سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

شجره طیبه و شجره خبیثه

خداوند متعال در آیاتی از قرآن كريم، صحنه هايي از تجسم حق و باطل، كفر و ايمان، طيب و خبيث را در قالب مثال هاي جالب و عميق بيان کرده است که تشبیه مؤمن به درختی پاک و استوار و کافر به درختی خبیث و بی ریشه در سوره مبارکه ابراهيم از اين قبيل می باشد.

انسان ها فرهنگی مشترک به نام «فطرت الهی» دارند، لیکن در هوشمندی و استعدادهای فکری و ذهنی یکسان نیستند، بلکه: «الناس معادن کمعادن الذهب و الفضة.»[1] کتابی که جهان مشمول است باید معارف فطری را با روش های متفاوت و در سطوح متعدد تبیین کند تا هیچ محقّقی به بهانه سطحی بودن مطلب خود را از آن بی نیاز نپندارد و هیچ ساده اندیشی به بهانه پیچیدگی و عمیق بودن معارف، خود را از آن محروم نبیند.

مثال ذیل نمونه ای گویا بر این مدعاست در این باره قرآن کریم می فرماید: أَلَمْ تَرَ کَیْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا کَلِمَةً طَیِّبَةً کَشَجَرَةٍ طَیِّبَةٍ أَصْلُها ثابِتٌ وَ فَرْعُها فِی السَّماءِ* تُؤْتِی أُکُلَها کُلَّ حِینٍ بِإِذْنِ رَبِّها، وَ یَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَذَکَّرُونَ* وَ مَثَلُ کَلِمَةٍ خَبِیثَةٍ کَشَجَرَةٍ خَبِیثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الْأَرْضِ ما لَها مِنْ قَرارٍ.[2]

«آیا ندیدی چگونه خداوند کلمه طیّبه (و گفتار پاکیزه) را به درخت پاکیزه ای تشبیه کرده که ریشه آن (در زمین) ثابت و شاخه آن در آسمان است؟! میوه های خود را در هر زمان به اذن پروردگارش می دهد، و خداوند برای مردم مثل ها می زند شاید متذکّر شوند (و پند گیرند) و (همچنین) «کلمه خبیثه» را به درختی ناپاک تشبیه کرده که از زمین برکنده شده و قرار و ثباتی ندارد.»

در آیات فوق که از جمله زیباترین و شیواترین مثل های قرآنی، است ایمان و کفر و فواید و آثار آن در زندگی بشر در قالب تصاویر بدیعی به زیبایی تمام ترسیم گردیده است.

بنا بر اعتقاد مفسّرین مقصود از کلمه طیّبه در این تمثیل، همان اصل توحید و خداشناسی است که در زمین روح مؤمن روییده و سایر عقاید حقّه بر اساس آن و روی آن تنه، جوانه می زند و فضایل اخلاقی هم از آن جوانه ها منشعب می شود و همچنین اعمال صالحه بصورت میوه از آنها سرمی زند.[3]

ابتدا «کلمه طیّبه» را به درختی مثال می زند که دارای ویژگی های متعددی است از جمله:

1- موجودی است دارای رشد و نمو، نه بی روح، و نه جامد و بی حرکت، بلکه پویا و رویا و سازنده دیگران و خویشتن (تعبیر به «شجره» بیانگر این حقیقت است).

2- این درخت پاک است و طیّب، امّا از چه نظر؟ چون انگشت روی هیچ قسمتی گذارده نشده، مفهومش این است که از هر نظر. منظره اش پاکیزه، میوه اش پاکیزه، شکوفه و گلش پاکیزه، سایه اش پاکیزه، و نسیمی که از آن برمی خیزد نیز پاکیزه است.

3- این شجره دارای نظام حساب شده ای است. ریشه ای دارد و شاخه هایی و هر کدام مأموریت و وظیفه ای دارند. اصولا وجود «اصل» و «فرع» در آن، دلیل بر حاکمیّت نظام حساب شده ای بر آن است.

4- «اصل و ریشه آن ثابت و مستحکم است.» به طوری که طوفان ها و تند بادها نمی تواند آن را از جا برکند أَصْلُها ثابِتٌ.

5- شاخه های این شجره طیّبه در یک محیط پست و محدود نیست بلکه بلند آسمان جایگاه اوست وَ فَرْعُها فِی السَّماءِ

6- این شجره طیّبه شجره پربار است، نه همچون درختانی که میوه و ثمری ندارند. بنابراین مولّد هستند تُؤْتِی أُکُلَها

7- امّا نه در یک یا دو فصل، بلکه در هر فصل، یعنی «هر زمان» که دست به سوی شاخه هایش دراز کنی محروم برنمی گردی کُلَّ حِینٍ

8- میوه دادن او نیز بی حساب نیست بلکه مشمول قوانین آفرینش است و طبق یک سنّت الهی «به اذن پروردگارش» این میوه را به همگان ارزانی میدارد (بأذن ربّها) اکنون درست بیندیشیم و ببینیم این ویژگی ها و برکات را در کجا پیدا می کنیم؟ مسلما در کلمه توحید و محتوای آن، در یک انسان موحّد و با معرفت، و در یک برنامه سازنده و پاک، اینها همه روینده هستند، و پوینده هستند و متحرّک، همه دارای ریشه های محکم و ثابتند، همه دارای شاخه های فراوان و سر به آسمان کشیده و دور از آلودگی ها و کثافات جسمانی، همگی پر ثمرند و نورپاش و فیض بخش. هر کس به کنار آنها بیاید و دست به شاخسار وجودشان دراز کند در هر زمان که باشد از میوه های لذیذ و معطر و نیرو بخششان بهره می گیرد. تندباد حوادث و طوفان های سخت و مشکلات، آنها را از جا حرکت نمی دهد و افق فکر آنها محدود به دنیای کوچک نیست، حجاب های زمان و مکان را می درند و به سوی ابدیّت و بی نهایت پیش می روند.

برنامه های آنها از سر هوی و هوس نیست بلکه همگی به اذن پروردگار و طبق فرمان اوست و این حرکت و پویایی و ثمربخش بودن نیز از همینجا سرچشمه می گیرد. مردان بزرگ و با ایمان، این کلمات طیّبه پروردگار، حیاتشان مایه برکت است، مرگشان موجب حرکت، آثار آنها و کلمات و سخنانشان و شاگردان و کتاب هایشان و تاریخ پر افتخارشان و حتّی قبرهای خاموش شان همگی الهام بخش است و سازنده و تربیت کننده.

امّا از آنجا که یکی از بهترین طرق برای تفهیم مسائل، استفاده از روش مقابله و مقایسه است بلافاصله نقطه مقابل «شجره طیّبه» را در آیه بعد چنین بیان می کند:

«مثل کلمه خبیثه و ناپاک همانند درخت خبیث و ناپاک و بی ریشه ای است که از روی زمین کنده شده و در برابر طوفانها هر روز به گوشه ای پرتاب می شود. و قرار و ثباتی برای آن نیست.»

کلمه «خبیثه» همان کلمه کفر و شرک، همان گفتار زشت و شوم، همان برنامه های گمراه کننده و غلط، همان انسانهای ناپاک و آلوده و خلاصه هر چیز خبیث و ناپاک است.

بدیهی است درخت زشت و شومی که ریشه آن کنده شده، نه نمو و رشد دارد، نه ترقّی و تکاملی، نه گل و میوه ای، و نه سایه و منظره، و نه ثبات و استقرار، قطعه چوبی است که جز به درد سوزاندن و آتش زدن نمی خورد، بلکه مانع راه است و مزاحم رهروان، و گاه گزنده است، مجروح کننده و مردم آزار![4] پس بطور خلاصه می توان گفت: اعمال انسان میوه های وجود انسان است، اخلاق انسان شاخه های وجود انسان است، عقاید انسان ریشه های درخت وجود انسان است و اساسا روح انسان جز یک درخت نیست. یک درخت پر ریشه و پرشاخه و پرمیوه و پر برگ، درختی که در این دنیا انسان باید خودش پیوند بزند و در این دنیاست که این درخت، درخت «طوبی» یا «زقّوم» می شود.[5]

از این رو، مثال های یاد شده (و تشبیه مؤمن به درختی پاک و استوار و کافر به درختی خبیث و بی ریشه) صرفا در حدّ یک مثال و تشبیه نیست، بلکه از یک حقیقت مهّم و اصلی ثابت و تحقّق یافتنی در زندگی، حکایت دارد.[6]

پی نوشت ها:

[1] مثنوی معنوی، دفتر پنجم.
[2] ابراهیم، 24 تا 26.

[3] بنگرید به: تفسیر المیزان، ج 12، ص 75 و تفاسیری همچون: مجمع البیان و التفسیر الکبیر، در ذیل آیات شریفه.

[4] تفسیر نمونه، ج 10، ص 335- 332، با تلخیص.

[5] آشنائی با قرآن، ج 5، ص 139.

[6] تفسیر فی ظلال القرآن، ج 4، ص 2099.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group