را می شناختید؟ امام فرمود :اعمال شیعیان ما در هفته بر ما عرضه می شود و ما از اعمال آنها باخبر می شویم. اگر گناه و استغفار کرده باشند برای آنها استغفار می کنیم و اگر ثواب دیدیم خدا را شکر می کنیم. اگر ما بدانیم که امامان این قدر مهربان هستند دل های مان را در اختیار آنها می گذاریم. امام فرمود: ما شما را بیشتر از خودتان دوست داریم و نسبت به شما مهربانتر هستیم. و خدا از ما به شما مهربان تر است .
یا من یعطی لم یسئله و لم یعرفه ...ای خدایی که لطف را عطا می کنی به کسی که لطف را از تو درخواست نکرده است یا کسی که تو را نمی شناسد.
در مفاتیح اعمال ماه رجب و ماه رشعبان زیاد است. کسی که در ماه رجب هزار مرتبه لاالله الاالله بگوید تمام گناهانش آمرزیده می شود و در بهشت برای او صد شهر بنا می کنند.
برای رسیدن به این ثواب ها باید تا آنجا که در توان داریم این اعمال را انجام بدهیم. مثلا اگر ده عمل است دو تای آنرا انجام بدهیم و هشت تای آنرا نیت کنیم. اگر کسی یک روز یا سه روز ماه رجب را روزه بگیرید بهشت بر او واجب می شود.
روایتی در امالی شیخ طوسی داریم :فردی تنبلی به پیامبر گفت که کسی هست که نمازخوان ها را دوست دارد ولی فقط نماز واجبش را می خواند ،کسی هست که روزه مستحبی را دوست دارد ولی فقط روزه ی واجب را می گیرد ،کسی هست که دلش می خواهد به حج عمره برود ولی فقط به حج واجب می رود .امام فرمود: خدا او را با کسانی که دوست دارد محشور می کند و ثواب اعمالی را که دوست دارد در نامه ی اعمالش ثبت می کند. پیامبر فرمود :من احب عمل قوما اشرک فی عمل . سعی کنیم خودمان را با معتکفین و زوار شریک کنیم.
راه دیگر اینکه از ثواب ها عقب نمانیم این است که عمل برتر را انتخاب بکنیم. مثلا اعمالی که ثوابش خیلی زیاد است را انتخاب کنیم. زیارت امام رضا(ع) در ماه رجب یک میلیون حج قبول شده است. خوب است که به زیارت امام هشتم(ع) برویم یا افرادی بانی بشوند و کسانی را که تابحال به زیارت امام هشتم(ع) نرفته اند را به زیارت بفرستند. گره گشایی از کار بندگان خدا خیلی ثواب دارد. پیامبر فرمود: گره گشایی از کار مومن ثواب نه هزار سال نماز و عبادت را دارد. ذکری که در این ماه خیلی ثواب دارد ذکر صلوات است.
روایت داریم: شخصی به امام صادق(ع) گفت که من به داخل خانه کعبه یعنی محل ولادت حضرت امیر شدم. ولی آداب داخل شدن به کعبه را نمی دانستم. داخل کعبه صلوات بر محمد و آل محمد فرستادم. آیا این کار من اجر و پاداشی دارد؟ امام فرمود: شما از خانه کعبه بیرون آمدی در حالی که ثواب شما از همه بیشتر بود. پس یکی از افضل اعمال، زیاد فرستادن صلوات بر محمد و آل محمد است.
امام جواد(ع) نظر لطف و عنایت به همه دارند. باور داشته باشید که امام هشتم(ع) شما را دوست دارد و به همه دعا می کند. و کسی را دست خالی بر نمی گردانند. امامان ما با دشمنان شان هم مهربان بودند. وقتی امام هشتم(ع) در سن پنجاه سالگی بودند امام جواد(ع) متولد شدند. روزی که ایشان بدنیا آمدند همه را خوشحال کردند .خواندن و به همراه داشتن حرز امام جواد(ع) خیلی خوب است .مرحوم بهاءالدینی می فرمود: دیدم که فردی با سنگ بزرگ بر سر فردی زد ولی اتفاقی بر ای آن فرد نیفتاد زیرا حرز امام جواد(ع) همراه او بود. این حرز در حاشیه ی مفاتیح نوشته شده است :بسم الله الرحمن الرحیم ،یانورُ یا برهان یا مبینُ یا منیر یا رب اکفنا الشرور و آفات الدهور و اسئلک نجاة یوم ینفخُ فی الصور .