زیارت خدا
در روایات اهلبیت علیهمالسلام بعضی از افراد به خاطر اعمال شایستهشان به مقامی رسیدهاند که جزء زائرین خداوند محسوب میشوند.در این نوشتار به پنج گروه از این افراد اشاره میکنیم:
1. حُجاج بیتالله الحرام
از امیرالمؤمنین علیه السّلام روایتشده که در ضمن بیاناتی فرمودند:
الْقَوْم زُوَّارُ اللَّهِ وَ هُمْ فِی ضِیَافَتِه 1
حاجى ها زوّار خدا و میهمانان او هستند.
2. زائرین حضرت اباعبدالله الحسین علیه السّلام
از جابر جعفى روایتشده که در روز عاشورا محضر مبارک حضرت جعفر بن محمد علیهما السّلام رسیدم، حضرت به من فرمودند:
هَؤُلَاءِ زُوَّارُ اللَّهِ وَ حَقٌّ عَلَى الْمَزُورِ أَنْ یُکْرِمَ الزَّائِرَ. مَنْ بَاتَ عِنْدَ قَبْرِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام لَیْلَةَ عاشورا لَقِیَ اللَّهَ مُلَطَّخاً بِدَمِهِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ کَأَنَّمَا قُتِلَ مَعَهُ فِی عَرْصَتِهِ 2
این گروه (زائرین ابا عبد اللَّه الحسین علیه السّلام) زوّار خدا بوده و بر مزور واجب است که زائر را اکرام نماید. کسى که نزد قبر مطهر حضرت ابا عبد اللَّه الحسین علیه السّلام در شب عاشورا بیتوته کند روز قیامت خدا را ملاقات مىکند درحالیکه به خون خودش آلوده خواهد بود. گویا در رکاب حضرت ابا عبد اللَّه علیه السّلام در عرصه کربلا شهید گشته است.
3. هرکس که به زیارت برادر مؤمنش برود
از امام صادق علیهالسلام روایتشده که فرمودند:
مَنْ زَارَ أَخَاهُ فِی اللَّهِ فِی مَرَضٍ أَوْ صِحَّةٍ لَا یَأْتِیهِ خِدَاعاً وَ لَا اسْتِبْدَالًا وَکَّلَ اللَّهُ بِهِ سَبْعِینَ أَلْفَ مَلَکٍ یُنَادُونَ فِی قَفَاهُ أَنْ طِبْتَ وَ طَابَتْ لَکَ الْجَنَّةُ فَأَنْتُمْ زُوَّارُ اللَّهِ وَ أَنْتُمْ وَفْدُ الرَّحْمَنِ حَتَّى یَأْتِیَ مَنْزِلَهُ.3
هر که برادر خود را در راه رضاى خدا دیدن کند در بیمارى یا تندرستى او و براى فریب (بهدروغ ابراز نکند که دوستش دارد) یا برای جبران زیارتش، انتظار عوضی نداشته باشد، خدا به وى هفتاد هزار فرشته بگمارد که در دنبالش فریاد بکشند: خوش باش و خوش باشد براى تو بهشت که شما زوار خدایید و شما واردین بر حضرت رحمانید. و پیوسته چنین است تا اینکه به خانه خود برگردد.
همچنین از رسول خدا صلیالله علیه و آله روایتشده که فرمودند:
مَنْ زَارَ أَخَاهُ الْمُؤْمِنَ إِلَى مَنْزِلِهِ لَا لِحَاجَةٍ مِنْهُ إِلَیْهِ کُتِبَ مِنْ زُوَّارِ اللَّهِ وَ کَانَ حَقِیقاً عَلَى اللَّهِ أَنْ یُکْرِمَ زَائِرَه.4
هر که برادر مؤمن خود را در منزل وى زیارت کند، درحالیکه این زیارت به خاطر حاجتی نبوده و فقط به خاطر خدا باشد، او از زیارت کنندگان خدا نوشته میشود و بر خداوند سزاوار است که او را اکرام کند.
4. اهل مسجد
از حضرت امام حسن مجتبی علیه السّلام روایتشده که فرمودند:
أَهْلُ الْمَسْجِدِ زُوَّارُ اللَّهِ وَ حَقٌّ عَلَى الْمَزُورِ و التُّحْفَةُ لِزَائِرِه.5
کسانى که در مسجد مىروند زیارت کنندگان خداى متعال هستند. و سزاوار است کسى که به زیارت او میروند به زیارت کنندگان تحفه و هدیه مرحمت فرماید.
5. کسى که پس از نماز خواندن منتظر فرا رسیدن نماز دیگر باشد
از امیرالمؤمنین علیه السّلام روایتشده که فرمودند:
الْمُنْتَظِرُ وَقْتَ الصَّلَاةِ بَعْدَ الصَّلَاةِ مِنْ زُوَّارِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ حَقٌّ عَلَى اللَّهِ تَعَالَى أَنْ یُکْرِمَ زَائِرَهُ.6
کسى که پس از نماز خواندن منتظر فرا رسیدن نماز دیگر باشد از زیارت کنندگان خداى متعال به شمار مى آید و بر خداوند متعال لازم است که زائرش را اکرام کند.
پاورقی:
1. الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج4 ؛ ص224
2. کامل الزیارات ؛ النص ؛ ص173
3. الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج2 ؛ ص177
4. کشف الریبة ؛ ص93
5. إرشاد القلوب إلى الصواب (للدیلمی) ؛ ج1 ؛ ص77
6. الخصال ؛ ج2 ؛ ص635