يكشنبه 4 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

مادری دارم بسیار نامهربان که مدام در حال نفرین کردن است . آیا نفرین های ایشان در درگاه خداوند متعال مورد قبول است ؟ چون نفرین های ایشان آرامش را از زندگی ما گرفته است .
پاسخ - من خیلی باور نمیکنم که مادر نامهربان باشد . حالا چرا نفرین میکند ؟ بعضی مواقع فرزندان حرف پدر و مادر را گوش نمی دهد و آنها نفرین میکنند . بیننده ی عزیز شما چه میکنید که او نفرین می کند ؟ وقتی جایی آتش می گیرد ، کسی زمینه این را فراهم کرده است . آن رفتار را اصلاح کنید . گاهی پدر و مادرهای قدیم به چیزهایی حساس هستند که حتی خلاف شرع و دین هم نیست . شما سعی کنید این چیزهایی که آنها حساس هستند جلویشان انجام ندهید و باعث ناراحتی آنها نشوید . به پدرها و مادرهای عزیز عرض میکنم که در هر حالت فرزندانتان را نفرین نکنید . حضرت نوح فرزندش را دعا کرد . در حالیکه خدا در قرآن می فرماید : این فرزند از اهل تو نیست . البته نوح دیگر بر خواسته اش اصرار نکرد و طلب مغفرت هم کرد . اینکه پدر و مادر فرزند را از یک لطف الهی طرد کنند خوب نیست . همواره بچه هایتان را دعا کنید . سوره احقاف آیه 15 خدا می فرماید : کسانی که سنشان به چهل می رسد چهار تا دعا میکنند . البته من خواهشم این است که همه این دعا را بخوانند . می فرماید : خدایا به ما توفیق بده شکر نعمت هایی که به ما دادی بجا بیاوریم و دیگر اینکه شکر نعمت هایی که به پدر و مادرم دادی بجا بیاوری ، عمل صالح انجام بدهیم ، نسل ما و فرزندان ما را خوب قرار بده و این یک نوع درست شدن در زندگی من است . این آیه که گفته این دعا را چهل ساله ها می خوانند و آیاتی که در قرآن می فرماید : زن و بچه هایتان را مواظبت کنید . خدا در سوره فرقان می فرماید : بنده های ویژه خدا میگویند که زن و بچه های ما را نور چشم ما قرار بده و ما را پیشوای متقیان قرار بده . پس ببینید مادر عزیز ، بچه نور چشم است و باید برای او دعا بشود . او ذریه است ، نسل شماست . توصیه ما این است که فرزندان را نفرین نکنید و اگر یک ناسازگاری از آنها دیدید ، دعا کنید ، نصیحت کنید و اصلاحشان کنید . دعا پدر در حق فرزند مستجاب است و نفرین مادر در حق فرزند گیرا است ولی یک موقع نفرین ها بی مبنا است یعنی مادر عصبانی میشود و می گوید که خدا ذلیلت بکند ، این جور نفرین ها نمی گیرد و تاثیر گذار نیست ولی اگر مادر از ته دل نفرین میکند ، کاری بکنید که این نفرین به زندگی شما نیاید .
سوال – آیا در نماز شب ، چهل تا مومن ، حتما باید گناه نکرده باشند و دیگر اینکه زنده یا مرده فرق می کند یا خیر ؟
پاسخ - در مورد چهل مومن که باید در نماز شب دعا کرد ، زنده و مرده فرقی نمی کند . سلمان ، ابوذر ، علما مراجع در واقع این چهل مومن را نام می بریم تا خدا در کنار این ها ما راهم بیامرزد . ما می گوییم اللهم اغفر یعنی خدایا ببخش ، پس ما دنبال معصوم نیستیم . دنبال کسی هستیم که در ظاهر مومن است و ممکن است خطاهایی هم داشته باشد . فاسق ، بی دین و کافر خیر . ولی برادری دارم که نماز خوان ، مومن و متدین است . شاید خطایی هم دارد و من برایش دعا میکنم . این اشکالی ندارد .
سوال – مدتی است که پسری به خواستگاری من آمده است و پدر و مادرم هم در جریان هستند . می خواستم بدانم که ما تا چه حد می توانیم برای آشنایی بیشتر با هم ارتباط داشته باشیم ؟
پاسخ - این سوال مهمی است . این را هم تلفنی زیاد می پرسند . شناخت قبل از ازدواج تعامل خوبی برای بعد از ازدواج است . اگر بدون شناخت باشد ، ممکن است بعدا آسیب هایی ببینند . البته خیلی اوقات بدون تعامل ، همسر خوب هم قسمت انسان میشود . اما این شناخت باید در حد حریم شرعی باشد . یعنی دختر خانم و آقا پسر تنهایی در یک اتاق باشند و خانم قدری رویش را باز کند و حتی آقا تیپ و هیکل او را ببیند و خواسته هایش را بگوید . حالا بعضی از پسرها می گویند که این خانم باید با من دست بدهد . خیر این نامحرم است. یا اینکه چادرش را بردارد یا خیلی خودمانی بشود . در بعضی از فیلم های تلویزیونی هم تبلیغ میشود . بعضی ها شش ماه با هم ارتباط دارند بدون هیچ رابطه ی شرعی و خیلی ها هم به ازدواج منجر نمیشود . حتی اگر هم بشود این جور تعامل جایز نیست . خانمی می گفتند که آقایی به خواستگاری آمده و گفته من باید بدن شما را ببینم ، شاید عمل جراحی کرده ای و جایش مانده باشد یا سیاهی در بدن شما مانده باشد . من به آن خانم گفتم که به آن آقا بگو : توکه این قدر به من اعتماد نداری که من می گویم عمل جراحی نکرده ام و شما حرف من را قبول نداری ، فردا چطور می خواهی در زندگی به من اعتماد بکنی ؟ سابق رسم بود که مادرها به خواستگاری می رفتند . مو و جزئیات بدن دختر خانم را می دیدند ولی وقتی دختر خانم به شما می گوید که من مشکل جسمی ندارم ، در اینجا باید به یکدیگر اعتماد کنید . حدش هم همین است که با هم صحبت بکنند و همدیگر را ببینند ، حضوری صحبت کنند حتی اگر پنج ساعت طول بکشد یا بیرون بروند و در پارک صحبت کنند ولی کارهای دیگر درست نیست یا در دانشگاه با هم صحبت کنند و طرح این موضوع اشکالی ندارد بشرطی که خانواده ها در جریان باشند .
سوال – من اگر به پدر و مادرم کمک کنم همسرم ناراحت میشود . اگر من مخفیانه کمک کنم ، آیا اشکالی دارد ؟
پاسخ - حتما آن همسر پدر و مادر ندارد . عروس خانم ها ، پدر شوهر و مادر شوهر مثل پدر و مادر شماست . البته نمی خواهم بگویم همه ی آن علایق ، او پدر اصلی شماست و این پدر سببی شماست . شما این آقا را دوست دارید و این آقا هم پدرش و مادرش را دوست دارد . یکی از نشانه های دوستی آن است که آنچه که شما دوست داری ، من دوست داشته باشم . این نمیتواند منفک از این پدر و مادر باشد . چرا خانواده ها باید طوری برخورد کنند که این آقا یا این خانم مجبور بشوند مخفیانه به پدر و مادرشان کمک کنند ؟ چرا این اعتماد نباشد ؟ جواب سوال شما این است که اشکالی ندارد که شما مخفیانه به پدر و مادرتان کمک کنید . شما می خواهید برای مادرتان هدیه ای بخرید یا او را سفر زیارتی ثبت نام بکنید ، اشکالی ندارد ولی من میگویم چرا بی اعتمادی؟ در قرآن داریم که زن و مرد لباس همدیگر هستند . لباس من خراب بشود مثل این است که من خودم خراب شده ام . این خانم با آقا چنین نسبتی را به شما دارد . لذا درخواست میکنم پدر و مادر همسر را مثل پدر و مادر خودتان بدانید . البته در دوست داشتن نمی گویم . بعضیها می گویند : من نمیتوانم مادر شوهرم را مثل مادرم دوست داشته باشم . من در برخورد و تعامل میگویم . اگر مادرت ماهی یک بار به منزل شما می آید ، مادر شوهرت را هم ماهی یکبار دعوت کن . آقایی که مخفیانه به پدر و مادرش کمک میکند ، پس پدر خانم و مادر خانم چه ؟ بالاخره باید یک تعامل در این قضیه باشد . اصلا کاری بکنیم که این مخفی کاری ها نباشد زیرا اگر طرف بفهمد ، کار خراب تر میشود .
سوال – سه ماه است بستری هستم ولی هیچ کس از فامیل به عیادت من نیامده است . حالا اگر برای آنها مشکلی پیش بیاید ، من به چه دلیلی به آنها سر بزنم و حالشان را بپرسم و صله ی رحم را بجا بیاورم ؟
پاسخ - ما در منابع دینی مان وظایفی که تعریف میشود طرفینی است . در واقع خواسته اسلام یک تعادل و میانه روی در کارها باشد . یعنی وقتی به شما می گوید که به عیادت مریض برو ، به مریض میگوید : شِکوه نکن که طرف را از عیادت آمدن پشیمان نکنی . به شما میگوید : پدر و مادرت را احترام کن و به پدر و مادر میگوید که مواظب فرزندانت باش که منحرف نشوند . من به این دوست عزیز عرض میکنم که درست است که آنها به عیادت شما نیامده اند ولی صله رحم منوط به این نیست که به عیادت شما بیایند . صله رحم یک وظیفه است . مثل اینکه کسی بگوید : من نفقه نمی دهم چون در خانه مشکل است . خیر نفقه دادن وظیفه ی توست . صله ی رحم وظیفه ی شماست . شما آنها را شرمنده کن . عید را به آنها تبریک بگو . پیامکی بزن و تولدشان را تبریک بگو . آنها وظیفه ی خودشان را انجام نداده اند ، شما وظیفه خودت را انجام بده . از آن طرف هم به فامیل ها میگوییم که هر چقدر هم که گرفتار هستی ، یک تلفن بزنید . و یا چند دقیقه به دیدنش برویید . این عیادت و سر زدن برای مریض ، از نظر روحی خیلی برایش ارزش دارد . حالشان بهتر می شود و تاثیر ویژه ای دارد .
سوال - دختری هستم محجبه که در مسجد با دختری آشنا شدم که با طالع بینی همه خصوصیات زندگی من را گفته است . به من گفت : ازدواج ناموفقی داری و جدا می شوی . الان من ناراحت هستم و نمی خواهم چنین زندگی داشته باشم . چکار کنم ؟
پاسخ - ایشان که هنوز اردواج نکرده اند از کجا می داند که برای ایشان درست باشد . در دین اسلام این جور کارها مذمت شده است . طالع بینی ، فال دیدن و پیش گویی افراد مختلف . البته پیش گویی امام معصوم فرق میکند . حضرت علی (ع) در یکی از جنگها که میرفت ، شخصی گفت که من در طالع شما می بینم که این جنگ شکست می خورد و به صلاح شما نیست که بروید . آقا توجه نکردند و بنام خدا حرکت کردند . امام صادق (ع) فرمود : هر کس این ها ( طالع بین ) را تصدیق کند ، خدا را تکذیب کرده است . هر کسی به سمت خانه ی آنها برود ، تکذیب خدا و پیامبر است . من با دعا خواندن و همراه داشتن دعا و حرز مخالف نیستم . ولی ما عقل ، خرد ، شعور داریم و انسان هستیم . خدا به ما توصیه کرده ، وقتی میخواهید کاری انجام بدهید به عاقبت آن بیندیشید . سراغ طالع بین ها نرویید . به این چیرها اعتقاد پیدا نکنید . ما باید واقع نگر باشیم .
سوال – خانمی گفته اند که شوهر من هر چه دارد به خانواده اش می دهد ولی به ما توجهی نمی کند و فقط به خانواده اش توجه می کند . زیرا می گوید که من باید کارهای آنها را جبران کنم .
پاسخ - ما همیشه افراط و تفریط در کارهایمان داریم . خانمی به من گفتند که شوهرم می گوید که من باید خواهرم را شوهر بدهم و جهیزیه هم بدهم و مجلس هم بگیرم ولی به خودمان توجهی نمیکند . حضرت علی (ع) در نهج البلاغه پیامبر را این طور معرفی می کند . روش پیامبر میانه روی بود . دختر را فدای همسر نمی کرد و همسر را فدای دختر نمیکرد . وقتی مادر رضایی اش می آمد ، بلند می شد و عبایش را زیرش می انداخت ، به دخترش هر روز سر می زند و به همسرش می گفت : بیا با هم صحبت کنیم . در کارها میانه روی می کرد . در اتوبان اگر با سرعت 180 برویی ، تصادف می کنی و اگر با سرعت 80 هم برویی ، از عقب به تومی زنند و باز هم تصادف میکنی ، پس باید با 120 بروی . خیلی ها به خانواده شان ظلم می کنند که با نیکی به پدر و مادر آنرا جبران کنند . این طور نیست . دزدی سرقت می کرد و صدقه می داد . امام صادق (ع) فرمودند : خدا از انسانهای با تقوا می پذیرد . این آقا توجه داشته باشد که فرزند و همسر ، حقوقی دارند و پدر و مادر هم حقوقی . امام سجاد (ع) می فرماید : حق الولد ، حق الوالد . من نمی توانم بخاطر رفاه خانواده ام ، همسایه ام را اذیت کنم . بخاطر پدر و مادرم ، همسرم را آزار بدهم .
سوال – مدتی پیش از همسرم طلاق گرفته ام . در مجلس عقدی بودم و از من خواستند که بیرون بروم زیرا گفتند که تو از شوهرت طلاق گرفته ای و بودنت شگون ندارد . آیا اسلام چنین دستوری دارد ؟
پاسخ - من چند نکته را عرض کنم . طلاق یک راهکار است که اختلافات فاحش منجر به حوادث نشود . همواره طلاق منفی نیست . ما در قرآن داریم : زید همسرش را طلاق دارد . و خدا نگفت چرا ؟ و سوره طلاق را هم در قرآن داریم . ما داریم که چند گروه دعایش مستجاب نمیشود و یکی آن کسی است که با همسرش اختلاف شدید دارد . بله نباید باشد و بهترین بنا در اسلام ازدواج است ولی حالا این شوهر معتاد است و به فساد کشیده شده است و بچه ها را هم به فساد می کشاند . خوب خانم چطور با او زندگی کند ؟ پس هر طلاق دادنی ممکن است علت منطقی داشته باشد و نکته دوم اینکه هر کس طلاق گرفت ، باید در میهمانی با او این برخورد را بکنند . در زمان حضرت موسی وقتی همه جمع شدند که برای آمدن باران دعا کنند ، خدا گفت که یک گناهکار در بین شما هست و او باید برود و حضرت موسی به مردم این را گفت . و گفت هر کس هست خودش بیرون برود تا دعای مردم مستجاب بشود . فرد گناهکار رنگش پرید و گفت : خدایا تو ستار العیوب هستی من را ببخش . و ناگهان باران گرفت . این کار زشتی است که حتی غریبه ها هم بفهمند که این یک نکته منفی در زندگی اش داشته است . این خیلی بد است . من روایتی در این مورد یادم نمی آید . یکی از مبانی که ما در قرآن داریم حفظ آبروست . حفظ آبرو از این قضیه مهمتر است . شما در مجلس عقد اسم خدا را ببرید و صدقه بدهید و در آن مجلس گناه نکنید . طلاق گرفته ، جرم که نکرده است . شاید این یک عیب محسوب نشود . این یک راهکار برای خروج از بن بست است . در عقد خوب است که چند آیه قرآن را بخوانند و صلوات بفرستند . بعضی مواقع چیزهای جزئی را بزرگ میکنند .
سوال – من سی ساله هستم . آقایی به خواستگاری ام آمد که همه خوبی ها را داشت . تحصیلات ، شغل خوب و صورت زیبا ولی خودش گفت که من نماز نمی خوانم و بعضی مواقع مشروب هم می خورم و من به اوجواب رد دادم . من بخاطر اعتقاداتم او را رد کردم ولی الان دیگر خواستگاری نیامده است و من سر در گم هستم . راهنمایی بفرمایید .
پاسخ - پس ایشان همه ی خوبی ها را هم نداشته اند . همین سوال را خانمی در مورد پسرش از من پرسید که پسرش می خواهد با دختر خانمی ازدواج کند که محجبه نیست ولی دختر بی آلایشی است . کسانی که حجاب ندارند الزاما افرادی نیستند که دارای فساد باشند . پسرم با او صحبت کرده و دختر گفته بتدریج خودم را با خواسته های شما وفق می دهم . من گفتم اشکالی ندارد ، بگذارید با هم ازدواج کنند . روایت داریم که اگر کسی به خواستگاری دختر شما آمد و دینش را پسندیدید به او دختر بدهید ولی اگر مشروب خور است به او دختر ندهید . اگر یک بی نماز و مشروب خور به خواستگاری شما آمد و گفت من این جوری هستم و می خواهم باقی بمانم ، به این آقا دختر ندهید و این خانم خوب کاری کرده است که با آن آقا ازدواج نکرده است . حالا یک وقت می گوید : من در یک خانواده ی بی نماز بزرگ شده ام ، شما را دوست دارم و انشاءالله نماز را بتدریج می خوانم و سعی می کنم خودم را اصلاح میکنم . این اشکالی ندارد . در اینجا شما دو تا ثواب می برید ، یکی ثواب ازدواج و دیگری ثواب اصلاح . کسانی که در زندگی شان از یک حرام می گذرند و در زندگی شان منتظر یک معجزه هستند و از فردا پنج تا خواستگار مومن در خانه ی ما صف بکشند ، این طور نیست . همین که خدا به تو توفیق داد که گرفتار یک انسان بی دین نشوی ، نشانه لطف خدا به شماست و ما هم نباید زود منتظر نتیجه باشیم . عجله نکنید ، خدا همسر خوبی می فرستد . شما بخاطر اعتقاداتتان خواستگار را رد کرده اید ، پس ناراحت نباشید . کار خیر را بخاطر بعضی از شکستها که پیش میآید تعطیل نکنید . ممکن است اگر شما با آن آقا ازدواج میکردید ، گرفتار پیامدهای بدی می شدید و الان باید زجر می کشیدید . شبی که حضرت زهرا (س) سه شب افطارشان را به فقیر دادند ، نمی دانستند که سوره هل اتیک در مورد شان نازل میشود . من به همه دعا میکنم و برای بچه ی خودم هم دعا میکنم ، حالا دعایم در مورد پسرم مستجاب میشود یا نه دست خداست ، شما دعایت را بکن . به آقایی گفتم : این برنامه را برای خدا بیا ، برای خدا باید سخن گفت ، همه چیر را نباید بهم گره بزنیم .

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group