در مورد رحمت و محبت الهی توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – در زمان پیامبر افراد بیابان نشین و صحرا نوردی بودند که سالی یک بار به مدینه یا مکه می آمدند. و از روی فطرت پاک شان، سوالات اساسی از پیامبر می کردند و برمی گشتند. بعضی از اصحاب پیامبر آنها را رصد می کردند. پیامبر در مسجد بودند که یک اعرابی خدمت پیامبر آمد و پرسید: قیامت چه زمانی است؟
اول وقت اذان بود. پیامبر پاسخ سوال او را ندادند و مشغول نماز شدند. شاید پاسخ سوال چند دقیقه بیشتر وقت نمی برد ولی پیامبر اول نماز را خواندند. ما همان طور که عزاداری ها را پر شور برگزار می کنیم باید مقصدهای امام حسین(ع) که یکی از آنها نماز اول وقت است را هم دنبال کنیم. در روایت داریم که شیعیان ما را با چند چیز می شناسید ،یکی محافظت آنها از نماز اول وقت است. حالا ممکن است که کار مهمی پیش بیاید که نتوانیم اول وقت نماز بخوانیم ولی اینکه همیشه آخر وقت هم نماز بخوانیم یا نسبت به نماز اول وقت سهل انگار باشیم خوب نیست. نماز اول وقت رضوان و خشنودی خداست و نماز آخر وقت غفران خداست. آیت الله مجتهدی می فرمودند :اگر پدری ساعت 12 ظهر پسرش را صدا بزند ولی او جواب ندهد و پنج بعدازظهر بگوید که پدر مرا چکار داشتی ،این کار زشتی است. خدا غروب می فرماید :حی علی الصلاة ، ما ساعت دوازده شب نماز می خوانیم. این کار بی ادبی است. نماز اول وقت از سیره ی اهل بیت است و ما باید به آنها نزدیک بشویم. نماز اول وقت مثل نان بیات شده است که با بی اشتهایی خورده می شود. پیامبر بعد از اتمام نماز، اعرابی را فراخواند. او خدمت حضرت آمد و پیامبر فرمود: وقت قیامت مهم نیست ولی قیامت وعده ی حتمی خداست و پیش می آید. مهم این است که شما چه چیزی آماده کرده اید؟ او به حضرت گفت :من نماز می خوانم و روزه می گیرم ولی عبادت زیادی آماده نکرده ام ولی من خدا و رسول را دوست دارم. حضرت فرمود: بشارت می دهم این ذخیره ی(محبت خدا و رسول) تو ذخیره ی خوبی است. هرکس هر چه را که دوست دارد با آن محشور می شود.حتی اگر آن چیز سنگ باشد. محبت، نماز ما را نجات می دهد. لشکر عمربن سعد نماز می خواندند ولی نماز دوست نبودند. همه ی دشمنان اهل بیت نمازخوان بوده اند ولی نماز دوست نبوده اند. نماز باید به دل و قلب ما سرایت کند. و با وجودمان پیوند بخورد. باید با محبت به نمازی برسیم که معراج ما باشد. و قلب و روح ما را صفا بدهد. حالا بعضی نگویند که اگر نماز را دوست نداریم پس آنرا نخوانیم. این درست نیست. اعمال واجب را باید انجام داد. محبت موتور اصلی ایمان ماست. امام باقر(ع) می فرماید: دین یعنی محبت و محبت یعنی دین. عبادات باید از روی محبت باشد. نماز بدون محبت قرب آور نیست ولی نمازی ما را بالا می برد که در آن محبت باشد.
محبت رشته ی انضمام است یعنی ما دل به چه کسی سپرده ایم. رشته ای از محبت بر گردنم افکنده دوست، می کشد هر جا که خاطرخواه اوست. هر کجا که دل ما برود اعمال و رفتار ما همان می شود. یکی از معیارهای محبت این است که انسان حرف طرف را گوش بدهد و صفات و اخلاق طرف در انسان بروز کند. از محبوب آثاری به مُحب می رسد. در عشق های دنیایی هم وقتی کسی عاشق می شود حرف محبوب را گوش می دهد و همیشه به یاد اوست و روش او را می گیرد. کیمیایی که راه میانبر است و سریع انسان را به مقصد می رساند، محبت است. از صدای سخن عشق ندیدم خوش تر، یادگاری که در این گنبد دوار بماند. حیوانی مثل سگ اصحاب کهف ،وقتی دنبال اصحاب کهف رفت ،قاطی آنها شد و خدا در قرآن نام سگ اصحاب کهف را چند بار آورده است. سگ اصحاب کهف پی مردم گرفت و مردم شد. اگر کسی احساس می کند که از همه پست تر است می تواند با محبت خودش را تبدیل کند. داریم :محبت تمام بدی ها را به حسنه تبدیل می کند. محبت فقط مخصوص انسان ها نیست بلکه مخصوص همه ی موجودات اعم از فرشته، جن و حتی جمادات است.
کوه احد سنگ است. قبر عموی پیامبر حمزه هم در آنجاست. پیامبر فرمود هر کس ما را زیارت کند وعمویم را زیارت نکند، جفا کرده است. پیامبر نگاه شان به کوه احد افتاد و فرمودند :این کوه احد است. ما او را دوست داریم و او هم ما را دوست دارد. این کوه با ما محشور می شود و به بهشت می رود. اعرابی به پیامبر گفت که اگر این سنگ ریزه ها در دست من شهادتین بگویند ،من هم شهادتین می گویم. حضرت توجه کردند و سنگ ریزه شهادتین گفت و آن فرد ایمان آورد. فردی سوسماری را در آستین خودش پنهان کرد و وقتی سوسمار شهادتین گفت، آن فرد مسلمان شد. ما داریم که تمام موجودات ذکر و سجده دارند. در قرآن داریم که تام آسمان و زمین تسبیح می کنند.
جمله ذرات زمین و آسمان لشکر حقند پیدا و نهان
ما سمعیم و بصیریم و خوشیم با شما نامحرمان ما خاموشیم
در سوره زلزال داریم :زمین در روز قیامت تمام کارهای شما را خبر می دهد. خدا به زمین وحی می کند. پس همه ی موجودات شعور و فهم دارند و متوجه محبت می شوند. امام عسگری (ع) می فرماید: خوش بین باش حتی به یک سنگ .خداوند سِّر خودش را در آن سنگ می گذارد و تو بهره ات را می بری. راوی تعجب کرد، حضرت فرمود: به حجر الاسود نگاه نمی کنی ؟
این سنگ از سنگ های بهشتی است که پیامبر آنرا بوسید. این روز قیامت شهادت می دهد. حتی وهابی ها هم بوسیدن حجرالاسود را قبول دارند زیرا پیامبر و ائمه هم آنرا می بوسیده اند. باطن حقیقت اشیاء، باطن حق است. بیشتر حاجیان موفق نمی شوند که این سنگ را ببوسند. سنگ ظاهر را نبین لااله الاالله را ببین. در دعای دهه ی اول ذیحجه داریم :همه ی موج ها لااله الاالله می گویند، همه ی سنگ ها لا اله الاالله می گویند به عدد سنگ ها و پشم ها و موهای حیوانات لااله الاالله به عدد شب ها و هستی ...
در مدینه ستونی است بنام ستون توبه که در کنار آن نماز می خوانند. فردی گناهی کرده و بعد توبه کرد و خودش را به این ستون بست و توبه اش مورد قبول واقع شد و آیه نازل شد. ستون دیگر ستون حنانه است. پیامبر درمدینه مسجد ساده ای را بنا کردند. هر چه مسجد ساده تر باشد بهتر است زیرا مسجد تشریفاتی و مجلل انسان را به یاد دنیا می اندازد در حالیکه مردم باید در مسجد به یاد آخرت بیفتند. وقتی پیامبر می خواستند سخنرانی بکنند یا خطبه بخوانند، به درخت خشکی تکیه می دادند. فردی به پیامبر گفت که اجازه می فرمایید که من برای شما منبر درست کنم. منبرهای کوتاه بهتر است. ایشان یک منبر سه پله ای درست کردند و پیامبر روی منبر نشست. ناگهان صدای ناله ای از درخت بلند شد. این معجزه بود. همه این صدا را شنیدند. این درخت آنچنان ناله می زند که پیامبر نتوانست صحبت کند. پیامبر از منبر پایین آمد و درخت را نوازش کرد. آیا ما از چوب کمتر هستیم ؟ مثنوی می گوید:
حیلت رها کن عاشقا دیوانه شو دیوانه شو وندر دل آتش درآی پروانه شو پروانه شو
بنواخت نور مصطفی آن اُستون حنانه را کمتر زچوبی نیستی حنانه شو حنانه شو
حنانه یعنی ناله کننده از روی حزن .یک چوب با پیامبر محشور می شود. ما از سنگ کمتر نیستیم. اگر ما از دوری پیامبر و امام زمان(عج) ناله بزنیم قطعا ما را هم نوازش می کنند. امام صادق(ع) می فرماید: اگر پیامبر از منبر پایین نمی آمدند و او را نوازش نمی کردند، آن درخت تا قیامت ناله می زد. خدا می خواست این معجزه را به همه نشان بدهد. این درخت است یا حقیقت دیگری است؟ آیا ظهور لااله الاالله است؟ آیا خدا می گوید که من عاشق تو(محمد) هستم؟ شبستری می نویسد:
روا باشد اناالحق از درخت چرا نبود روا از نیکبختی .
این چوب نیست که عاشق پیامبر است، این هستی است که عاشق پیامبر است. و پیامبر هم عاشق هستی است.
در دل و جان خانه کردی عاقبت هر دو را ویرانه کردی عاقبت
آمدی آتش در این عالم زنی وانگشتی تا نکردی عاقبت
یا رسول الله ستون صبر را اُستون حنانه کردی عاقبت
حبیب خدا آمده تا همه ی عالم را به عشق و محبت خدا پر کند. انشاءالله امام زمان(عج)هم اینکار را خواهد کرد. پیامبر ظهور محبت و عشق خداست.و آمده تا عالم را به عشق خدا متصل کند.
سوال- صفحه 501 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.
پاسخ – پیامبر فرمود: جبرئیل برمن نازل شد و بشارت داد که اگر کسی بر تو صلوات بفرستد هفتاد هزار فرشته بر او صلوات می فرستند و کسی که هفتادهزار فرشته بر او صلوات بفرستند، اهل بهشت است.
محبوب خدا، پیامبر است. چیزی که ما را به خدا وصل می کند صلوات است. پس بسیارصلوات بر محمد وآل محمد بفرستید. در این صفحه داریم: روز قیامت نامه ی اعمال شما به آنچه که به حق انجام داده اید ثبت شده است. کسانی که ایمان، باور و عمل صالح در پرونده شان باشد،(ایمان همان محبت اهل بیت است و عمل صالح کارهایی است که برخاسته از ایمان و محبت باشد) پروردگار آنها را در بهشت وارد می کند در رحمت خودش و این رستگاری آشکارایی است که خداوند نصیب مومنین می کند.
اهدای کتاب نهضت خوبی است که در این برنامه شروع شده است. بسیاری از بینندگان وقتی کتاب های رحمت خدا را می خوانند آرام می گیرند. بینندگان می توانند بانی اهدای کتاب بشوند. امام صادق(ع) می فرماید: یک درهمی که انسان در راه دین و امام خرج کند بهتر است از دوهزار برابر که در راه خیر دیگر خرج کند. در بسیاری از میهمانی ما شیرینی و گل می بریم .خوب است که در این مواقع کتاب را بعنوان هدیه ببریم زیرا کتاب ماندگار است. پدر شهیدی بود که هر کس ازدواج می کرد یک کتاب مفاتیح را بعنوان هدیه به آنها می داد. کتاب وعده های الهی به صابران نوشته ی آقای حسینی قمی و کتاب های بحث معاد آقای عالی بسیار خوب و آرامش دهنده است.
ما منتظر مُحرم می شویم تا بیاید. باید سوار این کشتی نجات بشویم. هر کاری که می توانید در این مراسم ها انجام بدهید .کشتی امام حسین(ع) هم سریع، هم وسیع و هم فراگیری است. یکی از مصداق های تبدیل کننده سیئات به حسنات داخل شدن در دستگاه امام حسین(ع) است. کسانی که گرفتار روحی و جسمی هستند و کسانی که معرفت، سیر و سلو ک می خواهند، باید به درخانه ی امام حسین(ع) بروند. حتما روزی یک توسل به آقا امام حسین(ع) داشته باشید. باخواند دعای آل یاسین یا عاشورا یا ...
خدایا به حق امام حسین (ع) قلب امام زمان(عج) از ما راضی ،فرجش را نزدیک و همه ی ما را جزو پیروان شان قرار بده و رفع گرفتاری از همه گرفتارها و دردمند ها بفرما.