در مورد نداهای قیامت توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – شهادت امام حسن عسگری(ع) را تسلیت می گوییم. امام عسگری(ع) تنها امامی است که مشرف به خانه ی کعبه نشد.
پیامبر فرمود: (در میان شاخص خوبی ها)در قیامت این ندا شنیده می شود: کجا هستند کسانی که فقرا را مورد تکریم و اکرام قرار دادند؟ اکرام فقط کمک به فقیر نیست. امام صادق(ع) می فرماید که کارخیر وقتی به کمال می رسد که سه ویژگی داشته باشد: پنهان باشد، زود انجام شود و در نظر ما بزرگ جلوه داده نشود. وقتی ندا داده می شود یک عده به صحنه می آیند، به آنها می گویند: حزنی نیست به داخل بهشت بروید. در قرآن هشت مورد است که واژه ی هیچ خوفی نیست استفاده شده است و سه مورد آن در باره ی فقرا است: سوره بقره آیه 262 و274 و 277. این سه مورد درباره ی انفاق و رسیدگی به فقرا است. اگر ما می خواهیم که در قیامت ناراحتی نداشته باشید و ما را بعنوان شاخص خوبی ندا بزنند و بگویند که وارد بهشت شوید ،در دنیا به فقرا رسیدگی کنیم. اینکار تجارت و معامله با خداست. بقول شهید بهشتی برای رفتن به بهشت باید بهای آنرا پرداخت .در قرآن داریم: آیا می خواهید با من تجارت کنید؟ پس به فقرا رسیدگی کنید.
از هشتم ماه ربیع الاول به بعد ،ماه شادی و جشن است. ما می خواهیم پیامبر خدا را شاد کنیم و به سمت جشن ولادت آن حضرت برویم .شهید مطهری می فرمودند که مسیحیان برای ولادت حضرت عیسی جشن های زیادی می گیرند. آیا ولادت امام صادق (ع)و پیامبر پیش ما پررنگ است؟ ما چطور می توانیم پیامبر را شاد کنیم ؟شادی فقط دست زدن و چراغانی نیست. اگر ما می خواهیم پیامبر را شاد کنیم ،باید دلی را شاد کنیم و از گرفتاری نجات بدهیم. کسانی هستند که در هزینه ی بیماری یا اجاره ی خانه یا جهیزیه شان مانده اند، ما می توانیم به آنها کمک کنیم. امام صادق(ع) می فرماید :وقتی شما مومنی را مسرور می کنید بیشتر از آن مومن، پیامبر را شاد کرده اید. هر کس هر چقدر که توان دارد و هر طوری که می تواند، دل مومنی را شاد کند.
یکی دیگر از نداهای قیامت این است :کجا هستند کسانی که اهل عفو و گذشت بودند؟ آنها به صحنه می آیند و خدا آنها را مورد عفو و بخشش قرار می دهد. آیه 22 سوره نور می فرماید :ببخشید ،آیا نمی خواهید خدا از شما بگذرد؟ یکی از اصحاب خاص امام حسن عسگری(ع)، اسحاق بن اسماعیل نیشابوری بود. امام نامه های زیادی به او می نوشتند. در کتاب های قدیمی روایت داریم که امام به ایشان نامه ای نوشتند که به چهارده آیه قرآن استشهاد کرده اند. امام می فرماید : خدا را شکر می کنم، به من خبر رسیده است که تو کاری کرده ای که می توانی از گردنه های قیامت عبور می کنی. سوره بلد داریم: با آزاد کردن یک انسان می توان از گردنه های قیامت عبور کرد. اگر ما گرفتاری را از گرفتاری آزاد کنیم یا زندانی را از زندان آزاد کنیم، می توانیم از گردنه های قیامت عبور کنیم . کسی که به زندان نرفته است نمی تواند حال یک زندانی را درک کند. زیرا اگر درک می کردیم، بیشتر روی این کار سرمایه گذاری می کردیم. زندانی، دوازده سال به خاطر پانزده میلیون تومان در زندان بود. ما نباید فقط به شادی ظاهری توجه کنیم بلکه باید به شادی دل توجه کنیم. اگر کسی بخاطر ولادت پیامبر، از طلب خودش بگذرد و زندانی را آزاد کند، از گردنه ی قیامت رد خواهد شد. امیرالمومنان در نهج البلاغه می فرماید که اگر زنده بمانم از قاتلم می گذرم زیرا گذشت باعث تقرب می شود.
الان ما سه هزار زندانی بخاطر مهریه در زندان داریم. عده ای بخاطر دیه در زندان هستند. دولت ،مردم و رسانه در این کار سهم دارد. فردی بخاطر ندادن دیه ،هفده سال در زندان مانده بود. در ادامه امام می فرماید: انسانی را آزاد کن یا گرسنه ای را سیر کن و یتیم خویشاوند را سیر کن یا مسکین خاک نشین را سیر کن.
ابوهاشم جعفری از اصحاب خاص امام عسگری(ع)بود. ایشان پنج امام را دیده است و از فرزندان جعفر بن ابیطالب است. امام به او فرمود :اسم یکی از درهای بهشت معروف است (یعنی در گره گشایی) کسانی می توانند از این در بهشت وارد بشوند که در دنیا دنبال کار خیر بودند. ابوهاشم گفت که به فکرم آمد که من کارهای خیری انجام داده ام و انشاءالله از این در، وارد بهشت می شوم. امام فکر او را خواند و فرمود: تو اهل کارهای خیرهستی و انشاء الله خدا به تو توفیق بدهد که این مسیر را ادامه بدهی. ما باید به مومنین خدمت کنیم. امام عسگری(ع) به غیر مومن هم خدمت می کردند. یوسف شاعر،شاعر دربار متوکل بود. متوکل کسی است که بیشترین ظلم را به اهل بیت کرده است. خدا فرزندی به یوسف شاعر داد، هزینه ی زندگی اش بالا رفت و نیاز به پول پیدا کرد. به چند تن از دوستانش نامه نوشت تا از آنها کمک بخواهد ولی هیچ کدام جواب نامه ی او را ندادند. بعضی ها می گویند که در این بحران اقتصادی فعلا به فکر خودمان باشیم و به کسی کمک نکنیم. ما چون نگران خودمان هستیم نکند که به دیگران کمک نکنیم. و کار خیر کمتری بکنیم. او می گوید که روی رفتن به خانه را نداشتم. بیرون از خانه قدم می زدم که یکی از یاران امام عسگری(ع) چهارصد درهم به من داد و گفت که امام بخاطر بدنیا آمدن فرزندت تبریک گفته است. او اصلا به امام مراجعه نکرد ولی امام عالم بود. اگر ما می خواهیم مصداق این شاخص های خوبی باشیم باید گرفتاری های مردم را حل کنند. گاهی ما می توانیم بطور شراکتی یکی را از گرفتاری نجات بدهیم. باید حل کردن گرفتاری مردم در اولویت کار ما باشد.
یکی دیگر از نداهای روز قیامت صدا زدن اصحاب خاص ائمه است .ویژگی های یاران خاص امام عسگری(ع)چیست؟ یکی از یاران امام، حضرت عبدالعظیم حسنی است .
این داستان از مصادر قدیمی ما مثل کامل الزیارات ،روضه المتقین ،ثواب الاعمال و کفایت الحدیث است .فردی از ری خدمت امام عسگری (ع) رسید. و گفت که من زیارت امام حسین (ع) بود. امام فرمود :اگر در شهر خودت حضرت عبدالعظیم حسنی را زیارت می کردی مثل این بود که امام حسین(ع) را زیارت کرده ای . تمام علمای ما وقتی به تهران می آمدند حتما به زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی می رفتند. ایشان به قدری در معارف دین پیش رفت که وقتی از امام هادی (ع) می پرسیدند که اگر ما سوالی داشتیم و دست ما به شما نرسید از چه کسی سوال کنیم ؟ امام فرمود :از عبدالعظیم حسنی .یعنی ایشان مرجعی برای دیگران بود. ایشان امامزاده با چهار واسطه به امام معصوم می رسد و مقام ایشان بخاطر تحصیل علم است .ایشان از تمام فرصت هایش استفاده می کرد .روزی ایشان نزد امام هادی (ع)بودند و از امام خواستند که برایش حدیثی نقل کند ،بعد از نقل حدیث ،دوباره از امام خواست کرد که حدیث دیگری را نقل کند تا اینکه در یک مجلس شانزده حدیث از امام نقل شد. ما می توانیم وقتی پیش عالمی هستیم از ایشان مسائل دینی بپرسیم .
حضرت عبدالعظیم حسنی نزد امام آمد و گفت من می خواهم اعتقاداتم را به شما عرضه کنم که ببینید اعتقادات من درست است یا خیر. وقتی ایشان اعتقاداتش را گفت امام فرمود: بله این همان دینی است که خدا آنرا می پسندد. ما هم می توانیم خودمان را پیش عالمی عرضه کنیم و مسائل مان را بپرسیم.
قبل از سید رضی ،حضرت عبدالعظیم حسنی نهج البلاغه را جمع آوری کرده است البته نه به گستردگی سیدرضی .مفید بودن و همیشه در سمت خدا بودن از صفات ایشان بود.
سوال – صفحه 213 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.
پاسخ – فردا روز آغاز امامت امام زمان(عج) است .خدا می فرماید :آیا کسی که خودش هدایت می کند به سوی حق شایسته ی امامت است یا کسی که محتاج هدایت دیگری است ؟ چطور حکم می کند.
124 بقره می فرماید: ابراهیم بعد از امتحان دادن خدا او را امام قرار داد. فخر رازی می گوید که از این آیه می توان فهمید که امام حتما باید معصوم باشد زیرا قرار است که دیگران از او پیروی کنند. حتما امام و رسول را باید خدا تعیین کند نه بنده ی خدا.
ما باید به طرف تجارت و معامله با خدا برویم و هیچ تجارتی بالاتر از تجارت پروردگار نیست .بیشتر عمر امام عسگری(ع) در زندان سپرده شده است.