حجت الاسلام والمسلمین قرائتی
سوال – آیا بهتر نیست بجای اینکه ما مسجد یا حسینیه بسازیم به فقیرا کمک کنیم ؟
پاسخ – آیا ما می توانیم به خدا بگوییم که بجای چشم به ما پا بده یا بجای پا به ما دست بده .هر عضویی جای خودش است . مسجد محلی است که مسلمانها در آن جمع می شوند و با معارف و خدا آشنا می شوند . ما نمی توانیم بگوییم بجای اینکه کاسه داشته باشیم آش داشته باشیم زیرا آش ظرف می خواهد .مسجدی ها بیشتر به فقرا کمک می کنند. مسجد یک ظرف است که در آن تجار یا فقرا شناسایی می شوند و جواب شبهات گرفته می شود .وقتی کارگرها می خواهند در زمینی ساختمان بسازند اول یک اتاق برای خودشان می سازند. حتی در زمان زلزله وقتی می خواهند کمک کنند اول یک محلی بنام ستاد زلزله درست می کنند و در آنجا فکر می کنند که چکار باید بکنند، سران مملکت وارد ستاد زلزله می شوند و در آنجا فکرمی کنند که تخمین خرابی چقدر است .مسجد اتاق فکر ماست .آیت الله ستوده استاد بیشتر از 70 درصد از طلبه های قم بودند. وقتی به پدر ایشان می گفتند که رضا شاه چادر خانم ها را برداشته است ، ایشان می گفتند که خدا او را لعنت کند ولی وقتی به ایشان می گفتند که رضا خان عمامه ی روحانیون را برداشته است ایشان بشدت عصبانی می شدند و وقتی علت را پرسیدند ، ایشان فرمودند: درست است که عمامه مستحب است ولی اگر عمامه باشد چادر هم هست . ارزش کِش کمتر از لباس است ولی اگر نباشد لباس می افتد. اگر مسجد باشد کارهای خیر دیگر هم هست. نود درصد کسانی که در هشت سال جنگ شهید شدند ، بچه های مسجد بودند. وقتی ما از مردم در زلزله یا مسائل دیگر کمک می خواهیم آنها در مسجد جمع می شوند. افراد معتبر محله در مسجد شناخته می شود. ما داریم که اگر می خواهید دوست انتخاب کنید ببینید که آیا اهل مسجد است یا خیر .کسی که لطف خدا را نادیده می گیرد لطف شما را هم نادیده می گیرد و به درد دوستی با شما نمی خورد. پس مسجد باید سر جای خودش باشد و کمک کردن به فقرا هم باید سر جای خودش باشد. کسانی که به مکه می روند بیشتر به فقرا کمک می کنند .وقتی فردی می خواهد به مکه برود باید خمس و زکات بدهد و شرط قبولی حج این است که با مال پاک برود. کسانی هستند که نه به مکه می روند و نه به فقرا کمک می کنند و فقط نق می زنند.
سوال – از کجا بفهمیم بهترین کاری که می توانیم با سرمایه ی مادی مان بکنیم چیست ؟
پاسخ – اگر ما شال گردن نداشته باشیم مشکی پیش نمی آید ولی انسان باید لباس و شلوار داشته باشد. ما باید ببینیم که چه کاری واجب است .می گویند :عالم خوب کسی است که وقتی از دنیا می رود جایش خالی بماند،جای بهشتی و مطهری خالی است. اگر مسجدی دو تا منار نداشت اتفاقی نمی افتد. انسان باید بعضی از اخبار را بداند ولی دانستن بعضی از اخبارها فایده ای ندارد. گاهی اگر انسان دلالی نکند پسر، عروس پیدا نمی کند و فردی با تلاش می تواند آنها را به یکدیگر معرفی کند. در سفره اول آب و بعد نان است زیرا ممکن است که فردی اولین لقمه ی نان را بخورد و آب در گلویش گیر کند. درکارهای واجب باید واجب ترین را انتخاب کرد. اگر در خانواده ای جوانان بخاطر نداشتن پول ازدواج نمی کنند و به گناه می افتند و فرد هر سال به عمره می رود ،درست نیست که فرد هر سال به عمره برود. روایت داریم که اگر در فامیل فقیر دارید، نمی توانید صدقه را به غریبه ها بدهید. امامان ما به خدا پناه می بردند که پیر بشوند،پدر بشوند و بی پول بشوند و به پسرشان بگویند که به من پول بده . اگر پسر از پدر پول بگیرد خجالت نمی کشد .وقتی پدر و مادرها پیر شدند ،بچه ها در کیف آنها پول بگذارند زیرا آنها کسرشان شان می آید که بگویند به پول احتیاج دارند. روزی پیرمردی نزد پیامبر آمد و گفت که پسر من سالها از من پول گرفته است ولی حالا وضعش خوب شده است و به من توجه نمی کند. پیامبر فرمود: جای دارد ،اگر سنگ گریه کند. گاهی رسیدن به فامیل از رفتن به عمره واجب تراست .شما می توانید در کارهای تان با علمای محل مشورت کنید .گاهی بعضی ها در وصیت اشتباه می کنند. پس تا کار واحب است به طرف کار مستحب نروید، تا کار ارزان است به سراغ کارهای گران نروید. ما درتمام عمر با همین لب خیلی کارها می کنیم. مثل مکیدن ، خوردن ، سخنرانی کردن و ... حالا اگر به انسانها می گفتند که این را طراحی کنید، هزاران لوله از سر ما درمی آوردند تا کارائی لب را داشته باشد . شصت در بدن ما خیلی کار می کند. ما باید با پول کم بازدهی زیادی داشته باشیم. پس در کار بهتر، خوب است که ما با عالم آن منطقه مشورت کنیم و ببینیم که آن منطقه به چه چیزی نیاز دارد. پس کارها را اولویت بندی کنیم.
سوال – در مورد جزئیات طرح خیرین مسجدساز توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – در این طرح نظر ما مسجد های حداقلی است. ساخت مسجدهای میلیاردی باعث می شود که از ساختن مسجدهای دیگر باز بمانیم ،هر وقت که ما دنبال تزیین رفتیم عده ای محروم ماندند. چیزی که مورد نیاز است باید ساخته بشود. ما دراین طرح از دکتر فیروز آبادی دعوت بعمل آوردیم و ایشان هم با فرمانده ی کل قوا مشورت کردند و ایشان فرمودند که شما نمی توانید پول قوای مسلحÂ را به آنها بدهید ولی شما می توانید از امکانات قوای مسلح استفاده کنید مثل خاکبرداری ،طراحی ، خاکریزی و حمل ونقل . پس ما در این زمینه ها می توانیم از دولت استفاده کنیم .رئیس سازمان محیط زیست هم دستور دادند که در 50 منطقه جنگلی که پاسگاه هم هست مسجد بسازند و از آنها نگهداری کنند. پس ما نمی توانیم به کسی پول بدهیم . من وقتی در کمیته ی زکات بودم نه پولی می گرفتم و نه پولی می دادم ولی حدیث می خواندم و تبلیغ می خوانم . خدا می فرماید که شما تبلیغ کنید و کار را به مردم بسپارید.
سوال – صفحه ی 33 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.
پاسخ – ما مَثَل هایی داریم که ریشه ی قرآنی و روایی دارد. دراین صفحه داریم که دیر و زود داریم ولی سوخت و سوز نداریم .گاهی بر پیامبر خیلی فشار می آمد و مردم از پیامبر سوال می کردند که ...خدا می فرماید : دیر و زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد.
سوال – چطور می شود که تمرین عزم و اراده به بهترین وجه، در ماه رمضان در وجود ما نهادینه بشود؟
پاسخ – دستورات ماه رمضان طوری است که اراده را تقویت می کند. خدا می فرماید از از اذان صبح تا اذان مغرب نخورید یعنی ببینید ولی نخورید، این تمرین اراده است . کسی که سی روز نان و غذای خودش را نخورد می تواند نان و آب مردم را هم نخورد.ما در طول سال می خوابیم ولی در این ماه باید سحر بلند بشویم و کسی که یک ماه می تواند سحر بلند بشود پس ماههای دیگر هم می تواند سحرخیز باشد. وقتی کسی سی روز سیگار نکشید می تواند در روزهای دیگر هم نکشد. یکی دیگر از برکات ماه رمضان این است که انسان می تواند جلوی خودش را بگیرد. آیت الله بروجردی خودشان را جریمه کرده بودند که اگر عصبانی شدند فلان کار را بکنند. اگر شما یک روزه بخورید باید شصت تا روزه بگیرید .این جریمه ی قرآنی است. ما جریمه ی اجتماعی داریم، می گویند فردی که از جبهه فرارکرده است به جنازه اش نماز نخوانید. داریم که شلاق را جلوی مردم بزنید. می گویند بچه هایی که به مسجد نمی آیند به آنها دختر ندهید. چرا بعضی از جوانها اصلا به مسجد نمی آیند؟ اگر مردم به جوانانی که به مسجد نمی آیند دختر ندهند، به حرف قرآن گوش داده اند. در مکه خدا می گوید که اگر نمازتان را درست نخوانید همسرتان به شما حرام می شود. گاهی باید اولتیماتوم داد. خدا به پیامبر فرمود که اگر از مرز توحید خارج بشوی نابود هستی. در غدیر خدا می فرماید که اگرعلی را معرفی نکنی پیامبری تو از بین می رود. یوسف به برادرانش گفت که اگر برادرتان را نیاورید ،از گندم خبری نیست .پیامبر در مسجد با چشمهایش حاضر و غایب می کرد و از احوالات آنها سوال می کرد. البته برنامه های مسجد باید جاذبه دار باشد. بعضی ازعبادتها در مسجد استاندارد نیست .گاهی منبر را تا نیمه شب طول می دهند. اسلام خودش استاندارد است. دعای لحظه ی افطار یک سطر است زیرا شکم گرسنه است . مسجد ما باید همه ی کارهایش استاندارد باشد. وزارت نیرو برای مسجدهای صدمتری برق را رایگان کرده است .گاهی یک تبلیغ به درد این مسجد نمی خورد. فاصله ی فکری گوینده و شنونده نباید خیلی زیاد باشد. پیامبر در همه ی بازارها حرکت می کرد یعنی از احوالات مردم خبر داشت. صدا وسیما باید مسجد استاندارد را تبلیغ کند. علت ضعیف بودن مساجد بخاطر این است کهÂ کدخدا و رئیس زیاد دارد. مساجد باید مدیریت داشته باشند.
سوال – خاطره ای ازÂ ماه مبارک رمضان بفرمایید.
پاسخ – من دراوایل جوانی که پیش نماز مسجد شدم ،در شب قدر که مسجد شلوغ می شد مسجد را تفکیک می کردم .بچه ها را در گوشه ای جمع می کردم و فردی را برای آنها می گذاشتم و افرادی هم که وارد بودند را جمع می کردند و فرد خوش صدایی را می گذاشتم تا دعای جوشن کبیر را بخواند و خودم هم سوالات جوانان را جواب می دادم . امام وقتی دعا می کند برای تمام اعضای بدنش دعا می کند و برای هر قشر دعای خاصی می کند. ما باید برنامه های مختلف داشته باشیم. خوب است که در یک مسجد پاسخ به سوالات باشد و در مسجدی خواندن قرآن باشد و ... یعنی هر مسجدی تفکیک بشود و هر کدام متخصص خودش را داشته باشد. الان دنیای تخصص هاست .مساجدی که شبستان دارند می توانند برنامه ریزی کنند که هر شبستان تخصصی بشود. پس باید مساجد فنی باشد و کارشناس داشته باشد.
حدیث داریم که اگر بعد و قبل از دعا صلوات بفرستید دعای تان مستجاب می شود.زیرا صلوات دعای مستجاب است .خدایا تمام خیرات ماه مبارک رمضان را نصیب ما بفرما.