چهارشنبه 14 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

باران مِی گرفته به ساغر چه جاجت است ، به آب زمزمه کوثر چه جاجت است ، آوازه ی شفاعت ما رستخیز شد ما خود قیامتیم محشر چه حاجت است ، کِی اعتنا به نیزه و شمشیر میکنیم ، ما کشته ی توئیم به خنجر چه حاجت است ، بی سر دوباره می گذریم از پل صراط تا ما بر آن سَریم به آن سرچه حاجت است ، بسیار آمدند و فراوان نیامدند ، من لشکرم خداست ، به لشکر چه حاجت است ، بنشین به پای منبر من روضه خوان ، بخوان تا نیزه ها بپاست به منبر چه حاجت است .
سوال – درباره ی ماه محرم ، ماه عزاداری امام حسین (ع) نکاتی بفرمایید .
پاسخ – اگر شما به یک بوته ی گل آب بدهید ، گل به شما گلاب میدهد یعنی همان چیز را بهتر به شما برمی گرداند . وجود ائمه و سید الشهدا که در این روزها در سوگ او هستیم از جنس گل هستند .اینها گلهای عالم هستی هستند. هر کسی به این ها به هر نحوی و به هر نوعی اظهار ارادت و محبت کند ، این ها هم مثل گل کرامت و بزرگواری می کنند و این لطف کم ما را با لطف بسیار خودشان جبران می کنند . قرآن می فرماید : اگر کسی به شما اظهار لطف و محبت کرد ، شما به او زیباتر اظهار لطف و محبت بکنید . اهل بیت اهل قرآن هستند و قرآن مجسم هستند . تمام آیات الهی در دل و جانشان جای گرفته است ، این است که اگر کسی به این ها اردات و محبتی ابراز بکند قطعا آنها زیباتر پاسخ می دهند . این را گفتم که هرکس به هر نوع و نحویی که میتواند خودش را از این سفره ی کرم الهی محروم نکند .
سوال – ترجمه ی سوره فجر را بفرمایید .
پاسخ - ان ربک لبالمرصاد : الان در مغازه هایی که پوشاک دارند یک مانکن هم دارند ، هر لباسی که می آورند تن این مانکن ها می کنند معنایش هم این است که اگر هیکل شما هم سایز این باشد این لباس به شما می آید ، وقتی شما این را بپوشید چنین شکلی پیدا می کنید . قصه هایی که قرآن از فرعون ،عاد و ثمود می گوید حکم مانکن را دارد . در حقیقت خدا میخواهد بگوید که اگر شما مثل اینها زندگی می کنید ماهم مثل اینها با شما برخورد میکنیم. همان برخوردی که با فرعون کردیم با شما هم می کنیم . همان برخورید که با قوم عاد و ثمود کردیم با شما هم میکنیم . می فرماید : خدا در کمین است و دارد تماشا می کند . ببیند چه کسی مثل چه کسی رفتار می کند . اگرکسی مثل فرعون رفتار کرد خدا هم مثل فرعون با او رفتار میکند . اگر کسی مثل موسی زندگی کرد همان کاری که خدا با موسی کرد ، با او می کند .
-فاما الانسان اذا ...ربی اهنن : یک کشاورز روزی در زمین بذری می کارد و یک روز هم درو می کند . یعنی هرچه داده پس می گیرد ، اصلا ریشه کن می کند . نه آن موقع که به زمین بذر می دهد به آن احترام می گذارد و نه وقتی درو می کند به زمین بی احترامی کرده است . خدا در قرآن میگوید که ما کشاورز هستیم . یعنی اگر ما چیزی به شما می دهیم دلیل بر احترام نیست . معنی اش این نیست که انسان محترمی هستید یا اگر از شما چیزی میگیریم معنایش اهانت نیست . مثل وزن کشی است که کشتی گیران قبل از کشتی خودشان را وزن می کنند . نه وقتی بالای ترازو می روند به آنها احترام می کنند و نه وقتی پایین می آیند به آنها بی احترامی می کنند فقط می خواستند وزنشان را مشخص کنند . وقتی هم که مشخص شد میگویند که پایین بیایند . هر نعمتی که خدا میدهد حکم همان ترازو را دارد . یک پست و منصبی امروز به شما میدهد و فردا میگیرد ، فقط می خواهد وزن معرفت ، انسانیت و ایماننت را مشخص بکند . غرض احترام یا اهانت نبود . قرآن می فرماید : اگر چیزی به کسی میدهیم فکرمیکنند که برای احترام است و اگر چیزی از کسی می گیریم فکر میکنند اهانت کردیم . اصلا اینطوری نیست .
-کلا بل لا تکرمون الیتیم : اگر ما نعمت را از شما گرفتیم دلیل دیگری دارد . ما امتحان کردیم و تو امتحان را خوب پس ندادی . تو هوای زیرمجموعه ها را نداشتی ، هوای فقیر بیچاره ها را نداشتی ، ما یتیم در کنار تو گذاشتیم که از آنها سرپرستی کنی . در بازی شما وقتی توپی به شما می دهند می خواهند که این را به آنکسی که نزدیکتر است پاس بدهی نه اینکه زیر پایت نگه داری . حق نداری زیر پایت نگه بداری . ما به شما نعمت هایی دادیم و قرار بود که شما منتقل کنی ، خودت بهره ببری و دیگران هم از آن بهره مند بشوند . شما این کار را نکردید و هرچه بود برای خودت برداشتی . ما نعمتها را از شما گرفتیم زیرا شما از محرومان و در راس آنها یتیمان و بی سرپرستان یاد نکردید .
-ولا تحاضون علی طعام المسکین : حالا ممکن است کسی بگوید که من این قدر نداشتم که به کسی بدهم . و اگر می دادم برای خودم چیزی نمی ماند . خودت نمی توانی چای تلخ را شیرین کنی ولی میتوانی دو تا حبه ی قند از قندان برداری و داخل آن بیندازی و آنرا شیرین کنی . شما خودت نمیتوانستی دیگران را شیرین کنی ، تلخ کامی را از آنها دور کنی ، می توانستی دست چند تا انسان ثروتمند را بگیری ، قلم که داشتی ، زبان که داشتی ، می توانستی دیگران را تشویق کنی ، چرا نکردی ؟ تشویق نکردی و آنچه که ما به تو دادیم از تو گرفتیم .
-و تاکلون الثرات اکلا لما : بعضی وقتها وقتی چیزی از انسان می گیریم قاطی می کند مثل ماشین که آب روغن قاطی میکند و ببینید که چه خسارتی ببار می آید . وقتی قطره آب در روغن داغ می ریزد چه سرو صدایی راه میافتد . چون آب و روغن قاطی شده است . این ها حلال و حرام را قاطی می کنند . وقتی قاطی می کنند خسارت بار میشود . یکی از خسارت هایش همین است که عرصه به خودشان تنگ میشود . قاطی شدن حلال و حرام در ارث و میراث ها خیلی اتفاق می افتد . وقتی پای تقسیم می آیند ، آنهایی که زورشان بیشتر می چربد با تبصره ، قانون و ماده راحت بالا می کشند . می گوید: شما کسانی هستید که ارث و میراث ها را می خوردید و مال دیگران را با مال خودتان قاطی کردید پس ما آنچه به شما دادیم از شما گرفتیم .
-و تحبون المال حبا جما: یکی از چیزهایی که خدا مجبور میشود بگوید حب مال است . اگر حب مال فراوان باشد و زیادی باشد خطرناک میشود . البته حب مال خوب است . انسان باید مال را دوست داشته باشد . انسان باید ماشین و زندگی اش را دوست داشته باشد ولی اگر زیادی شد ، خطرناک میشود . می گوید که ما از او میگیریم . شما اگر یک قاشق روغن حیوانی به غذا بزنی بوی عطرش بلند میشود طعم و خاصیت پیدا می کند اما اگر بجای یک قاشق بیست تا قاشق زدی ، سم میشود ، خطرناک و مهلک میشود . لذا اگر شما طرف را دوست داشته باشی بشقاب را از جلویش برمی داری . میگوید : علت اینکه ما مال تان را از شما گرفتیم این بود که شما زیادی آنرا دوست داشتی . زیادی هر چیزی بد است . هر چیز مثبتی چه افراط و چه تفریط آن غلط است . مثل خیابان است ، این طرفش جوی است و آن طرفش هم جوی است . هر دو طرفش بد است . باید از جاده یعنی وسسط عبور کنیم . خوبی هم همینطور است . حب مال خوب است ولی اگر زیادی شد ، بد است . اگر حب مال هم کم باشد کسی دیگر کار و تلاش نمی کند ، بی عار و مصرف کننده میشود ، تولید کننده نیست .قرآن می فرماید : علت اینکه ما گرفتیم اهانت نکردیم ، شما مال را زیادی دوست داشتی .
-کلا اذا دکت الارض دکا دکا و جاء ربک و الملک صفا صفا : باز هم میگوید که اهانت نیست . ما قصد اهانت و جسارت به شما نداشتیم . و شما هم این را نمی فهمید . یک روزی می فهمید که آن روز ، روز قیامت است . وقتی به صحنه ی قیامت آمدی تازه می فهمی که چه آن وقتی که به شما دادیم و چه آن وقتی که ندادیم یکسان بود . اگر دادن ما احترام و اکران بود ، ندادن هم احترام و اکران است . چه آن وقت که دادیم و چه آن وقت که گرفتیم ، هر دو برای حفظ شما بود . وقتی یک پلاکارد را از این طرف خیابان به آن طرف می خواهند نصب کنند سوراخش می کنند که به طناب محکم ببندند و آن را حفظ کنند تا اگر باران آمد پاره نشود . قیامت جایی است که ما این زمین را درهم می کوبیم . آن روز خدا و فرشته ها می آیند که حسابرسی کند . در قیامت ما از یک طرف آتش می ریزیم و در هم میکوبیم و از آن طرف هم فرشته ها به کار شما رسیدگی می کنند .
-و جاء یومئذ بجهنم بحیات : آتش قلیان را روی قلیان درست نمی کنند . در روی منقلی درست میکنند و بعد روی قلیان می گذارند . آتش جهنم هم همینطور است ، در جهنم درست نمی کنند ، در جای دیگر درست می کنند و آنجا هم دنیا است یعنی هرکس آتش جهنم خودش را خودش تهیه می بیند . ما چیزی بنام جهنم برای شما در نظر نگرفته ایم . خدا می فرماید : آن روز جهنم آورده میشود یعنی هرکس جهنم خودش را با خودش می آورد . بهشت هم همینطور است . هر کسی بهشت خودش را از اینجا با خودش می برد . اینجا خودت بهشت درست می کنی . مثلا حلوا که در مغازه است ولی در مغازه درست نمی کنند . در جای دیگر درست می کنند و مغازه عرضه می کنند . شیرینی را که پشت ویترین قنادی درست نمی کنند . شیرینی بهشت را اینجا درست میکنند. حافظ گفت : من که امروزم به بهشت نقد حاصل میشود ، وعده ی فردای زاهد راچه باور،بده ساقی می باقی که درجنت نخواهی یافت،کنارآب رکن آبادوگلگشت مصلا.
آن چیزی که شما را مسحور می کند ماده و مایه اش را باید در اینجا تهیه ببینی ، از اینجا باید با خودت ببری . قرآن جهنم را میگوید که شما بهشت را خودت بفهمی .
-یتذکر الانسان و انی له الذکری یقول یالیتنی قدمت لحیاتی : اگر یک تشت آب وسط باشد و شما یک استکان از آن برداری ، نشان نمی دهد . اما اگر به لبه ی ظرف نگاه کنی نشان میدهد که پایین رفته است . این دنیا مثل وسط تشت است هر خلافی که در دنیا بکنی خودش را نشان نمی دهد. قیامت مثل لبه ی تشت است . وقتی رفتی تازه می فهمی که چه داده ای و چه قدر از دست داده ای و خسارت دیده ای . می فرماید : آن روز انسانها متوجه میشوند که چه از دست داده اند و این تذکرهم هیچ سودی ندارد .اینجا اگر انسان متوجه بشود می تواند جبران کند ولی آنجا راهی برای جبران ندارد . آن روزی است که با افسوس می گوید که ای کاش برای زندگی ام چیزی از پیش فرستاده بودم .
-یومئذ لایعذب عذابه احد : میگویند که گل پشت و رو ندارد . اتفاقا دارد .یک طرف گل مخمل وار است ولی پشت آن این طور نیست ، آنان رنگ و لعاب را ندارد . خدا هم گل هستی است . خدا هم پشت و رو دارد . این طور نیست که با همه رئوف باشد و رافت داشته باشد . خدا در قیامت نسبت به مومنین رافت دارد و نسبت به دیگران خردکننده است . خدا میگوید که اما انتقام می گیرم . خدا دو چهره دارد و دوچهره را در این سوره نشان می دهد . آن روزی است که هیچ کسی چنین عذابی نکرده باشد. آن روز خدا انسانها را به بند می کشد که تا آن روز هیچ کس این را کار را نکرده باشد . در آیه ای می فرماید : وقتی انسانهای خطاکار تقاضای بخشش می کنند خدا به آنها میگوید : گم شوید و حرف نزنید .(اخسو عربها برای درو شدن سگ بکار می برند ) شما ظالم ها را پدید آوردید ، اگر شما نبودید فرعون هم نبود . فرعون مثل سوزن بود و شما مثل نخ دنبال سر او راه افتادید و هر کاری خواست برای خودش کرد . شما امروز عذابی میشوید که خود فرعون نمیشود . این قدر که پیروان فرعون را عذاب میکنیم خود فرعون را عذاب نمی کنید . چون اینها فرعون پروری کردند .
-یا ایتها النفس المطئنه ارجعی ...جنتی : این بشارت است . مصداق بارز آن سیدالشهدا است .ای کسی که سراپای وجودت اطمینان و اعتقاد بود و سیاهی لشکر به چشمت نیامد چون به ما تکیه کرده بودی . وعده ی ما را باور داشتی ، بیا به سور پروردگار خودت هم تو راضی هسیت و هم ما راضی هستیم . اول بیا کنار خوبان و جَدّت ، بعد وارد بهشت بشو . بهشت بدون آنها صفا ندارد .
و در آخر قرآن مثل شیشه ی عطر سربسته است . تا این سرباز نشود و به جامه زده نشود فایده ای ندارد . باید سرش را باز بکنی و استفاده بکنی ، هم خودت استفاده بکنی و دیگران هم بهره مند بشوند . قرآنی که به جلوی ماشین نصب کرده ایم خیلی فایده ای ندارد وقتی فایده دارد که در زندگی انسان بیاید . تا وقتی آیه قرآن بری ما باز نشود خودش را نشان نمی دهد . مثل طاقه ی پارچه ای می ماند که تا باز نشود خودش را نشان نمی دهد . آیه قرآن مثل پارچه است تا باز نشود انسان مشتری نمیشود و راه باز شدن آن هم با تفکر ، تامل و انس است . اگر کسی با قرآن مانوس بشود و آیه ای برایش روشن شود دائم پیرامون آن تامل کند ، خدا به او نورانیتی می دهد و آیه باز میشود . حالا کتاب خوبی یا استاد خوبی سر راهش سبز میشود و آیه برایش باز میشود و یکی از راههای باز شدن عمل به آیه و دنبال کردن آیه است . گاهی با دنبال کردن خودش را نشان می دهد .
سوال – سوره ی آل عمران آیات 200- 195 را توضیح دهید
پاسخ – اگر شما یک شاخه ی گل ، دست یک بچه بدهید سریع آن را پرپر میکند اما اگر این را دست بزرگتری بدهید آن را در ظرف آب می گذارد و آنرا حفظ می کند . خدا می گوید که اعمال شما مثل گل است ، دست هرکس بدهید آن را پرپر میکند و آن را ضایع میکند .تنها کسی که اعمال شما را حفظ میکند و در جای خودش قرار می دهد من هستم . می فرماید: من عمل هیچ عمل کننده ای را ضایع نمی کنم چه زن باشد و چه مرد باشد. اگر اعمالشان برای جلب رضایت من باشد ، آنرا حفظ می کنم .
سوال – درباره ی اشک بر امام حسین (ع) بگویید .
پاسخ – اشک انسان را سرپا میکند . شمع چند قطره اشک می ریزد و بعد روی آن سرپا میشود .اشک بر سید الشهدا انسان را سرپا میکند .اشک هم وقتی هست که یک روشنی باشد . شمع وقتی اشک می ریزد که روشن باشد. اگر معرفت و روشنی اتفاق بیفتد انسان اهل اشک میشود و دیگر لازم نیست که شما یک مرثیه ای بخوانی و اشک بریزی ، همین که یک معرفتی نسبت به سیداشهداء پیدا بکند ، این چراغ در وجود او روشن بشود که عندالحسین مصباح اهل اشک هم میشود . اشک به انسان انعطاف می دهد . نان های محلی خیلی خشک هستند و زود می شکنند ولی وقتی چند قطره آب به آن می پاشند و در سفره می پیچند نرم و لطیف میشود . اشک بر امام حسین (ع) یک عاطفه ی عجیبی در انسان ایجاد میکند . اگر این اشک حرمت و قداست دارد بخاطر تاثیرش است . انشاءالله این نعمت را خدا به ما بدهد . انشاءاله خدا به ما توفیق بدهد که عزادار با معرفتی برای امام حسین (ع) باشیم .

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group