برنامه سمت خدا
موضوع برنامه: امام حسين(عليهالسلام) وارث انبياي الهي
كارشناس: حجت الاسلام والمسلمين حسيني قمي
تاريخ پخش: 24- 07-97
بسم الله الرحمن الرحيم، اللهم صل علي محمد و آل محمد و عجل فرجهم.
حاج آقاي حسيني قمي: عرض سلام و ارادت خالصانه خدمت همه بينندگان عزيز و شنوندگان راديو قرآن دارم. در شروع سخن دو تا تشکر و يک تقاضا دارم. در روايتي از نبي مکرم اسلام هست که «يُحسِّن الحَسَن و يُقوّيه» پيامبر خدا خوبيها را که ميديدند تحسين ميکردند و از بديها انتقاد ميکردند. ما بايد به همين سيره عمل کنيم. دو تا تشکر دارم يکي اينکه هفته گذشته گفتيم که مراعات حال زائرين اربعين و هزينه ويزا را بکنيد، الحمدلله 107 هزار تومان کم شد و حج انبوهي به ثبت نامها اضافه شد. باز گفتيم: فکري هم به جاده ايلام به مهران بکنيد، باز ديدم گفتند ما تا سال آينده اين جاده را تکميل ميکنيم.
در طول سال ميليونها زائر و مسافر هست. جا دارد بحث برداشتن هزينه خروجي ويزاي اربعين را هم مطرح کنيم که مجلس تصويب کرد و تشکر ميکنيم. تقاضايي از مردم و مسئولين هم داريم. از مسئولين تقاضا داريم الآن که مردم ميروند و گزارش ميدهند که امکانات زيادي را در مرزهاي زميني فراهم کردند خواهش ميکنم به همان مقداري که به فکر زائرين هموطن خود هستيم، به فکر زائرين مهاجر هم باشيم.
خيلي از مهاجريني که از کشورهاي همسايه براي زيارت سيدالشهداء ميآيند، خواهش ميکنم مراعات کنند. اگر ميخواهيم از مکتب اسلام پيروي کنيم ما پيرو پيامبري هستيم که چهار گروه را در زير يک خيمه قرار داد. سلمان فارسي و بلال حبشي و صهيب رومي را کنار آن عرب حجازي در يک خيمه قرار داد و همه مساوي بودند. پيامبر خدا بين اين چهار نفر هيچ فرقي قائل نبود. «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ» الآن نگاه بعضي به کشورهاي غربي به مهاجرين چطور است؟ چقدر خوب برخورد ميکنند. الآن شهردار لندن چندين سال است يک پاکستاني است. البته دو سه سالي است که مقام معظم رهبري خيلي روي ثبتنام دانش آموزان مهاجر تأکيد داشتند. همه مردم نگاه انساني و ديني داشته باشند.
اين زيبنده نيست که ما فقط مهاجرين را براي لشگر فاطميون و زينبيون بخواهيم، اينها هم با باقي زوار هيچ فرقي ندارند. ببينيد ما با مهاجرين چطور برخورد ميکنيم و کشورهاي غربي که آموزههاي ديني ندارند چطور برخورد ميکنند؟
هر هفته که از قم ميآييم از کنار گلزار شهداي بهشت معصومه(س) عبور ميکنيم. صدها شهيد از يک لشگر فاطميون و زينبيون و شهداي مدافع حرم است. کارهاي بسيار سنگيني که جوان هموطن ما حاضر به انجامش نيست را انجام ميدهند. در پيامها ديدم که نوشته بودند کارخانهها يا جاهاي ديگر که از اينها استفاده ميکنند، گفتند اينها کارهايي انجام ميدهند که جوانهاي ما حاضر به انجام آن نيستند. اين حديث را مرحوم کليني در کافي شريف نقل کردند: يک زن مهاجر با چهار بچه يتيم مجبور شد از بلخ طرف سمرقند برود. يک وقتي به سمرقند رسيد، هوا سرد بود و بچهها گرسنه بودند. بچهها را در مسجدي گذاشت و رفت ببيند بزرگ شهر کيست. کسي به آنها پناه بدهد.
سؤال کرد بزرگ شهر کيست؟ گفتند: اين آقا مسلمان است و بزرگ شهر است. رفت و گفت: من يک زن علويه هستم. از راه دور آمدم و چند بچه يتيم دارم. بچهها را در مسجد گذاشتم و يک سرپناه ميخواهم و بچههاي من گرسنه هستند. اين آقايي که بزرگ مسلمانها بود گفت: تو که ادعاي علويه ميکني سند بياور! ديد فايده ندارد و نا اميد شد. با نا اميدي سمت مسجد ميرفت که ديد دور کسي شلوغ است. پرسيد: اين کيست؟ گفتند: اين شخص مسلمان نيست و کافر است، ولي آدم خوبي است. سراغ او رفت و داستان را گفت. اين خانم را با بچههاي يتيمش به خانه برد و پذيرايي کرد و غذا داد و همه نوع خدمتي براي اينها انجام داد. هردو شب خواب ديدند. مسلمان پيامبر خدا را خواب ديد.
خدمت حضرت سلام کرد و حضرت به او بي اعتنايي کرد. گفت: من فلاني هستم. من مسلمان هستم! حضرت فرمود: سند بياور که مسلمان هستي! از خواب بيدار شد و متوجه شد. در به در دنبال اين خانم گشت تا اصلاح کند. به اين آقايي که غير مسلمان بود گفت: چقدر ميخواهي؟ من صد هزار دينار به تو ميدهم اين زن و بچه را به من بده. گفت: خوابي که تو ديدي، من هم ديدم! به برکت حضور اينها خواب ديدم که به دست همين زن من مسلمان شدم و اسلام را پذيرفتم. اين غير مسلمان خدمت ميکند و کاخي در بهشت نشان او ميدهند، آن کسي که رئيس مسلمانها بود و موقعيتي داشت، پيامبر خدا از او سند مسلماني خواست!
شريعتي: اين سالها نگاه مردم ما بهتر شده است.
حاج آقاي حسيني قمي: بله، من از مسئولين خواهش ميکنم که هر خدمتي براي هموطنان ما انجام ميدهيد، زائر امام حسين هموطن و پاکستاني و افغانستاني ندارد. اگر قانوني نياز به اصلاح دارد، خانمهايي که در خانه هستند اگر همسرشان مسئوليتي دارد، شب به همسرشان بگويند: اگر قانون نقص دارد، قانون را اصلاح کنند. براي زوار سيدالشهداء هر کاري ميتوانند انجام بدهند. مطلب دوم اين است که اربعين صرف زيارت سيدالشهداء(ع) نيست و تبديل به يکي از بزرگترين شعائر اهلبيت(ع) شده است. شما در حج ببينيد دو ميليون حاجي ميرود، صداي اينها درميآيد که ما جا نداريم، ويزا نميدهيم.
بيست ميليون زائر به کربلا ميرود تازه عراق ميگويد: بياييد، همه بيايند! خواهش ميکنم هرکس هرچه ميتواند کمک کند. يک روايت ديدم در کامل الزيارات از امام صادق (ع)، سؤال کرد: کسي در مسير زيارت جد شما سيدالشهداء هزينه کند، خدا چطور از او خريداري ميکند؟ حضرت فرمود: با يک درهم که بدهد، خدا هزار برابر از او ميخرد. اگر بنده توانم در حد هزار تومان هست، بدهم. هزار تومان مرا خدا يک ميليون تومان ميخرد. بعد حضرت بالاتر رفت و فرمود: «الفٌ و الفٌ و الفٌ» ده برابر، يعني خدا هزار تومان دادي خدا از شما ده ميليون تومان ميخرد. کجا چنين فرصتي پيدا ميشود؟ بعد حضرت فرمود: بالاتر از اين، خدا به همين اندازه به او درجه ميدهد و رضاي خدا از اين بالاتر است و بعد فرمود: حضرت رسول و اميرالمؤمنين و فاطمه زهرا و ائمه دعايش ميکنند.
شريعتي: خيليها در طرح زائر اوليها شرکت کردند و دوست داشتند خيليها به نيابت از آنها حاضر شوند. کمک به اعزام و کمک به موکبها، هرکسي هر کاري ميتواند بکند خوب است.
حاج آقاي حسيني قمي: آنجا هرکس هرچه دارد از جان و دل ميگذارد. شما داري با ماشين از مهران ب سمت نجف ميرويد. اگر وضع شما خوب است بگوييد: همه مسافرين ماشين مهمان من باشند. در حد کرايه ماشين مشارکت کنيد. امشب شب شهادت امام حسن مجتبي(ع) است. اين سالهاي اخير روز شهادت هفتم صفر در تقويمها ثبت شده است. امشب که شب شهادت است، عزيزان براي اين امام مظلوم سنگ تمام بگذارند.
ما در طول سال ميگوييم: يا حسين مظلوم، امام حسن مظلومتر نبود؟ سيدالشهداء اصحاب و ياراني داشتند، شب عاشورا آنطور اعلام وفاداري کردند. جان عالم فداي شهيد مظلوم امشب که در داستان صلح تحميلي با معاويه، سپاهيان امام حسن به معاويه نامه نوشتند: معاويه براي چه ميخواهي بجنگي؟ تو بيا ما دست بسته حسن بن علي را تحويل تو ميدهيم. اين اوج مظلوميت است. امام حسن مجتبي در داخل خانه، قاتل حضرت در خانه حضرت بود. سيدالشهداء(س) يک همسري مثل رباب دارد. يک سال زير سايه نرفته است. آب گوارا ننوشيد و گفت: خودم ديدم که سيدالشهداء با لب تشنه زير تابش آفتاب بود.
الآن اربعين چند ميليون به کربلا ميروند؟ امشب شب شهادت امام حسن مجتبي است، امام حسن يک زائر دارد؟! اين شجرهي خبيثه آل سعود که انشاءالله به حق صديقه طاهره(س) هرچه زودتر ريشهشان در عالم ريشهکن شود. امشب يک زائر در بقيع بي بقعه امام حسن مجتبي(س) نيست. امشب و فردا مجالس سوگواري که هست براي اين امام مظلوم عزاداري کنيم. اين امام مظلوم دو شهيد در کربلا داشته است يکي حضرت قاسم بن الحسن که در چنين شبي که پدرش به شهادت ميرسد 3 سال داشت. در کربلا سيزده ساله بود.
يکي عبدالله بن الحسن که در کربلا ده ساله بود. صدا و سيما هم الحمدلله در اين زمينه تلاش فراواني دارند که همينجا از رسانه ملي تشکر ميکنم. اجر همه آنها با مظلوم و غريب مدينه، حضرت امام حسن مجتبي(ع).
شريعتي: چقدر حضرت زهرا(س) خوشحال ميشود که براي فرزند مظلومشان امام مجتبي سنگ تمام بگذاريم و چه خوب گفت:
دو غم به دلت ماند حضرت مادر *** کفن براي حسين و حرم براي حسن
بحث هفته گذشته ما خيلي مورد استقبال قرار گرفت که سيد الشهداء(ع) وارث انبياء هستند. امروز به کدام يک از انبياء اشاره خواهيد کرد؟
حاج آقاي حسيني قمي: در جلسه گذشته گفتيم در زيارت سيدالشهداء(ع)، امام صادق به ما ياد دادند به امام حسين اينطور سلام کنيم: «السلام علي يا وارث آدم صفوة الله، وارث نوح نبي الله، وارث ابراهيم خليل الله، وارث موسي کليم الله، وارث عيسي روح الله، وارث محمد صلي الله عليه و آله حبيب الله» وارث شش پيامبري که پنج پيامبر از پيامبران اولوالعزم هستند. باز گفتيم اين پيامبران درجاتشان متفاوت است و بعضي «وَ اذْكُرْ فِي الْكِتاب» اينها را ياد کن و اينها الگوي جامعه هستند. مثل همين پيامبراني که ما امام حسين را وارث آنها ميدانيم.
بينندگان يادشان باشد دريافت معارف دين سه راه دارد. 1- روايات 2- مناجات 3- زيارات و هيچ فرقي با همديگر ندارد. يعني يکوقت ميگوييم: قال الصادق (ع) و سراغ معارف دين ميرويم. يکوقت زيارتنامه است «السلام عليکم يا اهل بيت النبوه و موضع الرساله» شما سندي بالاتر از جامعه کبيره براي امام شناسي اگر سراغ داريد به ما پيام بدهيد. اگر براي معارف دين سندي بالاتر از صحيفه سجاديه سراغ داريد، سندي بالاتر از دعاي ابوحمزه ثمالي داريد، سندي بالاتر از دعاي عرفه سراغ داريد. يعني ما بگوييم: قال الصادق، يا بگوييم: السلام عليکم يا اهل بيت النبوه، يا بگوييم: اللهم اني اسئلک، روايات، زيارات، مناجات در دريافت معارف هيچ تفاوتي ندارد. يعني همانطور که معارف دين را از روايات امام صادق ميگيريم، از زيارتنامه جامعه کبيره ميگيريم و همانطور که از جامعه کبيره ميگيريم از مناجات امام سجاد(ع) و سيدالشهداء ميگيريم.
در زيارت سيدالشهداء ميگوييم: السلام عليک يا وارث ابراهيم خليل الله! 270 بار نام اين شش پيامبر آمده است و 60 بار فقط نام پيامبر خدا حضرت ابراهيم خليل الرحمان آمده است و صدها بار داستانش در قرآن آمده است. در سوره مبارکه بقره آيه 124 ميفرمايد: «وَ إِذِ ابْتَلى إِبْراهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً» چه وقت حضرت ابراهيم به مقام امامت رسيد؟ اول آزمونها را پشت سر گذاشت. «فَأَتَمَّهُنَّ» از عهده آن آزمونها وقتي به خوبي برآمد، حالا به مقام امامت رسيد. ابراهيم خليل الرحمان به هرجا رسيد بعد از آزمونها هست.
تا انسان در دنيا آزمونها و ابتلائات الهي را نبيند و از اين آزمونها به خوبي بيرون نيايد، به هيچ مقامي نميرسد. لذا در نهجالبلاغه اميرالمؤمنين(ع) هست که کسي فرمود: «اللهم اني اعوذ بک من الفتنة» خدايا مرا در آزمايش قرار نده. حضرت فرمود: اين چه دعايي است که ميکني؟ نميشود. همه انسانها بايد در آزمونها قرار بگيرند.
تقريباً عين همين آيه «السلام عليک يا وارث ابراهيم خليل الله» سيدالشهداء(س)، اين داستان را شيخ صدوق نقل ميفرمايد. وقتي سيدالشهداء ميخواستند از مدينه به طرف مکه هجرت کنند، حضرت کنار روضهي جدشان رسول الله آمدند و مدت زيادي شب آمدند و گريه کردند و با جدشان گفتگو کردند. حضرت در عالم رؤيا اين جمله را از پيامبر خدا شنيد. رؤياي انبياء و اولياء غير از رؤياي ما انسانها است.
حضرت ابراهيم با يک رؤيا اسماعيلش را به قربانگاه برد. اين جمله را سيدالشهداء نقل ميکند که در عالم رؤيا سيدالشهداء در جوار قبر مطهر و روضه جدشان رسول الله، اين جمله را پيامبر به حضرت فرمود. فرمود: «انَّ لک في الجنة درجة لن تنالها الا بالشهادة» حسين من مقامات و درجاتي داري ولي تا از اين آزمونها عبور نکني به آن درجات نميرسي. ابراهيم بدون اين آزمونها عبور نکرد. رسول خدا بدون اين آزمونها عبور نکرد. در حالات رسول خدا هست که خداوند متعال ميفرمايد: «نظرتُ فلما استکمل اربعين سنه» وقتي پيامبر خدا چهل سال را پشت سر گذاشت «نظر الله الي قلبه» خداي متعال به قلب رسول خدا توجه کرد. «فوجده افضل القلوب و أجلها و أطوعها و اخشعها» فضيلت اين دل از همه خضوع و خشوع بالاتر است. آنوقت به عنوان پيامبر انتخابش کرد. هيچ نبي و ولي و وصي بدون اين آزمونها عبور نکرده است.
دو سه حديث ذيل همين داستان سيدالشهداء(ع) بخوانم و بعد نتيجهگيري کنم. حديث اول از کمال الدين شيخ صدوق است که امام صادق(ع) فرمود: وقتي فاطمه زهرا(س) امام حسين را به دنيا آورد، پيامبر خدا به صديقه طاهره خبر دادند، امت من او را به شهادت ميرساند. نميخواهم فرزندي که بناست به شهادت برسد و روز اول به مادر بگويند: ميبينم که اين فرزند تو را گرگهاي بيابان تکه تکه ميکنند. عرضه داشت: «فَقَالَ لاَ حَاجَةَ لِي فِيهِ ان الله عزو جل قد أخبرني انه يجعل الائمة من وُلده» نه امام از نسل اوست. صديقه طاهره عرضه داشت: «قد رضيتُ يا رسول الله» راضي شدم.
سيد بن طاووس از شيخ طوسي نقل ميکند. محمد بن مسلم از بهترين اصحاب امام باقر و امام صادق است و جالب است اين حديث را از هردو امام نقل ميکنند. ميگويد: من از هردو شنيدم که خدا در عوض شهادت به سيدالشهداء سه پاداش داده است. «إن الله خص ولدي الحسين عليه السلام بثلاث: الأئمة من ذريته، والشفاء في تربته، والدعاء مستجاب تحت قُبته» خوشا به حال آنهايي که موفق هستند. يکي از دوستان نقل ميکرد که خدمت مرحوم آيت الله العظمي ميلاني يک آقايي منبر بود و اين شعر را ميخواند.
اي خاک کربلاي تو مُهر نماز من *** مُهر تو را به مُهر سليمان نميدهم
آيت الله العظمي ميلاني با صداي بلند گريه ميکرد. از پاي منبر صدا زد: نه آقا، نه! چرا گفته: اي خاک کربلاي تو مُهر نماز من! اي خاک کربلاي تو اصل نماز من... خدا شفاء را در اين تربت قرار داده است و نه امام از نسل او هستند. امام باقر و امام صادق فرمودند: زائرين جد ما سيدالشهداء، مدتي که در اين سفر هستند و ميروند و برميگردند جزء عمرشان حساب نميشود. امام صادق فرمود: روزي که ميخواهد از کربلا برگردي، منادي ندايي ميدهد که نميشنوي. اگر اين صدا را ميشنيد، هيچوقت از کربلا برنميگشت. اهلبيت همه پردهها را در مورد امام حسين کنار نزدند.
حديث سوم را امام صادق فرمود که علل الشرايع شيخ صدوق نقل ميکند. «لما قُتل جدي الحسين عليه السلام» جدم که به شهادت رسيد، ضجه و گريه و فرياد ملائکه بلند شد. جن و ملک بر آدميان گريه ميکنند، گويا عزاي اشرف اولاد آدم است. ملائکه گفتند: خداي ما، نگاه ميکني امام حسين را قطعه قطعه ميکنند و همينطور تماشا ميکني؟ سر او را به نيزه ميبرند و کاري نداري؟ چه کسي از امام حسين بالاتر است؟ خدا به فرشتگان خطاب کرد: آرام باشيد. به عزت و جلالم اينطور نميماند و انتقام اين خون را ميگيرم. عصر عاشورا سيدالشهداء در قتلگاه دست و پا ميزد و فرشتهها ضجه ميزدند و خدا نشان فرشتگان داد در حالي که حضرت در قتلگاه بود. خدا نه امام را به فرشتگان نشان داد. ملائکه آرام شدند. درجاتي که پيامبر خدا وعده داد اين است تا به امام زمان(عج) رسيد، فرمود: انتقام ميگيرم و نامش را احياء ميکنم.
حديث بعدي براي مصباح شيخ طوسي است و از امام عسکري(ع) است. امام عسکري فرمود: امام حسين را اينطور بخوانيد «اللهم اني اسألک بحق المولود في هذا الايام الموعود بشهادته قبل استهلاله و ولادته» مولودي که هنوز به دنيا نيامده خبر شهادت او را دادند. «بکته السماء و من فيها» آسمانها و اهل آسمان بر او گريه کردند. «و الارض و من عليها» زمين و هرکس در زمين بود گريه کرد. «قتيل العبره و سيد الأُسره الممدود بالنصرة» امام عسکري فرمود: سيدالشهداء را اينطور زيارت کنيد. اگر ابراهيم خليل الرحمان که «وَ إِذِ ابْتَلى إِبْراهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ» آزمونها را پشت سر گذاشت، اگر سيدالشهداء(ع) اين آزمونهاي سنگين را پشت سر گذاشته تا به اين مقاماتي که در حديث آمده، يادمان باشد ما نميتوانيم بدون اينکه اين آزمونها را در زندگي پشت سر بگذاريم توقع مقامات داشته باشيم.
تازگي در برنامهاي گفتم، وقتي به زيارت اميرالمؤمنين(ع) ميرويم، به حضرت چه سلام ميدهيم؟ «السلام عليک يا ميزان الاعمال» آدم تنش به لرزه درميآيد. سلام بر تو اي کسي که ميزان اعمال هستي. يعني چه؟ يعني فرداي قيامت وقتي بخواهند عمل ما را بسنجند ترازوي عمل ما اميرالمؤمنين(ع) است. چه چيز من به اميرالمؤمنين(ع) شباهت دارد؟ کجاي زندگي من شبيه اميرالمؤمنين است؟ اخلاقم، ايثارم، عبادتم شبيه اميرالمؤمنين است. در حرم حضرت علي(ع) شبهاي جمعه بعد از نماز نهجالبلاغه حضرت را ميخوانند. آن شبي که ما مشرف شديم اين جمله را ميخواندند.
کجاي زندگي ما شبيه حضرت است؟ اميرالمؤمنين ميفرمايد: «لا تخلفن وراءک شيئا من الدنيا» اگر ميخواهي کار خيري انجام بدهي، اين پولي که به شما خانم محترم به ارث رسيده و با آن کار نداري، نميخواهد سودش را بگيري، بگذار سود هفتصد برابر! فرمود: براي بعد از خودت نگذار. وارث تو دو دسته هستند. «فانک تخلفه لاحد رجلين: اما رجل عمل فيه بطاعه الله» يا وارث تو با اين پول کار خير انجام ميدهد و مدرسهاي که بايد ميساختي را آنها ميسازند. مسجدي که تو نساختي را آنها ميسازند. جهيزيه بي نوايي که ندادي را ميدهند، يتيمي که بايد پوشش ميدادي و ندادي اينها ميدهند. «فسعد بما شقيت به» وارث تو سعادتمند ميشود با پولي که تو بدبخت شدي. با مالت در زمان حيات کاري نکردي.
تو خبر داري با گرفتاريهاي اخير مردم که خواهر و خواهر زادهات، اقوامت گرفتار هستند. ميخواهي بعد از خودت با مالت چه کني؟ اگر گذاشتي وارثت کار خير کرد، آنها سعادتمند هستند و تو بدبخت هستي. «و اما رجل عمل فيه بمعصيه الله» وارث تو با اين پول گناه ميکند، تو ميدانستي اين کار را ميکنند. «فکنت عونا له علي معصيته» تو در قبر خوابيدي، به تو يک چوب اضافه ميزنند. خدايا اين چوب براي چيست؟ وارث تو با ارث گناه کرد، «وَ لا تَعاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَ الْعُدْوان» (مائده/2) تو ميدانستي وارث تو با اين پول گناه ميکند. ارث گذاشتي کار خير انجام بدهند تو بدبخت شدي و آنها سعادتمند شدند. اگر گناه بکنند چوبش را تو ميخوري. اميرالمؤمنين وقتي به شهادت رسيد چه داشت؟ وقتي حضرت به شهادت رسيد، امام حسن فرمود: امشب کسي از دنيا رفت که هفتصد درهم بدهکار بود. کسي که آن ثروت و نخلستانها و باغستانها را داشت، هيچي براي خودش نگذاشت. شب شهادت فرمود: پدرم هفتصد درهم بدهکار بود.
شريعتي: نکات خيلي خوبي را شنيديم. امروز صفحه 474 قرآن کريم را تلاوت خواهيم کرد.
«إِنَ السَّاعَةَ لَآتِيَةٌ لا رَيْبَ فِيها وَ لكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لا يُؤْمِنُونَ «59» وَ قالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرِينَ «60» اللَّهُ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ اللَّيْلَ لِتَسْكُنُوا فِيهِ وَ النَّهارَ مُبْصِراً إِنَّ اللَّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَى النَّاسِ وَ لكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لا يَشْكُرُونَ «61» ذلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ خالِقُ كُلِّ شَيْءٍ لا إِلهَ إِلَّا هُوَ فَأَنَّى تُؤْفَكُونَ «62» كَذلِكَ يُؤْفَكُ الَّذِينَ كانُوا بِآياتِ اللَّهِ يَجْحَدُونَ «63» اللَّهُ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ قَراراً وَ السَّماءَ بِناءً وَ صَوَّرَكُمْ فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ وَ رَزَقَكُمْ مِنَ الطَّيِّباتِ ذلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ فَتَبارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعالَمِينَ «64» هُوَ الْحَيُّ لا إِلهَ إِلَّا هُوَ فَادْعُوهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ «65» قُلْ إِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَعْبُدَ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَمَّا جاءَنِي الْبَيِّناتُ مِنْ رَبِّي وَ أُمِرْتُ أَنْ أُسْلِمَ لِرَبِّ الْعالَمِينَ «66»
ترجمه: همانا قيامت آمدنى است؛ شكى در آن نيست، ولى اكثر مردم ايمان نمىآورند. و پروردگارتان گفت: «مرا بخوانيد تا براى شما اجابت كنم. همانا كسانى كه از عبادت من سر باز زده و تكبّر مىورزند به زودى با سرافكندگى به جهنّم وارد مىشوند». خداوند كسى است كه شب را براى شما قرار داد تا در آن آرام گيريد و روز را روشنى بخش ساخت؛ همانا خداوند نسبت به مردم لطفِ بسيار دارد ولى بيشتر مردم شكرگزارى نمىكنند. اين است خداوندى كه پروردگار شما و آفريدگار هر چيز است، معبودى جز او نيست، پس چگونه (از راه حقّ) بازگردانده مىشويد؟ اين گونه، كسانى كه به آيات خداوند كفر ورزيدند به بيراهه كشيده مىشوند.
خداوند كسى است كه زمين را محل استقرار شما و آسمان را سر پناه قرار داد و شما را نقش بندى كرد، پس صورتهاى شما را نيكو نمود و از پاكيزهها به شما روزى داد، اين است خدايى كه پروردگار شماست، پس پر بركت و بلند مرتبه است خدايى كه پروردگار جهانيان است. اوست زندهاى كه جز او معبودى نيست، پس او را در حالى كه دين را براى او خالص نمودهايد بخوانيد. سپاس براى خداوندى است كه پروردگار جهانيان است. بگو: «من نهى شدهام از اين كه آنان را كه شما جز خداوند مىخوانيد پرستش كنم، (آن هم) زمانى كه از طرف پروردگارم دلايل روشنى برايم آمده است و فرمان يافتهام كه تسليم پروردگار جهانيان باشم».
شريعتي: چقدر خوب است که ثواب تلاوت آيات امروز را به امام مجتبي(ع) هديه کنيم. قرار هست از شهيد محراب آيت الله اشرفي اصفهاني بشنويم.
حاج آقاي حسيني قمي: يک پيامي را حضرت امام(ره) در شهادت آيت الله اشرفي اصفهاني دادند. به نظرم همه چيز در اين پيام هست که من فقط پيام را ميخوانم. «چه سعادتمندند آنان که در طول زندگاني خود کمر همت به تهذيب نفس و جهاد اکبر بسته و پايان زندگانى خويش را در راه هدف الهى با سرافرازى به خيل شهداى در راه حق پيوستند. چه سعادتمندند آنان که در نشيب و فرازها و پست و بلنديهاى حيات خويش به دامهاى شيطانى و وسوسههاى نفسانى نيفتاده و آخرين حجاب بين محبوب و خود را با محاسن غرق به خون خرق نمودند و به قرارگاه مجاهدين فى سبيل اللَّه راه يافتند. چه سعادتمندند آنان که به دنيا و زخارف آن پشت پا زده و عمرى را به زهد و تقوا گذرانده و آخرين درجات سعادت را در محراب عبادت و در اقامه جمعه با دست يکى از منافقين و منحرفين شقى، فائز و به والاترين شهيد محراب که به دست خيانتکار اشقى الاشقيا به ملأ اعلا شتافت، ملحق شدند. اين وجود پر برکت متعهد را قريب شصت سال به صفاي باطن و آرامش روح و اطمينان قلب و خالى از هواهاى نفسانى و تارک هوى و مطيع امر مولا و جامع علم مفيد و عمل صالح مى شناسم و در عين حال مجاهد و متعهد و قوى النفس بود. او در جبهه دفاع از حق از جمله اشخاصى بود که مايه دلگرمى جوانان مجاهد بود و از مصاديق بارز «رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْه» بود.
سه مرتبه آيه شريفه را با هم بخوانيم «أَمَّنْ يُجِيبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ يَكْشِفُ السُّوء» خدايا به حق سيدالشهداء و برادر مظلومش، شهيد هفتم صفر، امام حسن مجتبي(ع) حوائج همه ملتمسين دعا را برآورده بخير بفرما. گرفتاريهايشان را برطرف بفرما و مريضها لباس عافيت بپوشان.