در مورد شب قدر و فضیلت آن توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – ایام شهادت امیرالمومنین را تسلیت عرض می کنیم. مهمترین شب ها شب قدر است که یک سوره قرآن برای شب قدر نازل شده است که خدا به پیامبر می فرماید: تو نمی دانی شب قدر چه شبی است(این عظمت شب قدر را می رساند)شب قدر بالاتر از هزار ماه است.
در شب قدر تقدیرات نوشته می شود و ملائکه و روح تنزل پیدا می کنند و به محضر امام معصوم می رسند. باید این شب را جدی بگیریم و از لحظه لحظه های این شب بهره بگیریم. خصوصا شب بیست و سوم که احتمالا شب نوزدهم و بیست و یکم را مقدمه ای برای درک این شب قرار داده اند. مهمترین چیزی که در این شب موجب رضایت امام زمان(عج) و خدا خواهد است توبه نصوح خواهد بود. در دعای ابوحمره داریم :بین خدا و الطافش هیچ مانعی نیست الا آرزوهای پوچ واعمال زشت ما. گناهان حجاب ما شده است و خدا دوست دارد که این حجاب ها را کنار بگذاریم تا انس و ارتباط باخدا برقرار بشود.
بعضی ها می نویسند که ما درعبادت نشاط نداریم. در جواب بزرگی به شاگردی( شاگرد را یا ولی من، خطاب کرده است) نوشته است: لنگ و لوک راه خدا رفتن بهتر از چسب و جابک راه دیگر، از بی نشاطی نترسید که بی نشاط این راه را رفتن اعتماد را به می شاید با نشاط رفتن برای آنکه نشاط موافقت نفس است بادل .پس کسی که با نشاط راه می رود به مدد نفس می رود و نفس سریع الملال است. ممکن است بنشیند ،نرود و چون شخص به مدد او می رفته باز ماند. و کسی که بی نشاط راه می رود نشانه ی نیک است برای آنکه اگر نفس مدد کند فبها نعمه و اگر مدد نمی کند دل به مجرد قوه ی خویش می رود. پس ثبات چنین شخص امید بیشتری هست.
یک وقت ما با نشاط و سر حالی بلند می شویم و نمازصبح می خوانیم.، این موافت نفس با دل است یعنی دل و بدن مان به همراه ما می آید .این نشاط ها برای نفس است. یک وقت ما نشاط نداریم ولی برای نماز صبح بلند می شویم. یعنی جبری خودش را وادار به نماز می کند، این شخص نزد خدا عزیزتر و قویتراست زیرا نفسش با او همراهی نمی کند. کسانی که با نفس راه می روند ممکن است که در بعضی مواقع نفس حرکت نکند و آنها باز بمانند. یعنی آنها برای نفس شان عبادت می کنند .بعضی می گویند که ما هر وقت عشق مان می کشد نماز می خوانیم یعنی هر وقت نفس با ما می آید نماز می خوانیم ،معلوم نیست که پایان کار آنها خوب باشد. پس ما نباید از بی نشاطی نترسیم. شرط واجبات نشاط نیست. کسی که بی نشاط نماز می خواند یعنی نفس او را همراهی نمی کند و او بدون نفسش عبادت می کند. امید و ثبات قدم این شخص بیشتر از کسی است که با نشاط راه می رود.
در ادامه می نویسد: ای ولی من ،کسی که دری را بکوبد و اصرار بکند، در باز می شود. گفت پیامبر چون کوبید دری عاقبت زان در برون آید سری ، ای ولی من سایه یه حق بر سر بنده بود، ای ولی من گر زطلب دست ندارد مرید عاقبت الامر بیابد مراد. ای ولی من صفا و بی صفایی برطرف باید کرد ثبات قدم شیوه ی مردان است. ای ولی من مُحب تا جویای وصل است در محبت خام است سر و کار مُحب با محبت است امر وصل محبوب داند.(اگر آنها در را برای ما باز نکنند، این دست ما نیست و دست آنهاست، ما با محبت آنها عشق می کنیم و این محبت برای ما اصالت دارد.یعنی محبت راه است محب تا وقتی می گوید که من باید تو را ببینم خام است .یکی درد و یکی درمان پسندد یکی وصل و یکی هجران پسندد، من از درمان و درد و وصل و هجران پسندم آنچه را جانان پسندد. محب واقعی کسی است که وقتی به او می گویند که دورتر شو، بگوید: چشم.)
در ادامه می فرماید: لسان حال محب این باشد خواهی به وصال کوش خواهی به فراغ، من فارغم از هردو مرا عشق تو بس .ای ولی من ،مرد بوده که سی سال سلوک کرده و یک ذره صفا در خود نیافته. اما چنان دان که صفاها همه برای او ذخیره شده به یکباره پیش او خواهد آمد. صفا را مان وفا را دید، صفا حظّ تو است از محبوب و وفا حظّ محبوب است از تو. تو امروز او را باش که فردا او تو را خواهد بود، هر کس با خدا باشد خدا هم با او خواهد بود. قبلا تو وفا کرده ای که بعد صفا برای تو می آید .ای ولی من، خدای تو شکور است خدا هیچ وقت ایمان کسی را ضایع نمی کند همانا خداوند به مردم رئوف و رحیم است. ای ولی من، کس در معامله با خدا زیان نکرده است مترس و دل قوی دار و از جای مرو، ای ولی من، به خدای تو قسم که اگر تمام لذات جهان مرا دهند با عمری جاودانه که یک ذره از درد او از من بخرند نفروشم، درد او بهتر از دوای دیگران است و مرده ی او بودن به که زنده ی جهان ،در عشق اگر بی جان شوی جان و جهانت من بَسَم گر دزد دست آرد برت من رسم دستاوی کنم .ای ولی من، ما اساس کار نه بر مراد نهادیم بر نامرادی نهادیم.( در دعای ابوحمزه داریم :خدایا اگر مرا زجر بدهی و دورم کنی ،من جای دیگر نمی روم.من از تملق و چاپلوسی تو دست برنمی دارم و دل من شهادت می دهد که تو خوب خدایی هستی و مرا قبول می کنی ،سایه حق بر سر بنده بود عاقبت جوینده یابنده بود)اگر مراد پیش آید چیزی است که به راه بازیافته ایم و اگر نامرادی باشد آن خود بر اصل واقع است. ای ولی من ،این راه را با اعتماد خدا می رویم. چشم داریم تا مرحمت او چه می کند. انتظار فرج عبادت گفته اند انتظاری می کشیم تا چه پیش آید. ای ولی من ، دری دیگر نداریم که اگر این در نگشایند آن در بکوبیم به هر حال دری می کوبیم .ای ولی من ، حقی پیش کسی نداریم که به ناز آنرا بجوییم. ما فقیر هستیم و خداوند غنی مطلق است ،نیازمند و محتاج و دردمند بی علاج افتاده ایم .ای ولی من، ما بنده ایم و بنده را بندگی باید کار خدا خدا داند.( گاهی ما می خواهیم کار خدایی بکنیم و با خدا دعوا می کنیم ولی اگر تسلیم خدا باشیم خدا آن چیزی را که می خواهیم به ما می دهد. خداوند به حضرت داود فرمود که اگر تو تسلیم بشوی آنچه را که می خواهی به تو می دهم.)افوض امری الی الله ان الله بصیربالعباد، تو نگو با ما را بدان شهبار نیست با کریمان کارها دشوار نیست، آنکه قصدش از خریدن سود نیست هیچ قلبی نزد او مردود نیست .( اگر بدانید که خدا چقدر ما را دوست دارد و دوست دارد که ما توبه کنیم. خداوند به حضرت داود وحی فرمود: ای داود، اگر بنده های فراری من که به من پشت کرده اند، بدانند که من چقدر مشتاق برگشت آنها هستم، از عشق و محبت من جان می دهند. ای داود، خداوند بنده های فراری را این قدر دوست دارد پس کسانی که به سمت خدا هستند، چقدر دوست دارد و با آنها چکار می کند؟ ای داود، وقتی بنده بیراهه می رود لطف و رحمت من زیاد می شود. اگر کسی پنج فرزند داشته باشند که همه سر به زیر هستند ولی یکی از آنها فراری و گرفتار است. تمام دغدغه ی پدر و مادر همان فرزند فراری است. خدا ما را خلق کرده است و می خواهند ما را دستگیری کند تا برگردیم. خدا بزرگ است و بزرگ آفریده است. خدا کریم است و می خواهد کرامت خدا در بشر هم ظهور کند. در دعای جوشن کبیرد هزار اسم خداوند وجود دارد که تعداد صفات غضب خداوند خیلی کم است و همه صفات رحمت خداست. یا حنان یا منان. امام علی(ع) می فرماید :حنان یعنی کسی که ناله می زند دنبال گمشده اش. اظهرالجمیل سترالقبیل . خوب است که ما خدا را بشناسیم.
روایت داریم :خداوند به کسانی که توبه می کنند سه چیز می دهد که اگر خداوند این آیات را به اهل آسمان می داد همه نجات پیدا می کردند :خداوند توابین را دوست دارد و محبوب من هستند ، هر کس خدا او را دوست بدار، او را عذاب نمی کند. (در دعای جوشن کبیر ما ذکر یونسیه را تکرار می کنیم که این ذکر حضرت یونس را از شکم ماهی درآورد. ما اقرار به پاکی خدا می کنیم و می خواهیم که ما را از آتش جهنم خلاص کند)، کسانی که توبه می کنند و عمل صالح انجام می دهند ،خداوند آنها را می بخشد و اعمال بد آنها را به نیکی تبدیل می کند و در سوره مومن خدا می فرماید: خداوند ملائک را مامور کرده است که برای کسانی که توبه کرده اند دعا کنند. پیامبر فرمود :چیزی در نزد خدا محبوب تر نیست از مرد و زنی که توبه می کنند از گناه و به درخانه ی خدا می آیند.
سوال – صفحه 403 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.
پاسخ – امام هشتم(ع) می فرماید: کسی که وسیله ای برای کفاره گناهانش ندارد بر محمد وآل محمد صلوات بفرستد که کثرت صلوات گناهان را منهدم می کند.
کسانی که ایمان و اعمال صالح دارند ما غرفه هایی در بهشت که زیر آن نهرهایی جاری است به آنها می دهیم که جاودانه در بهشت بمانند، این پاداش برای کسانی است که عمل می کنند خوب اجری است. پس خداوند به کسانی که صبر و توکل می کنند پاداش بهشت می دهد. معمولا توبه ی انسانها قبول می شود مگر کسانی که مسخره می کنند و بر گناه اصرار دارند و پشیمان نیستند اما کسی که شرمنده است و ناراحت است خداوند توبه او را می پذیرد. گاهی ما گناه می کنیم و می گوییم که بعداً توبه می کنیم که این جرات بر گناه است ولی اگر فرد شرمنده بشود، خداوند او را می آمرزد.
شما می توانید از سایت مبین موبایل .ir قرآن ،مفاتیح ، نهج البلاغه و غررالحکم را دانلود کنید و همراه داشتن آنها با موبایل اشکالی ندارد.
وقتی امیرالمومنین در جنگ احزاب عمربن عبدود را کشت پیامبر فرمود: عمل امروز تو بالاتر از عبادت جن و انس امت من است. بخاطر این ضربتی که تو زدی ،هیچ خانه ی مشرکی نبود مگر در آن ذلت و خواری رفت و هیچ خانه ی مسلمانی نبود مگر اینکه عزت و سربلندی نصیب آن شد . یعنی کشتن عمربن عبدود یک کشتن اساسی بود. زیرا اگر او علی و پیامبر را می کشت اسلام از بین می رفت.
آقای رمزی اوحدی کتابی بنام فضایل امیرالمومنین نوشته است که پنج جلد است و در هر جلد آن ،هزار و یک فضیلت حضرت علی(ع) نوشته شده است .
خانم هایی که عذر شرعی دارند می توانند در شب قدر قرآن بخوانند و مراسم آنرا انجام بدهند و می توانند بیرون از مسجد یا در صحن ها بنشینند .
شب قدر اصلی، شب بیست ویکم و شب بیست وسوم است . خوب است که در این شب ها از افراد فامیل نزدیک حلالیت بطلبیم حتی می توانیم با یک پیامک این کار را انجام بدهیم. طرف های مقابل هم بگذرند. حضرت علی(ع) می فرماید :کم گذشت کردن زشت ترین عیب هاست و سرعت به انتقام جویی از بزرگترین گناهان است.
خدایا به حق محمد و آل محمد از بهترین برکات این شب همه را بهره مند بفرما. قلب امام زمان(عج) را از ما راضی و فرجش را نزدیک بگردان .خدایا هر حقی گردن ماست به لطف و کرم خودت ادا بفرما و ما را به خودمان وانگذار ، رفع گرفتاری از همه ی گرفتارها بفرما.