يكشنبه 4 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

در مورد نداهای قیامت توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – با اینکه در صحنه ی قیامت انسان های خوب و بد فراوان هستند ولی در میان خوب ها دوازده گروه به عنوان شاخص خوبی صدا زده می شوند و از میان بدها ،سه گروه بعنوان شاخص بدی ها صدا زده می شوند.

از میان خوب ها صابران ،کسانی که بر گناه و معصیت صبر کرده اند، رجبیون ، امام سجاد ، زائران حسین و عده ای خاصی از اصحاب ائمه و پیامبر و ... را صدا می زنند و در از میان بدها سه گروه شاخص هستند که این خیلی پیام دارد. گروه اول ستمگران و کسانی که به آنها کمک می کنند، گروه دوم کسانی که دشمن خدا هستند یعنی کسانی که شراب خوار هستند و کسانی که به نوامیس مردم تجاوز می کردند و دسته ی سوم کسانی که بندگان خوب خدا را آزار می کردند.

واژه ی ظلم و مشتقات آن سی صد بار در قرآن تکرار شده است. در روایات کلمه ظلم ،ظالم و مظلوم ( در بحارالانوار دو هزار و پانصد بار حدیث در این مورد داریم )زیاد تکرار شده است .

شیخ صدوق دارد که پیامبر به علی فرمود: بالاترین جهاد این است که انسان وقتی از خواب بیدار می شود هیچ فکری در ذهنش نداشته باشد که دیگران ظلم کند. یعنی اینکه قصد ظلم نداشته باشد. حدیث دیگر از ابن فهم حلی است. قبر این عالم بزرگوار نزدیک قبر سیدالشهدا است و ایشان ازعلمای قرن هشتم هستند .این حدیث قدسی است که می فرماید :ای پیامبر به مردم هشدار بده که به مساجد نروند در حالیکه ظلمی به کسی کرده اند و کسی از آنها طلبی دارد .زیرا وقتی او دارد نماز می خواند مورد لعن و نفرین من است .اگر کسی بدنبال دادن حق مردم برود، جزو اولیاء می شود.

اگر ما ظلمی کرده ایم و برای مان مهم نیست باید به این حدیث توجه کنیم که خدا می فرماید به مسجد نروید بلکه حق مردم را ادا کنید. اگر فردی در اول وقت می خواهد نماز بخواند ،طلبکاری بیاید و طلبش را درخواست کند، فرد باید برود و طلبش را بدهد.

در حدیث قدسی داریم: من از ظلم ظالم نمی گذرم حتی اگر شما دست کسی را فشار داده اید و او اذیت شده است. علامه جعفری می فرمودند: در کرمان حاکم خوبی بود ولی ظلم هایی هم می کرد. او دستور داد که بی گناهی را به زندان بیندازند. و دستور داد که فرزند خردسال او را هم به زندان ببرند. زندانی پیام داد که فرزند مرا از زندان ببرید .حاکم به رابط گفت که قانون مملکت ما تغییر نمی کند. این فرزند نتوانست فضای زندان را تحمل کند و جلوی چشم پدرش از دنیا رفت .فردای آن روز فرزند حاکم بیمار شد و نذر و نیاز اثری نکرد. حاکم پرسید که چرا دعا و نذر اثری ندارد؟ رابط گفت: قانون مملکت خدا تغییر نمی کند. گاهی ما فکر می کنیم که می توانیم انسان خوبی باشیم یعنی نماز بخوانیم و به مسجد برویم ولی ظلم هم بکنیم. خانمی در تهران دستفروشی می کرد و زندگی اش را از این راه تامین می کرد. مامور گفت که باید اینها را جمع کنی ولی زن این کار را نکرد. یکی از مامورین لگدی به وسایل او زد .از فردای آن روز مامور درد پا گرفت. درمان ها اثر نکرد و او به کربلا رفت و در شب حضرت ابوالفضل را دید که فرمود: اگر پای تو به حرم من برسد من تو را مجازات می کنم زیرا تو دل مادری را شکسته ای و جمعی از یتیم ها را گرسنه گذاشته ای، باید آنها را راضی کنی. او به حرم نرفت و به ایران برگشت تا آن زن را راضی کند. ظلمی که انسان بر دیگران می کند حق الناس است و با استغفرالله جبران نمی شود.

در سوره یونس آیه 54 می فرماید: به ظالمان می گویند که به آتش بروید، در قیامت اگر تمام عالم برای او بود، حاضر بود که بدهد ولی عذاب نکشد. ما به شما ظلم نمی کنیم ولی شما به خودتان ستم می کنید. اینها هشدار است . انسان باید ظلم ها را در همین دنیا جبران کرد .امام سجاد (ع) در قنوت نماز شب با خدا راز و نیاز می کرد و می فرمود :خدایا به من رحم کن، روزی که همه از من ناامید می شوند و زن و بچه با من وداع می کنند، خدایا به مرور زمان نام من فراموش می شود، قبرم هم محجور می شود و کسی به زیارت من نمی آید ولی مظلومان ( کسانی که من به آنها ظلم کرده ام )در آنجا به صف می ایستند. در سوره هود داریم :خدا ظالمین را لعنت کرده است .وقتی سر امام حسین (ع) را به شام و کوفه می بردند، سر امام آیاتی را تلاوت می کردند( سیعلم الذین ظلموا ... سوره هود).

امام فرمود: وقتی بازاری می خواهد به دنبال کسب و کار برود ،دو رکعت نماز بخواند(که رکعت اول سوره توحید و در رکعت دوم سوره کافرون) بعد به خدا بگوید که به من روزی حلال بده ، خدایا پناه می برم از اینکه به کسی ظلم بکنم یا مورد ظلم واقع شوم ،خدایا به تو پناه می برم از شیطان و لشکریان شیطان. شیخ صدوقی در کتاب امالی دارد : کسی که به کارگری ظلم کند(حقوقش را ندهد یا دیر بدهد) خدا اعمالش را حبط (پاک شدن تمام کارهای خیر)می کند. گاهی مادر یا پدر فرزندش را برای تربیت می زند ولی کسی حق ندارد این کار را انجام بدهد زیرا دیه دارد. ما زدن به حق، نداریم ولی گاهی ما می زنیم و می گوییم که حقش بود. حق زدن فقط بدست حاکم شرع است .اگر صورت فرزند سرخ بشود، ولی هفت صد و پنجاه تومان به فرزند بدهکار می شود. ما نباید بزرگی گناه یادمان برود. اگر سرخی به کبودی بزند دیه دو برابر می شود. زن یا شوهر اختیار ندارند که همدیگر را بزنند، اینها ظلم است و آثاری دارد .

سوال – صفحه ی 164 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.

پاسخ – در این صفحه داستان موسی و فرعون را داریم .وقتی موسی و هارون فرعون را به خداپرستی دعوت کردند او نپذیرفت و از اینکار ناراحت شد. فرعون با مشاورین مشورت کرد و خدا می فرماید : مشاوران گفتند که نگران نباش ،موسی سحر کرده است،ما هم ساحران را می آوریم . وقتی حضرت زینب و اسرا را به شام و کوفه بردند، حضرت زینب و امام سجاد(ع) جواب یزید را دادند و یزید از مشاورانش کمک گرفت. مشاوران گفتند :ما همه را گردن می زنیم .  امام باقر(ع) (در کربلا چهارساله بودند) ایستاد و گفت: همین اتفاق در نزد فرعون هم افتاد ولی مشاوران فرعون نگفتند که موسی را به قتل برسانیم. می دانی تفاوت مشاورین تو با مشاورین فرعون چیست ؟ تفاوت آنها این است که مشاورین تو حرام زاده هستند و مشاورین تو از فرعون بدتر هستند. یزید سرش را پایین انداخت و از کشتن اهل بیت در آن مجلس منصرف شد.(امام حسین(ع) فرمود که فرزند حرامزاده، من را بین شمشیر و تسلیم قرار داده است.)

سوال – چند حدیث از کتاب اصول کافی بیان بفرمایید.

پاسخ – در کتاب گزیده ی اصول کافی که روایات اخلاقی است از امام صادق(ع) داریم که می فرماید: بترسید از نفرین مظلوم، نفرین مظلوم به آسمانها می رود. چهار گروه دعایشان به آسمان می رود که یکی از آنها دعای مظلوم است .امام باقر(ع) می فرماید: لحظه شهادت پدرم مرا به سینه چسباند و فرمود که پدرم حسین لحظه ی شهادت مرا به سینه چسباند و فرمود: پسرم ،بپرهیز از ظلم به کسی که جز خدا یاوری ندارد.

انشاءالله خداوند به همه ی ما توفیق بیشتر برای آشنایی با دین و عمل به آن را عنایت بفرماید.

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group