در مورد شاخص های خوبی در قیامت توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – در آخرت دوازده گروه را بعنوان شاخص خوبی صدا می زنند. چرا درمیان این همه انسان، این گروههای ویژه را انتخاب می کنند؟ یکی از نداها این است که کجا هستند حواریون و اصحاب پیامبر،کجا هستند اصحاب علی و... (دوازده امام را ندا می دهند).در سوره صف آیه 14 خدا به مومنین می فرماید: مومنین یاوران خدا باشید، مثل حواریون عیسی .ما باید ببینیم که این افراد چه ویژگی هایی داشته اند که حواریون نامیده شده اند. یاران خاص امیرالمومنین یاسرعمار،اویس قرنی محمد بن ابی بکر و ... هستند. یکی از اصحاب خاص امیرالمومنین، عمربن خزاعی است که در سال 50 بدست معاویه به شهادت رسید، مامورین معاویه مدتها در تعقیب او بودند. او همسر مومنه ای بنام آمنه داشت، آنها همسر او را به زندان بردند و بعد شوهرش را دستگیر کردند و به شهادت رساندند. جرم این فرد، شیعه بودنش می باشد. درنامه ی امام حسین(ع) به معاویه، امام جرایم معاویه را برمی شمارد. امام می فرماید: آیا تو قاتل عمربن خزاعی نبودی؟ او از اصحاب رسول خداست و در تمام جنگها با امیرالمومنین بوده است. درجنگ صفین، خزاعی و عده ای از اصحاب امیرالمومنین داشتند به سپاهیان معاویه دشنام می دادند و امام فرمود که من دوست ندارم به دشمنان فحش داده شود. کارهای زشت آنها را توصیف کنید ولی دشنام ندهید. بجای دشنام بگویید :خدایا خون ما و خون لشکریان معاویه را حفظ کن.( سران لشکر شایسته ی مرگ هستند ولی سیاهی لشکر تقصیری ندارند)، بین ما و اینها صلح بشود و آنها از گمراهی شان هدایت بشوند. خزاعی به امام گفت :ما موعظه ی شما را قبول می کنیم شما ما را ادب کردید و ما آنرا می پذیریم. ( این تواضع او را می رساند)حضرت فرمود : ای کاش در میان شیعیان من صد نفر مثل تو بودند.
اول ماه صفر، شروع جنگ صفین است. نهم ماه صفر روز شهادت عمار یاسر است. وقتی حکمیت را بر امیرالمومنین تحمیل کردند، مالک اشتر به پیروزی نزدیک بود ولی سپاه گفت که قرآن ها سر نیزه است و ما نباید بجنگیم .حضرت فرمودند که این یک حیله است ولی عده ای اصلا نپذیرفتند و سه کار را بر حضرت تحمیل کردند: خاتمه ی جنگ ،حکمیت و انتخاب حَکم. حضرت ابن عباس یا مالک را برای حکمیت انتخاب کردند ولی آنها ابوموسی اشعری را انتخاب کردند. عمربن خزاعی که از صحابی خاص حضرت بود گفت :ما تسلیم شما هستیم و در برابر شما نظری نداریم . پس تفاوت زیادی است بین کسانی که تسلیم هستند و کسانی که بر امام تحمیل کردند.
علامه مجلسی در 42 بحار آورده است: در پنج سال خلافت حضرت امیر، حضرت عده ای از خلفا را تعویض کردند ولی عده ای از خلفا را تعویض نکردند. در یمن حاکمی بود که حضرت به او نامه نوشت که تو بر کار خودت باش. ازمیان مردم ده نفر را به سوی من اعزام کن تا من از شرایط من اطلاع داشته باشم. این ده نفر زبده باشند و به مدینه بیایند و به من گزارش بدهند. چون حضرت علی(ع) از طرف پیامبر مدتی در یمن بودند، یمنی ها به امیرالمومنین خیلی علاقه داشتند.حاکم یمن از بین صدنفر، ده نفر را انتخاب کرد. و یکی نماینده شد که گزارش ها را به امیرالمومنین بدهد. این نماینده گفت :ای امام عادل، ای ماه تمام ، ... و اشعاری خواند و گزارش های زیبایی داد. حضرت اسم او را سوال کرد و او گفت: من عبدالرحمن ابن ملجم مرادی هستم. حضرت فکری کرد و فرمود: انالله واناالیه راجعون. او همان کسی است که در جنگ صفین در برابر حضرت می ایستد و جزو خوارج می شود و گفت که باید امام را ترور کنیم و امام را در شب نوزدهم ضربت می زند.
در قیامت ندا می کنند که بهترین و بدترین انسانها بیایند؟ بخاطر تسلیم بودن بعضی از یاران است که آنها را ندا می کنند. مرحوم محمد خانی رئیس سازمان تبلیغات می گفتند که من آیت الله فلسفی ،آیت الله مروارید و آیت الله آقا میرزا جواد تهرانی را در حرم دیدند و از آنها سوال کردم که دعای مستجاب شما چیست ؟ هر سه نفر آنها فرمودند: عاقبت به خیری.
ما باید بپذیریم که تفسیر قرآن مفسر می خواهد. البته قرآن برای همه قابل استفاده است. ما نباید درک و فهم خودمان را بر قرآن تحمیل کنیم. در روایت داریم :در روز قیامت اصحاب امام باقر(ع) و امام صادق(ع) صدا زده می شوند. و چند نفر می آیند. یکی از آنها عبدالله بن ابی عفور است که جزو شاخص خوبی هاست. وقتی امام صادق(ع) اسم او را می برد سه بار بر او صلوات می فرستاد. او برای امام قسم خورد که اگر شما یک انار را بشکافید و بگویید که نیمی از انار حلال و نیمی حرام است ، من حلال و حرام شما را قبول می کنم. یعنی من تسلیم هستم. امیرالمومنین می فرماید: زمانی می رسد که مردم رشوه می گیرند و اسم آنرا هدیه می گذارند. ما می دانیم ربا حرام است ولی آنرا توجیه می کنیم. گاهی معامله ای انجام نمی شود و فاکتور صوری می نویسند که وامی بگیرند. آیا این مضاربه است؟ گاهی اصلا نمی دانند مضاربه چیست؟ ما منافع خودمان را توجیه می کنیم. آیا ما تسلیم قرآن هستیم؟ خانمهایی هستند که می گویند :اگر آیه ای در قرآن در مورد حجاب پیدا کردید ما آنرا رعایت می کنیم.( سوره نور و احزاب )این تسلیم نبودن است .کسانی که به مقام تسلیم می رسند شاخص خوبی می شوند.
محمد ابن عُمیر از اصحاب خوب امام رضا(ع) بود. هارون او را به زندان برد و گفت که باید لیست اصحاب امام را به ما بگویی، او را شکنجه کردند. او چهار سال در زندان بود ولی اعتراف نکرد. بعد از آزادی ،تمام اموال او را مصادره کردند (او تاجر بود) و او به نان شبش محتاج بود. یکی از دوستانش به در منزل او آمد و گفت که من دوازده هزار درهم به شما بدهکار بودم و الان برای شما آورده ام. او پول را قبول نکرد و گفت که این پول را از کجا آورده ای ؟ دوستش گفت: من خانه ای خریده بودم ولی الان آنرا فروختم زیرا توخودت به پول احتیاج داری. او به دوستش گفت که من یک درهم از این را قبول نمی کنم زیرا مولایم گفت :کسی را بخاطر بدهی از خانه بیرون نمی کنند ،من تسلیم امام هستم. آیا زندگی ما این طور است؟ این داستان ها کم کم دارد به افسانه تبدیل می شود.در اسلام، خانه جزو استثنائات دِین است یعنی به کسی نمی گویند که بخاطر بدهکاری، خانه ات را بفروش.
از آیت الله گلپایگانی پرسیدند که آیا این راست است که آیت الله مرعشی نجفی پول خریدن کتاب را نداشته و نماز و روزه استیجاری انجام می داده و پول آن را برای خرید کتاب می داده است .آیت الله گلپایگانی فرمود: این راست است ولی بالاتر این است که آقایی از آیت الله مرعشی نجفی نامه ای برای من آورد که به او نماز و روزه ی استیجاری بدهم. من نگاهی کردم و به این آقا اطمینان نداشتم که نماز و روزهای میت را بجا بیاورد. ولی به احترام نام ایشان، قبول کردم. در مجلسی آیت الله نجفی را دیدم و سوال کردم که من به این فردی که شما فرستادید اعتماد نداشتم ، ایشان فرمود:من خودم هم اعتماد نداشتم ولی او خیلی گرفتار بود و اصرار کرد. من او را به شما معرفی کردم ولی از فردا، خودم نماز و روزه ی آن میت را شروع کردم.