در قسمت قبل مطالب مربوط به سادگی ، زیبایی و گیرایی مساجد و نمازخانه ها را مطرح نمودیم اینك می خوانیم ...
نكته مهم دیگر در ارتباط با مساجد و نمازخانه ها ، كه می تواند نقش بسیار مهمی در ایجاد و تقویت احساس مذهبی در كودكان و نوجوانان داشته باشد ، ویژگیهای شخصیتی كارگزاران اصلی آنها ، بخصوص پیشنمازها و خادمین مساجد است .
خلق و خوی نیكوی امام مسجد و مهارت اجتماعی او در برقراری ارتباط با نمازگزاران بویژه نوباوگان و نوجوانان فوق العاده حساس است . استقبال از حضور اتفاقی یا مستمر نوجوانان در مسجد ، توسط امام مسجد و با چهره ای گشاده و متبسم ، احساس زیبا و خوشایندی را در وجود نیازمند محبت كودكان و نوجوانان ، ایجاد می كند.
باید مراقب بود كه خدای ناكرده با تندخویی و عتاب و خطاب ، زمینه آزردگی روان حساس ، ترد و شكننده نوجوانان را به هنگام حضور در مسجد ، به هر دلیلی كه باشد فراهم ننمایم ! بعضاً مشاهده شده است كه به هنگام اقامه نماز و یا سخنرانی خطیب ، بعضی از كارگزاران مسجد ، مانند خادم مسجد ، با تندخویی و عصبانیت كودك یا كودكانی را كه همراه پدر یا برادر بزرگتر خود به مسجد آمده اند، چون شیطنت می كنند ، آزرده می سازند یا از محوطه مسجد بیرون می كنند . متأسفانه این قبیل عكس العملهای ناسنجیده ، خود می تواند آفتی باشد برای رشد و پرورش احساسات مذهبی كودكان .
مسلماً از اولیای كودكان انتظار می رود كه وقتی با كودكان خردسال خود به مسجد می روند حتی الامكان سعی نمایند به هنگام اقامه نماز یا ایراد سخنرانی ، مراقب رفتار فرزندان خود باشند. اما باید توجه داشت كه هرگونه تندخویی ، اعمال خشونت و كنترل شدید می تواند احساسات لطیف كودكان را خدشه دار نماید . همان گونه كه پیشتر اشاره شد امام حسن (ع) و امام حسین (ع) نیز زمانی كه كودكی خردسال بودند ، به هنگامی كه پیامبر بزرگوار (ص) به سجده می رفتند ، بر دوش پیامبر (ص) می نشستند و بازی می كردند و پیامبر (ع) نمازشان را طولانی می كردند تا آنها بیشتر لذت ببرند .
یكی دیگر از روشهای بسیار مطلوبی كه در جلب توجه نوجوانان و ایجاد نگرش مثبت نسبت به مساجد بسیار مؤثر است ، دعوت دانش آموزان مدارس مختلف به همراه معلمان آنها در مناسبت های خاص ، جهت صرف ناهار و اقامه نماز ، توسط امام مسجد است . چه بسا از طریق چنین دعوتی بعضی از دانش آموزان خردسال برای اولین بار حضور در مسجد را تجربه كنند ، پس چه بهتر كه چنین تجربه ای را با اتخاذ تدابیر روان شناختی لازم و رفتاری خوش تبدیل به خاطره ای خوشایند و به یاد ماندنی نماییم.
بدیهی است كه مراسم دعوت از مدارس مختلف جهت صرف ناهار ، می تواند با ساده ترین شكل ، اما در فضایی كاملاً صمیمی برگزار گردد. سرمایه اصلی برگزاری این گونه برنامه های فراموش نشدنی ، صمیمیت و مهربانی ، گشاده رویی و صبوری میزبانان است.
گاه نیز به تصویر كشیدن این برنامه ها و نمایش تلویزیونی آنها ، می تواند بسیار مؤثر و مفید واقع گردد.
شایسته است كه نماز را برای كودكان و نوجوانان ساده و آسان جلوه دهیم. اگر با صبر و بردباری و رفتاری متین و معقول و توأم با عطوفت و مهربانی ، در كودكان و نوجوانان احساس و نگرشی مثبت نسبت به نماز و اهمیت آن ایجاد كنیم ، آنها با طیب خاطر در یادگیری نماز خواهند كوشید .
كلام آخر آن كه ، نماز كاملترین پاسخ به عالی ترین نیاز فطری انسانهاست . نماز عروج انسان به سوی مقصد و مقصود است ، نماز شاخص دین و وسیله ای برای اتصاف به صفات رشد یافتگان است. همه ی تلاش و هنر مربی در آن است كه بتواند زمینه احیاء و بیداری فطرت پاك كودكان و نوجوانان را فراهم كند و به نیكوترین روشها آن را پرورش دهد.
پروردگارا به ما لیاقت اقامه ، تعظیم و تكریم و تبلیغ شایسته نماز عنایت فرما .