چهارشنبه 25 مهر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

نماز مسافر
سؤال 1: مسافر بايد نماز ظهر و عصر و عشاء را با هشت شرط، شكسته به جا آورد يعني2 ركعت به جا آورد لطفاً آن شرايط را بيان فرماييد؟
جواب: 1ـ آن كه سفر او كمتر از هشت فرسخ شرعي نباشد2ـ آن كه از اول مسافرت قصد هشت فرسخ را داشته باشد3ـ آن كه در بين راه از قصد خود برنگردد4ـ آن كه نخواهد پيش از رسيدن به هشت فرسخ از وطن خود بگذرد، يا ده روز يا بيشتر در جايي بماند5ـ آن كه براي كار حرام سفر نكند6ـ آن كه از صحرانشينهايي نباشد كه در بيابانها گردش مي‌كنند و هر جا آب و خوراك براي خود و حشم‌شان پيدا كنند مي‌مانند و بعد از چندي به جاي ديگر مي‌روند.7ـ آن كه شغل او مسافرت نباشد8ـ آن كه حد ترحض برسد يعني از وطنش يا جايي كه قصد كرده ده روز در آن جا بماند، به قدري دور شود كه ديوار شهر را نبيند و صداي اذان آن را نشود. (ر.ک توضيح المسائل دوازده مرجع, ج1, ص708 الي732)
سؤال 2: كارمند اداره‌اي هستم و براي انجام كار اداري بايستي همه روزه با وسيله شخصي و يا عمومي به خارج از حد مسافت شرعي سفر نمايم به طوري كه هيچ وقت از سال نمي‌توانم ده روز كامل در منزل و يا در محل كار بدون سفر توقف نمايم و در طول ماه نيز چندين بار به مراكز شهرستان و استان بايستي سفر نمايم بفرماييد تا زماني كه تابع شرايط فوق الذكر باشم نماز و روزه در منزل چه حكمي‌ دارد و نماز و روزه اينجانب در سفر به مراكز شهرستان و استان و ساير نقاط ايران خارج ار كار اداري چه حكمي دارد؟
جواب: اگر منزل وطن شما است نماز و روزه در منزل تمام و صحيح است و نسبت به مسافرت شغلي به خارج از وطن و مراكز شهرستان و استان نظر مراجع متفاوت است به نظر مقام معظم رهبري، مكارم شيرازي، صافي، سيستاني، و بهجت و بعضي ديگر نماز شما در سفر شغلي تمام و روزه صحيح است و به نظر بعضي ديگر نماز شكسته است. مرجع تقليد خود را تعيين فرماييد تا مطابق نظر ايشان پاسخ داده شود. (ر.ک توضيح المسائل دوازده مرجع, ج1, ص726 و727)
سؤال 3: راننده هستم و شايد در ماه اصلاً مأموريتي پيش نيايد آيا نماز و روزه‌ام درست است يا نه؟
جواب: اگر معمولاً در شهر رانندگي مي‌كنيد و اتفاقاً سفر خارج از شهر براي شما پيش مي‌آيد در مسافرت نماز شكسته است و روزه صحيح نيست. (ر.ک توضيح المسائل امام خميني(ره), م 1311)
سؤال 4: تكليف نماز و روزه خلبانان هواپيماهاي شكاري كه اغلب روزها از پايگاه پرواز مي‌نمايند و مسافتي خيلي بيشتر از حد شرعي را طي نموده و مجدداً مراجعت مي‌نمايند چيست؟
جواب: حكم راننده را دارند يعني نماز آنها كامل و روزه آنها صحيح است. (ر.ک استفتائات جديد امام خميني(ره), ج1, ص239, س362)
سؤال 5: اينجانب باشغل كاميون داري و رانندگي امرار معاش مي‌نمايم و نمازم را تمام خوانده و روزه‌ام را مي‌گيرم ولي گاهي كه كاميون خراب مي‌شود و احتياج به تعمير دارد براي به دست آوردن لوازم آن مجبور مي‌شوم با ماشين كرايه، به تهران يا شهرستانهاي ديگر بروم و لوازم مورد لزوم كاميون را پيدا و خريداري كنم آيا اين كار جزء شغل من محسوب است يا نه؟ چون تاكنون نمازم را درست خوانده‌ام و روزه‌ام را مي‌گرفتم؟
جواب: شغل محسوب نمي‌شود و احكام مسافر دارد و روزه‌هائي كه گرفته بايد اعاده و نمازهايي كه تمام خوانده به صورت قصر (شكسته) قضا شود. (ر.ک استفتائات امام خميني(ره), ج1, ص243 س370)
سؤال 6: برادراني كه در سپاه كارشان گشت مي‌باشد يعني با اتومبيل در يك محدوده مي‌گردند تا امنيت برقرار باشد، حكم نماز و روزه‌شان به چه صورتي است؟
جواب: اگر شغلشان گشت در مقدار مسافت شرعي است نمازشان تمام و روزه صحيح است. (ر.ک استفتائات امام خميني(ره), ج1, ص247, س381)
سؤال 7: كسي كه شغلش مسافرت است اگر براي كار ديگري سفر كند مثلاً براي زيارت يا حج سفر كند نماز او به چه شكل است؟
جواب: بايد نماز را شكسته بخواند ولي اگر مثلاً راننده اتومبيل خود را براي زيارت كرايه بدهد و در ضمن خودش هم زيارت كند، بايد نماز را تمام بخواند. (ر.ک توضيح المسائل امام خميني(ره), م 1307)
سؤال 8: كسي كه شغلش مسافرت است اگر ده روز يا بيشتر در وطن خود بماند يا در غير وطن خود بماند خواه قصد ماندن ده روز را داشته باشد يا نداشته باشدحكم او چيست؟
جواب: بايد در سفر اولي كه بعد از ده روز مي‌رود، نماز را شكسته بخواند. (ر.ک توضيح المسائل امام خميني(ره), م 1312)
سؤال 9: كسي كه در شهرها سياحت مي‌كند و براي خود وطني اختيار نكرده نماز او به چه صورتي است؟
جواب: بايد نماز را تمام بخواند. (ر.ک توضيح المسائل امام خميني(ره), م 1315)
سؤال 10: در جايي هستيم كه نمازمان شكسته است اگر يقين به اينكه قبل از غروب آفتاب به وطن خود برسيم آيا ضرورت دارد نماز شكسته را نيز ادا نماييم و اگر آن را ادا نموديم تكليف ما در ارتباط با نمازمان در ديار خودمان چيست؟
جواب: نماز اول وقت فضيلت دارد و اگر نماز را در سفر شكسته خوانديد كفايت مي‌كند و وقتي به وطن خود رسيديد وظيفه ديگري نداريد. (ر.ک استفتائات امام خميني(ره), ج1, ص301, س565)
سؤال 11: اگر ما نماز ظهر را نخوانيم و به مسافرت برويم و در آنجا نماز بخوانيم نماز ظهر و روزه‌مان را چگونه انجام دهيم؟
جواب: اگر نماز ظهر را نخوانده باشيد و به مسافرت برويد در سفر بايد نماز را شكسته بخوانيد ولي روزه شما در صورتي كه بعد از ظهر به سفر برويد در آن روز صحيح است. (ر.ک توضيح المسائل امام خميني(ره), م 1367 وم1721)

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group