چهارشنبه 7 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

در مورد خطاب های قرآن( سوره محمد آیه هفتم) توضیحاتی بفرمایید.

پاسخ – خدا در سوره محمد آیه 7 می فرماید: ای مومنان، اگر خدا را یاری کنید خدا شما را یاری می کند و به شما ثبات قدم می دهد .

خداوند به دو صورت ما را یاری می کند: همه را یاری می کند حتی اگر شما خدا را یاری نکنید. مثلا بچه ای که به دنیا می آید خدا به او بچه می آموزد که شیرمادرش را بمکند،چه فرزند مومن باشد چه فرزند کافر. خدا روزی همه ی جنبده ها را می دهد. گاهی یاری خداوند ویژه است مثل دانش آموزان یک مدرسه که همه در مدرسه درس می خوانند و به همه تغذیه می دهند ولی جایزه ی المپیاد را به همه نمی دهند و به بعضی افراد خاص می دهند.

در این آیه دو نکته وجود دارد :یاری کردن خدا بخاطر نیاز نیست. ممکن است که گاهی ما به کمک کسی احتیاج داشته باشیم و بعد به او کمک کنیم، این یک رابطه ی طرفینی است. در مورد خدا، یاری کردن به این معنا نیست.در نهج البلاغه داریم: خدا از روی نیاز طلب یاری نکرده است. و از روی نداری طلب قرض نکرده است.

وقتی معلم به شاگردانش درس می دهد می گوید که مرا با درس خواندن یاری کنید. یاری کردن دانش آموز، به نفع خودش است. پس خدا به یاری کردن ما نیاز ندارد.

ما چطور می توانیم خدا را یاری کنیم ؟مفسرین می گویند :منظور یاری کردن دین خداست. در این آیه داریم که اگر شما خدا را یاری کردید. دین اوامر و نواهی دارد. اگر شما درخواست های دین را اجابت کردید یعنی خدا را یاری کرده اید. کسی که در جنگ احزاب در کنار پیامبر جنگید یعنی دین خدا را یاری کرده است. اگر بخاطر خدا می خواهند موسسه ی خیریه ای درست کنند و شما کمک مالی کردید، این یاری کردن دین خداست. نوشتن کتاب الغدیر ،یاری کردن دین خداست.

حضرت امیر می فرماید: خداوند را به قلب، دست(عملی) و زبان یاری کنید. در ادامه حضرت می فرماید: خدا قول داده است که اگر تو مرا یاری کردی، من هم تو را یاری می کنم. قلب یعنی روح انسان .اگر ما قلب خودمان را به قساوت نزدیک کنیم، کینه ، بدگمانی و شهوت را به آن راه بدهیم ،اینها دور کردن قلب از خداست. اگر سعی کنیم که قلب و روح مان را از بدی ها پاک کنیم این می شود یاری کردن خدا.

پس ما باید قلب را حرم خدا قرار بدهیم و آنرا از بدی ها پاک کنیم. روایت داریم که قلب حرم خداست و غیر خدا را در آن راه ندهید. خدا می فرماید: من در زمین و زمان نمی گنجم ولی در قلب مومن می گنجم زیرا قلب مومن خیلی بزرگ است. فردی که در دلش حرص یا حسادت یا غضب است و با آن مبارزه می کند، این می شود یاری کردن قلبی خدا.

خداوند می گوید که بگذار من بر این قلب حاکم بشوم. روزی پیامبر از کنار دو قبر عبور می کردند و فرمودند :دارند صاحبان این دو قبر راعذاب می کنند زیرا یکی از آنها سخن چین بود و یکی لا ابالی بود یعنی به طهارت و نجاست اهمیت نمی داد. یکی از اصحاب گفت که ما چگونه می توانیم عذاب صاحب قبر را ببینیم؟ پیامبر فرمود: اگر نبود القائات شیطان به قلب شما ،آنچه را که من می دیدم و می شنیدم شما هم می دیدید و می شنیدید.

در احوالات شیخ عباس قمی داریم که به وادی السلام نجف رفتم و شنیدم صدای نعره ی شتر می آید. دیدم دارند فردی را دفن می کند و او نعره می زند. هیچ کس صدای او را نمی شنید ولی من می شنیدم. این در اثر پاکی قلب و درون است.

جوانی نزد پیامبر آمد و گفت: من میل به زنا و شهوت حرام دارم .پیامبر برای او دعا کرد و فرمود: خدایا قلب او را پاکیزه کن. اگر ظرف شما آلوده باشد آب را هم آلوده می کند. اگر شما بخواهید در انبار، گندم نگه دارید باید تمام سوراخ های انبار را ببندید تا حیوانات موذی به آن را پیدا نکنند. ممکن است که ما ثواب های زیادی جمع کنیم ولی باید بتوانیم آنها را نگه داریم . زیرا ممکن است که انبار ما سوراخ داشته باشد و حشرات موذی در آن راه پیدا کرده باشند.

از مستحبات ماه رجب زیارت اولیاء خداست. یکی از آداب زیارت غسل است که در آن می گوییم: خدایا قلب مرا پاک کن. در دعای عالیةالمضامین داریم: خدایا قلب ما را از رجس و ناپاکی، پاک کن.

یاری کردن خدا با دست (عمل)چند نوع است :فردی با قلم کتاب می نویسد و خدا را یاری می کند مثل علامه امینی، شهید مطهری و... ، کمک مالی هم یاری کردن خداست. فردی که مسجد می سازد خدا را یاری می کند، کمک به بندگان خداهم یاری کردن خداست زیرا وقتی شما دست بنده ی خدا را می گیرید و به او کمک می کنند مثل این است که خدا را یاری کرده اید. در کار خیر پیش قدم بودن هم مصداق یاری کردن خداست.

یاری کردن خدا با زبان یعنی اینکه ما دین خدا را با زبان یاری کنیم که امروزه در جامعه ی ما خیلی کم است. ما باید به افراد جامعه تذکر بدهیم. برنامه سمت خدا یاری کردن زبانی خداست. مثلا بعضی ها نمی دانند که طلا برای مردان حرام است ما باید به آنها تذکر بدهیم. بعضی جوانان مسلمان گردنبند صلیب به گردن می اندازند. با این کار هویت اسلامی آنها زیر سوال می رود، پس باید به آنها تذکر داد.  در برنامه های تلویزیونی ،در منبرها و در میان اقوام باید مسائل اسلامی گفته شود که این خودش مصداق یاری کردن زبانی خداوند است. ما باید مصادیق حلال را بگوییم و مصادیق حرام را ببندیم .

مقام معظم رهبری فرمودند :این انقلاب بدون نام امام خمینی در هیچ جای دنیا شناخته شده نیست. امام خمینی انقلاب را با یاری کردن خدا بصورت زبان شروع کرد. نوار سخنرانی  و اعلامیه های امام به قم می آمد و پخش می شد. انقلاب با بیان و قلم امام شکل گرفت.

شاه سینمای رکش آبادان را آتش زد که آنرا به گردن انقلاب انداختند ولی امام بلافاصله اعلامیه ای دادند که ما این کار را انجام ندادیم و ما با سینما مخالف نیستیم و این کار شاه است.

در مجلس یزید لعنت الله علیه خطیبی از یزید تعریف می کرد و به امام حسین(ع) توهین می کرد. امام سجاد(ع) بلند شد و به خطیب گفت: ساکت باش، تو داری خدا را به خاطر یزید  فدا می کنی. درمجلسی، ابن زیاد قتل امام حسین(ع) را توجیه می کرد و به امام حسین(ع) توهین می کرد، عبدالله بن عفیف که جانباز جنگ های زمان حضرت علی (ع)بود و دو چشمش را از دست داده بود فریاد زد: ابن زیاد، تو دروغگو هستی و پدرت هم دروغگو بود. ابن زیاد او را کشت. این می شود یاری کردن خدا با زبان. بعضی می گویند که اگر ما به کسی امر به معروف و نهی از منکر بکنیم به ما می گویند :فضول. دین خدا هزینه ای دارد و باید هزینه ی آنرا پرداخت. میثم تمار و عماریاسر را هم کشتند.

پس ما باید قلب مان را پاک کنیم .داریم که درخت پاکیزه ی خودش مفید است و میوه اش هم پاکیزه است. اعضای بدن کارمند قلب هستند. دادن خمس یاری کردن خداست. حوزه باید افرادی تربیت کند تا دین را تبلیغ کنند. امام کاظم(ع) زمانی که در زندان بودند خمس را بخشیدند ولی وقتی امام رضا(ع) به امامت رسیدند فرمودند: خمس یاری دین ماست و ما آنرا نمی بخشیم. در دوران غیبت دین داران دین خدا را از طریق مسائل مالی یاری می کنند.  حضرت خدیجه با مالش دین اسلام را یاری کرد. اگر ما در دنیا به مسلمانان فقیر کمک کنیم یعنی دین خدا را یاری کرده ایم.

یاری کردن خدا با زبان یکی دیگر از مصادیق یاری کردن خداست .ما می توانیم برای مسلمانان عراق و افغانستان دعا کنیم. ما می توانیم سخنرانی کنیم. و وظیفه ی ما گفتن است . ما باید نسبت به گناه حساسیت داشته باشیم .مثلا باید امر به معروف ونهی از منکر کنیم. اگر در جامعه می بینیم که دین لطمه می خورد باید تذکر بدهیم.

سوال – صفحه 345 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.

پاسخ – خدا می فرماید: ما از هر کس به اندازه ی  وسعش، تکلیف می خواهیم. وقتی کسی پول ندارد حج بر او واجب نمی شود. کسی که نمی تواند ایستاده نماز بخواند می تواند نشسته بخواند.

کسانی که مال ندارند می توانند با زبان شان خدا را یاری کنند یا قلب شان را تطهیر کنند. فردی به پیامبر گفت که من می خواهم به بهشت بروم ،چکار کنم ؟ پیامبر فرمود : به فقرا کمک کن. او گفت:من ثروتی ندارم. پیامبر فرمود: مشک ها را آب کن و به درخانه هایی که آب ندارند بده. او گفت :توان ندارم. پیامبر فرمود: با مردم مهربان باش.

ما گاهی می خواهیم از تکلیف سرباز برنیم بخاطر همین می گوییم: توان نداریم ولی هر کس به اندازه ی ظرفیتش می تواند کار کند. ممکن است که خانمی بگوید که ما نمی توانیم خدا را با عمل یا قلم یاری کنیم ، این درست است ولی یک خانم می تواند با همسرش مهربان باشد و این طوری خدا را یاری کند. مثلا شما می توانید جلوی طلاق در جامعه را بگیرید یا نماز اول وقت بخوانید.

بیشتر مردم در زیارات سعی می کنند که همه ی اعمال مستحبی را هم انجام بدهند ولی بیشتر مردم در نماز جماعت مسجد محل شان شرکت نمی کنند. بعضی مواقع ما ثواب های نزدیک خودمان را فراموش می کنیم.

سوال – خداوند چگونه ما را یاری می کند؟

پاسخ – سوره آل عمران آیه 160 می فرماید: اگر خدا شما را یاری کرد هیچ کس نمی تواند شما را زمین بزند و اگر خدا شما  را رها کرد چه کسی می خواهد شما را یاری کند؟ بر خدا توکل کنید.

یاری کردن خدا در زندگی ما چند جور است. یاری کردن خدا این طور نیست که امام حسین(ع) در روز عاشورا دعا کند و یزید از بین برود و حکومت به دست امام بیفتد. خدا چطور امام حسین را یاری کرد؟ ما باید به آینده ی تاریخ نگاه کنیم. فردی به امام سجاد(ع) گفت :شما پیروز شدید یا یزید؟ امام فرمود: الان در اذان نام جدم پیامبر را می برند نه معاویه را . خدا به ما وعده ای داده است و ما باید به آن ایمان داشته باشیم ولی چگونگی تحقق پیدا کردن آنرا نمی دانیم.

ما خدا را یاری می کنیم ولی نمی دانیم خدا چطور ما را یاری می کند؟ فردی کور بود و به امام صادق(ع)گفت :دعا کنید که چشم من بینا بشود. امام فرمود :اگر بر نابینایی خودت صبر کنی خدا در قیامت به تو اجر زیادی می دهد. او گفت: من نمی خواهم بینا بشویم. پس ما حکمت کاری که خدا می کند نمی دانیم ولی به وعده ی خدا ایمان داریم.

یاری کردن خدا در زندگی چند جور است :یاری کردن فیزیکی ،در جنگ بدر خداوند فرشته هایی فرستاد تا پیامبر را یاری کنند. یاری کردن دیگر گشایش در امور است. در جنگ احد مسلمانان شکست خوردند و بعد نگذاشتند که مسلمانان به مکه بروند ولی بعد گشایش پیدا شد و مسلمانان مکه را فتح کردند. اصل این است که ما به یاری کردن خدا اعتقاد داشته باشیم. ما باید رسم بندگی را بجا بیاوریم خداوند خدایی خودش را می داند. البته ما باید درخواست های  خودمان را بگوییم و خدا خودش یاری می کند. خدا به پیامبر می فرماید: آیا ما تو را در کودکی که یتیم بودی یاری نکردیم؟

حضرت موسی نزدیک رود نیل بود که فرعون به آنها رسید. مردم به موسی اعتراض کردند ولی موسی که به خدا ایمان داشت گفت :نترسید. دریا شکافت و فرعونیان در دریا غرق شدند. موسی نمی دانست که چنین اتفاقی می افتد ولی به خدا اطمینان داشت. حضرت ابراهیم را در آتش انداختند ولی حضرت ابراهیم نمی دانست که در آتش نمی سوزد.

در خیلی از مواقع ما خواسته هایی از خدا داریم که خدا آنرا به ما نمی دهد ولی بعداً یک خواسته ی بهتری به ما می دهد.

خدایا درظهور امام زمان(عج) تعجیل بفرما؛ به برکت امام زمان(عج) به عمر، اولاد و کشور ما برکت عنایت بفرما، ما را مدیون خون شهدا و امام قرار نده و عاقبت ما را به خیر بگردان.

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group