7- نکن با فرومایه ( دوستان بد) مردم نشست ، چو کردی زهیبت فرو شو دست
باد بهارمی آید و درختان سبز میشوند . از دل این چوبهای خشک ، شکوفه های لطیف و برگهای ظریف بیرون می آید . اما باد پاییزی میآید وتمام اینها را می تکاند . و درختان را خشک می کند و تبدیل به چوب می کند . از جلوه و جمال و طراوت می اندازد . پس یک بادی هست که سبز میکند و یک بادی هست که زرد می کند . دوست هم همینطور است . بعضی دوستان باد بهاری هستند . شما کنار آنها می نشینی، زنده میشوی . نشاط و طراوت پیدا می کنی . و بعضی باد پاییزی هستند . وقتی کنار آنها می نشینی ، همان خرده معرفت و ایمانی را هم که داری از دست می دهی . سعدی هم میگوید : با هرکس ننشین . حضرت علی (ع) به امام حسن فرمودند : با خوبها بنشین چون همنشینی اثر دارد . اگر با هرکس بنشینی ، تمام شخصیت را از دست می دهی .
39- تحولات درماه مبارک رمضان بدست آورده ایم . آیا این تحولات باید بماند ویا باید کمرنگ شود ؟
وقتی شما در زمستان آب جوش در لیوان می ریزید ، لیوان ترک برمی دارد و می شکند . زیرا آب جوش است و لیوان هم سرد است . پس اول باید کمی آب جوش در لیوان بریزید و فضای لیوان را گرم کنید تا لیوان با دمای آب مانوس بشود و بعد هیچ اتفاقی نمی افتد . این تغییراتی که شما می فرمایید ، گاهی بدست می آوریم و بعد آنرا از دست می دهیم بخاطر این است که میخواهیم این تغییر یکباره اتفاق بیفتد . می خواهیم در یک شب عوض بشویم و تغییر کنیم . این دریک مقطعی ممکن است مثلا ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد ولی همینکه ماه تمام میشود ، این تغییر و تحول خود بخود کمرنگ میشود . گاهی برعکس میشود . وضعیت ما از قبل بدتر میشود . در این تغییرات یک اصل را نباید فراموش کرد و آن این است که یکباره دنبال تغییر نباشیم . در اتوبانها نوشته اند از تغییر ناگهانی مسیر بپرهیزید . تغییر باید آرام آرام باشد تا شما آسیب نبینید . تغییرات معنوی هم باید همینطور باشد . در یک شب نمی توان دور تمام آلودگی ها را خط کشید . در یک شب نمی توان صاحب همه خوبیها شد . اگر هم بشوی آسیب می بینی . چرا غذاهای فست فود این قدر ضرر دارد ؟ چون یک مرغ را در عرض چند دقیقه سوخاری می کنند . به گفنه پزشکان : اکثر بیماری ها از همین جا است خیلی از سرطان از همین جا شروع میشود ولی در قدیم آبگوشت را چندین ساعت می گذاشتند می پخت و مغز پخت می شد . چون غذاهای فست فود زمانلازم برای پخت را ندارد و تغییرش ناگهانی است ، برای انسان ضرر دارد . انسان هم در مسائل معنوی همینطور است . اگر بخواهد بصورت فست فود تغییر بکند ، در یک شب زاهد و مسلمان بشود ، قطعا آسیب می بیند . مثل رژیم گرفتن است . کسانیکه در یک شب دور همه غذاها را خط می کشند و رژیم را شروع می کنند ، این ها یک ماه الی دو ماه دوام می آورند . و بعد به حالت اول برمیگردند و یا بدتر از حالت اول میشوند . در رژیم معنوی هم همینطور است . یکجا نمی توانیم همه چیز را کنار بگذاریم . من که در روز ده تا دروغ می گفتم حالا تصمیم بگیرم نه تا دروغ بگویم . الان دارم با شما صحبت می کنم ، دروغی به ذهنم می آید ، می گویم : خدایا این یکی را بخاطر تو ترک می کنم . بعد از مدتی نُه تا را هشت تا کن . چون این تحول تدریجی اتفاق افتاده ، قطعا ادامه پیدا می کند . در اینجا نباید تعجیل کرد . تعجیل کار را خراب میکند . یکی از حربه های شیطان تعجیل است . شیطان از آن موجوداتی است که هیچ وقت عجله ندارد و متین کار می کند . خیلی با صبر و حوصله است . چون خوب فهمیده که با صبر و حوصله است که می توان کارها را پیش برد . عجله نمی کند ولی عجله را تولید می کند . مثل هم مرزی های ما که تریاک را می کارند ولی خودشان لب نمی زنند . فقط تولید می کنند . شیطان هم تعجیل و عجله را تولید میکند . اگر ما این تعجیل را کنار بگذاریم و تدریج را داشته باشیم ، قطعا این تغییر و تحول اتفاق می افتد و تداوم پیدا می کند .
40- گاهی می خواهیم خوب بشویم و تحولات معنوی پیدا کنیم ولی بد می آوریم . این بد آوردن از کجاست ؟
شما یک چوب نتراشیده را دست نجار بدهید . آنرا چه کار می کند ؟ با اره و رنده و میخ و چکش آنرا درست می کند و آنرا می سازد . شما وقتی تصمیم می گیرید که خوب بشوید ، او هم با تبر و تیشه به سراغ شما می آید و هر روز یک چیزی را از شما میگیرید . هر روز یک اتفاق ناگوار برای شما خواهد افتاد . شک نکنید . این ها علامت این است که می گوید : من میخواهم روی شما کار کنم و شما را بسازم . شرط ساخته شدن همین است . لذا اگر دیدید پس از تصمیمی ، دردسرها شروع شد یعنی خدا شما را پذیرفته است و می خواهد شما را بسازد ولی اگر دیدید هیچ اتفاقی نیفتاد و اوضاع بر وفق مراد است ، بدانید شما را نپذیرفته است . قرآن می فرماید : اگر ما کسی را نخواهیم ، همه چیز به او می دهیم و او را به تمام آرزوهایش می رسانیم . کاری میکنیم که درهای آسمان به رویش باز بشود . هر چه بخواهد در اختیارش باشد . ما اگر کسی را بخواهیم از او کم می گذاریم چون آن کمبودها او را به حرکت در می آورد . کمبودها ، زمینه رشد را فراهم می کند و باعث تحولات معنوی در ما می شوند .