ذکر خدا93/12/06
رسول گرامی اسلام (ص) میفرماید: «مَنْ أَكْثَرَ ذِكْرَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَحَبَّهُ اللَّهُ وَ مَنْ ذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً كُتِبَتْ لَهُ بَرَاءَتَانِ بَرَاءَةٌ مِنَ النَّارِ وَ بَرَاءَةٌ مِنَ النِّفَاق»[1]؛ هر کس كه زیاد ذكر خدا کند خداوند او را دوست دارد و هر کس كه بسيار ذکر خدا كند براى او دو براءت (يعنى منشور آزادى) نوشته شود، يكى براءت از دوزخ، و ديگرى براءت از نفاق (و دوروئى).
یکی از موضوعاتی که هم در آیات شریفه قرآن و هم در روایات نورانی اهل بیت به صورت فراوان و مستوفی از آن یاد شده است مقوله ذکر و یاد الهی و نقطه مقابل آن مسأله مذمت و سرزنش نسبت به غافلین است.
از جمله آیاتی که به این موضوع اشاره دارد، آیات زیر است؛
«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيرا»[2]؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد! خدا را بسيار ياد كنيد.
و «الَّذينَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب»[3]؛ آنها كسانى هستند كه ايمان آوردهاند، و دلهايشان به ياد خدا مطمئن (و آرام) است؛ آگاه باشيد، تنها با ياد خدا دلها آرامش مىيابد!
اینکه خداوند متعال و پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) بر مسئله ذکر و پرهیز از غفلت، تأکید زیادی کردهاند به خاطر این است که گاهی با یک غفلت سرنوشت انسان (چه اهل علم و چه غیر اهل علم) عوض میشود.
حضرت زهرای مرضیه (س) فرموده است: «اللَّهُمَّ وَ اجْعَلْ غَفْلَةَ النَّاسِ لَنَا ذِكْرا»[4]؛ خدایا! غفلت دیگران را برای ما مایه تذکر قرار بده.
رسول اکرم (ص) در روایتی که در ابتدای سخن به آن اشاره کردیم، میفرماید که کسانی که به یاد خدا هستند [کسانی که در همه حال (در خانه و بازار و درس خواندن و...) به یاد خدا هستند]، خداوند دو امان نامه به آنها میدهد؛ یک امان نامه از آتش جهنم است و یک امان نامه اینکه، در دینا زندگی منافقانه ندارند.
امام زین العابدین(ع) در همین رابطه فرموده است: «وَ نَبِّهْنِي لِذِكْرِكَ فِي أَوْقَاتِ الْغَفْلَة»[5]؛ خدایا در مواقع غفلت به من آگاهی و توجه عطا کن. یعنی زمانی که همه غافلاند، من جزء آگاهان باشم.
امیر المؤمنین (ع) نیز فرموده است: «الذِّكْرُ ذِكْرَانِ ذِكْرٌ عِنْدَ الْمُصِيبَةِ حَسَنٌ جَمِيلٌ وَ أَفْضَلُ مِنْ ذَلِكَ ذِكْرُ اللَّهِ عِنْدَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْكَ فَيَكُونُ ذَلِكَ حَاجِزاً»[6]؛ ذکر دو گونه است، یکی ذکر در زمانی که مصیبتی بر انسان وارد میشود و بالاتر از آن، ذکر خدا زمانی که انسان با آنچه خداوند متعال حرام کرده مواجه میشود که ذکر مانع از ارتکاب حرام میشود.
در حالات بعضی از بزرگان که توفیقاتی عجیبی نصیبشان شده، آمده است که منشأ این توفیقات این بوده که در جاهایی که زمینه گناه برایشان محیا بوده است، چشم پوشی کردهاند. ما هم باید مواظب اعمالمان باشیم و از گناهان چشمپوشی کنیم.
امام باقر (ع) نیز در رابطه با اینکه چه کنیم که از غافلین نباشیم و از ذاکرین باشیم، فرموده است: «أَيُّمَا مُؤْمِنٍ حَافَظَ عَلَى الصَّلَوَاتِ الْمَفْرُوضَةِ فَصَلَّاهَا لِوَقْتِهَا فَلَيْسَ هَذَا مِنَ الْغَافِلِين»[7]؛ هر مؤمنی که حافظ نمازهای واجبش باشد و سر وقت نمازش را بخواند، از غافلین نیست.
از یکی از همسران پیامبر (ص) نقل شده است که زمانی که پیامبر (ص) مشغول صحبت با ما بود و وقت اذان میرسید حضرت (ص) به گونه میشد که گویا نه ما او را میشناختیم و نه او ما او را میشناخت.
.كافي (ط- الإسلامية)، ج2، ص500.[1]
[2]. «الاحزاب»: 41.
[3]. «الرعد»: 28.
[4]. بحار الانوار (ط- بیروت)، ج87، ص339؛ طوسى، محمد بن الحسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص467.
[5]. الصحيفة السجادية، ص102.
[6]. تحف العقول، ص216.
[7]. كافي (ط- الإسلامية) ؛ ج3 ؛ ص270.