چهارشنبه 5 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 خانم من ضعف های اخلاقی مختلفی دارد و من سعی میکنم آنها را از بین ببرم . یعنی مرد نباید برای اصلاح مشکل اخلاقی همسرش ،قدمی بردارد؟
•این با موضوعی که ما عرض کردیم ، خیلی فرق می کند . این بحث هقته قبل که مطرح شد بحث تغییر دادن زن و ماهیت زن بود . اینکه خانم فرموده بودند : شوهر من سعی میکند ، من را مثل خودش بکند و یا برعکس خانم سعی میکند ، آقا را عوض کنند . آنها دو دنیای ، متفاوت هستند . این کار امکان ندارد . گفتیم خیلی از رفتارها به خاطر کارکرد مغز خانم و آقا است که نمیشود آن را تغییر داد . یا مسائل روحی و روانی که مربوط به فیزیک بدن است و نمیشود آن را عوض کرد  بحث عضلات ماهیچه ها و حجیم بودن ماهیچه ها که نمیتوان تغییر داد . بنابراین مطلب با آن فرق میکند . آنجا ویژگی شخصیتی و زوایای روحی بود ولی اینجا ضعف های اخلاقی است . چرا در مورد ضعف های اخلاقی هم خانمها و هم آقایان ، هر دو برای از بین بردن ضعف های اخلاقی و رفع اینجور مشکلات میتوانند بهم کمک کنند . این طرفینی است و هیچ اشکالی هم وجود ندارد بلکه مستحب و خوب است . ما منظورمان این نبوده کلمه اصلاح که بکار برده بودند برای همسر خیلی جالب نیست من میخواهم خانمم را اصلاح کنم یا تربیتش کنم . یک خانم بگوید من میخواهم آقایم را اصلاح کنم. خیلی قشنگ نیست .این تعبیر برای کودکان بکار میرود و برای خانم تغییر شکل دادن یا کمک کردن بهمدیگر و همانند سازی خیلی بهتر است و خودبخود هم این اتفاق می افتد . ما موارد زیادی دیده ایم . خانم و آقایی که ازدواج میکنند یک جور هایی از نظر اخلاقی شبیه هم میشوند . اخلاق و کردار و باورهایشان و پس از مدتی حتی کلام هایشان عین هم میشود . حالا اگر عین هم نشوند شبیه هم میشوند و در حقیقت همانند سازی ، ویژگی مثبت همدیگر را ادب و صداقت و مهربانی که در شأنشان است میگیرند و همانند سازی میکنند . همانند سازی یعنی گرفتن تفکر یا رفتار دیگری با میل و رغبت و اراده خود انسان . این جوری نیست که کسی تحمیل کند. خانم دوست دارد خودش را با آقا همانند کند یا برعکس . این چیز خوبی است و چقدر هم تاکید شده است .ببینید همه ما ضعف اخلاقی داریم . مشکل داریم ، عیب داریم ، این یک واقعیت است . هیچ کدام گل بیخار نیستیم و چقدر تاکید شده ، بهم دیگر کمک کنیم . شما برادر مسلمان و زن و مرد و زوج جوان و کسانیکه با هم زندگی میکنند و اینکه اگر عیبی در برادر مومن و همسرتان می بینید تذکر دهید . شما باید عیب را به او بگویید و تذکر بدهید و آنقدر روایت جالبی داریم که در لسان روایت ما ، برای عیبی که به همسر یا همکارتان میگویید ، تعبیر هدیه را بکار برده اند. امام صادق (ع) فرموده اند: بهترین برادران ما کسی است که عیوب من را به من هدیه داده . پس ببینید چه ارزشی دارند. و حضرت فرمود : اگر ببینید در جایی برادر دینی او به خطا میرود و بتواند مانع آن بشود و نکند به او خیانت کرده است . بنابراین این کار مطلوب و ارزشی است . اما با ید واقعا عیب گویی باشد یعنی میخواهیم تذکر بدهیم . که به قصد اصلاح و به قصد از بین بردن این عیب نه اینکه دلمان خنک شود ،  نه سرزنش ، نه سرکوب ، نه عیبجویی ،  نه عیبگویی . طرف خودش میداند این عیب را دارد ، شما هم میدانید . غفلت و سازش ، کار غلطی است . اینجا عیب را بگویید ولی عیبجویی نکنید و مچ گیری اشتباه است . روایت داریم که عیب جویی خطاست اگر شما عیب برادرت را آشکار کنید خدا عیب تو را هم آشکار میکند . نوع گفتن مهم است . یک مهارت و هنر است . خیلی برای این موضوع حرف دارم . مشابه این مقوله را بین خانمها و آقایان زیاد داریم که عیب همدیگر را میگویند ولی هیچ اثری روی آنها نمیگذارد.
مقاومت روانی ، طرف یخ میزند مقاومت میکند جواب نمیدهد . امام صادق (ع) فرموده اند : بگو ولی چه طوری بگو ؟ این مهم است که در آینده عرض خواهم کرد .

 همسر من فقط نقاط  منفی مرا می بیند و نقاط مثبت مرا نمی بیند . این کار ، باعث دل شکستگی من شده ، چه کار کنم ؟
این یک آفت است که نقاط مثبت همدیگر را نمی بینند و نقاط منفی همدیگر را می بینند . نکته دارد نقاط منفی آدم ها خود به خود دیده میشوند ، این نقاط مثبت است که باید فکر کنیم فهرست کنیم حواسمان را جمع کنیم تا دیده بشود و به چشم بیاید.
مثل ماهی که در آب است و قدر آن را نمیداند و این همسر نقاط مثبت خودش را میداند . فرض من نقاط منفی همسرم را می بینم در حالیکه او نقاط مثبت خود را می بیند و علم دارد ، آگاهی دارد . من غافل هستم و باید فکر کنم و فهرست کنم . او که لازم نیست فهرست کند او نقاط مثبت را دارد و بعد می بیند همسر او بی اعتنایی میکند ، بعد متمرکز روی نقاط منفی میشود ، بعد زون میکند روی نقاط منفی و بعد دل شکسته میشود . همسرش را آدم بی انصافی میداند . عزیزان فقط نقاط منفی را دیدن اشتباه است . نقاط منفی را دیدن کلی پیامد دارد . دل را چرکین میکند و کینه ایجاد میکند و اعتماد به نفس را کاهش میدهد و یک احساس ناامیدی در همسر ایجاد میکند ،  بعد اثر تلقینی منفی بینی است که نباید از آن غفلت کرد . چون به او تذکر میدهید الان ناراحتی !  خسته اید! صرف اینکه همسر دیده اند که نیست . بله میگویند بله میگویند و به رو می آورند و سرزنش میکنند و وقتی منفی ها  را میگویید به ضمیر ناخودآگاه ایشان القاء می کنید و می رود در ضمیر ناخود آگاه ایشان می نشیند و وقتی در زندگی می خواهد یک حرکت مثبت ، یک تفکر مثبت انجام دهد بلافاصله آن القائات منفی از ضمیر ناخودآگاه خود وارد میدان میشود و می گوید تو بد هستی ، شلخته هستی ، بی عرضه هستی ،مشکل داری ،منفی هایی که متاسفانه فکر کند و تفکر مثبت داشته باشد . در تربیت نوجوانان گفته میشود به نوجوانانتان نقش منفی ندهید به خاطر اینکه نقش منفی میدهید او کمتر باورش میشود و میرود توی ضمیر نا خودآگاه و سعی میکند آن نقش را ایفا کند . غربی ها در این زمینه کار میدانی کرده اند. بیایید خوب ببینید . خوب دیدن هنر است کسی که خوب می بیند هنرمند است . در زندگی امامان و معصومین ببینید چقدر خوب میدیدند . از زوج ها ی جوان و بزرگترها که چندین سال زندگی میکنند بیایید مثبت ها را ببینید . مثل آیینه هم منفی ها و هم مثبت ها را نشان دهید . زندگی اولیاء را ببینید که چه قدر مثبت اندیش و مثبت بین بوده اند . حتی پیامبران مثل حضرت عیسی ، در جایی خواندم حضرت عیسی با حواریون از جایی رد میشدند که الاغی مرده بود همه این  را دیدند هر کدام باز خوردی داشتند یکی دماغش را گرفت ، یکی گفت چندش آور است ، یکی اخم کرد و رویش را در هم کشید و گفت حالم بهم خورد . همه که گفتند و تمام شد حضرت عیسی نه آن بو را استشمام نکردند نه اینکه قیافه را ندیدند ولی ایشان روی نقطه مثبت زون میکنند . دندانهای شفاف و سفید الاغ را می بینند یک کمی الهی تر شوید روح الهی تر شوید.
ما کارهای میدانی روی آدمهایی که خوب میبینند انجام میدهیم .استرس و نگرانی های آنها کمتر است و موفق تر هستند و سر زنده تر هستند . شما وقتی نقاط  مثبت همسرتان را می بینید اعتماد به نفس او بالاتر میرود . او بیشتر به شما محبت میکند . نقاط منفی دیدن کینه ایجاد میکند . کینه آدمها را از هم دور میکند تحمل نقاط منفی برای آدم راحت تر میشود.
خانم بگوید شوهر من نقاط  منفی دارد ولی ده تا نقطه مثبت هم دارد . من در زندگی شخصی خودم یک  نکته منفی ببینم همان لحظه می خواهم تذکری بدهم . می گویم خوب اگر همسر من این نکته منفی را دارد این نکات مثبت را فهرست می کنم . این قدر نکته  مثبت دارد که نقطه منفی حذف میشود .اصلا یک وقت هایی تذکر نمیدهم می گویم این قدر نقاط مثبت دارند که این نقطه منفی به چشم نمی آید .
عزیزان ، تحمل نقاط منفی کمتر میشود در آموزه های دینی ما تاکید شده خوبی ها را ببینید . حضرت علی (ع) فرمود : طوبی لمن شغله عیبه عن عیوب الناس . خوشا به حال کسی که عیب خودش او را از دیدن عیوب دیگران باز میدارد . ما باید بگوییم شما عیب ندارید گل بی خار هستید کدام یک از ما گل بی خار هستیم . قطعا این طور نیست . خار خودتان را ببینید اگر شما خار خودتان را ببینید خار دیگران را نمی بینید.
در آموزه های دینی ما تاکید شده : شما بدی ها را بپوشانید و حسن ها را ظاهر کنید . حضرت علی در باب مومن میفرماید : و کتم سره و عیبه و اجهر من الحسن .عیبش را بپوشان و حسنش را ظاهر کن .
بعضی ها میگویند شوهر ما هیچ نکته مثبت ندارد اینطور  نیست این هنری است که شما باید داشته باشید . بعد می بینید نقاط مثبت را می بینید و طرف شما از نکات منفی های خود دست بر میدارد.   ما مکاتبی داریم بنام مثبت گرایی شما میگویید همسر من نقاط  منفی دارد . زندگی مشترک است اگر این اصلاح نشود ممکن است پرش هم مرا بگیرد و همسر من الگوی فرزند من است پس  چطور نقاط منفی را کم رنگ کنیم و از بین ببریم ما روش الگویی را داریم . روش گفتگوی صمیمانه را داریم .

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group